bulionu wołowego – 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 1 duża cebula – 1 duża marchewka – 1 por – 2 ząbki czosnku – 200 g małych pieczarek – pół szklanki marynowanych cebulek – sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Zacznij od obsmażenia mięsa na oleju. Wołowina powinna być pokrojona w większą kostkę o boku ok 3-4 centymetrów. Wołowinę usmażcie(...)etapie możesz dać także 2 łyżki mąki pszennej Tak przygotowany gulasz przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st C i piecz przez 2h. Pieczarki podsmaż na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Po 2 h od startu pieczenia dodaj podsmażone pieczarki i marynowane cebulki. Zdejmij przykrycie, zwiększ temperaturę do 180 st C i piecz jeszcze
nietylkopasta.plDziś farsz do krokietów na bazie sera żółtego , papryki i pieczarek. 500g.pieczarek 1 papryka czerwona świeża 10 dag.startego żółtego sera 1cebula sól pieprz natka pietruszki 1 ząbek czosnku 5 dag.masła *********************************** 1. Pieczarki oczyścić ,obrać i pokroić na plasterki. 2.Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. 3. Cebulę obrać i drobno posiekać ,wrzucić na gorące masło(...)dusić do miękkości wraz z pieczarkami i czosnkiem posiekanym drobno. 4.Do uduszonej cebulki z pieczarkami dodać paprykę czerwoną , chwilę jeszcze poddusić,dodać posiekaną natkę pietruszki , przyprawić porządnie pieprzem i solą.Zdjać z ognia ,wsypać starty żółty ser , wymieszać . 5.Farszem nadziewać naleśniki.Usmazyc na złoty kolor.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNiby typowe danie jakie zapewne znacie ale trochę inne. Różnica jest w sposobie jego wykonania. W taki sposób możecie faszerować czymkolwiek chcecie. Dzisiaj pieczarki a następnym razem może brokułem ? Składniki: 300 g mielone wołowe extra 300 g pieczarek Pieprz Sól Niewielka ilość oleju Woda/ bulion Almette śmietankowe Wykonanie: Część pieczarek około 150 g drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości(...)otrzymać cienkiego burgera. Na dwie części nakładamy farsz i przykrywamy każdy burgerem. Sklejamy razem brzegi uciskając widelcem (z obu stron). Przesmażamy na patelni z każdej strony razem z resztą pieczarek. Podlewamy bulionem lub wodą i dodajemy łyżkę almette. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dusimy kilka minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyskładniki: 10 jajek 500 g pieczarek 1 cebula 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz tłuszcz do smażenia dodatkowo: majonez do podania posiekany szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż. Delikatnie wyjmujemy żółtka. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy je do podsmażonej cebuli. Doprawiamy(...)solą oraz pieprzem i smażymy, aż woda odparuje a farsz będzie gęsty. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do zimnych pieczarek dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była za sucha dodajemy ok. 1 łyżkę majonezu. Gotowym farszem nadziewamy białka. Możemy je podać na majonezie i posypać posiekanym szczypiorkiem
Domowy Smak Jedzeniaananasem to bardzo popularna swego czasu sałatka. Okazuje się, że można ją podać w bardzo atrakcyjny sposób. Wystarczy nadać jej kształt ananasa i na wierzchu poukładać cienko pokrojone plasterki pieczarek marynowanych. Takie podanie mi osobiście bardzo się podoba. Zwykła sałatka nabiera charakteru, a ostrzejszy smak pieczarek marynowanych podkreśla smak pozostałych, łagodnych składników. Ten sposób dekoracji będzie również pasował do sałatki(...)podwójna pierś z kurczaka 150 g ryżu długoziarnistego 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy biała część pora ok 8-10 cm sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka majonez pieczarki marynowane Do dekoracji pióropusz od ananasa Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką ostrą. Wymieszać i odstawić na kilka minut. W międzyczasie ugotować ryż
