pieczarki - 22435 przepisów (strona:340/1496)

Omlet z szynką konserwową i pieczarkami marynowanymi 167

Dawno już nie robiłam omletów, czas nadszedł. Dzisiaj proponuję omlet z szynką konserwową a dodatek pieczarek marynowanych podkreśla jego smak. Koniecznie musicie wypróbować. Składniki : (na 1 osobę) 2 jajka 2 łyżki mleka Szczypiorek 2 plasterki szynki konserwowej Czerwona świeża papryka około ¼ 2-3 pieczarki marynowane Sól Pieprz Masło klarowane Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Do jajek(...)dodajemy posiekany szczypiorek. Szynkę kroimy w słupki, paprykę w kostkę a pieczarki w plasterki. Na jedną i drugą patelnię wykładamy po niewielkiej ilości masła klarowanego. Na jedną wykładamy szynkę, paprykę i pieczarki. Na drugą rozgrzaną wylewamy jajka. Jajka smażymy najlepiej pod przykryciem aż górna warstwa się nie zetnie. Farsz lekko przesmażamy. Usmażony omlet zsuwamy na talerz i na połowie wykładamy

Smaki Ewy
Sznycle z indyka w pieczarkach 144

Sznycle indyka w pieczarkach Obiadowe danie które praktycznie robi się samo, wystarczy tylko kolejno dodawać składniki, tak przygotowane sznycle z indyka są nie tylko smaczne ale i soczyste a z młodymi ziemniakami smakują super. Taki obiad najlepiej smakuje zjedzony na świeżym powietrzu. Pycha! Składniki: 80 dag sznycli z indyka 35 dag pieczarek 2 cebule ½ czerwonej papryki 10 dag szynki parmeńskiej(...)Pokrojone na plastry sznycle z indyka, myję i osuszam, obtaczam w papryce i ziołach włoskich odstawiam na pół godziny aby naszły przyprawami. Cebulę i szynkę parmeńską kroję w kostkę, pieczarki na ćwiartki, paprykę w paski. Na głębszej patelni lub w garnku z grubym dnem, wlewam oliwę, przesmażam cebulę z szynką aż się leciutko zrumieni, dodaję paprykę oraz pieczarki, podlewam winem

Wanilia i Kardamon
Kalafiorowe curry z szpinakiem 187

tylko kalafior i szpinak… Jeszcze obecna jest ciecierzyca, pieczarki, masło orzechowe, mleko kokosowe…. Danie polecam podawać z ryżem basmati, makaronem ryżowym lub tak jak widoczne jest na zdjęciu – z papadamami. Są to cienkie placki, które smaży się na oleju lub podgrzewa się w mikrofalówce do momentu, kiedy napuchną i zmienią swój pierwotny kształt. Można je kupić(...)duża ilość wpłynie negatywnie na smak potrawy, ponieważ nada zbyt dużo goryczy. Świeża kolendra na wierzch i gotowe! Smacznego! porcja dla 4 osób Składniki: główka kalafiora puszka ciecierzycy 6 pieczarek 4 duże garście szpinaku 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 5 łyżek masła orzechowego puszka mleka kokosowego 3/4 szklanki bulionu/wody 1/3 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry pieprz

Jaglusia
Schab zapiekany pod beszamelem z topinamburem i pieczarkami 122

formie smażonej, o tylu duszona w sosach smakuje mi niezmiernie. Schab to delikatny rodzaj mięsa i w tym tonie postanowiłam pozostać. Towarzystwo równie delikatnego beszamelu, topinamburu i brązowych pieczarek oraz przypraw spowodowało, iż kawałek mięsa kojarzony zazwyczaj ze smażonymi kotletami i pieczenią przestał być nudny a stał się lekki, delikatny i rozpływający w ustach. Podanie delikatnego schabu z makaronem(...)potem zjeść ze smakiem z dodatkiem makaronu.  Składniki (na 4 porcje): 1 kg schabu  przyprawy: sól, pieprz, majeranek, wędzona papryka  250 gram topinamburu  250 gram pieczarek brązowych  cebula  Beszamel: 4  łyżki masła  3 łyżki mąki pszennej  1/2 litra mleka  sól, biały pieprz i szczypta gałki muszkatołowej  Do podania: ulubiony

