Nowy experyment kuchni wegańskiej! Było dobre! Było tylko jedno "ALE": " Ale dlaczego tak mało... " 😃 Jak tak dalej pójdzie to jeszcze zostanę weganinem... 😆 Składniki : 12 szt. pieczarek dużych 180g serka tofu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka natki pietruszki 150g sera wegańskiego sól pieprz Przygotowanie : Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni(...)niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki czyścimy i obieramy, odcinamy z nich ogonki. Kapelusze zostawiamy, a ogonki plus jeszcze dwie całe pieczarki drobno kroimy i dokładamy do cebulki. Wszystko razem dusimy, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, rozkruszony serek tofu i natkę pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Chwilę jeszcze trzymamy na kuchni i zestawiamy z ognia. Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemoich stole dołączam faszerowane jajka . Za zwykłymi jajkami, gotowanymi na twardo nie przepadam- ale te, faszerowane mogłabym jeść codziennie. Są przepyszne, łatwe do wykonania i tanie . Połączenie pieczarek, świeżego ogórka i natki pietruszki jest rewelacyjne. Jeśli zostanie Wam trochę farszu to z powodzeniem może posłużyć on jako pasta do chleba. Składniki: 8 jajek 6 średniej wielkości pieczarek mały(...)ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 ogórka wężowego 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz chilli 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki z czosnkiem podsmażamy na oliwie do czasu aż grzyby odparują nadmiar wody. Z pęczka pietruszki odkładamy kilka listków do ozdoby. Resztę
Pobite gary Barbaryniecałą godzinkę. Jest kremowe i delikatne że na pewno zjemy większą porcję ;) Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1 pojedynczy filet z kurczaka 250 gr pieczarek około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupnu lub domowy) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 - 4 łyżki śmietanki 30 % (niekonieczne) natka pietruszki sól, pieprz do smaku(...)olej/oliwa do smażenia 1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę. 2. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy lub kroimy na plasterki (zależy co kto lubi, ja większość pieczarek starłam na grubych oczkach, a parę pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. solę i pieprzę oraz wkrawam ząbek czosnku. 3. Przesuwam smażące się pieczarki
Gotowanie...to proste !Witajcie :) Przychodzę do Was z kolejnym przepisem :). Tym razem jest to farsz z pieczarek, który możecie użyć do pizzy, do pierogów, do naleśników, do pasztecików drożdżowych i wiele innych pomysłów :). A więc nie przedłużając, zapraszam :) Składniki: 0,5kg pieczarek 1-2 cebule (w zależności ile lubicie, czy dużo czy mało ) oliwa 1 płaska mała łyżeczka soli 1/3 łyżeczki czarnego(...)pieprzu 1 szczuba łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej Przygotowanie: Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy drobno. Cebulę, obieramy z łupinek, i kroimy w kosteczkę Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cebulę, i smażymy do momentu aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli wrzucamy pokrojone wcześniej pieczarki i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut (co jakiś czas mieszając by ich nie przypalić
Gotuj z Mąkąuwielbiam domową pizzę to już wiecie! I doskonale wiecie o tym, że robię ją z różnymi dodatkami. Cienkie ciasto i pyszne dodatki tworzą smaczną pizzę. Chudy wędzony łosoś, jajka, pieczarki, wędlina i kukurydza sprawiają, że pizza ma niepowtarzalny smak! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3/4 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży(...)łyżki oleju Wierzch: 3 łyżki passaty pomidorowej Przyprawa do pizzy i zapiekanek Galeo Suszona bazylia Galeo 400 g pieczarek 150 g łososia wędzonego na ciepło 5 łyżek słodkiej kukurydzy 5 plastrów chudej wędliny 200 g żółtego sera 4 jajka Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy
VioletoweKucharzenieUwielbiam mieszane kotleciki gdy w lodówce zaczyna świecić pustkami. Została mi włoszczyzna i całe opakowanie pieczarek. I nie żałuję! Kotleciki wyszły pyszne! Dzielę się więc przepisem z Wami :) Przypraw możesz użyć dowolnych. Jeśli nie masz mąki z ciecierzycy użyj innej. Składniki ( ok 12 placuszków): Szklanka kaszy jaglanej 1 duża cebula 2 małe marchewki 500 g pieczarek 4 łyżki oleju sól(...)jogurt naturalny olej do smażenia Kaszę jaglaną ugotować w proporcji 2:1 (2 szklanki wody:1 szklanka kaszy) do całkowitego wchłonięcia płynu. Cebulę obrać pokroić w kosteczkę. Marchew i pieczarki obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę i marchew, przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni ponownie wlać 2 łyżki oleju podsmażyć
coolinarnyCześć! Za oknem znów deszczowo. Moje kolejne danie poprawiające nastrój w dni takie jak ten to stir-fry z brokułem, pieczarkami, dymką i makaronem soba. Dodatek sosu ostrygowego sprawia, że danie ma charakter i jest przepyszne! Składniki: 1 mały brokuł 4 duże pieczarki 1 porcja makaronu soba olej z prażonych nasion sezamu lub inny olej roślinny do smażenia 1 szalotka(...)Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem czasu gotowania – dodaj do garnka brokuły. Odcedź i ostaw. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj pieczarki, dopraw je solą i pieprzem, smaż na złoty kolor przez kilka minut. Następnie dodaj szalotkę i smaż
