delikatne, już dawno temu zakochałam się w nich od pierwszego kęsa :) Kotlety pożarskie Składniki: 80 dag piersi z kurczaka 2 kajzerki szklanka mleka 5 łyżek masła + 1 do smażenia pieczarek 1 jajko 1 żółtko (ocalałe z innej potrawy) bułka tarta do panierowania sól pieprz 40 dag pieczarek olej do smażenia Wykonanie: Kajzerki namoczyłam w mleku. Pieczarki oczyściłam, opłukałam i pokroiłam(...)masy dodałam żółtka i stopione chłodne masło, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam. Białko ubiłam na sztywna pianę, delikatnie wymieszałam z masą mięsną. Na koniec dodałam przestudzone pieczarki i ponownie wymieszałam. Z masy uformowałam owalne kotleciki, panierowałam w bułce tartej i usmażyłam na rozgrzanym oleju (idealne byłoby sklarowane masło, ale skończyło mi się niestety) z obu stron
Kuchenne zapiski Edytygarach czy wymyślania skomplikowanych dań. Moje obiady też zazwyczaj są w 90% wegańskie :) Zacznę więc od jedynego tutaj, niewegańskiego dania: Omlet z 3 jaj z wędliną sojową, warzywami (cukinia, pieczarki, papryka, natka pietruszki) podany z brokułem i keczupem Makaron soba z pieczarkami i cukinią duszonymi w sosie sojowym Fasola w sosie pomidorowym z cukinią, papryką, pieczarkami, bazylią i natką pietruszki(...)masa przypraw :)) Cukiniowe tagliatelle z ciecierzycą i pieczarkami w sosie pomidorowym, posypane natką pietruszki, koperkiem i bazylią
breakfast of dreamszwykle mdlałam, to ręka bolała mnie tak bardzo, że przez tydzień nie mogłam jej do koca wyprostować, miałam wielkiego, ohydnego siniaka, który zresztą jeszcze nie do końca zniknął! :( Pieczarki Portobello - słyszałam o nich, ale nigdy nie jadałam, więc kiedy zobaczyłam w sklepie kupiłam od razu! Paczka od Ziarenkowo :) Wyjdź na chwilę z pokoju i zostaw otwartego laptopa...Simba(...)dziwne nawyki jeśli chodzi o miejsca do ucinania sobie drzemki... Kolacyjnie - szpinakowy omlet z białek z wege pasztetem meksykańskim od Primaviki, kiełkami i pieczarkami. W lutym stałam się posiadaczką tego o to tableta i jak na razie jestem zadowolona ;) Ktoś z Was również z niego korzysta? Jakie jest Wasze zdanie? Obiad z użyciem wcześniej wspomnianej pieczarki portobello (makaron kukurydziany, cukinia
breakfast of dreamsJeśli w miarę regularnie śledzicie moje wpisy to pamiętacie pewnie, że w poprzednim poście rozpocząłem temat calzone. Wtedy było z szynką i papryką, teraz zatem ze szpinakiem i pieczarkami. Nie ma sensu żebym jakoś specjalnie powtarzał przepis, wszystko jest w poprzednim poście. Tylko farsz inny. I tak samo jak poprzednio dziękuję za mąkę Gdańskim Młynom . szpinak ser camembert pieczarki(...)pecorino 2 ząbki czosnku Szpinak (u mnie mrożony, ale równie dobrze może być świeży) dusimy z czosnkiem na patelni. Na drugiej patelni dusimy pokrojone w plasterki pieczarki. I tak jak poprzednio robimy pieroga tylko do środka dajemy: warstwę szpinaku, warstwę pieczarek, pokrojony w plasterki camembert i zasypujemy drobno startym serem pecorino. Lepimy pieroga i pieczemy w 220-230 stopniach przez
Marder&Marder ManufactureMadzia wymyśliła, że zrobi pasztet. Ale Madzia nigdy nie może nic normalnie po ludzku zrobić więc zrobiła pasztet wegetariański, z kaszy jaglanej i pieczarek. Oczywiście z prawdziwym pasztetem nic wspólnego tonie ma, ale ważne jest, że smakuje naprawdę dobrze. Doprawione smaki się połączyły i można z powodzeniem kroić i na kanapki kłaść. Spisuje się doskonale. Trochę się kruszy(...)jest. A prawdziwy pasztet i tak pewnie niebawem zrobimy, bo szykuje się dość duży transport mięska :) 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (czyli mniej więcej 1 szklanka suchej) 500 g pieczarek 3 cebule 1 puszka białej fasoli 1 pęczek natki pietruszki 90 g mąki ziemniaczanej sól, czarny pieprz olej do smażenia Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i podsmażamy