Mango Papaja
Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami 171

piękna zielona trawa pełna wiosennych kwiatów i ziół. Warto więc wybrać  się na rodzinny piknik. Jako przekąskę proponuję pyszne drożdżowe bułeczki z farszem z młodej kapusty i pieczarek. Zapewniam, że każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: Farsz: 1 główka młodej kapusty, 250g pieczarek, 1 cebula, ½ papryki czerwonej, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa, Ciasto: 200 ml ciepłego mleka(...)szklanki mąki, 30g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 2 łyżki margaryny, ½ łyżeczki soli, Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka siemienia lnianego MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażam około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewam warzywa odrobiną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rolada serowa 217

wlać ciasto. Wyrównać łyżką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz słodka papryka Pierś z kurczaka pokroić na kotlety i każdy cienko rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Pieczarki pokroić w drobną kostkę(...)patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki i smażyć. Doprawić solą i pieprzem. Na wystudzone ciasto serowe ułożyć piersi z kurczaka tak aby przykryły całą powierzchnię. Na w dolnej części ciasta ułożyć pieczarki i zwinąć roladę. Złożeniem ułożyć na blaszce do dołu  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut. Wystudzić i kroić

O kuchni z uczuciem
Filet z indyka z koprem włoskim, podany z pieczarkami i sosem z suszonych pomidorów 131

oleju rzepakowego 1 łyżka masła klarowanego 1 duża (500 g) bulwa kopru włoskiego 2 łyżki soku z cytryny ¼ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli 150 ml białego wytrawnego wina 350 g pieczarek młoda cebulka kilka sztuk pomidorów suszonych w oliwie ¾ szklanki    bulionu drobiowego ½ szklanki śmietanki kremówki (30%) Wykonanie: Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Owinęłam bawełnianą nicią, żeby nadać(...)mięso się zrumieniło na wierzchu. Po upieczeniu zostawiłam fileta pod przykryciem, żeby nie ostygł. Koper włoski oczyściłam i umyłam. Odcięłam z niego łodygi nad samą bulwą, przekroiłam na ćwiartki. Pieczarki po oczyszczeniu i umyciu poszatkowałam w plasterki. Pomidory odsączyłam z oliwy i pokroiłam w paseczki a potem jeszcze na pół. Cebulki oczyściłam i pokroiłam w grube (około 1 cm) krążki

Kuchnia u Krysi
Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i zielonymi szparagami 114

składniki możemy komponować dowolnie, wg naszego uznania. Do mojej upchnęłam akcent wiosenny – zielone szparagi. Zapraszam!     Składniki: 2/3 opakowania ciasta francuskiego 3 ugotowane ziemniaki dowolnej wielkości 3 pieczarki 4 plastry kiełbasy salami 4 plastry sera żółtego 150g zielonych szparagów 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki śmietanki 30% czosnek granulowany tymianek papryka słodka mielona oregano sól, pieprz 1/2 pomidora(...)Wykonanie: Naczynie do tarty/ zapiekanki razem z brzegami wylepić ciastem francuskim. Ser żółty, pieczarki, salami, pomidora pokroić w plastry. Przygotować sos: w kubeczku zmieszać obydwie śmietany, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i oregano. Dokładnie wymieszać. Na sam spód ciasta wyłożyć ugotowane i pokrojone na cienkie kawałki ziemniaki oprószone słodką papryką i tymiankiem. Na ziemniakach ułożyć plasterki pieczarek. Następnie wyłożyć plastry

Raj dla Podniebienia
DELIKATNY SOS PIECZARKOWY 105

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 40-50 dag pieczarek, mała cebula, około 100 ml śmietany 30%, ząbek czosnku, łyżka oleju, łyżka masła, 1/3 pęczku natki pietruszki, sól, pieprz świeżo mielony. Przygotowanie: Pieczarki kroję w półplasterki, cebulę w kostkę, czosnek oraz natkę siekam. Na oleju szklę cebulę. Dodaję czosnek(...)pieczarki, smażę często mieszając do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje i lekko się zarumienią. Solę, dodaję masło i natkę, smażę kolejne 3 minuty. Wlewam śmietanę i doprawiam pieprzem. Sos zagotowuję i zdejmuję z ognia

