Pyszna rybka - niby zwykłe filety usmażone w panierce ale dzięki nucie cytryny i dodatkowi pieczarek i sera nabrała całkiem innego smaku. SKŁADNIKI (na 3-4 porcje) ok 50 dag filetów rybnych (u mnie tilapia) sól pieprz cytrynowy Rafex Panierka: mąka jajko bułka tarta (ok 3/4 szkl) 1 łyżka drobniutko startej skórki z cytryny Dodatkowo: 12-15 pieczarek kilka plastrów sera(...)trzecim wymieszać bułkę tartą ze skórką z cytryny. Każdy kawałek ryby obtaczać kolejno w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej ze skórką cytrynową. 3. Pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć/udusić. Posolić do smaku. 4. Ryby usmażyć na rumiano z obu stron (po ok 7 minut), następnie ułożyć na każdym kawałku plasterki pieczarek
Kto ugości moich gości?teraz przygotowuje ją na kanapki. Takie roladki z kurczaka są pyszne, łatwe i zdrowe. Przepis zaczerpnięty stąd. Polecam! Składniki: 2 piersi z kurczaka jajko 250 g pieczarek natka pietruszki przyprawy (sól, pieprz) Pieczarki podsmażamy na patelni. P iersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części. Do jednej(...)dodajemy posiekaną natkę pietruszki, do drugiej części dodajemy podsmażone pieczarki. Ja z takiej ilości przygotowałam dwie duże roladki, w podanym linku jest sposób przygotowania czterech mniejszych. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą. Masy dzielimy na pół (czyli otrzymamy dwie masy pieczarkowe i dwie z natką pietruszki). Na przygotowaną folię cienko nakładamy jedną część masy pietruszkowej i cieniutko rozkładamy
NA MOIM TALERZUbardzo dobrze trafiłeś. W mojej głowie każdego dnia rodzą się nowe pomysły na dania przygotowywane w plenerze- zawsze są smaczne, łatwe i z "codziennych" składników. Tym razem padło na pieczarki. Kupiłam w sklepie takie piękne, ogromne kapelusze i musiałam je odpowiednio spożytkować. Grill wydał mi się najlepszym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że w sklepie upatrzyłam sobie nowe ciekawe produkty (ketchup z moimi(...)ukochanymi suszonymi pomidorami- boski!) Wyszło super- soczyste, aromatyczne pieczarki podbiły serca moich gości. Składniki: 8 dużych kapeluszy pieczarek (lub więcej jeśli nie uda Ci się kupić gigantów) 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 5 szparagów (ja uzyłam tych cudownych, zielonych) czerwona papryka cebulka Ketchup (u mnie Tesco z suszonymi pomidorami) Musztarda sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso dopraw
Wielki apetytpostanowiłam w końcu ją przygotować. Nie jadam zbyt często ziemniaków, dlatego zastąpiłam je zdrowszą kaszą jęczmienną. Dodatek koperku działa odświeżająco i nadaje wiosenny wygląd. Potrzebne nam: - 500 g małych pieczarek - średnia marchewka - cebula - pęczek szczypiorku - 1/3 kostki masła - sól - pieprz czarny mielony - liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej - kostka bulionowa Przygotowanie: Pieczarki oczyścić i pokroić(...)plastry. Cebulę pokroić w niezbyt dużą kostkę i podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pieczarki, podsmażać razem jakieś 5 minut. Następnie posolić i gdy pieczarki puszczą sok, dusić całość kolejne 5 minut. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, liść laurowy oraz ziele angielskie i zalać 1 litrem gorącej wody. Rozpuścić kostkę bulionową i wsypać kaszę jęczmienną. Gotować około 20-30 minut
W poszukiwaniu inspiracjiGrzyby w marynacie już były, papryka, ogórki, dynia, cukinia... ale zabrakło jeszcze pysznych pieczarek w occie. Dziś prezentuje prosty i szybki przepis na ich wykonanie. Składniki: 1 kg pieczarek 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 marchewka 2 łyżki cukru Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Liść laurowy Wykonanie: Zagotować zalewę z pokrojoną marchewką i przyprawami około 10 minut. Małe pieczarki umyć(...)gotować przez 15 minut w osolonej wodzie ze szczyptą kwasku cytrynowego. Następnie przełożyć pieczarki do słoiczków, dopełnić gorącą zalewą z przyprawami, zakręcić i odwrócić do góry dnem
