Zgrzewana kanapka na gorąco, z chrupiącą skórką i wnętrzem wypełnionym soczystymi, zielonymi szparagami, smażonymi pieczarkami oraz rozpływającym się w ustach serem pleśniowym. W trwającym sezonie szparagowym tych tostów trzeba spróbować! ☺️ 4 sztuki: * bułki typu ciabatta- 4 szt. * zielone szparagi- 12 szt. * pieczarki- 300 g * ser typu camembert/brie- 200 g * cebula- 1 mała sztuka * sól, pieprz, ostra papryka- do smaku * masło(...)klarowane- do smażenia Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ewentualnie obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie pieczarki pokroić, a cebulę drobno posiekać i razem podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, dodając przyprawy. Bułkę przekroić na pół, pozostawiając jedną krawędź nieprzeciętą, na spód wyłożyć po 2-3 łyżki pieczarek, kolejno po 3 szparagi i 2 plastry sera (dosyć grube
Kraina Miodem Płynącaskładnikami, w każdym wydaniu są genialne. Danie z makaronu przyrządzimy w kilka chwil, więc to doskonały obiad dla osób zabieganych. Na dzisiejszy obiad zrobiłam penne ze szpinakiem i pieczarkami skąpane w sosie śmietanowym...pychota! Wierzch posypany oczywiście parmezanem, który nadaje potrawie cudownego smaku. Dla mojego męża, który jest miłośnikiem mięcha, dodałam do sosu usmażoną w kostkę pierś z kurczaka. Serdecznie(...)polecam do dania z makaronem kieliszek winka, według mnie jest to idealne połączenie smaków...Zapraszam na moją odsłonę makaronu 😊 Składniki: szpinak 250 g, pieczarki 350 g, cebula 1 szt, czosnek 4 ząbki, śmietanka 30 % 250 ml, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, makaron penne 400 g, parmezan do posypania sosu, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy
kulinarne odsłony patipierwsze pięknie prezentuje się na stole, po drugie przekładana warstwami jest pyszna. Zamiast ogórków konserwowych dodałam czerwoną paprykę, ponieważ tak bardziej nam smakuje. 1 duży słoik marynowanych pieczarek (ok. 420 g) 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 3 marchewki 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 puszka kukurydzy (280 g) 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera(...)średnich oczkach, ziemniaki pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pieczarki oraz kukurydzę odsączyć z zalewy. Złożenie sałatki: Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie poukładać pieczarki (główkami do dołu). Na pieczarki wysypać wymieszany koperek ze szczypiorkiem. Następnie rozłożyć
VioletoweKucharzeniemakaron w postaci szerokich tasiemek. Mi udało się dostać razowe tagliatelle , ale też pappardelle (szerszy) i fettuccine (węższy makaron) spełnią swoje zadane. Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek Składniki / na 4 porcje: 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego oliwa 2 liście laurowe kilka gałązek świeżego tymianku (lub rozmarynu) 4 duże pieczarki portobello(...)można zamienić na zwykłe pieczarki) 100 g suchej zielonej soczewicy puszka 400 g krojonych pomidorów lub kartonik 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wywaru warzywnego 400 g makaronu tagliatelle (u mnie razowy), ewentualnie pappardelle lub fettuccine garść liści bazylii do podania: parmezan (wegetariański lub zwykły) Przygotowanie tagliatelle bolognese: Marchewkę, cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój
Chilli Czosnek i OliwaSałatka z kurczakiem i pieczarkami podana w formie tortu. Bardzo smaczna, ładnie się prezentuje. Nie wymaga wiele pracy, ale bardzo szybko znika z talerza. Ja wykorzystałam do zrobienia sałatki obręcz do ciast dzięki której mogłam ją przygotować bezpośrednio na talerzu. Nie będzie możliwe przełożenie sałatki na talerz jeśli zrobicie w tortownicy z dnem. To taka moja mała podpowiedź. Polecam! Składniki(...)pojedyncze piersi z kurczaka 1 świeży długi ogórek + 1/2 ogórka do dekoracji 1 cebula 300 g pieczarek 4 łyżki majonezu 6 jajek ugotowanych na twardo 3 rzodkiewki do dekoracji 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Pierś z kurczaka ugotować w bulionie warzywnym lub mięsnym. Po ugotowaniu drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko
O kuchni z uczuciemKolejna zupka z pieczarkami.. 30 dkg pieczarek 1 marchewka kawałek pietruszki kilka ziemniaków 2-3 łyżki masła śmietana sól, pieprz listek, ziele Pieczarki obrać, oczyścić ,pokroić .Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić.Do wody dodać pieczarki, marchew, pietruszkę , ziemniaki , przyprawy.Gotować aż ziemniaki będą miękkie.Pod koniec gotowania dodać masło
Moje domowe kucharzenieSKŁADNIKI: Ciasto 15 g drożdży świeżych 180 ml ciepłej wody 400 g mąki pszennej 15 ml oleju rzepakowego Sól i pieprz do smaku Szczypta cukru Dodatkowo 20 dag pieczarek 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazyli 1 łyżka papryki czerwonej 2 ogórki konserwowe 5 plastrów ser żółtego 2 gałązki natki Pietruszki Koncentrat pomidorowy Kasza manna Olej(...)Wyrabiam ciasto. Pozostawiam do wyrośnięcia ok 1 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem np. Bawełnianą ściereczką. Blachę polewam olejem a następnie posypuję kaszą manną. Ciasto wyrabiam przekładam na blachę. Pieczarki kroję w plastry, cebulę kroję w piórka. W garnku wlewam olej a następnie dodaję pieczarki i cebulę. Doprawiam. Smażę na rumiano. Ogórki i natkę drobno siekam. Ciasto smaruję koncentratem
Gotowanie Patkimięsne, które zalewane jest masą jajeczną, Quiche to pyszne danie, które możemy podać na obiad lub kolacje. U mnie na obiad był quiche z kurczakiem, wyrazistymi porami i pieczarkami. Poza tym dla urozmaicenia koloru dodałam niewielką ilość kukurydzy oraz pomidorki koktajlowe. Całość zalana masą jajeczną i obowiązkowo obsypana obficie serem żółtym! Polecam serdecznie wszystkim którzy nie lubią nudy w kuchni(...)średnicy 26 cm) : Ciasto: masło 100 g, mąka 1,5 szklanki + mąka do podsypywania, sól pół łyżeczki, jajko 1 szt, nadzienie: pory 2 szt, pierś kurczaka 2 szt, pieczarki 350 g, kukurydza 5 łyżek, pomidorki koktajlowe 7 szt, olej do smażenia, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, majeranek pół łyżeczki, sól i pieprz, masa jajeczna: jajka 2 szt, śmietana
kulinarne odsłony patiQuiche jest to naprawdę fajne danie obiadowe, można je przygotować ze wszystkiego jeżeli znamy podstawowy przepis. Ja tym razem zrobiłam quiche z porem i pieczarkami. Idealne danie na zabiegany dzień, które robi się bardzo szybko. Składniki 1 średniej wielkości por 4 pieczarki 1 mała cebula 2 jajka 1/2 szklanki tartego sera emmentaler 1/4 kostki sera feta 150 ml śmietany(...)kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy obciążenie w postaci ryżu lub fasoli. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażmy. Pora myjemy i drobno kroimy dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez kolejne 5 minut. W misce łączymy śmietanę, mleko i jajka, które należy dokładnie rozbić
Delusional Trinenazwałam, bo skoro są ogórki po żydowsku zresztą bardzo smaczne, to dlaczego miałby nie być kurczak po żydowsku :) Jak pomyślałam tak zrobiłam, połączyłam pałki z kurczaka z ogórkami, pieczarkami i pikantnym sosem, upiekłam razem i powstał tak smaczny obiad, że byłby doskonały nawet na świąteczny stół, czy inne uroczystości. Spróbujcie sami, polecam :) Składniki - 7 pałek z kurczaka ( lub inne(...)dowolne części ) - 25 dag pieczarek - 3 duże ogórki konserwowe po żydowsku od ORZECH - 3 łyżki zalewy z ogórków j/w - 3 łyżki keczupu premium od Folwark - 2 łyżeczki czosnku mielonego - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - łyżeczka papryki ostrej mielonej - sól -olej Wykonanie Pałki z kurczaka posypałam delikatnie solą i natarłam wszystkimi przyprawami, odstawiłam w chłodne miejsce na ok. pół godziny
