Kolejna zupka z pieczarkami.. 30 dkg pieczarek 1 marchewka kawałek pietruszki kilka ziemniaków 2-3 łyżki masła śmietana sól, pieprz listek, ziele Pieczarki obrać, oczyścić ,pokroić .Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić.Do wody dodać pieczarki, marchew, pietruszkę , ziemniaki , przyprawy.Gotować aż ziemniaki będą miękkie.Pod koniec gotowania dodać masło
Moje domowe kucharzenieświetna alternatywa dla jego mięsnego odpowiednika. Znacznie lżejszy, bardzo smaczny. Najlepszy z kromką świeżego chleba i posiekanym szczypiorkiem. składniki: 10 ugotowanych na twardo jaj 2 jaja surowe 400 g pieczarek pęczek młodej cebuli ze szczypiorem młoda cukinia 200 g żółtego sera 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Cebulę pokroić w drobną(...)kosteczkę. Pieczarki i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pieczarki, dusić kilka minut, następnie dorzucić cukinię, trzymać na ogniu aż woda odparuje. Jaja i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekany szczypior, przestudzone pieczarki z cukinią i pozostałe składniki. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Piec
6nieboSKŁADNIKI: Ciasto 15 g drożdży świeżych 180 ml ciepłej wody 400 g mąki pszennej 15 ml oleju rzepakowego Sól i pieprz do smaku Szczypta cukru Dodatkowo 20 dag pieczarek 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazyli 1 łyżka papryki czerwonej 2 ogórki konserwowe 5 plastrów ser żółtego 2 gałązki natki Pietruszki Koncentrat pomidorowy Kasza manna Olej(...)Wyrabiam ciasto. Pozostawiam do wyrośnięcia ok 1 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem np. Bawełnianą ściereczką. Blachę polewam olejem a następnie posypuję kaszą manną. Ciasto wyrabiam przekładam na blachę. Pieczarki kroję w plastry, cebulę kroję w piórka. W garnku wlewam olej a następnie dodaję pieczarki i cebulę. Doprawiam. Smażę na rumiano. Ogórki i natkę drobno siekam. Ciasto smaruję koncentratem
Gotowanie Patkimięsne, które zalewane jest masą jajeczną, Quiche to pyszne danie, które możemy podać na obiad lub kolacje. U mnie na obiad był quiche z kurczakiem, wyrazistymi porami i pieczarkami. Poza tym dla urozmaicenia koloru dodałam niewielką ilość kukurydzy oraz pomidorki koktajlowe. Całość zalana masą jajeczną i obowiązkowo obsypana obficie serem żółtym! Polecam serdecznie wszystkim którzy nie lubią nudy w kuchni(...)średnicy 26 cm) : Ciasto: masło 100 g, mąka 1,5 szklanki + mąka do podsypywania, sól pół łyżeczki, jajko 1 szt, nadzienie: pory 2 szt, pierś kurczaka 2 szt, pieczarki 350 g, kukurydza 5 łyżek, pomidorki koktajlowe 7 szt, olej do smażenia, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, majeranek pół łyżeczki, sól i pieprz, masa jajeczna: jajka 2 szt, śmietana
kulinarne odsłony patiQuiche jest to naprawdę fajne danie obiadowe, można je przygotować ze wszystkiego jeżeli znamy podstawowy przepis. Ja tym razem zrobiłam quiche z porem i pieczarkami. Idealne danie na zabiegany dzień, które robi się bardzo szybko. Składniki 1 średniej wielkości por 4 pieczarki 1 mała cebula 2 jajka 1/2 szklanki tartego sera emmentaler 1/4 kostki sera feta 150 ml śmietany(...)kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy obciążenie w postaci ryżu lub fasoli. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażmy. Pora myjemy i drobno kroimy dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez kolejne 5 minut. W misce łączymy śmietanę, mleko i jajka, które należy dokładnie rozbić
Delusional Trinenazwałam, bo skoro są ogórki po żydowsku zresztą bardzo smaczne, to dlaczego miałby nie być kurczak po żydowsku :) Jak pomyślałam tak zrobiłam, połączyłam pałki z kurczaka z ogórkami, pieczarkami i pikantnym sosem, upiekłam razem i powstał tak smaczny obiad, że byłby doskonały nawet na świąteczny stół, czy inne uroczystości. Spróbujcie sami, polecam :) Składniki - 7 pałek z kurczaka ( lub inne(...)dowolne części ) - 25 dag pieczarek - 3 duże ogórki konserwowe po żydowsku od ORZECH - 3 łyżki zalewy z ogórków j/w - 3 łyżki keczupu premium od Folwark - 2 łyżeczki czosnku mielonego - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - łyżeczka papryki ostrej mielonej - sól -olej Wykonanie Pałki z kurczaka posypałam delikatnie solą i natarłam wszystkimi przyprawami, odstawiłam w chłodne miejsce na ok. pół godziny
Kuchnia z widokiem na ogródJajka faszerowane pieczarkami to danie, które zawsze kojarzy mi się ze świętami. Mogę powiedzieć, że to jedne z moich ulubionych świątecznych dań. Zamiast majonezu można dodać śmietany lub jogurtu, wtedy danie będzie lżejsze, ale wydaje mi się, że najsmaczniejsze są jednak z majonezem. Polecam każdemu, u nas zawsze szybko znikają! 5 jajek 4 duże pieczarki 3 łyżki majonezu (np. domowego(...)sól pieprz kilka plasterków rzodkiewki (do dekoracji) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowę. Wyjąć żółtka, a białka ułożyć na talerzyku. Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Szczypiorek posiekać. Żółtka rozetrzeć, np. za pomocą małego widelca. Dodać pieczarki, posiekany szczypiorek i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną masą napełniać połówki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKurczak nadziewany jest idealny do podania na ciepło lub zimno. Ja wstępnie go wytrybowałam i nadziałam mięsem mielonym z pieczarkami, następnie owinęłam dratwą i zapiekałam około 1 godziny. Efekt końcowy jest rewelacyjny a mięso i nadzienie przepyszne. Polecam tak przygotowanego kurczaka podać na obiad lub jako zastępstwo wędliny(...)FARSZ : 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku
