rozgrzanym oleju na patelni na rumiano z każdej strony. Możemy podawać piersi w całości lub pokrojoną w grube plastry. Jako dodatek oprócz ziemniaków możemy podać np: Sos z pieczarek 5-6 większych pieczarek, 1 mała cebula, 1/4 szklanki białego wina 1/2 małego opakowania śmietany sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju, jak zacznie być już lekko miękka(...)dodajemy pieczarki. Jak pieczarki będą już gotowe dolewamy wino i czekamy aż się zredukuje na sam koniec dodajemy śmietanę wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Piekielna Kuchnia Patipodaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html 2 średnie cukinie 1 por kilka świeżych pieczarek 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju 1 ser pleśniowy Lazur 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki gałązk a świeżego rozmarynu sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Cukinie myjemy, kroimy(...)plasterki około 0,5 cm , posypujemy solą, papryką słodką oraz ostrą odstawi amy na parę minut . Por, pieczarki oczyszczamy, przepłukujemy wodą, kroimy w plasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy 2 łyżki oleju z zalewy pomidorowej, dodajemy pokrojony por podsmażamy, dodajemy pieczarki, pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem smażymy wszystko razem kilka minut na wolnym ogniu. Na patelni
kgwjanczewougotowanych ziemniaków 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól nadzienie 2 cebule 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 150 g szynki w plastrach 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy w półplasterki(...)patelni z rozgrzanym olejem, krótko rumienimy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko chwilę podsmażamy od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem a następnie łączymy z koncentratem pomidorowym i zdejmujemy z ognia. Do większej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka dodajemy szczyptę soli, czarny pieprz oraz gałkę muszkatołową, ciasto krótko
Smakowite DaniaSkładniki: świeża wołowina na tatar 60 dag, żółtka 3 sztuki "M", 1 sztuka średnia cebula,1 ogórek kiszony, pieczarki marynowane 10 sztuk, olej rzepakowy do 1/2 szklanki, - do smaku przyprawa w płynie, pieprz czarny świeżo mielony 3/4 łyżeczki, mix sałat do ozdoby wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zmielić w maszynce do mięsa na sitku z drobnymi oczkami cebulę, kiszony ogórek(...)pieczarki marynowane drobniutko pokroić, każde osobno wołowinę zmieloną wymieszać dokładnie do kleistej masy z olejem rzepakowym , odłożyć porcję do obręczy do potraw aby zrobić zdjęcia, resztę wołowiny wymieszać z żółtkami również odłożyć porcje cebuli, ogórka, pieczarek a resztę wymieszać z wołowiną do smaku przyprawić przyprawą w płynie/maggi/ - soli nie używam, pieprzem na talerz z obręczy większej wyjąć tatar, umieścić
W Mojej Kuchni Lubięświetna alternatywa na piątkowy, bezmięsny obiad. Składniki: opakowanie ulubionego makaronu 500 g brokułu 200 g żółtego sera 100 g mozzarelli 200 g śmietany 30% 200 g śmietany 18% kilka pieczarek 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku sól pieprz łyżka masła margaryna do posmarowania naczynia Sposób przygotowania: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować(...)parze. Sery zetrzeć na tarce. Cebulę, pieczarki i czosnek pokroić w kosteczkę. Na maśle najpierw podsmażyć cebulę, następnie dodać czosnek, a na końcu pieczarki. Podsmażyć. Ostudzić. Śmietanę wymieszać ze startym serem żółtym i mozzarellą, dodać ostudzoną cebulę, pieczarki i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wsypać połowę makaronu, następnie ułożyć połowę brokuł i wylać połowę
na moim stole...szklanki białego wina (lub szklanka wina i 1/2 szklanki wody) 1/2 opakowania dużej śmietany 18% 1/2 gęstego jogurtu greckiego 1 cebula 1 duża marchewka 1/2 cukinii 250 g pieczarek 1 mała czerwona papryczka chilli 1-1,5 łyżeczki pieprzu 1/2- 1 łyżeczka soli 1-1,5 łyżeczki curry 1-1,5 łyżeczki pieprzu chilli 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii(...)Odstawiamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w plastry a następnie w ćwiartki cukinię, jak zacznie się robić miękka dodajemy okrojone w plasterki pieczarki, całość podsmażamy (jeśli mamy podgotowaną marchewkę kroimy ją w plastry i dodajemy do pieczarek i cebuli w tym momencie). Jeśli mamy surowa marchewkę to gotową cukinie i pieczarki przekładamy do garnka
Piekielna Kuchnia Patiwielu dań. Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sos pieczarkowy, który podałam z kopytkami :) Do sosów grzybowych zawsze dodaję natkę pietruszki, ponieważ podkreśla smak grzybów. Składniki: 500 g małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 2 cebule 4 łyżki oliwy pół szklanki bulionu 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka masła 2 czubate łyżki siekanej natki pietruszki świeżej lub mrożonej pieprz(...)sól Wykonanie: Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu pieczarek. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, wlewamy oliwę i całość podsmażamy do zeszklenia cebuli. Do zeszklonej cebuli wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i całość podsmażamy 10 minut. Na patelnię wlewamy bulion oraz śmietanę
Smak mojego domuKolejny odmieniony, nadziewany filet z kurczaka. Lubię trochę poeksperymentować. Cukinia wprowadza delikatną chrupkość a pieczarki aromat. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Filet z kurczaka, dowolna ilość ( ja miałam 1 pojedynczy, duży ) Kawałek cukinii Kilka pieczarek Kawałek fety Sól Pieprz Mąka Jajko Bułka tarta olej Wykonanie: Fileta kroimy na plastry ( ja zrobiłam trzy ). Delikatnie rozbijamy pod folią tak aby nie uszkodzić(...)mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem ( można użyć również vegety ). Cukinię kroimy na kawałki ok 1 ½ cm, pieczarki w plasterki i na połowę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy cukinię i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na filecie. Dodajemy trochę sera fety. Fileta składamy ( na płasko ). Obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku i na koniec
Smaki Ewyjest zawsze woja o stopień wysmażenia, więc swoja pierś wkładam do piekarnika, a kochanego męża dorzucam 5 min później bo on woli bardziej różową. W między czasie możemy przygotować pieczarki z tego przepisu . Jak mamy już gotową pierś z kurczaka odkładamy ją żeby chwilę odstała i kroimy na plasterki czekamy jak soki wyciekną, przynajmniej ja tak wolę i układamy(...)talerzu i polewamy sosem z pieczarek i pieczarkami. Pierś z dodatkiem pieczarek idealnie pasuje z batatami z tego przepisu i konfitura z czerwonej cebuli z tego przepisu
Piekielna Kuchnia PatiDostałam od Rodziców spory kawałek indyczej piersi i tyle czekała w zamrażarce, aż w końcu się za nią zabrałam. W towarzystwie wędzonego sera, pieczarek i w boczku stanowiła pyszny dodatek do drugiego dania. Podana z ziemniaczkami, surówką i sosem pieczarkowym smakowała mi najbardziej. Składniki: ok 1 kg piersi z indyka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 6-8 pieczarek(...)plastrach) sól, pieprz do smaku 2 łyżki margaryny zwykłej (Palma, Kasia) Sposób przygotowania: 1. Pierś z indyka rozbijamy na cienki płat. Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki. Pieczarki smażymy na margarynie do zrumienienia. Przekładamy na mięso i układamy obok siebie. Ser kroimy w kostkę i posypujemy po całości fileta. 2. Mięso zwijamy w roladę. Raz jeszcze
Kuchnia w czekoladziegęsty Ketchup Markowy Łagodny Roleski . Spróbujcie. Moje zapiekane ciabatty znikły bardzo szybko z talerzy. Zostały tylko okruszki i ślady szczypiorku ;) Składniki: (na 4 sztuki) 2 ciabatty 6-7 małych pieczarek 1/2 cebuli 1/4 żółtej papryki około 1 łyżki tłuszczu do smażenia Ketchup Markowy Łagodny Roleski około 1/2 łyżki soli ziołowej 5-6 plastrów żółtego sera lub mały kawałek(...)szczypiorek Przygotowanie: Ciabatty kroimy wzdłuż, tworząc spody 4 zapiekanek. Każdą w ten sposób powstałą małą zapiekankę polewamy ketchupem (tworząc "zygzak" na całej długości ciabatty) i posypujemy szczyptą soli ziołowej. Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Jeżeli używamy większych sztuk należy je jeszcze przeciąć na pół. Żółtą paprykę kroimy w kosteczkę. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu. Do podsmażonej
