Bardzo smaczna i efektowna przekąska z pieczarek, papryki i kabanosów , ma cudowny smak i wspaniały aromat, najlepiej smakuje na gorąco po wyjęciu z pieca, prosty pomysł na imprezową przekąskę czy szybką kolację. Składniki: ½ kg świeżych pieczarek 2 długie podsuszane kabanosy Tradycyjne Jadło ½ czerwonej papryki 10 dag sera żółtego 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżka oleju użyłam(...)smaku bazylii i suszonych pomidorów Sól morska do smaku Pieprz do smaku Zioła włoskie do smaku Sposób przygotowania: Pieczarki myję pod bieżącą wodą, ostrym nożem wycinam ze środka nóżki i siekam drobniutko nożem-kapelusze odkładam na deseczkę, tak samo kroję umytą cebulę dymkę i paprykę. Kabanosy kroję w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewam olej wrzucam posiekane składniki, podsmażam chwilę
Wanilia i KardamonPieczarki faszerowane mięsem mielonym... Potrzebne będą: średnie pieczarki mięso mielone ser cebula bułka tarta lub zwykła namoczona w mleku majeranek jajko sól, pieprz Mięso mielone przygotowujemy jak na zwykłe mielone smażone, ja dodaję jajko, cebulę, majeranek, bułkę tartą, sól, pieprz, można dodać czosnek, paprykę, zieloną pietruszkę, co się lubi. Z pieczarek urywamy nóżki i delikatnie wydrążamy, nie za mocno(...)pieczarek wkładamy mięso mielone, przykrywamy serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Pelusiowa Kuchniapołowy i ja mam wymierzone już 40 plastrów wędliny na dwie tacki ale trzeba sobie samemu sprawdzić ile będzie potrzebnych. Zakupy: - 40 plastrów dużych wędliny - 5 jajek - szczypiorek - pieczarki marynowane - żelatyna ( na 2,5 litra wody) - 1 kostka rosołowa drobiowa - majonez - śmietana - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo. Szczypiorek i pieczarki marynowane ( tutaj ilość według uznania(...)wszystko razem.Wymieszaną żelatynę doprawiam do smaku solą i pieprzem i odstawiam do ostygnięcia a nawet do lekkiego ścięcia wtedy lepiej się zastyga na roladkach. Do posiekanego szczypiorku i pieczarek dodaję pokrojone jajka, 2- 3 łyżki majonezu i 1 łyżkę śmietany. Wkładka nie może być bardzo lejąca ponieważ przy zwijaniu wszystko nam wypłynie bokami. Jeśli farsz jest już gotowy zabieramy
Tanio smacznie i prostobardzo proste w przygotowaniu, łączą kilka produktów i smakują przepysznie! Dodatkowo są lekkie i świetnie nadają się zarówno jako przekąska, jak i danie główne! :) Kurczakowe kotleciki z mozzarellą i pieczarkami Na początek muszę Was przeprosić za naprawdę dość sporą nieobecność... Pierwsze święta jako Żona i Pani Domu, pierwsza rocznica naszego ślubu i sylwestrowe szaleństwo pochłonęły mnie bez reszty! Ale już(...)wracam i zapraszam na noworoczny przepis! :) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 mozzarella 500 g pieczarek 2 jajka 2-3 łyżki mąki przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki, bazylia W miseczce roztrzepujemy widelcem dwa jajka, po czym dodajemy do nich mąkę i przyprawy (szczypta soli i pieprzu; pozostałych przypraw po 1-2 łyżeczki). Marynatę dokładnie mieszamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zawsze proste do przygotowania i bardzo pyszne pulpety :) Składniki na 12 szt: - 1 tofu (180 g) - użyłam marynowanego, ale może być naturalne, - ok 400 g obranych pieczarek, - 1 nieduża cebula, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, - 1 łyżeczka musztardy, - ew. 2 łyżki masła orzechowego (bez dodatków), - pół łyżeczki przyprawy do kurczaka, - pieprz, pieprz ziołowy, - olej do smażenia. Wykonanie(...)Pieczarki drobno pokroić, wrzucić na patelnię, przesmażyć, dodać pokrojoną cebulę smażyć, aż odparuje woda z pieczarek i zmniejsza one swoją objętość. Tofu położyć na desce, przykryć talerzem i obciążyć czymś ciężkim, tak by jak najwięcej wody wycisnęło się z tofu. Tofu osuszyć papierem, wrzucić do miski, dobrze rozdrobić widelcem, dodać musztardę, siemię, przyprawy, masło orzechowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz
Co na wege obiad?Dzisiaj tak na szybko :) zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną z karkówką i pieczarkami. Do zapiekanki użyłam przypraw od firmy Skworcu http://www.skworcu.com.pl/ . Do zapiekanki podałam sos kebab-gyros od Folwark. Zapiekankę podałam na porcelanie Bogucice . Składniki : około 7 dużych ziemniaków 5 dużych pieczarek 1 duża cebula 3 plastry upieczonej karkówki 1 łyżka przyprawy do mielonego od Skworcu 1 łyżka oregano(...)mielonego. Ziemniaki dobrze wymieszać i na chwilę odstawić. Głębokie żaroodporne naczynie wysmarować margaryną. Na patelni rozgrzać oliwę, cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić, następnie dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i drobno pokrojone mięso. Wszystko podsmażać około 4 minut. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć ziemniaki, następnie połowę sera żółtego, następnie podsmażone pieczarki z mięsem i cebulą. Jajka roztrzepać i dodać
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 1 nieduża cebula, 350g pieczarek, sól, pieprz, olej, 1 pojedyncza pierś z kurczaka (170g), 125g startego sera żółtego, 3/4 łyżki przyprawy do gyrosa, 2-3 placki tortilli. Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Lekko posolić, popieprzyć i podsmażyć w małej ilości tłuszczu. Smażyć do momentu aż cała woda odparuje i pieczarki z cebulą lekko się zarumienią. Pierś(...)kurczaka pokroić w kostkę, dodać do niej przyprawę do gyrosa, łyżkę oleju, wymieszać i podsmażyć. Na połowę każdego placka tortilli położyć pieczarki, mięso i posypać starty ser żółty. Placki tortilli złożyć na pół i położyć na rozgrzanym grillu elektrycznym. Przycisnąć górą grilla i pozostawić do momentu aż ser żółty się rozpuści, a placki tortilli się zarumienią. Takie tortille podaję
