pieczarki - 22435 przepisów (strona:348/1496)

Przekąski na Sylwestra: Kostka makaronowa z pieczarkami i serem. 155

Witajcie Kochani ;-) Sylwester tuż tuż, więc przybywam z fajną propozycją na przekąskę, która nie tylko jest bardzo miła dla oka, ale także smaczna i syta. Makaron zapiekłam z podsmażonymi pieczarkami oraz gęstym sosem serowym, dzięki czemu uzyskałam fenomenalną zapiekankę, która, gdy ostygnie, tworzy zbitą i jednocześnie wilgotną kostkę o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Można tę kostkę ozdobić dowolnymi dodatkami(...)jest bardzo trudne, a efekt? Naprawdę zadowala :-) Składniki (foremka około 25 x 25cm): 300 g makaronu pełnoziarnistego pióra Lubella 400 g gęstej śmietany 12 lub 18 % 300 g pieczarek ząbek czosnku sól  pieprz ziołowy serek topiony o smaku pieczarkowym 200 g  żółty ser 200 g 2 średnie ogórki kwaszone tłuszcz do podsmażenia 2 jaja Makaron ugotować w posolonej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Lekkie risotto z pieczarkami i groszkiem #sprytnieizdrowo 179

kolację przy winie. Przy okazji wypróbowałyśmy też nowość od Krakusa - koncentrat bulionu. Więcej przeczytacie poniżej. Zapraszamy do lektury. Czego potrzebujemy? 200 g ryżu (lub 2 woreczki), 250 g pieczarek pół puszki groszku butelka bulionu Krakus (drobiowego lub warzywnego) 1,5 litra wody 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku opcjonalnie(...)łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy pieczarki aż zmiękną. Przekładamy do miseczki. Cebulę kroimy drobno. Do tej samej patelni wrzucamy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do czasu aż się zeszklą. Wsypujemy ryż i mieszamy z zeszkloną cebulką. Dolewamy bulion Krakus rozrobiony z wodą. Płyn

two broke sisters
Pieczarki portobello faszerowane serem pleśniowym i gruszką z dodatkiem cząbru 127

Połączenie sera pleśniowego ze słodką gruszką i w towarzystwie "dużych" pieczarek portobello sprawdziło się wybornie. PS. lepiej użyć gruszki jak najmniej soczyste.  Składniki 2 gruszki 70 g sera pleśniowego gorgonzola cząber- świeże listki 2 duże pieczarki portobello pieprz sól     Przygotowanie   Ser pleśniowy starłem na tarce. Wstawiłem do lodówki. Gruszki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach(...)Odcisnąłem nadmiar soku. Wymieszałem z serem i listkami cząbru, doprawiłem pieprzem. Pieczarki opłukałem, osuszyłem, wyciąłem nóżki. Oprószyłem solą. Rozgrzałem piekarnik w temperaturze 180 stopni C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłem pieczarki kapeluszami do góry. Wstawiłem do piekarnika, podpiekłem ok. 10 minut, po tym czasie odwróciłem je i ponownie przypiekałem ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąłem je, napełniłem

R'n'G Kitchen
Polędwiczki wieprzowe w pieczarkach z pieczoną papryką 153

święta lub w każdym innym terminie. Polędwiczki wieprzowe świetnie sprawdzają się w daniach z sosami. Dzięki temu stają się jeszcze bardziej delikatne i soczyste. Polecam. Składniki: Polędwiczki wieprzowe ( 2szt ) Pieczarki 400 gram 2 czerwone papryki 1 cebula Mąka Sól Pieprz Śmietana słodka 18% Masło klarowane bulion Wykonanie: Paprykę kroimy na ćwiartki. Układamy na blaszce i zapiekamy przez kilkanaście minut(...)przestygną i obieramy ze skóry. Kroimy w słupki. Polędwiczki kroimy w plastry. Spłaszczmy ręką ( nie ma potrzeby używania tłuczka, mięso jest bardzo delikatne ). Przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką. Pieczarki kroimy w pasterki a cebulę w kostkę. Na głęboką patelnię wykładamy 2 łyżki masła klarowanego. Podsmażamy polędwiczki. Po zrumienieniu wyjmujemy i na tej samej patelni przesmażamy pieczarki i cebulę. Polędwiczki