Kuchnia z widokiem na ogródJajka faszerowane pieczarkami to danie, które zawsze kojarzy mi się ze świętami. Mogę powiedzieć, że to jedne z moich ulubionych świątecznych dań. Zamiast majonezu można dodać śmietany lub jogurtu, wtedy danie będzie lżejsze, ale wydaje mi się, że najsmaczniejsze są jednak z majonezem. Polecam każdemu, u nas zawsze szybko znikają! 5 jajek 4 duże pieczarki 3 łyżki majonezu (np. domowego(...)sól pieprz kilka plasterków rzodkiewki (do dekoracji) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowę. Wyjąć żółtka, a białka ułożyć na talerzyku. Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Szczypiorek posiekać. Żółtka rozetrzeć, np. za pomocą małego widelca. Dodać pieczarki, posiekany szczypiorek i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną masą napełniać połówki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKurczak nadziewany jest idealny do podania na ciepło lub zimno. Ja wstępnie go wytrybowałam i nadziałam mięsem mielonym z pieczarkami, następnie owinęłam dratwą i zapiekałam około 1 godziny. Efekt końcowy jest rewelacyjny a mięso i nadzienie przepyszne. Polecam tak przygotowanego kurczaka podać na obiad lub jako zastępstwo wędliny(...)FARSZ : 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku
Kulinarne Fantazje Marioliwszystko do jednego garnka i wyszło leczo 😊 Kolorowe i pięknie pachnące... Moja mama robi najlepsze leczo na świecie, do którego dodaje grzybki z lasu, niestety w moim leczu użyłam pieczarki, również smaczne, ale niedorównujące grzybom leśnym. Zazwyczaj miseczkę gorącego leczo zajadam ze świeżutkim pieczywem, lecz dzisiaj zrobiłam z kaszą gryczaną czyli ulubioną wersje mojego męża 😊 Oczywiście dla mojego mężczyzny, który(...)jest zagorzałym mięsożercą musiałam zrobić z dodatkiem piersi kurczaka 😊 Składniki: cebula 1 szt, pieczarki 350 g, papryka zielona pół szt, papryka żółta lub pomarańczowa pół szt, papryka czerwona 1 szt, cukinia 2 szt, bakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki, pomidory z puszki 1 opakowanie, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy 2 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie
kulinarne odsłony patidodatkiem ciecierzycy. Jest to trochę czasochłonne danie, ale warte wypróbowania. Składniki 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 szklanka wody 1/2 szklanki ciecierzycy pół cebuli czerwonej ząbek czosnku 4 - 5 pieczarek ser parmezan 3 suszone pomidory łyżka octu balsamicznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciecierzycę namaczamy dzień wcześniej w wodzie na noc. Następnie gotujemy przez około 15 minut aż będzie miękka. W garnku zagotowujemy(...)garnka, dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem. Całość powinna mieć konsystencję gęstej kaszki. W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, łyżkę octu balsamicznego i smażymy aż pieczarki będą gotowe. Dodajemy ciecierzycę i podsmażamy przez kolejne około 3 minuty. Na talerz wykładamy polentę, na to kładziemy
Delusional Trineskładniki: 3 jajka 150 g pieczarek ok. 1/2 średniej cebulki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki śmietany sól, pieprz bułka tarta szczypiorek, natka pietruszki masło wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy ostrym nożem wzdłuż. Delikatnie wydrążamy środek. Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy na patelnię z łyżką masła. Cebulkę obieramy i drobno siekamy, a następnie dodajemy(...)pieczarek, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż nadmiar wody wyparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Białka i żółtka jajek rozgniatamy jak najdrobniej widelcem a następnie łączymy z pieczarkami. Dodajemy musztardę oraz śmietanę, mieszamy opcjonalnie jeszcze doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy skorupki. Wierzch posypujemy bułką tartą i smażymy do zrumienienia na maśle (farszem do dołu). Podajemy na ciepło (na zimno
Domowy Smak Jedzenia