Tradycyjna Kuchniaracji trwającego na durszlaku i mikserze kulinarnym tygodnia pieczarkowego i ja postanowiłam coś upichcić z pieczarką w roli głównej. Składniki: 1 kg pieczarek, ½ szklanki mleka, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 10 dag sera żółtego, 2 żółtka, sól do smaku, pieprz do smaku, olej do smażenia, zielenina do ozdoby. Wykonanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i obrumienić na oliwie(...)zimnym mlekiem (4-5 łyżek mleka). Następnie resztę mleka zagotować, wlać do zasmażki, połączyć z startym serem, żółtkami i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać pieczarki, wstawić do piekarnika i zapiec. Podawać zaraz po przyrządzeniu z dodatkiem pieczywa
Tradycyjna Kuchniaolśnienia i jest pyszny omlecik ;) Składniki: na omlet: 2 jajka 2 łyżki zielonych otrębów szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta oregano dodatki: 1/4 papryki 2-4 pieczarki 4 plastry szynki z indyka/kurczaka 1 mała cebulka trochę sera chudego żółtego / smażonego Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i kroimy w kostkę pieczarki myjemy i trzemy na tarce cebulę kroimy(...)talarki paprykę, cebulę, pieczarki podsmażamy na teflonowej patelni z niewielką ilością wody, aż zmiękną szynkę kroimy w kostkę (też możemy podsmażyć) białka z jajek ubijamy na sztywną pianę z solą do żółtek dodajemy otręby, proszek do p., oregano i mieszamy miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do ubitych białek mieszankę z żółtkami tak przygotowany omlet wylewamy do blachy pokrytej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstosujących dietę białkową ta potrawa będzie dozwolona jeśli pominą końcowe podsmażenie jajek na maśle. Sposób przygotowania (cztery połówki jajek/ dla mnie jedna porcja): 2 jajka około 6 pieczarek 1 łyżka posiekanej pietruszki sól, pieprz otręby owsiane firmy Kupiec do posypania 0,5 łyżeczki masła Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy, a następnie przykrawamy na pół(...)wyciągamy żółtka pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach pieczarki wrzucamy na teflonową patelnie i dusimy z niewielką ilością wody, aż zmiękną i nam się ładnie podsmażą żółtka rozduszamy widelcem, dodajemy usmażone pieczarki, pietruszkę przyprawiamy farsz solą i pieprzem wg. smaku nakładamy farsz do białek od jajek dość mocno do ugniatając wierzch posypujemy otrębami, przyciskając
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkaszy czy też ryżu. Ja zjadłam go z jajkiem ponieważ, od rana miałam na nie ochotę, a na wieczór nie chciałam się opychać węglowodanami. Składniki (porcja): około 250g pieczarek 3-4 łyżki śmietanki z serka wiejskiego 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 3 łyżki mleka sól, pieprz wg. smaku 1 mała cebula kilka kropel oliwy(...)oliwek Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię lekko skropioną oliwą z oliwek smażymy, aż się zeszkli pieczarki myjemy, (ja dodatkowo jeszcze je obrałam), kroimy w plastry i dodajemy do cebuli dolewamy 0,5-1 szklankę wody i dusimy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając, doprawiamy do smaku w szklance mieszamy śmietankę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUwielbiam wszelkiego rodzaju makarony a tagliatelle w szczególności. Tym razem połączyłam go z pieczarkami i śmietaną. Wyszło rewelacyjne i syte danie! 300 g tagliatelle 2 cebule 200 g pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do spaghetti z Firmy Rafex 2 ząbki czosnku Sól Pieprz 0,5 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w piórka(...)pieczarki w plasterki. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni, dodajemy pieczarki. Po 5 minutach dokładamy makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy przyprawą do spaghetti, solą i pieprzem. Na samym końcu podlewamy wszystko bulionem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i czekamy aż sos ładnie się zredukuje i zgęstnieje. Zapraszam do sklepu RAFEX! Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych przypraw! SKLEP RAFEX