W kuchni u Monikipyszną, sycącą i rozgrzewającą zupkę. składniki: mięso z rosołu , u mnie mięsko z niedużej wiejskiej kury ok 1 l rosołu 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 300 g pieczarek 3 łyżki majeranku 2 listki laurowe biały pieprz ostra papryka gałka muszkatołowa Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o gubych oczkach. Mięso obrać z kości i podzielić(...)małe kawałki. Pieczarki pokroić w plasterki. Starte warzywa, mięso i pieczarki przełożyć do garnka i zalać rosołem. Dodać listki laurowe oraz majeranek a także pozostałe przyprawy według własnego smaku. Wszystko zagotować i gotować aż warzywa i pieczarki będą miękkie. Jeśli potrzeba jeszcze doprawić do smaku
Monia miesza i gotujepotrawy i zażądał normalnego obiadu. Ale co by tu zrobić żeby "normalny" nie był tak do końca normalny? To chociaż kształt schabowego zmieniłam na koperty i dodałam farsz z pieczarek :) Składniki 4 małe lub 2 duże plastry schaba (najlepiej grube) 6 pieczarek garść startego żółtego sera sól pieprz słodka papryka masło jajko bułka tarta Schaba rozbijamy na jak najcieńsze plasterki(...)posypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki. W tym czasie pieczarki siekamy i smażymy na maśle. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyjmujemy schaba z lodówki i na każdym płacie na środku rozsmarowujemy pieczarki i posypujemy je żółtym serem i zwijamy na zasadzie koperty (ważne by schab był ściśle zawinięty) jeżeli mamy małe plastry schaba możemy koperty zabezpieczyć dodatkowo przed
Piekielna Kuchnia Patizrobienia. Zdecydowanie częściej musi gościć na moim stole :) Paprykę faszerowaną można przygotować wcześniej, a w czasie Sylwestra tylko podgrzać :) Składniki: 10 małych papryk 100 g ryżu 500 g pieczarek 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii(...)pieprz sól oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Pieczarki drobno siekamy, wkładamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy 2 łyżki oliwy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania z pieczarek 2/3 wody. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy
Smak mojego domujajko do smarowania pierogów 3/4 szklanki mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Farsz 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Kapustę ugotować w wodzie do miękkości. U mnie trwało to około 30 minut. Odcedzić na sicie i odcisnąć dobrze wodę w dłoniach. Posiekać(...)drobno nożem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Ciasto Zaczynamy od przygotowania rozczynu .Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
O kuchni z uczuciemPaszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM…. Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)posiekać. Dodać drożdże i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Składniki na farsz: 600 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól pieprz Kapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodać do niej kapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć
Anioły w kuchnikrytykujące. Dziękuję za porady, podpowiedzi i za to, że piszecie do mnie. Bardzo, bardzo Wam dziękuję . A teraz mam dla Was kolejny przepis na uszka z kapustą i pieczarkami. Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego(...)sól pieprz Kapustę ugotować w wodzie do miękkości. U mnie trwało to około 30 minut. Odcedzić na sicie i odcisnąć dobrze wodę w dłoniach. Posiekać drobno nożem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą
O kuchni z uczuciemFrytki z posypką Składniki: - 1 paczka frytek ( ja kupuję w Biedronce 2 kg ) - 1 puszka groszku zielonego - 1 puszka kukurydzy - pieczarki - 2 piersi z kurczaka - kostka sera żółtego - sól - ketchup, majonez - tłuszcz do smażenia To jest danie, które przypomina mi najlepsze lata mojego szkolnego licealnego życia. Chodziłyśmy często z koleżankami do pewnego lokalu właśnie na tą potrawę. Postanowiłam(...)trzeba zjeść i coś takiego. Zakupy: Paczka mrożonych frytek prostych 2 kg koszt ok.8 zł. Puszka groszku koszt ok. 1,30 zł, puszka kukurydzy koszt ok. 2 zł, pieczarki koszt ok. 4 zł, 2 piersi z kurczaka koszt ok. 6 zł w zależności od wagi, kostka sera żółtego koszt ok. 4 zł za 250 gram. Przygotowanie: Frytki
Tanio smacznie i prostoPolecam nie tylko od święta, to szybki i smaczny poczęstunek:) gotowe ciasto francuskie takie:KLIK 50 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 70 dag pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku masło klarowane (dobra cena KLIK) Najpierw przygotowuję farsz. Pieczarki i cebule myję i obieram, następnie kroję drobno i przesmażam na maśle. Osobno gotuje kapustę(...)przez praskę czosnkiem, listkiem laurowym i zielem angielskim, jeśli kapusta jest mało słona to ją przyprawiam. Gotuję do miękkości, staram się, aby nadmiar wody odparować. Ugotowaną łączę z pieczarkami i studzę. Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli. Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki. Smaruję
Takie tam pichcenie