Kulinarne Fantazje Marioliwszystko do jednego garnka i wyszło leczo 😊 Kolorowe i pięknie pachnące... Moja mama robi najlepsze leczo na świecie, do którego dodaje grzybki z lasu, niestety w moim leczu użyłam pieczarki, również smaczne, ale niedorównujące grzybom leśnym. Zazwyczaj miseczkę gorącego leczo zajadam ze świeżutkim pieczywem, lecz dzisiaj zrobiłam z kaszą gryczaną czyli ulubioną wersje mojego męża 😊 Oczywiście dla mojego mężczyzny, który(...)jest zagorzałym mięsożercą musiałam zrobić z dodatkiem piersi kurczaka 😊 Składniki: cebula 1 szt, pieczarki 350 g, papryka zielona pół szt, papryka żółta lub pomarańczowa pół szt, papryka czerwona 1 szt, cukinia 2 szt, bakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki, pomidory z puszki 1 opakowanie, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy 2 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie
kulinarne odsłony patidodatkiem ciecierzycy. Jest to trochę czasochłonne danie, ale warte wypróbowania. Składniki 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 szklanka wody 1/2 szklanki ciecierzycy pół cebuli czerwonej ząbek czosnku 4 - 5 pieczarek ser parmezan 3 suszone pomidory łyżka octu balsamicznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciecierzycę namaczamy dzień wcześniej w wodzie na noc. Następnie gotujemy przez około 15 minut aż będzie miękka. W garnku zagotowujemy(...)garnka, dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem. Całość powinna mieć konsystencję gęstej kaszki. W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, łyżkę octu balsamicznego i smażymy aż pieczarki będą gotowe. Dodajemy ciecierzycę i podsmażamy przez kolejne około 3 minuty. Na talerz wykładamy polentę, na to kładziemy
Delusional Trineskładniki: 3 jajka 150 g pieczarek ok. 1/2 średniej cebulki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki śmietany sól, pieprz bułka tarta szczypiorek, natka pietruszki masło wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy ostrym nożem wzdłuż. Delikatnie wydrążamy środek. Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy na patelnię z łyżką masła. Cebulkę obieramy i drobno siekamy, a następnie dodajemy(...)pieczarek, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż nadmiar wody wyparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Białka i żółtka jajek rozgniatamy jak najdrobniej widelcem a następnie łączymy z pieczarkami. Dodajemy musztardę oraz śmietanę, mieszamy opcjonalnie jeszcze doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy skorupki. Wierzch posypujemy bułką tartą i smażymy do zrumienienia na maśle (farszem do dołu). Podajemy na ciepło (na zimno
Domowy Smak Jedzeniadlaczego nazywa się po węgiersku (prawdopodobnie z Węgrami nie ma nic wspólnego). Proste, pożywne i szybkie w wykonaniu. Polecam! Parówki po węgiersku Składniki na 4 porcje: 2 cebule 300g pieczarek 5 parówek (dowolnych) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 l bulionu warzywnego 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka zielona natka pietruszki Wykonanie(...)Cebule kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, parówki w talarki. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Odrobinę solimy i dusimy, aż pieczarki lekko zmiękną. Następnie wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Dodajemy parówki, p rzyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy 10 minut, następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną i dodajemy natkę
Smak mojej kuchnijuż mam pomysł na obiad następnego dnia. Zapiekanka jest sycąca, z kurczakiem, ma wspaniały aromat wędzonego boczku, a całość dopełnia sos beszamelowy. Polecam! Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami Składniki na formę 24 x 15cm: 200g boczku wędzonego 100g pieczarek 2 piersi z kurczaka opakowanie makaronu wstążki (300g) przyprawy: przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie łyżka oliwy(...)Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na tłuszczu ze smażenia kurczaka. Boczek przekładamy na talerz. Następnie podsmażamy pieczarki pokrojone w grube plastry, smażymy aż puszczą sok. Przekładamy do boczku. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, wlewamy
Smak mojej kuchnidiecie. Jest bogata w potas, kwas foliowy i wiele innych składników. Przepis podpatrzony w programie Ugotowani. Dla mięsożerców przepis można wzbogacić o boczek, na którym podsmażamy cebulę i pieczarki. Polecam! Lasagne z soczewicą Składniki: 250g makaronu lasagne 1 cebula ząbek czosnku 200 g pieczarek szklanka ugotowanej soczewicy puszka krojonych pomidorów lub szklanka domowego przecieru pomidorowego przyprawy(...)cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Soczewicę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Dodajemy soczewicę, pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ostrą papryką. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec dodajemy świeżą bazylię i natkę pietruszki
Smak mojej kuchniEkspresowe danie, sycący makaron z kremowym sosem szpinakowym. Pieczarki i czerwona fasola wzbogacają smak. Użyłam pełnoziarnistego makaronu Tagliatelle, można użyć dowolnego. Przepis z opakowania makaronu Lubella. Polecam! Makaron w sosie szpinakowym Składniki na 4 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 300g mrożonego szpinaku pół puszki czerwonej fasoli 150g serka mascarpone opakowanie makaronu Tagliatelle świeżo posiekana bazylia przyprawy(...)sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy, aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy mascarpone, fasolkę oraz posiekaną bazylię i mieszamy, aż składniki się połączą. Do sosu przekładamy makaron i mieszamy
Smak mojej kuchni