pieczarkowy. Ale taki naprawdę pyszny. Nadaje się do wszystkiego placków, klusek, kotletów, mięs… pewnie ma też inne zastosowania, które mi nie przychodzą teraz do głowy Sos z pieczarek jest banalnie prosty do zrobienia i robi się go w 5-10 min, jeśli chcecie bardzo redukować śmietanę. Ja lubię dodać do sosu sporo natki i koperku, ale to rzecz gustu(...)taki sos o lżejszej konsystencji, jedynie na śmietanie. W roli modeli do sosu wystąpiły kotlety z kaszy jaglanej z jajkami, które serdecznie polecam Drukuj Sos pieczarkowy Składniki 250 g pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz 1/-2/3 szkl. śmietany kilka gałązek natki 1 łyżka skrobi + kilka łyżek wody do rozrobienia(opcjonalnie) Sposób
Mieszam w Garnkudobrego. I tak dzisiaj to dobro zaserwowałam swoim bliskim i sama nie mogłam się mu oprzeć. Składniki: kilka bagietek (ja miałam 4 bagietki czyli aż 8 zapiekanek) 500 g pieczarek 1 cebula pół puszki kukurydzy kilka marynowanych papryk czerwonych kilka pomidorków koktajlowych czarne oliwki ser żółty – gouda ser mozarella kulka 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki(...)szczypty soli i szczypty świeżo zmielonego pieprzu – robię sos. Bagietki kroję na pół, smaruję powstałym sosem. Na patelnię wlewam olej, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażam, dodaje pieczarki, odrobinę solę. Gdy pieczarki się podduszą przekładam je wraz z cebulką na durszlak, by pozbyć się nadmiaru oleju i wody, którą wypuściły. Na bagietkę posmarowaną sosem czosnkowym nakładam starty
MojaQchnia.plRyż czerwony z pieczarkami, curry i tuńczykiem połączony. 🍛 Danie niedrogie i w przygotowaniu nieskomplikowane, za to smaczne jest jego zjadanie :) 🍴 Składniki: · 100 g ryżu czerwonego, · 150 g pieczarek, · 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym(...)zielonych całych oliwek, · sól do smaku, · szczypta cukru. Przygotowanie: Oczyszczone pieczarki kroimy na plastry, podsmażamy na dużej patelni z niewielką ilością oleju, posypujemy je curry, pieprzem i solą. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, podsmażamy
Moniki Smakołykiwyżerali mi bigos prosto z gara). Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1 mała kapusta pekińska około 200 g jarmużu 400 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 400-500 g pieczarek 200 g suszonych lub wędzonych śliwek 100-150 g suszonych moreli 2 kostki wędzonego tofu naprawdę czubata łyżka papryki (ja zawsze mieszam w jednym słoiku paprykę słodką z ostrą) łyżka(...)zastąpić cukrem trzcinowym, syropem klonowym, a agawy, ryżu Przygotowanie: Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku i posiekaj. W odpowiednio dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i duś kapustę. Pieczarki pokrój na ćwiartki (lub wedle uznania) i partiami wrzucaj na patelnię, mają się podsmażyć a nie ugotować we własnym sosie. Pilnuj kapusty aby się nie przypaliła, mieszaj od czasu
greenscarfPieczarki w koszyku. Edyta Guhl. Ostatnio były piernikowe grzybki, a dzisiaj zapraszam na pieczarki. Przepis znalazłam u Danusi i jestem pełna zachwytu. Pieczarki jak żywe, a samo pieczenie poszło bardzo szybko. Efekt oszałamiający. Delikatne, kruche ciasteczka, nie za słodkie, wprost rozpływające się na języku. Wypróbujecie sami :-) Ciasteczka pieczarki: Składniki: 1 jajko
dolcevitainmykitchenKilka lat temu w Zwierzyńcu, w Karczmie Młyn jedliśmy wspaniale wysmażoną wątróbkę z pieczarkami. Czasem wracam do tego smaku w swojej kuchni. Składniki: 500 g wątróbki z kurczaka 1 duża cebula olej do smażenia 250 g pieczarek 1 łyżeczka suszonego majeranku gałązka rozmarynu sól i pieprz do smaku Cebulę obrać, pokroić w pół krążki. Smażyć chwilę na oleju, dodać(...)umytą, oczyszczoną z błon i pokrojoną na duże kawałki wątróbkę. Pieczarki oczyścić pokroić w pół plastry. Kiedy cebula zmięknie, dodać do wątróbki z cebulą. Dusić całość aż pieczarki i wątróbka zarumienią się. Dodać majeranek i rozmaryn. Doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę podałam z buraczkami z winegretem i puree ziemniaczanym