Słodkie okruszkiRustykalne pizze oryginalnie wyglądają i ciekawe nadzienie w sobie mają. Pieczarki podsmażone, z tuńczykiem, serem i kaparami połączone. Pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim doprawione i w piekarniku upieczone. Każda pizza to 1 porcja dla każdego i życzę wszystkim smacznego. Składniki: farsz: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 185 g, 1 łyżka kapary, 100 g pieczarek, szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego, pieprz(...)pełnego przemiału,, 1/4 łyżeczka cukru, 100 ml wody, 1 płaska łyżeczka soli, 2 łyżki suszonego szczypiorku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Farsz: Pieczarki kroimy na średniej wielkości kawałki i podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem szczypty soli, odstawiamy do przestygnięcia. Tuńczyka odsączamy z zalewy, przekładamy do miseczki, dodajemy pieczarki, ser, kapary, czosnek, pieprz
Moniki SmakołykiKupiłam tagliatelle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wyglądał bardzo ładnie, byłam ciekawa jego smaku. Nie chciałam "zadusić" go ciężkim, wyrazistym sosem, przygotowałam lekki dodatek w postaci kurczaka, pieczarek i rukoli. Wyszło bardzo smaczne danie, do tego szybkie i pożywne, a przy tym nie za ciężkie:) składniki: opakowanie makaronu tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim podwójna pierś kurczaka ok 300 g pieczarek pęczek rukoli(...)odrobina soku z cytryny oliwa sól, pieprz do smaku Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, al'dente wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka pokroić na paseczki, pieczarki w plasterki. Rukolę umyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, smażyć mieszając, po ok 7 minutach dodać pieczarki, smażyć jeszcze ok 7 minut., zdjąć z ognia. Makaron wymieszać z zawartością patelni i rukolą. Dodać
6nieboSkładniki: woda 3 litry, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kurczak wędzony 1 udko, kucharek 2 łyżki, pieczarki 50 dag, cebula 2 sztuki, papryczki jalapeno 1 mała, masło 3 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, żurek 1/2 litra, mąka pszenna 2 łyżki cebulę pokroić w kostkę, pieczarki na cienkie pół plasterki, na maśle usmażyć cebulę(...)pieczarki i pokrojoną drobno papryczkę, do smaku dać pieprz wodę zagotować z pokrojonym na kostki wędzonym udkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kucharka, wsypać majeranek do wywaru wsypać pieczarki, gotować z 15 minut, śmietanę kremówkę wymieszać z mąką w płynnym żurku, gęsty wlać do zupy, mieszając zagotować do zagęstnienia zupy żurek podać z jajkami na twardo, natką pietruszki i można
W Mojej Kuchni LubięGrillowany kurczak, lekko ostra rukola, słodkawa papryka i pikantne pieczarki to świetne zestawienie na lekki obiad czy przystawkę. SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 1 podwójna pierś z kurczaka sól, czarny pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie opakowanie rukoli ½ czerwonej papryki 200g pieczarek oliwa do smażenia dressing: 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka balsamico (opcjonalnie) sól, czarny pieprz(...)PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewamy nieco oliwmy na małej patelni. Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy aż odparują większą cześć wody. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Pozostawiamy do przestudzenia. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i każdą pierś rozkrawamy na dwie części. Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem, ostrą papryka i ziołami prowansalskimi. Patelnie grillową smarujemy olejem
Pyry na Gaz