Moja pasja smakuKomosa ryżowa z pieczarkami i cukinią Ostatnio na moim blogu widać wysyp szybkich posiłków. Było jednogarnkowe spaghetti , makaron ze szpinakiem , a teraz przyszedł czas na komosę. Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią to świetna opcja dla osób, które dbają o swoje zdrowie. Teraz prawie całe nasze społeczeństwo jest na jakiejś diecie. Eliminujemy z diety gluten, tłuszcze lub po prostu wprowadzamy(...)sytości na długi czas. Ponadto tłuszcz ograniczony jest do minimum, a gluten nie występuje nawet w śladowych ilościach. Walory dietetyczne to jedno, ale poza tym, że komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią jest zdrowa, to jeszcze świetnie smakuje! Nie wierzysz? Przekonaj się! Artykuł Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanzapiekanki absolutnie kojarzą mi się z latami szkolnymi, kiedy to w każdej budce za rogiem można było je kupić obok nieśmiertelnych frytek. Gorące, chrupiące z pieczarkami i serem. I takie lubię najbardziej do dziś, klasyczne bez udziwnień. Choć nie przeczę czasami je urozmaicam dodając np. szynkę, paprykę czy ogórki. Ale to już nie to samo, wersja podstawowa najlepsza. Polecam :) Składniki(...)zapiekanki ) - 2 krótkie bagietki ( tzw. półbagietki ) - 20 dag pieczarek - 10-15 dag sera żółtego - olej Wykonanie Oczyszczone pieczarki kroję w cienkie plasterki, lub ścieram na tarce o dużych oczkach. Przesmażam na łyżce oleju, krótko, tylko do odparowania wody. Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, nakładam pieczarki, posypuję startym żółtym serem. Zapiekanki piekę w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem
Kuchnia z widokiem na ogródkapustę pekińską, która z racji tego, że nie musi być gotowana, świetnie nadaje się do zapiekania. Nadziałam ją twarogiem z dodatkiem kaszy jaglanej, a całość podlałam pysznym wywarem z pieczarkami. Jak wyszło? Całkiem smacznie - fani kaszy jaglanej oraz pierogów ruskich powinni być naprawdę zadowoleni :-) Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. Składniki na 8 sztuk(...)duża główka kapusty pekińskiej 400 g twarogu półtłustego 100 g kaszy jaglanej ugotowanej według opisu na opakowaniu biała (nie żółta) cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki masła 1 jajo 300 ml bulionu sól i pieprz ziołowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek Wykonanie: 1. Z kapusty pekińskiej zdjąć osiem największych liści, wyciąć twarde (białe) części i króciutko sparzyć je wrzątkiem. Pozostałą kapustę
Poezja Smaków - blog kulinarnyZapraszam na moją kolejną propozycję na danie jednogarnkowe! Tym razem z serkiem topionym i pieczarkami. niewiele składników, zielony dodatek - wyszło bardzo smacznie! Składniki: 400 g makaronu penne 1 duży por 500 g pieczarek 3 łyżki oleju sól, pieprz 200 g serka topionego 600 ml wrzątku 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) Por, pieczarki, obrać, pokroić(...)mniejsze kawałki. W głębokim rondlu rozgrzać olej , podsmażyć pieczarki z porem. Dodać rozdrobniony serek, podsmażać aż się rozpuści. Całość zalać wrzątkiem, przyprawić, dodać makaron, gotować pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dodać fasolkę szparagową, wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Podawać od razu. Smacznego
coolinarnyNasza propozycja na kotlety mielone w innym wydaniu. Do środka zapakujemy pęczak, pieczarki, mozzarellę i kilka dodatków. Składniki: -0,7 kg mięsa mielonego -czerstwa bułka -2 jajka -ząbek czosnku -5 dkg pęczaku -4 pieczarki -1/2 małej papryki -1/2 cebuli -1/2 sera mozzarella -natka pietruszki -sól, pieprz ziołowy i naturalny -bułka tarta -olej do smażenia Pęczak(...)gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym. Odsączamy i studzimy. Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę dodajemy do pęczaku. Dodajemy też pokrojoną natkę pietruszki. Ser mozzarella kroimy w kosteczkę i dodajemy do pęczaku. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Studzimy. Dodajemy do pęczaku. Wszystko dokładnie mieszamy
Maminek kulinarnyChodząc po sklepie i poszukując czegoś na kolacje wpadły nam w ręce pieczarki portobello. Mąż postanowił, że zrobi w nich jajecznicę. Wyszło wyśmienicie. Składniki: pieczarki portobello, jajka, sól, pieprz, kolendra do dekoracji. Przygotowanie: pieczarki czyścimy, układamy na patelni i smażymy. W tym czasie na talerz wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i rozbijamy widelcem. Po około 15 minutach w pieczarki wlewamy jajka
Państwo Wojtczuk gotująKlopsiki lekkie z kaszą jaglaną, pieczarkami i piersią z kurczaka. Por jest moim ulubionym warzywem korzennym i przemycam go gdzie się da. Z jednej piersi usmażyłam sześć klopsików, także może najeść się cała rodzina. 1 pierś z kurczaka 1 cebula 7 pieczarek 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 2 pory biała(...)szklance wody z odrobiną soli i łyżką oliwy. Pierś z kurczaka mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną. Do zmielonego mięsa, dodaję przestudzoną kaszę, bułkę tartą. Pieczarki ścieram na race jarzynowej i przesmażam na oliwie dosłownie chwilę. Zimne pieczarki dodaję do mięsa, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, mieszam. Por kroję na trzy kawałki i gotuję do miękkości około 10 minut
wesoła kuchniaSKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda Farsz: 300 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek cebula 2 łyżki bulionu grzybowego 2 łyżki masła sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą wodę ( ok jednej szklanki ) 2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. 3. Zawinąć(...)czasie przygotować farsz: kiszoną kapustę drobno poszatkować, zalać gorącą wodą i gotować ok 30min do miękkości kapusty. Odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki i smażyć na łyżce masła do odparowania wody z grzybów. Ostudzone pieczarki drobno posiekać. Ostudzoną kapustę połączyć z pieczarkami, bulionem grzybowym i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Atlas Smaków