Pieguskowa Kuchniaszklanki mąki pełnoziarnistej - 1 całe jajko - 2 łyżki majonezu Kielecki lekki - 0, 5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego - odrobina soli Nadzienie - 150 - 200 g pieczarek - 1/ 4 czerwonej cebuli - pół kuli mozzarelli Dodatkowo - kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie Do miski wsypujemy obie mąki. Wbijamy jajko. Wsypujemy sól oraz sodę oczyszczoną. Wlewamy mleko oraz dodajemy majonez. Całość(...)dokładnie mieszamy. Ciasto można delikatnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzienie Cebulkę kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy także w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulkę a następnie dodajemy pieczarki. Wszystko podsmażamy i przyprawiamy do smaku. Kiedy pieczarki delikatnie przestygną dodajemy do pokrojoną mozzarellę i mieszamy. Wcześniej przygotowane ciasto wykładamy do foremek na muffiny
Health-Fit-Lifebędę brać na klatę :) Czekam również na Wasze sugestie, jakie ma być kolejne menu - wegetariańskie, z mięsem, a może same lunche do pracy? Poniedziałek - Frittata z lodówkowych resztek (lub pieczarkami i papryką) Na początek tygodnia polecam Wam frittatę, do której możecie wrzucić produkty, które zalegają Wam w lodówce. Nadają się tu wszelkie resztki warzyw, gotowane ziemniaki pozostałe z obiadu, sery(...)wędliny. W mojej wylądowały pieczarki, papryka, cebula, łodyżki natki pietruszki(listki zużyłam do kaszotto z piątku) i łodyga brokuła (z różyczek robiłam wcześniej nadzienie do naleśników). Poniższy przepis potraktujcie więc jak inspirację. Lubię podawać ją z sałatką z rukoli z oliwą i octem balsamicznym. Frittata jest dobra na ciepło i zimno i po pokrojeniu w trójkąty możecie ją zapakować
Chilli Czosnek i OliwaCurry to bardzo aromatyczne, zdrowe i smaczne danie. Łatwe i proste do przygotowania, a zarazem różnorodne, jeśli chodzi o składniki. U mnie curry z kurczaka ze szpinakiem jest urozmaicone pieczarkami. Dodany mrożony szpinak nie wpływa zbyt dobrze na wygląd dania, ale za to nadrabia smakiem. Często robię wersję podstawową kurczaka curry z mleczkiem kokosowym , ale ta ze szpinakiem również mnie(...)ryżem, chociaż ze świeżym pieczywem również dobrze smakuje. Ciekawa jestem, czy również lubicie takie smaki? Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg piersi z kurczaka 500 g małych pieczarek 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 szalotki 5 ząbków czosnku 1 marchew kawałek selera 400 ml mleczka kokosowego 1/2 świeżej papryczki chili (mielonej 1/3 łyżeczki) 2 łyżeczki proszku curry 1/2 łyżeczki
Kuchcik gotujepomidorem i oregano <3 Prosta zapiekanka, ale nie z makaronu tylko z miksu kasz. Jest więc zdrowiej, ale wcale nie mniej smacznie! Zapraszam na szybką zapiekankę ze szpinakiem, pieczarkami i serem, czyli sprytny sposób na podanie kaszy tak, aby nikt nie mógł się jej oprzeć :) Moja zapiekanka to propozycja na wegetariański obiad lub rodzinną, ciepłą kolację. Przepis przemyślałam(...)składniki, a następnie zapiekając w piekarniku. Oczywiście brak takiej patelni nie jest przeszkodą, bo masę na zapiekankę możecie po prostu przełożyć do naczynia żaroodpornego. Szybka zapiekanka z kaszy, szpinaku, pieczarek i sera Składniki / na 4 porcje: 1 cebula 2 łyżki oliwy Monini Classico 150 g pieczarek 100 g szpinaku baby 2 ząbki czosnku 2 opakowania Rice&MORE
Chilli Czosnek i Oliwawypróbowanych już przepisach, by powstało coś innego w smaku.Tak też było w przypadku tego drobiowego pasztetu. Tradycyjny przepis, który od lat sprawdzony w mojej rodzinie, urozmaiciłam dodatkiem całych pieczarek. Pychota! Składniki: 1 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka 10 pieczarek 3 marchwie 2 pietruszki 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa(...)kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Do rosołu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa wrzucamy całe oczyszczone pieczarki. Gotujemy ok 10 minut,po tym czasie wyjmujemy, osączamy. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku
Z Majeczką w kuchnidente w środku, z delikatną skórką na wierzchu. Niestety nie są wdzięcznym obiektem fotograficznym, ale za to są bardzo smaczne. Składniki: połowę kalafiora brokuł 250 g malutkich pieczarek 130 g mąki pszennej 200 ml gęstej śmietany (18 %) 200 ml mleka 3 jajka sól ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej 0,5 l oleju do smażenia (brak na zdjęciu(...)Wykonanie: Kalafiora i brokuła podzieliłam na małe różyczki. Umyłam, odsączyłam z wody. Pieczarki oczyściłam i opłukałam w zimnej wodzie. Mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę, mleko i żółtka ubiłam w mikserze na gładką masę. Ubiłam białka na sztywną pianę, dodałam do masy i wymieszałam szpatułką. W rondlu zagrzałam olej. Różyczki warzyw i pieczarki zanurzałam po kolei w cieście. Potem przekładałam
Kuchnia u KrysiMięso: - 500 g mielonej wołowiny - masło - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona cebula - kumin - sól - pieprz - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki sosu HP - 1 łyżka Ajvar - 4 chluśnięcia Chipotle/Tabasco II. Pieczarki: - 500 g surowych pieczarek - masło - sól - pieprz III. Sos: - 6 łyżek majonezu light - 340 g jogurtu greckiego - sól - pieprz IV. Całość: - 1 duża puszka kukurydzy z chili - 1 puszka czerwonej(...)czosnek. Dorzucamy mięso, sól, pieprz i kumin. Smażymy na dużym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat, sos HP, Ajvar i Chipotle/Tabasco. Podsmażamy jeszcze 5 minut. Studzimy. Pieczarki obieramy, myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy na maśle. Cały sok odparowujemy. Studzimy. W miseczce łączymy jogurt z majonezem. Doprawiamy solą oraz pieprzem
DominikaDolcisosem pieczarkowym oraz nie przeszkadza Wam dodatek białego wina, nie musicie chyba długo się zastanawiać czy takie danie zrobić, czy nie;) 2 pojedyncze piersi kurczaka 350-400 g pieczarek 1/2 szkl. białego wina wytrawnego 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30% 2 małe cebule 1-2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka mąki pszennej kilka łyżek mąki krupczatki 2-3 łyżki posiekanej(...)stron, lekko dociskamy dłonią. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka na rumiano. Mięso wyjmujemy z patelni, odstawiamy na bok, trzymamy w cieple. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę, smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki (ja dodaję je stopniowo, dzięki temu nie puszczają
Smaki Na Talerzumakaronów, zapiekanek itd). Warto odwiedzić stronę Smaki Natury Uwaga! Dla czytelników bloga 10% rabatu na zakupy w sklepie. Pamiętajcie o wpisaniu kodu „slodkie okruszki” Składniki: 8-10 pieczarek w zależności od wielkości 2 jajka M 7 łyżek mąki kukurydzianej + do obtoczenia 7 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mleka 3 pełne łyżeczki przyprawy Pomidory z Czosnkiem Bazylią Bez Soli(...)Smaki Natury * 2 szczypty pieprzu czosnkowego Smaki Natury masło klarowane do smażenia pikantny ketchup lub inny sos do podania *można dodać więcej, jeśli lubicie mocniejsze smaki Przygotowanie: Pieczarki obieramy, pozbawiamy ogonków (potrzebujemy samych kapeluszy). W misce mieszamy 7 łyżek mąki kukurydzianej, z mąką pszenną, 2 jajkami, mlekiem i przyprawami. Powinna nam powstać gęsta masa. Do drugiej miseczki wsypujemy samą mąkę
Słodkie okruszkiŚwietnie sprawdzą się na śniadanie i kolacje. Byle do wiosny! Pozostało tylko 19 dni! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Focaccia z tymiankiem(...)oregano Jajka zapiekane z ciecierzycą i brokułami Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana padano Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste
Moja smaczna kuchnia