dodaję więcej tego dodatku, na który mam największą ochotę. Składniki na 1 porcję: - pół pojedynczej pierś z kurczaka - 2 garści sałaty rzymska - 1 garść rukoli - 4 pieczarki - pół ogórka - ćwierć papryki - kromka chleba (ja dałam żytni razowy) - mała garść kiełków (dałam kapusty) - łyżka startego Parmezanu - zioła do kurczaka - masło zwykłe do pieczarek i czosnkowe do grzanek Sos light(...)pół ząbka czosnku lub pół łyżeczki granulowanego Mięso myjemy, usuwamy "brzydkie kawałki" i gotujemy, najlepiej w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu obsypujemy delikatnie ziołami. Liście sałaty i rukolę obmywamy. Pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy na masełku. Ogórek obieramy i kroimy na plasterki, a paprykę w paseczki. Kromkę chleba kroimy na jak najmniejsze kosteczki i podpiekamy na malutkiej ilości
Be Fit Be Strongktoś pije) i mamy pełnie szczęścia i miło spędzony czas z przyjaciółmi. Chciałbym wam przedstawić dzis inny pomysł na grill – paprykę faszerowaną ryżem z mięsem mielonym i pieczarkami. Tymbardziej, że sezon na tanią paprykę powoli się rozpoczyna, dziś udało mi się kupić zieloną w cenie 4 zł za kilo. Przepis jest dość prosty, nie ma z nim dużo roboty(...)gwarantuje, że goście będą zaskoczeni i zadowoleni jeśli podacie im taką właśnie potrawę oprócz standardowej kiełbaski. Składniki 4-5 papryk 2 woreczki ryżu 30 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Sposób przygotowania Ryż ugotować zgodnie z instrukcją producenta podaną na opakowaniu. Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać
Mr. Tasteobrodził jarmuż, zrywając go kombinowałam co tu z niego zrobić drogą dedukcji: jarmuż pochodzi od kapustnych, a a kapusty robi się BIGOS. Składniki: około pół kilograma jarmużu pół kilograma pieczarek 2-3 cebule 2-3 pomidory kilka suszonych śliwek przyprawy : sól, pieprz, czosnek suszony, papryka Przygotowanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na podgrzane 2 łyżki oleju do dużego(...)garnka, po 3 minutach dodać pokrojone na 4 części pieczarki. Podusić około 10 minut. W międzyczasie poszatkować umyty jarmuż (grubsze ogonki można cały czas dodawać do duszących się pieczarek). Do pieczarek dodać jarmuż, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz śliwki. Dodać około 1 szklanki wody. Dusić pod przykryciem około 20 minut, doprawić. Świetnie smakuje na zimno. Smacznego
greenscarfSałatka z kuskusu, bobu oraz podsmażonych pieczarek- bardzo aromatyczna w smaku dzięki temu, iż kuskus zaparzony został w warzywnym bulionie, a pieczarki podsmażone z czosnkiem oraz cebulką. Ja to danie preferuję na ciepło- głównie na kolację- ale podane na zimno wcale nie traci na smaku i wyglądzie, dzięki czemu będzie odpowiednia na dłuższe biesiadowanie :) Sycąca, pożywna i bardzo smaczna. * kuskus(...)szklanka * bulion warzywny- 1 i 1/2 szklanki * bób- 250 g * pieczarki- 500 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 duże ząbki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej ryżowy- do smażenia Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojone w plastry pieczarki, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, a na koniec doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili
Kraina Miodem PłynącaTortellini to małe pierożki z różnym rodzajem nadzienia. Ja miałam z farszem serowym. Podałam je z sosem śmietanowym , pieczarkami i kurczakiem. Składniki: 250 g tortellini z nadzieniem serowym 250 ml śmietany 18% 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek 3 szklanki bulionu mięsnego 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula 2 łyżki startego parmezanu(...)solą i pieprzem, wymieszać i dodać do cebuli. Smażyć aż mięso zrobi się białe i nie będzie surowe, ale nie przyrumieniać. na drugiej patelni roztopić łyżkę masła i usmażyć pieczarki pokrojone w półplasterki. Całość patelni wlać do garnka z tortellini i chwilę gotować, wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Podawać gorące
O kuchni z uczuciemtanie......na śniadanie a w wykonaniu Jędrusia smakuje najlepiej. Składniki na 4 tosty : -8 kromek tostowego pieczywa -8 plastrów żółtego sera -4 plastry wędliny -4-6 średnich pieczarek -odrobina oleju i masła -szczypta soli Na każdej kromce pieczywa układamy plastry sera a na czterech plastry wędliny. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na odrobinie oleju i masła podsmażamy(...)pieczarki przyprawione szczyptą soli. Na wędlinie układamy podsmażone pieczarki. Przykrywamy kromkami z serem i układamy w tosterze. W zależności od tostera zapiekamy przez 3-6 minut. Tosty gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnynawiązują do tradycji hiszpańskiej, ale nie jest to obowiązkowe i nawet kawałki pieczonej piersi czy gulasz z wczorajszego obiadu doskonale nadają się na tapasy. Ale zapiekane z czosnkiem pieczarki to bardzo tradycyjne hiszpańskie tapas - obowiązkowo do wypróbowania! :) Składniki: 250 g pieczarek 2 duże ząbki czosnku 6 niedużych liści laurowych lub 4 duże grubo zmielony pieprz (ok. 1 pełnej łyżeczki) sól(...)oliwa z oliwek, lub olej słonecznikowy 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1. Czosnek pokroić w drobną kostkę (nie siekać!). Pieczarki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, duże przekroić na połówki, mniejsze pozostawić w całości, rozłożyć do żaroodpornych glinianych miseczek (najlepiej cazuelas) razem z liśćmi laurowymi, posypać czosnkiem i pieprzem, lekko posolić, skropić obficie oliwą z oliwek lub olejem. 2. Wstawić
Kuchnia PrezydentowejDelikatny, bardzo smaczny gulasz z piersi indyczej z soczystymi pieczarkami i wyraźnym winnym aromatem. Bez zbędnych przypraw i mąki w sosie. Polecam szczególnie z makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej pokrojonej(...)grube plastry skórka cytrynowa pieprz cytrynowy sól 250 g ciemnych pieczarek czarny pieprz świeżo mielony 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 0,5 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 150 ml wina białego półwytrawnego szczypta estragonu 2 łyżki creme fraiche sól, pieprz do smaku natka pietruszki 100 g słodkiej śmietanki 30% 1. Mięso w plastrach
Kuchnia Prezydentowejugotowanych kartofli, z poprzedniego dnia, pokrojonych na cienkie plasterki (ok. 2 mm) 12 długich, cieniutkich plastrów surowego bekonu (np. Tulip, Zimbo, elPozo, Kaminiarz, itp.) 12-14 małych pieczarek 1/2 pęczka szczypiorku, pokrojonego na grube krążki kila gałązek świeżego, posiekanego tymianku lub 2 rozmarynu 4 duże jajka (rozbełtane) 60 g startego sera górskiego , rolady ustrzyckiej lub dowolnego sera żółtego albo(...)delikatnego wędzonego morska sól, świeżo zmielony pieprz do smaku 1 łyżka masła 1. Pieczarki kroimy na grube plastry, na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy na złoto, pod koniec solidnie pieprzymy i lekko solimy, mieszamy, odparowujemy, wykładamy na papierowy ręcznik, odstawiamy. 2. W każde wgłębienie formy wkładamy plaster boczku, układając z niego warstwę na bokach i dnie (patrz: fotka
Kuchnia PrezydentowejProsta ale smaczna przystawka z ciasta francuskiego z nadzieniem z pesto, pieczarek i cebuli, z dodatkiem oliwek i żółtego sera. Ślimaczki smakują na zimno, ale najlepsze są ciepłe. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, a upiec kiedy gości siedzą już przy stole. Przepis można modyfikować podobnie jak pizzę, dodając ulubione składniki. Nie może jednak być ich zbyt wiele(...)mogą być bardzo wilgotne, żeby ciasto w środku ślimaka mogło się upiec. Podane składniki wystarczą na około 18 sztuk. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 pieczarek ½ cebuli 2 łyżeczki pesto (najlepiej czerwonego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 6 oliwek pokrojonych w krążki 2 plastry żółtego sera pokrojonego w paseczki 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia pieprz, słodka papryka, ewentualnie sól
Trzeci talerzugotowana marchew, 1 ugotowana pietruszka, 1 łyżka płaska przypraw toskańskich, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku, 2 małe jajka, 4 -5 łyżek mąki pszennej, bułka tarta, 0,5 kg pieczarek, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku ze skórką, 0,5 bulionu z gotowanego mięsa, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego, pęczek świeżego koperku, pieprz czarny(...)mini suszoną papryczką chili. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Połowę cebuli odkładamy, będzie potrzebna do kotlecików. Pieczarki oczyszczone kroimy na mniejsze kawałki, (można pokroić w plasterki, jak kto lubi) i dodajemy do cebuli, podsmażamy. Podsmażone pieczarki przekładamy do gotującej się wody, dolewamy bulionu i dusimy pod przykryciem. Z mąki
Moniki SmakołykiSmak rewelacyjny! Panierowany w cieście naleśnikowym filet z kurczaka otulony pieczarkami i serem w dodatkowej warstwie ciasta. Kurczak w cieście naleśnikowym: 400 g filetu z kurczaka Pieprz 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa SKWORCU (kupisz tutaj) 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka przyprawy do pikantnego kurczaka SKWORCU (kupisz tutaj(...)Dodatkowo: 200 g pieczarek 200 g sera Keczup Przyprawa do grilla Rafex (kupisz tutaj) Ciasto II: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody Filet z kurczaka kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem i przyprawa do gyrosa. W osobnej misce mieszamy
VioletoweKucharzeniezwykły schabowy;-). Wystarczy odrobina wyobraźni i zwykły schab zmienia się w roladki z pysznym nadzieniem, które można przygotować na 100 różnych sposobów. Dziś zaprezentuję Wam roladki z duszonymi pieczarkami. Smacznego!!! Składniki: 1 kg schabu, 0,5 kg pieczarek, 3 cebule, natka pietruszki, sól, pieprz, bułka tarta, 2 jajka, masło Wykonanie: Pieczarki i cebulę dusimy na maśle, przyprawiamy solą(...)pieprzem. Na koniec duszenia dodajemy natkę pietruszki. Schab kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Jak pieczarki ostygną nakładamy farsz na plastry schabu i zwijamy. Zwijając trzeba zawinąć końce tak aby farsz nam nie uciekał podczas pieczenia. Roladki maczamy w jajku a potem obtaczamy w bułce. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdą roladkę kładziemy kawałek masła
Passion of CookingCiasto: 500g mąki pszennej 3 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Farsz: 800g kiszonej kapusty 500g pieczarek 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Do panierowania: 2 jajka 2 łyżki mleka 1 szklanka bułki tartej oliwa do smażenia Kiszoną kapustę zalać 3 szklankami wody i gotować(...)małym ogniu przez godzinę. Pozostawić do wystygnięcia. Obrać i opłukać pieczarki. Pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać na patelni oliwę i usmażyć pieczarki. Przygotować ciasto na naleśniki. Roztrzepać jaja z solą i pieprzem. Dodać mąkę, mleko, wodę i oliwę. Wyrobić na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt gęste można dodać więcej wody. Odstawić na 15 minut. W tym czasie
Wiem co jemPieczarka rośnie dziko na łąkach, pastwiskach i obrzeżach lasów. Występuje od maja do października. Jej kapelusz i trzon są koloru białego. Blaszki lekko różowe w miarę dojrzewania ciemnieją do prawie czarnego. Są dość pospolite w naszym kraju, ale nie powinno się ich zbierać, gdyż mają tendencję do gromadzenia metali ciężkich i toksycznych substancji. Znacznie bezpieczniej jest spożywać pieczarki pochodzące(...)hodowli. Można je dostać w sklepach i straganach przez cały rok. Od ponad piętnastu lat pieczarka ma też w Polsce swoje święto podczas, którego prezentują się najwięksi producenci tego grzyba. Młode uprawiane na zdrowym podłożu pieczarki są bardzo dobrym źródłem potasu (289 mg/100g ), kwasu pantotenowego ważnego dla prawidłowego metabolizmu, niacyny obniżającej poziom cholesterolu i ryboflawiny niezbędnej do produkcji przeciwciał. Należą
Wiem co jem