Czerwień i błękitFilet z marynacie czy posypani przyprawami niekoniecznie do mnie przemawia, dlatego staram się go urozmaicać na różne sposoby:). Dzisiejsza wersja to filet pieczony z pieczarkami. Wyszedł pyszny, nie suchy, naprawdę smaczny. 2 filety z kurczaka 500g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki(...)cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem, dusimy do wyparowania wody. 2. Filery posypujemy solą i przyprawami. 3 W naczyniu żaroodpornym układamy filety, wokół nich posmażone pieczarki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchniChrupiące, smaczne i aromatyczne zapiekanki z bagietki, z salami i pieczarkami. Idealna, szybka przekąska na imprezę, czy na kolację. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, możemy je modyfikować według własnego uznania, z własnymi, ulubionymi dodatkami. Składniki na zapiekanki: 1 krótka, świeża bagietka 5 plastrów salami 4 średnie pieczarki duża garść tartego sera żółtego 1 cebula pół pęczka posiekanego, świeżego szczypiorku sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie zapiekanek: Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, salami kroimy w paseczki, a pieczarki ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko podsmażamy, przyprawiając do smaku. Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy je bardzo cienką warstwą masła, posypujemy połową sera żółtego, układamy podsmażone salami, pieczarki i cebulę, następnie wykładamy posiekany szczypior i obsypujemy wierzch bagietek resztą sera żółtego. Tak przygotowane bagietki
NiePieprz.plMój Syn nauczył się przyrządzać taką zupę i często nią nas zaskakuje:) Składniki : puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej 2 puszki pomidorów krojonych- bez skóry pieczarki 1/2 kg 1 papryka czerwona 3 cebule przyprawa meksykańska masło klarowane Pulpeciki do zupy: 1/2 mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta, cebula, sól, pieprz Przygotowanie : Kukurydzę i fasolkę osączyć z zalewy Cebulę pokroić w kosteczkę(...)pieczarki w cienkie plasterki, paprykę w paseczki Z mięsa mielonego zrobić małe pulpeciki wg tego przepisu Cebulę, pieczarki przesmażyć krótko na maśle klarowanym Do ok. 5 szklanek wrzącej wody wrzucić paprykę, kukurydzę i fasolkę -pogotować chwilę Dołożyć pieczarki z cebulą oraz pulpeciki- pogotować do miękkości pulpecików, dodać pomidory z puszki Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą meksykańską
Proste PotrawyPlacki z piersi kurczaka, pieczarek i cebuli to znakomita propozycja na obiad. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, połączyć, usmażyć i pyszne danie gotowe. Takie placuszki to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. składniki na około 30 placków 2 filety z kurczaka 200 g pieczarek 2 średnie cebule 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Umyte piersi z kurczaka oraz oczyszczone pieczarki kroimy w niewielką kostkę a obraną cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy pokrojonego kurczaka, dodajemy pokrojone pieczarki, posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz jajka, wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Na patelni