VioletoweKucharzenieoraz pojemnik na wodę i włączamy parowar na 30 minut. Po 5 minutach na 2 poziom na folii aluminiowej układamy kiełbaski. W czasie jak część dania się paruje, myjemy pieczarki i paprykę białą. Paprykę oczyszczamy i kroimy na ma małe kawałki, a pieczarki brunatne w plastry. Cebule różową siekamy w kostkę i parzymy wrzątkiem. Pomidora myjemy i kroimy na ćwiartki(...)tymianek płuczemy i suszymy. Na 8 minut przed końcem parowania, na 3 poziom dokładamy również na folii pieczarki i paprykę. Gdy urządzenie skończy swoją prace, nakładamy wszystko na talerz, zarówno produkty z parowaru jak i cebule różową, pomidorka kumato, Tat Soi i tymianek. Z chęcią dowiem jak Wam się danie podoba i jeśli zrobicie, pochwalcie się czy to komentarzem
Parowar Facetamąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 2 białka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 70 dag mięsa mielonego 70 dag kg pieczarek 3 cebule 1 całe jajko 8 jajek ugotowanych na twardo 3 kopiate łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto(...)powinno kleić się do rąk. Dzielimy je na 2 części. Farsz: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, wkruszamy kostki rosołowe i smażymy aż pieczarki odparują. Surowe mięso mielone mieszamy z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem, bułką tartą i jajkami startymi na grubych oczkach. Całość dokładnie wyrabiamy rękami jak na mielone. Wykonanie: Połowę ciasta wałkujemy
Kolorowy Przepisownikosobiście używam do tego celu pędzelka), wylewać ciasto (nie za dużo, tak aby naleśniki były cienkie) Farsz: 1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej 0,5 kg pieczarek (mogą być również mrożone) 2 duże cebule pieprz mielony, sól 20- 30 dag żółtego sera (opcjonalnie) Dodatkowo: bułka tarta i jajka do panierki olej do smażenia(...)słoika, odduszamy z niej wodę, rozdrabniamy, kiedy jest zbyt kwaśna należy ją obgotować w wodzie przez około 2 minuty, osobiście jednak nie gotuję. Rozdrobnioną kapustę włożyć do miski. Pieczarki umyć, posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć razem z pieczarkami. Gotowe pieczarki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać z kapustą, dodać pieprz, sól oraz potarty na tarce o grubych
Kuchenne aromatyKapusta kiszona bardzo często gości na moim stole, oczywiście ta domowa, swojska, lekko twarda, przepyszna. Były krokiety z kapustą i pieczarkami, jednak mnie wciąż mało;) Dziś proponuję pierogi z kapustą i pieczarkami, polane zasmażką z cebulki. Składniki 3 szkl. mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli łyżka oleju 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów Farsz(...)kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem. Moja domowa kapusta
Kuchenne aromatyDziś postawiłam na kuchnię włoską, moją ulubioną zresztą. Makaron! zresztą nie byle jaki - rurki cannelloni faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i groszkiem... Nie wiem czy wiecie, ale potrawa ta została poznana za sprawą Nicola Federico. Kucharz pracujący w restauracji La Favorita w Sorrento wymyślił ją w 1907 roku, właśnie dzięki niej stał się popularny na całe Włochy. W samej restauracji(...)Wcale się nie dziwię, dla osób, które lubią aromatyczną włoską kuchnię danie jest rarytasem. Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0,5 kg mięsa mielonego puszka groszku 30 dag pieczarek 2- 3 ząbki czosnku 4 cebule 40 dag żółtego sera 1 sos boloński ze słoiczka (można wykonać samemu) sól, pieprz, majeranek, oregano dodatkowo składniki potrzebne do zrobienia sosu beszamelowego. Produkty
Kuchenne aromaty