JejKuchnia
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ 116

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 8 większych ziemniaków, około 40 dag pieczarek, 2 większe cebule, 2 kiełbasy śląskie, 330 ml śmietany 18%, 15-20 dag tartego sera żółtego, jajko, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, papryka słodka, sól, bazylia,  gałka muszkatołowa, rozmaryn, masło do wysmarowania formy. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję(...)osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry. Pieczarki kroję w plasterki, kiełbasę i cebulę w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażam kiełbasę z cebulą do momentu lekkiego zarumienienia. Dodaję pieczarki i przyprawy: sól, cayenne, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Smażę, aż wyparuje woda z pieczarek. Przygotowuję sos - dokładnie łączę śmietanę z jajkiem i przyprawami: gałką, bazylią, solą oraz rozmarynem. Na koniec dodaję

JejKuchnia
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami. 192

Bardzo smaczna rolada. Smakuje na ciepło i na zimno. Tym razem z pieczarkami, ale pyszna jest również ze szpinakiem. Składniki: 4 jajka 4 łyżki majonezu 350 g sera żółtego 2 pojedyncze piersi z kurczaka (jeśli małe to 3) 500 g. pieczarek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Jajka wbić do miski, roztrzepać. Dodać majonez, wymieszać żeby połączył się z jajkami(...)pieczenia. Rozsmarować równomiernie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut. Wystudzić i zdjąć papier. Piersi dość mocno rozbić.Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinkę. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Na wystudzone ciasto wyłożyć piersi, na to pieczarki. Zwinąć w roladę.Ułożyć na blaszce i owinąć papierem do pieczenia

Agusiowe smakołyki
pilaw hinduski 121

restauracyjnych dań nie lubię, więc sięgnęłam do kuchni hinduskiej po najprostszy z prostych przepis. Do niego przygotowałam kormę z wątróbką, na którą przepis podam wkrótce. pilaw z groszkiem i pieczarkami 150 g ryżu basmati, 250 ml wody, szczypta nasion kminu, szczypta mielonego kardamonu, 1 laska cynamonu, 1 ząbek czosnku, 1 mały pomidor, 5 małych pieczarek, 0,5 szkl. groszku, sól(...)łyżka oleju Ryż opłucz i namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Na rozgrzany olej wrzuć przyprawy i zmiażdżony czosnek. Pomidora pokrój w plastry i dodaj go razem z pieczarkami do przypraw. Smaż razem 3 minuty. Osącz ryż i wsyp do pieczarek. Wlej wodę i od zawrzenia dotuj 12-15 minut nie mieszając, tylko potrząsając garnkiem. Po ugotowaniu można ryż

Eksperyment sobotni
soczyste kotlety mielone z pieczarkami 150

podstawy kuchni :-) Takie też są potrzebne :-) Każda szanująca się pani domu powinna umieć przygotować dobre kotlety mielone. Ja dziś podzielę się z Wami moim przepisem. Ja dodatkowo nadziałam je pieczarkami, nie jest to jednak konieczne :-) SKŁADNIKI -0,5 kg zmielonego mięsa (najlepiej łopatka wieprzowa lub szynka) -1 mała cebula -2 ząbki czosnku -1 bułka kajzerka -mleko -sól, pieprz -trochę vegety(...)smaku -1 jajko -3 łyżki bułki tartej  -bułka tarta do obtaczania kotletów -olej do smażenia Nadzienie -200g pokrojonych pieczarek -1 łyżka masła -pół małej cebuli Do miski dajemy mięso, dodajemy do niego jajko, kajzerkę poprzednio zamoczoną w mleku i odciśniętą. Cebulę trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, przyprawy, bułkę tartą i wyrabiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Placki z pieczarkami i suszonymi pomidorami 212

Placki powstały w mojej głowie w jednej chwili gdy spojrzałam co mam jeszcze dobrego w kuchni, takie pozostałości które chciałam "wykończyć". Kilka pieczarek, mąka która została po pizzy, mała cebulka, parę suszonych pomidorów.... Wyczarowałam z nich placki, zrobiło się wytrawnie i ...smacznie! Brzuchy pełne. Takie placki świetnie komponują się z maślanką, kefirem, szklanką kakao. Wyczarowane placki podaję same(...)kurczaka lub ryby. Tarty twardy ser i bazylię, powstaną placki serowe. Na pewno każda wersja będzie nie tylko inna, ale i bardzo apetyczna!:) Składniki: 280 g mąki 8 pieczarek 4 suszone pomidory w oleju 1 mała cebula szklanka mleka 1/3 szklanki wody 1 jajko 1 łyżka proszku do pieczenia sól, pieprz, lubczyk olej do smażenia Przygotowanie: pieczarki myję, obieram

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania