tłustego mięsa dlatego robię go ze schabu) 2 czerwone cebule 1 cebula biała 1 główka czosnku 2 marchewki 1 papryka czerona i jedna zielona pół pora 300 dag pieczarek(zostawimy kilka sztuk do sosu) 3 łyżki majeranku (jedna do marynaty,pozostałe dwie na koniec gotowania) 6 łyżeki oleju roślinnego 1łyżka masła 4 łyżki mąki przennej 2 litry bulionu(...)mięso. Pozostawiamy mięso na okolo 2 h by przeszło,marynatą. acz kolwiek im dłużej tym lepiej. W między czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy Gdy mięso jest dobre dodajemy pokrojoną marchew
Viola cooks with passionmięsem wcześniej pokrojonym w kostkę i gotujemy do miękkości. Obieramy ziemniaki i marchew , Kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso ,2szklanki wywaru i pozostawiamy do blendowania dodjąć 200g pieczarek wcześniej pokrojonych drobno. Nasza zupa zostanie zagęszczona i będzie miała bardziej intensywny smak Moja rodzina nie lubi rzadkich zup.Dlatego zawsze zagęszczam ale to wedle uznania. Wrzucamy do garnka ziemniaki marchew(...)dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy aż ziemniaki będą pół miękkie . Kroimy bardzo drobno 300 dag pieczarek,i podsmażamy na patelni nie dodając tłuszczów. Blendujemy nasz wywar ,który wcześniej wystudziliśmy,mięso i pieczarki i wlewamy do naszego garnka.Dodajemy pieczarki prosto z patelni i gotujemy około 20 min na wolnym ogniu. Pietruszka i śmietana bezpośrednio do talerza. Smacznego
Viola cooks with passionnazywana) w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejszym nadzieniem do cukinii jest oczywiście mięso mielone. Ja postanowiłam trochę to zmienić i wybrałam pieczarki. Danie jest smaczne tak samo w wersji z mięsem, jak i bez mięsa oraz bardzo sycące. Może nie jest wyjątkowo eleganckie i piękne ale z pewnością przypadnie(...)gustu każdemu smakoszowi. SKŁADNIKI (na 2 porcje): - 1 średnia cukinia - 1/3 opakowania ryżu - 5 pieczarek - 1/3 cebuli - 1/3 szklanki bulionu - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 6 łyżek startego sera żółtego -sól i pieprz WYKONANIE: Cukinie umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż środek. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu.Dopraw solą i pieprzem do smaku
Fit & Healthy LifeLeczo to pyszna potrawa która jest przygotowywana na bazie papryki i pieczarek, ja dzisiaj dodałam jeszcze cukinię i kurki. Leczo wyszło pyszne idealne na jesienne wieczory(...)Składniki : 500 g papryki czerwonej 500 g dojrzałych pomidorów 300 g kurek 200 g pieczarek 1 średniej wielkości cukinią 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej 200 g cienkich parówek 3 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju papryka słodka i ostrą do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolikońca :) Dlatego często będzie on pojawiał się w moich przepisach :) Tutaj z makaronem... Tutaj z kotlecikami z kartofli... Składniki na 2-3 osobowa porcje: 0,5 kg pieczarek 1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki maki pszennej 3-4 łyżki gęstej śmietany np.18% sól, pieprz do smaku olej/margaryna do smażenia jarzynka/warzywko/ 1/2 kostki(...)rosołowej - zależy od naszych kulinarnych upodobań 1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. 2. Rozgrzewamy olej/margarynę i szklimy na niej cebulkę. Następnie przekładamy do niej nasze pokrojone pieczarki i obsmażamy aż wyparuje cala woda która wypuszcza pieczarki. W rondelku / garnczku zagotowujemy wodę na sos. 3. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Gotowanie...to proste !sycących porcji. Zapraszam zatem, do spróbowania tego we własnym domu Składniki: 2 jajka 200g mąki pszennej 200g masła lub margaryny 2 łyżki zimnej wody 500g szpinaku 150g ricotty 200g pieczarek 250g fileta z kurczaka 100g wędzonego boczku 1 cebula 300ml śmietanki 30% ser żółty do posypania sól pieprz 2 ząbki czosnku olej rozmaryn Przygotowanie: Masło lub margarynę dzielimy na małe(...)pieprzem. Gdy lekko przestygnie dodajemy 100g ricotty i dokładnie mieszamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu. Umyte pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy do zrumienienia. Usmażone pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli. Dolewamy śmietankę
Jacob Tastesrodzinnym domu sobota była często dniem kiedy przygotowywało się gołąbki. Dzisiejsze nie są tymi, które gościły zazwyczaj ale są również pyszne. Farsz to połączenie klasycznie ryżu z mięsem oraz pieczarkami i koperkiem. Gołąbki zostały przed ugotowaniem otulone pomidorami, co nadało im pysznego posmaku tychże warzyw. Kapustka po ugotowaniu była mięciutka , a c ałość znik ła błyskawicznie. Gołąbki z mięsem(...)pieczarkami w młodej kapuście Składniki : 10-12 liści młodej kapusty 400 g mięsa mielonego z łopatki 300 g pieczarek 150 g ryżu białego 1 pęczek koperku olej 1 puszka pomidorów sól, pieprz P rzygotowanie : Liście kapusty oparzamy, odcinamy łyko. Ryż gotujemy na sypko. Mięso przesmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i całość podduszamy 10 minut. Następnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitakże wpływa dobroczynnie na nasz układ trawienny. Dziś pokazuję więc pyszny przepis na kotleciki szarpane (szarpańce), które można zajadać do obiadu jak i samodzielnie. Oprócz cukinii znajdziemy w środku pieczarki, żółty ser, szynkę i marchew więc te placuszki potrafią zaskoczyć ulubionym smakiem. Składniki: cukinia o wadze 0,6 kg marchew - 150 g żółty ser - 200 g cebula(...)pieczarki - 150 g szynka drobiowa - 200 g duża łyżka majonezu 2 jaja 3 kopiaste łyżki mąki pszennej sól i pieprz płaska łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać, pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, marchew i pieczarki i podsmażać z dodatkiem soli
Poezja Smaków - blog kulinarnydań. Klasycznie składa się z bakłażanów, cebul, selera naciowego, papryk, pomidorów, kaparów, oliwek z dodatkiem rodzynek, czosnku i ostu winnego. Ja nieco zmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów, kaparów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, aromatycznych przypraw i octu(...)wyjąć ją z zamrażarki i smakować. Jednym zdaniem, jest to bardzo warzywne i aromatyczne jednogarnkowe danie. Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany 4 ziemniaki 2 cebule 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory z zalewy 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu winnego oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: 15 g przyprawy suszonych
Zasmakuj Kuchnifrancuska. Możecie swoje rolady urozmaicać różnym farszem z różnymi dodatkami. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g podwójnego fileta z kurczaka 300 g pieczarek 200 g żółtego cera ½ małej puszki kukurydzy (odsączonej) 1 średnia cebula po pół czerwonej i żółtej papryki 1 jajko 1 ząbek czosnku po 1 łyżeczce bazylii i ziół(...)prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła sklarowanego Wykonanie: Filety umyłam, osuszyłam i pokroiłam na cienkie płaty. Pieczarki po obraniu pokroiłam w plasterki. Obie papryki pokroiłam w kosteczkę. Ser starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek drobno posiekałam. Na patelni roztopiłam 1 łyżkę masła i na gorący tłuszcz
Kuchnia u Krysisię w naszych warzywach. Tak więc mięso, ryż czy kasza, do tego papryka, zioła... Co by tu jeszcze dodać? D odałam zieloną soczewicę, która świetnie zastąpi mielone mięso a pieczarki podsmażone z cebulą i papryką doskonale odnajdą się jako dopełnienie do składników farszu np. do malutkich patisonów, które bardzo lubię a które jeszcze spotkałam na straganie(...)Składniki: małe patisony (zdrowe bez plamek) 100 g zielonej soczewicy kilka pieczarek ½ strąka czerwonej papryki 1 pomidor 1 średnia cebula natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżka startego sera (parmezan) Wykonanie: Soczewicę przepłukałam w gorącej wodzie. Jeśli wcześniej namoczymy soczewicę, wówczas czas gotowania jej jest krótszy. Ja gotowałam bez namaczania 20 minut
Kuchnia u KrysiDzisiaj moja kolejna propozycja na smaczny, obfity obiad. Filety z kurczaka nadziałam pysznym farszem, który zrobiłam z pieczarek i żółtego sera. Tak przygotowane kotlety porównałam do kotletów de’volay, które nadziewa się masłem, czasami z dodatkiem żółtego sera. Moje kotlety są pyszne. W środku soczyste a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu(...)Składniki: 2 duże pojedyncze filety z kurczaka 170 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula sól pieprz 2 jajka 2 łyżki mąki bułka tarta olej do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Najpierw zrobiłam farsz. Posiekałam cebulę. Pieczarki oczyściłam i drobno pokroiłam. Ser można zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ja miałam ser w plasterkach więc rozdrobniłam
Kuchnia u Krysipodwójnie. Pod skórkę nałożyłam farsz z zieleniny a do środka (w miejsce kości) nałożyłam farsz z.... A to już dalej w przepisie Składniki: 2 podudzia indycze 100 g pieczarek gałązki natki pietruszki gałązki świeżego koperku (brak na zdjęciu) 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka suszonego majeranku (brak na zdjęciu) 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem ¼ papryki (pomarańczowej) biała część(...)pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz Ponadto: bawełniana nitka wykałaczki Wykonanie: Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na drobne cząstki. Cebulkę dymkę posiekałam. Paprykę pokroiłam na bardzo drobne kawałeczki. Natkę pietruszki, igiełki rozmarynu, koperek i szczypiorek drobno posiekałam. Białą część pora pokroiłam w talarki a następnie
Kuchnia u Krysiprzepis na pyszną pizzę przygotowaną na cieście francuskim. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek, 2 cebule, 1 cukinia, 100g szynki, 1 duży pomidor, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 80g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia, oliwa, Sos Kielecki amerykański WSP SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki(...)Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmażam przez około 5 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. 2. Cukinię kroję w plasterki. Podsmażam przez 3 minuty na oliwie. Szynkę kroję w paski. Pomidora kroję w plasterki. 3. Ciasto francuskie rozwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście
Tradycyjna kuchnia Kasiwęglowodany, czyli potrawy zbożowe , takie jak m.in. kasze . A gdyby tak wszystkie te elementy połączyć razem? Kaczce pieczonej z jabłkami nikt się nie dziwi. Ale pstrąg faszerowany pieczarkami i zapiekany na jabłkach i z kaszą podany - co to za dziwoląg, powiecie! A wcale nie taki dziwoląg... Potrawa ta zawiera wszystkie elementy tradycyjnego, polskiego gotowania i surowce powszechnie wykorzystywane(...)polskiej kuchni. Polecam przyjrzeć się mu z bliska i przygotować na niedzielny obiad :) Składniki dla 3 osób: 3 pstrągi tęczowe - średnie 300g świeżych pieczarek 1 cebula - duża 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka bułki tartej 3 jabłka 1/2 szkl. soku jabłkowego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz - do smaku oliwa - do smażenia masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć
Grunt to przepis!