Smakowite DaniaZazwyczaj smażę placki ziemniaczane bez jakichkolwiek dodatków. Dzieciakom najbardziej smakują obsypane cukrem. Tym razem przygotowałam wersję z nadzieniem pieczarkowo-serowym. Zakładałam, że za farsz będą robić wyłącznie pieczarki, ale już w trakcie smażenia pomyślałam, że pasowałby tu także starty ser. Pomysł był trafiony :) Miałam też wątpliwości co do przekładania placuszków na drugą stronę. Bałam się, że się rozpadną. Nic takiego(...)mnie ta wersja placków ziemniaczanych jest super. Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków (odmiana mączysta) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia Nadzienie: 350 g pieczarek 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz garść tartej mozzarelli (lub innego sera) Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę
zadanie-gotowanieSKŁADNIKI: Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 200g szynki spod Powału Hańderek , 1 mała cebula, 1,5 łyżki mąki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pieczarkowy: 300g pieczarek, 1 cebula, 200 ml śmietany 30%, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych otworach. Szynkę kroję w małą kostkę. Dodaję(...)dodaję jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki smażę na rumiano z każdej strony. 2. Sos pieczarkowy: Pieczarki oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przekładam na patelnię. Dodaję masło. Smażę około 5 minut. Następnie pieczarki zalewam śmietaną. Duszę
Tradycyjna kuchnia KasiPrzekąska, którą zrobiłam na Sylwestra. Z doświadczenia wiem, że na każdej domówce jajka są mile widziane :) Oczywiście te na twardo! Składniki na jajka faszerowane pieczarkami (8 jajek): 8 jajek pieczarki ok 350 g łyżka lub dwie natki pietruszki (zależy ile lubicie) cebula sól pieprz majonez ok 2 łyżek Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenia(...)czasie pokroić cebulę w kostkę, oczyścić i pokroić pieczarki, a następnie podsmażyć na maśle. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka na twardo obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Delikatnie wyciągnąć żółtka, które należy rozgnieść widelcem. Podsmażone pieczarki z cebulą połączyć z natką pietruszki i zblendować. Do powstałej masy dodać rozgniecione żółtka i majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Formować
Karola gotujeCześć ! Robicie czasem w domu smalec z dodatkami ? Jeśli tak, to koniecznie musicie zrobić z pieczarkami i cebulką. To moja ulubiona wersja. Do tego ogórek kiszony oraz dobrej jakości chleb i jestem w raju ! Spróbujcie koniecznie ! Składniki (2 duże słoiki): 5 dużych pieczarek 4 średnie cebule 1/2 surowego brzucha 200 g dobrej jakości smalcu lub 200 g słoniny * sól + świeżo(...)zmielony pieprz Wykonanie: Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Boczek i cebule pokrój w drobną kostkę. * Jeśli używasz słoniny, musisz ją najpierw przetopić. Pokrój ją w kostkę, umieść w garnku i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wszystkie składniki umieść w garnku (smalec w postaci stałej / słoninę – roztopioną), dopraw solą i pieprzem. Smaż
Moja pasja smakuPyszny gulasz z indyczych serduszek z dodatkiem pieczarek w połączeniu np. z kaszą pęczak to bardzo pożywne i tanie danie – doskonałe na obiad dla całej rodziny. Zdecydowanie nie jest to potrawa „na już”, ale dużą jej zaletą jest to, że po wrzuceniu wszystkich składników do garnka praktycznie robi się sama :) Zamiast serc indyczych z powodzeniem możecie użyć serduszek kurczaka(...)gulasz dodatkowo wzbogacić warzywami. Składniki (na ok. 6 porcji): 1 kg serduszek indyczych 500 g pieczarek 2 średnie cebule ok. 2-3 łyżki mąki pszennej ok. 0,7 l bulionu drobiowego sól pieprz olej (do smażenia serduszek) 2 łyżki masła (do smażenia pieczarek) Wykonanie: Serduszka myjemy pod bieżącą wodą, następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z niepotrzebnych błonek, przerostów
MyCookBook.pl