Marder&Marder Manufacturetych kursach się nauczyła. I teraz właśnie zrobiła mi fantastyczne jajka w koszulkach z sosem. Który to sos nazywa się meurette. To z kursu kuchni francuskiej. Sos jest z pieczarek, boczku i czerwonego wina. I jeszcze paru innych pysznych rzeczy :) A mianowicie: Na 4 osoby: 4 jajka 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 200 g boczku pokrojonego w kostkę 1 szalotka(...)pieczarek 1 listek laurowy 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka octu z białego wina Na początek informacja: z pieczarek będą nam potrzebne tylko kapelusze. Nóżki możemy wykorzystać do czegoś innego, np. na zupę. Na patelni podsmażamy boczek aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy drobno
Marder&Marder Manufacturesię zwyczajne naleśniki...... Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka cebulowej zupy francuskiej w proszku szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g pieczarek 2 łyżki masła 200 g szynki gotowanej pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 300 g sera chudego białego sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony(...)każdym razem sporą porcję ciasta na dość gruby naleśnik.smażyć z obu stron na rumiano.Przełożyć na talerz. Z tej porcji ciasta wychodzi 4 grube naleśniki Nadzienie: Pieczarki umyć pokroić drobno w kosteczkę . Masło roztopić na patelni włożyć pokrojone pieczarki i dusić 7-8 minut. Szynkę kroimy w kostkę ,czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę ,natkę pietruszki drobno
Wanilia i Kardamonnaprawdę pyszny, moja rodzinka go uwielbia :) Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym Składniki: 500 by 4HD" href="#12939296"> gram makaronu Tagliatelle 1 podwójna pierś z kurczaka 20 dkg pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 10 dkg żółtego sera olej do smażenia 2 szklanki śmietany przyprawa do makaronu sól pieprz curry bazylia kucharek 1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy(...)dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą już prawie usmażone to dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy doprawiamy do smaku pieprzem, solą i kucharkiem i zdejmujemy z ognia. Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. 2. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem
Kuchnia u Bietkimianowicie babkę z kaszy jęczmiennej i z kaszy owsianej. Bardzo smaczne i zdrowe jedzenie. Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej 100 g kaszy owsianej 500 g pieczarek 2 cebule 4 łyżki masła 2 jajka sól, pieprz 50 g serka śmietankowego topionego Sposób przyrządzenia: Kaszę opłukać i ugotować wg przepisu na opakowaniu(...)Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plastry, cebulę obrać i posiekać. Rozpuścić masło i zeszklić cebulę, potem dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Do przestudzonej kaszy dodać roztrzepane jajka i pieczarki z cebulą. Przyprawić pieprzem, solą i na koniec dodać serek. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą. Zapiec w nagrzanym piekarniku
pieprzny smaczekmanganu oraz krzemu) . Wielkie bogactwo! Jak widzicie warto czasem porzucić swoje mięsne przyzwyczajenia i spróbować czegoś innego - na pewno wyjdzie na zdrowie:) Składniki (na około 10 gołąbków): 600 g pieczarek 300 g cebuli 100 g kaszy gryczanej 100 g kaszy owsianej szczypta suszonej szałwi kopiasta łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka tymianku suszonego pieprz, sól tłuszcz do smażenia (ja użyłam(...)łyżki oleju kokosowego) średniej wielkości kapusta włoska Przygotowanie: Farsz: Kasze ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić Pieczarki i cebulę obrać Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki Na dużej patelnie rozgrzać odrobinę tłuszczu i wrzucić cebulę. Dusić aż nieco zmięknie. W razie potrzeby podlać wodą Dołożyć pieczarki, gdy nieco zmiękną dodać przyprawy i dusić o miękkości Zdjąć z ognia
pyszne zdrowościPyszna rybka - niby zwykłe filety usmażone w panierce ale dzięki nucie cytryny i dodatkowi pieczarek i sera nabrała całkiem innego smaku. SKŁADNIKI (na 3-4 porcje) ok 50 dag filetów rybnych (u mnie tilapia) sól pieprz cytrynowy Rafex Panierka: mąka jajko bułka tarta (ok 3/4 szkl) 1 łyżka drobniutko startej skórki z cytryny Dodatkowo: 12-15 pieczarek kilka plastrów sera(...)trzecim wymieszać bułkę tartą ze skórką z cytryny. Każdy kawałek ryby obtaczać kolejno w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej ze skórką cytrynową. 3. Pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć/udusić. Posolić do smaku. 4. Ryby usmażyć na rumiano z obu stron (po ok 7 minut), następnie ułożyć na każdym kawałku plasterki pieczarek
Kto ugości moich gości?teraz przygotowuje ją na kanapki. Takie roladki z kurczaka są pyszne, łatwe i zdrowe. Przepis zaczerpnięty stąd. Polecam! Składniki: 2 piersi z kurczaka jajko 250 g pieczarek natka pietruszki przyprawy (sól, pieprz) Pieczarki podsmażamy na patelni. P iersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części. Do jednej(...)dodajemy posiekaną natkę pietruszki, do drugiej części dodajemy podsmażone pieczarki. Ja z takiej ilości przygotowałam dwie duże roladki, w podanym linku jest sposób przygotowania czterech mniejszych. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą. Masy dzielimy na pół (czyli otrzymamy dwie masy pieczarkowe i dwie z natką pietruszki). Na przygotowaną folię cienko nakładamy jedną część masy pietruszkowej i cieniutko rozkładamy
NA MOIM TALERZUbardzo dobrze trafiłeś. W mojej głowie każdego dnia rodzą się nowe pomysły na dania przygotowywane w plenerze- zawsze są smaczne, łatwe i z "codziennych" składników. Tym razem padło na pieczarki. Kupiłam w sklepie takie piękne, ogromne kapelusze i musiałam je odpowiednio spożytkować. Grill wydał mi się najlepszym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że w sklepie upatrzyłam sobie nowe ciekawe produkty (ketchup z moimi(...)ukochanymi suszonymi pomidorami- boski!) Wyszło super- soczyste, aromatyczne pieczarki podbiły serca moich gości. Składniki: 8 dużych kapeluszy pieczarek (lub więcej jeśli nie uda Ci się kupić gigantów) 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 5 szparagów (ja uzyłam tych cudownych, zielonych) czerwona papryka cebulka Ketchup (u mnie Tesco z suszonymi pomidorami) Musztarda sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso dopraw
Wielki apetytpostanowiłam w końcu ją przygotować. Nie jadam zbyt często ziemniaków, dlatego zastąpiłam je zdrowszą kaszą jęczmienną. Dodatek koperku działa odświeżająco i nadaje wiosenny wygląd. Potrzebne nam: - 500 g małych pieczarek - średnia marchewka - cebula - pęczek szczypiorku - 1/3 kostki masła - sól - pieprz czarny mielony - liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej - kostka bulionowa Przygotowanie: Pieczarki oczyścić i pokroić(...)plastry. Cebulę pokroić w niezbyt dużą kostkę i podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pieczarki, podsmażać razem jakieś 5 minut. Następnie posolić i gdy pieczarki puszczą sok, dusić całość kolejne 5 minut. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, liść laurowy oraz ziele angielskie i zalać 1 litrem gorącej wody. Rozpuścić kostkę bulionową i wsypać kaszę jęczmienną. Gotować około 20-30 minut
W poszukiwaniu inspiracjiGrzyby w marynacie już były, papryka, ogórki, dynia, cukinia... ale zabrakło jeszcze pysznych pieczarek w occie. Dziś prezentuje prosty i szybki przepis na ich wykonanie. Składniki: 1 kg pieczarek 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 marchewka 2 łyżki cukru Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Liść laurowy Wykonanie: Zagotować zalewę z pokrojoną marchewką i przyprawami około 10 minut. Małe pieczarki umyć(...)gotować przez 15 minut w osolonej wodzie ze szczyptą kwasku cytrynowego. Następnie przełożyć pieczarki do słoiczków, dopełnić gorącą zalewą z przyprawami, zakręcić i odwrócić do góry dnem
Tradycyjna Kuchnia