pieczarki - 22435 przepisów (strona:370/1496)

Ragoût z dzika z pieczarkami, z portobello 117

mięsa na gulasz z dzika, 1 kg pieczarek - (u mnie portobello), 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), gałązka rozmarynu, pieprz czarny, sól, 100 ml brandy, 100 ml śmietany 22%, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna(...)pieprzu, rozmaryn i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolewać wodę. Pieczarki oczyścić, pokroić na kawałki wielkości kawałków mięsa. Pieczarki smażyć partiami na rozgrzanej patelni na rumiano. Do mięsa wlać brandy, zapalić i wymieszać. Dodać pieczarki, zagotować. Wlać śmietanę, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podałam z kluskami drożdżowymi kładzionymi. zastawa

królestwo garów
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 168

stawiamy na mały ogień, przykrywamy i zaczynamy gotowanie. Gdy naszykujemy resztę składników, wywar będzie już gotowy.   Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy w małe kęsy, solimy i pieprzymy. Pieczarki kroimy w półplasterki, dość cienko. Frankfurterki kroimy w półcentymetrowe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Ogórki przecinamy wzdłuż na pół, jeszcze raz wzdłuż i dalej na małe kawałki. Ogórki(...)najpierw mięso, do mocnego zrumienienia. Usmażone kawałki wieprzowiny przekładamy do rondla. Znowu na patelnię olej- smażymy frankfurterki, aż się odrobinę przypieką. Gdy już będą gotowe- do rondla z nimi. Pieczarki wygodnie jest smażyć na dwa razy, na mocnym ogniu — nie puszczą wtedy wody. Też powinny się przyrumienić. Jeśli macie ochotę możecie podsmażyć je na maśle zamiast na oleju. Gotowe pieczarki

Karo in the Kitchen
bułki z farszem pieczarkowym 144

Dziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo posypałam je serem i oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały do czystego barszczu lub same np. z sosem czosnkowym. Domownicy tak się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną, żeby zrobić zdjęcie w przekroju.  *wyszło mi 7 dużych bułek Składniki: na ciasto(...)mąki 50 g smalcu 50 g cukru 1 mała łyżeczka soli 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody na nadzienie: 400 g pieczarek 1 duża cebula 1 kiełbasa 150 g boczku wędzonego 1 ząbek czosnku sól pieprz na wierzch: 100 g żółtego sera w kawałku 1 jajko 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (w słoiczku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowe sakiewki z pieczarkami 98

goszczą na moim stole bardzo często. Najczęściej podaję je na przyjęciach, koniecznie w towarzystwie czosnkowego sosu. Uwielbiam je na ciepło ale na zimno też są bardzo smaczne. Te z pieczarkami bardzo smakowały moim gościom.  Składniki: na ciasto: 300 g mąki 15 g drożdży  1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 50 g masła rozpuszczonego(...)łyżeczki ziół prowansalskich  na nadzienie: 500 g pieczarek duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz dodatkowo: 1 jajko 100 g żółtego sera w kawałku łyżeczka bazylii Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru i mąki. Resztę mąki przesiać, wlać rozczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać kilka minut (wyrabiam mikserem z hakami ale można ręcznie) aż ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
27 pomysłów na makaron 875

Dnia Makaronu , które w tym roku wypada w niedzielę. Już dzisiaj przygotowałam dla Was 27 pomysłowych dań z makaronem , które znajdziecie na blogu.   Buon appetito! Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku(...)Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti

Moja smaczna kuchnia
Makaronowe kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light) 121

Ostatnio smażąc dla moich bliskich naleśniki na słodko pomyślałam, że sobie przygotuję inne danie. Miałam po prostu ogromną ochotę na coś z makaronem i moimi ukochanymi pieczarkami. A że niedawno kupiłam pyszne mleczko kokosowe, postanowiłam połączyć te smaki. Mój obiad był idealnym spełnianiem smakowej zachcianki. Spróbujcie, bo warto. Mleczko kokosowe nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Składniki: * 10 sztuk małych pieczarek(...)light około 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki * porcja na 1 osobę, w zależności od liczby osób składniki należy zwiększyć Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. Następnie cieniutko tniemy (plasterki). Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Pora również cieniutko tniemy (ja przekrawam wzdłuż na pół, a potem kroję w cienkie plasterki

Słodkie okruszki
Chrupiący lunch z sadzonym jajkiem i warzywami w ziołowo-musztardowym sosie (na bazie oleju lnianego) 146

Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: (na 2 kanapki) 6 kromek chleba tostowego pszennego (można również użyć np. pełnoziarnistego) 2 duże liście sałaty 2 jajka klasy M 2 rzodkiewki 1 pieczarka 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżeczki musztardy stołowej szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki odrobina soli około 2 łyżeczek masła Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy sos: W szklaneczce łączymy olej lniany(...)sałaty tniemy na paski lub drobniej. Układamy je na dwóch kromkach przypieczonego chleba tostowego. Polewamy przygotowanym sosem (po połowie na każdą kromkę). Następnie na wierzch układamy kolejne chrupkie kromki. Pieczarkę obieramy i kroimy w plastry. Rzodkiewki myjemy i również kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie około 2 łyżeczek masła). Wbijamy 2 jajka. Pomiędzy dodajemy pocięte pieczarki, które