Smaki Ewy
Leczo z kurczakiem 198

marzyłam o obiedzie innym niż mięso z ziemniakami to wybór padł na leczo. Uwielbiam tą jesienną potrawę, która w zimie smakuje jeszcze lepiej. Składniki: cukinia dwie papryki 20 dkg pieczarek cebula mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej puszka całych pomidorów (mogą być świeże ale dla mnie w zimie nie mają smaku) cebula 2 ząbki czosnku pierś z kurczaka 4 łyżki(...)oleju kostka rosołowa majeranek, sól ziołowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do kurczaka Wykonanie: 1. Obieramy pieczarki i kroimy (niezbyt drobno). Wykrawamy z papryki gniazdo nasienne, obieramy (opcjonalnie- ja obieram) i kroimy. Cukinię kroimy w kostkę. 2. Drobno siekamy cebulę i szklimy na patelni na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki, paprykę i cukinię. Chwilę podsmażamy. 3. Gdy warzywa puszczą

Mama z miasta
Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami 249

Danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Kulebiaczki z przewagą pieczarek, ponieważ takie nam bardziej smakują. Idealne do barszczyku.  Ciasto: 1 kg mąki pszennej 500 ml mleka 50 g drożdży 4 jajka 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 100 g margaryny Farsz: 1 kg pieczarek 500 g kiszonej kapusty 2 cebule Sól Pieprz 1 łyżka majeranku W rondelku(...)margaryną, rozpuszczamy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka oraz mleko z margaryną i drożdżami. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczarki oraz cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy do miękkości. Kapustę gotujemy z majerankiem w niewielkiej ilości wody. Odsączamy. Pieczarki łączymy z ugotowaną kapustą, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy

VioletoweKucharzenie
Kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami 257

Lubię tradycyjne polskie dania. Kuchnię góralską także. Składniki na kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami (5 porcji): pierś z kurczaka około 500 g mąka jajko (jedno lub dwa) bułka tarta sól oscypek (po 3 plasterki na filet) pieczarki 500 g Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, podzielić na kotlety. Mięso ubić i posolić. Kotlety panierować w mące, jajku(...)bułce tartej. Smażyć do zarumienienia. Pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Przełożyć usmażone pieczarki na filety znajdujące się na rozgrzanej patelni, nałożyć po trzy plasterki sera i przykryć. Smażyć pod przykryciem 2 - 3 minut do rozpuszczenia sera. Ja zaserwowałam kurczaka z frytkami (których dawno nie jadłam) i sałatką z kapusty kiszonej oraz domowej produkcji buraczkami

Karola gotuje
Uszka z grzybami 1066

pewno każdy z Was ma swoje ulubione wigilijne danie. Moim faworytem zdecydowanie jest barszczyk z uszkami. A uszka koniecznie z leśnymi grzybkami. Farsz do uszek robię z dodatkiem pieczarek. Takie uszka bardziej nam smakują. Uszka do barszczu wigilijnego śmiało można przygotować wcześniej, gdy bieganiny przedświątecznej jeszcze niewiele. Ugotowane i ostygnięte uszka, wkładamy do woreczków i zamrażamy. W dniu wigilii uszka(...)chwilę na wrzątek. Składniki: Ciasto: 300 g mąki poznańskiej ( typ 500 ) szczypta soli około 100 ml ciepłej wody Farsz: 100 g grzybów leśnych suszonych  1 cebula 5 niedużych pieczarek sól, pieprz olej/masło do smażenia Wykonanie: Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odlać wodę i wlać świeżą, tak by przykryła grzyby

kolorowotorcikowo
Domowy pasztet z pieczarkami 184

musztardą. Jednak te w wersji na słodko są również całkiem niezłe – czy z konfiturą z figi czy żurawiną (jeżeli nie jedliście takiego połączenia, spróbujcie!). Przepis na pasztet z pieczarkami Drukuj przepis Porcji: 1 keksówka Czas gotowania: 2 godziny Składniki 350 g piersi z kurczaka 250 g boczku 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 100 g cebuli(...)mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe. 2 Kiedy boczek się lekko podgotuje dodajemy do niego pierś kurczaka. 3 Kiedy pierś z kurczaka się podgotuje wkładamy do garnka pokrojone pieczarki. 4 Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy razem z wątróbką. 5 Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, przekładamy je do naczynia. Całość miksujemy na gładką masę, bądź mielimy przez maszynkę

Kuchnia Bazylii
Mielone kule z pieczarką 350

Błyskawiczne mielone w niespodzianką w środku. Takie mielone nie dość, że smakują wyśmienicie dzięki przesmażonym w całości pieczarkom, to jeszcze ładnie wyglądają w przekroju. 250 g mięsa mielonego ( z łopatki wieprzowej) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 cebula Sól Pieprz 7 pieczarek Olej do smażenia Pieczarki oczyszczamy i w całości przesmażamy na rozgrzanej patelni (muszą się zrumienić(...)Cebulę kroimy w kosteczkę. Do miski przekładamy mielone mięso, cebulkę, wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość wyrabiamy na gładką masę. Przygotowanym mięsem oblepiamy pieczarkę, tak aby powstała kula. Każdą obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju

VioletoweKucharzenie
Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem 185

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy przygotowywać świąteczne menu. Dziś proponuję Wam przepis na pysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole.   SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu  z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO(...)Lidl Polska , ½ pęczka koperku, 250ml śmietany 30%, 100g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzam. 2. Karpia dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sos pieczarkowy z cebulką 136

idealny do kopytek i nie tylko. Pieczarki, cebulka, pietruszka... Palce lizać! :) Składniki na sos pieczarkowy z cebulką (4 - 5 porcji): pieczarki około 200 g duża cebula 1/2 pęczka pietruszki mała śmietana 18% 2 łyżki mąki pszennej kostka grzybowa sól pieprz Pieczarki oczyścić i pokroić w paski, a cebulę w kostkę. Podsmażyć na patelni na maśle przez około 5 minut(...)czasie zagotować 250 ml wody i rozpuścić w niej kostkę grzybową. Wrzucić do bulionu cebulę i pieczarki. Rozmieszać dwie łyżki mąki w śmietanie tak, aby nie było grudek. Wlać do garnka powoli mieszając. Na koniec posiekać natkę pietruszki i dodać. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem

Karola gotuje
Grillowany bakłażan z oscypkiem i pieczarkami 77

gruszkę miłości". Tak też się stało. Przeciwnik bakłażana rozsmakował się w tej potrawie :) Pomyślałam, że jest to jakiś mój osobisty kulinarny przełom! Składniki na grillowanego bakłażana z oscypkiem i pieczarkami (4 porcje - przystawki): średniej wielkości bakłażan pieczarki około 200 g oscypek (takie niteczki, makaroniki - 1/2 pęczka) 1/4 pęczka szczypiorku przyprawa klasyczna do grilla sól Pokrojone w paski pieczarki podsmażyć(...)stron do uzyskania chrupkości, wyłożyć na niego oscypek. Poczekać aż ser zacznie się rozpuszczać. Ja dodatkowo polałam na koniec (już na talerzu) bakłażana oliwą z oliwek z patelni z pieczarkami (po ich uprzednim podgrzaniu). Posypać szczypiorkiem

Karola gotuje
Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami 130

przepis. Potrawa jest przepyszna, ale należy podkreślić, iż cukinię trzeba mocno posolić, ponieważ bardzo wchłania sól. Spokojnie można też przedłużyć czas pieczenia o kilka minut. Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami (4 porcje): Jeszcze nieupieczona. 2 cukinie 2 piersi kurczaka pieczarki około 200 g cebula białe wytrawne wino około 100 ml starty parmezan 100 g jajko sól ostra papryka pieprz kminek(...)wodzie przez 5 minut, a następnie przelać zimną. Dobrze posolić! Miąższ cukinii smażyć na oliwie z oliwek na patelni, doprawić solą i pieprzem, a następnie przełożyć na sitko. Pokroić pieczarki w cienkie paski, a cebulę w drobną kostkę. Smażyć na tej samej patelni, doprawić kminkiem. Usmażone wrzucić do miąższu cukinii. Kurczaka pokroić w kostkę. Smażyć na patelni około 3 minuty

Karola gotuje
Kotlety mielone nadziewane pieczarkami, serem i zieloną cebulką 110

chciałam zrobić coś nowego, ale mielone także chodziły mi po głowie. Pomysłów jest wiele, więc znowu wrzucam coś nowego ze znanymi Wam składnikami. Składniki na kotlety mielone nadziewane pieczarkami, serem i zieloną cebulką (4 porcje): mięso wieprzowo - wołowe 500 g jajko 2 bułki przyprawa do mięsa mielonego cebula bułka tarta pieczarki około 300 g ser żółty około 150 g zielona(...)kostkę i podsmażyć. Bułki, cebulę, mięso, jajko i przyprawę wymieszać w jednym garnku. W razie potrzeby dosypać odrobinę bułki tartej. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w paski pieczarki, ostudzić. Pieczarki wymieszać ze startym serem żółtym i cebulką, doprawić Vegetą i dokładnie wymieszać. Formować małe kulki mięsne i rozklepywać, a następnie nakładać łyżeczkę farszu i nakrywać kolejną partią mięsa

Karola gotuje

Proponowane wyszukiwania