Słodkie okruszki
Zrazy po nelsońsku 166

danie. Ja wykorzystałam naczynie żaroodporne, w którym równie dobrze można przygotować zrazy. Danie bardzo smaczne i efektownie wygląda. Do dania powinny być wykorzystane grzyby leśne, ale ja zamieniłam na pieczarki. Składniki: 500 g wołowiny bez kości 500 g pieczarek 2 cebule 1 kg ziemniaków 400 ml gęstej śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego Wołowinę opłukać, osuszyć(...)mące. Na patelni  rozgrzać masło i smażyć kotlety na rumiany kolor. Ułożyć je na dno naczynia żaroodpornego. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić cebule drobno posiekane, dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Doprawić solą, pieprzem i wyłożyć na mięso. Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki, które ułożyć na pieczarkach. Śmietanę wymieszać

O kuchni z uczuciem
Pilaw z wieprzowiną i groszkiem 124

czas na relaks po mojemu. Kieruję kroki do kuchni. W lodówce wita mnie piękny kawałek surowego bekonu. W zamrażalniku leżakuje torba zielonego groszku. Sięgam do koszyka z warzywami - wyjmuję pieczarki, czosnek i chili, po drodze przycinam zielone włosy szczypiorku. ....i zaczynam :) Porcja na 3 osoby: - 200 gr ryżu - ok. 25 dag surowego bekonu/boczku/brzucha - 2 ząbki czosnku - 1 mała chili(...)pół pęczka szczypiorku - pół opakowania mrożonego groszku ( ok. 200 gr ) - 30 dag pieczarek - 2 łyżki oleju - 1 łyżka masła - sól Pieczarki, chili i czosnek siekam w plasterki. Bekon kroję w kawałki o grubości do 0,5 cm.  W głębokim rondlu rozgrzewam olej, podsmażam mięso, dodaję chili, czosnek i pieczarki. Przesmażam szybko. W tym momencie wsypuję ryż, mieszam aby każde

kawawszklance
Krokiety z kaszą i pieczarkami 165

Uwielbiam krokiety z grzybami, z mięsem i kapustą, ale z kaszą i pieczarkami też są rewelacyjne. Krokiety z kaszą i pieczarkami Składniki: na farsz kasza jęczmienna - 2 torebki ( 200 g ) pieczarki - 500 g cebula - 2 szt szczypiorek - 0,5 pęczka wegeta pieprz tłuszcz na naleśniki mąka - 500 g mleko - 1 szkl jajka - 2 szt woda - 1,5 szkl sól- szczypta(...)olej Sposób przygotowania: Farsz:  Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko.  Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu.  Dodać opłukane , osączone i pokrojone na drobno pieczarki, razem poddusić, posypane wegetą. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić.  Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.  Ciasto na naleśniki.  Wszystkie składniki

Kuchnia Danusi
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 126

Wzięło mnie na drożdżowe ciasto, znalazłam w lodówce pieczarki i przy okazji robienia drożdżówek zrobiłam takie oto paszteciki na kolację, idealny dodatek też do zup typu krem. Składniki na około 12 szt.: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 120 ml oleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej(...)łyżka brązowego cukru łyżeczka rozmarynu i tymianku farsz: pół kilograma pieczarek pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli koperek (opcjonalnie) szczypta gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka dodając łyżkę cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże oraz przyprawy. Wyrobić

greenscarf
Krokiety z kapustą i pieczarkami 152

pracochłonne danie, dla usprawnienia pracy używam czasami gotowych tortilli, ale najczęściej smażę naleśniki, bo lubię to robić :) Naleśniki: Przepis jest tutaj. Krokiety: 0,5 kg kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka tarta 1. Smażymy naleśniki. W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki. 2. Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukujemy(...)bieżącą wodą i odciskamy. Drobno siekamy. 3. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuję, dodajemy kapustę i przyprawiamy vegetą, papryką i kminkiem. Chwilę razem podsmażamy (w razie potrzeby dolać oleju) ciągle mieszając.  4. Podlewamy farsz szklanką wody i na małym ogniu gotujemy aż do odparowania wody. Dodajemy majeranek, próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy pieprzem

NA MOIM TALERZU
Rozwiazanie konkursu Green Kitchen 102

Przesłaliście sporą ilość przepisów czego się nie spodziewaliśmy Tak czy inaczej decyzję podjęliśmy i z masy zgłoszeń wybraliśmy przepis Magdy na aromatyczny kuskus z bobem i pieczarkami Aromatyczny kuskus z bobem i pieczarkami * kuskus- 1 szklanka * bulion warzywny- 1 i 1/2 szklanki * bób- 250 g * pieczarki- 500 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 duże ząbki * sól, pieprz, suszona papryczka chili(...)smaku * olej ryżowy- do smażenia Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojone w plastry pieczarki, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, a na koniec doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili. W miedzyczasie ugotować bób, a kuskus zalać wrzącym bulionem, przykryć i odstawić do napęcznienia. Wszystkie skladniki ze sobą wymieszać. Gratulujemy, a wszystkim dziękujemy za udział

Kuchenne Wariacje
Aromatyczny gulasz . 142

Witajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny  gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki  3 marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryka  około 9 pieczarek ja miałam malutkie  1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)kostkę i nacieramy wszystkimi przyprawami. Polewamy oliwą i wstawiamy do lodówki na noc. Następnie mięso przekładamy do dużego rondla i smażymy na małym ogniu . Następnie obieramy , marchewkę , cebulę i pieczarki . Myjemy i kroimy : marchew w grubą kostkę , pieczarki w pół talarki , cebulę w piórka , paprykę w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa oprócz papryki  . Podlewamy mięso połową bulionu

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania