pieczarki - 22978 przepisów (strona:359/1532)

Pierogi z mięsem i pieczarkami 238

powstał dla odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Od tej pory jeśli robię pierogi z mięsem to tylko wg tego przepisu. Nadzienie nie jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom. Składniki: Ciasto: ok. 1 kg mąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek 1 jajko(...)tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka. 2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić). Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę

Na Ciasteczkowych Papierach
schabowy z pieczarkami i żółtym serem 203

składniki: 6 porcji schabu ok. 300 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Kroimy je w półplasterki, przekładamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i całość podsmażamy. Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na środku każdego kotleta kładziemy(...)pieczarki oraz po kawałeczku sra żółtego. Zawijamy, możemy spiąć dodatkowo wykałaczką. Panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony.u Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 213

kotlecików składniki: kotlety: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej oliwa z oliwek do smażenia lub masło sól, pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta sos pieczarkowy: 6 dużych pieczarek 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała cebulka 3 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem(...)gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z dwóch stron. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać, pokroić w paseczki. Gotować w garnku z 500 ml wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do gotujących się pieczarek. Na masło z patelni po cebulce dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Dodać do gotujących się

Ania i Marcin gotują
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 168

tłustego mięsa dlatego robię go ze schabu) 2 czerwone cebule 1 cebula biała 1 główka czosnku 2 marchewki 1 papryka czerona i jedna zielona pół  pora 300 dag pieczarek(zostawimy kilka sztuk do sosu) 3 łyżki majeranku (jedna do marynaty,pozostałe dwie na koniec gotowania) 6 łyżeki oleju roślinnego  1łyżka masła 4 łyżki mąki przennej 2 litry bulionu(...)mięso. Pozostawiamy mięso na okolo 2 h by przeszło,marynatą. acz kolwiek im dłużej tym lepiej. W między czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy Gdy mięso jest dobre dodajemy pokrojoną marchew

Viola cooks with passion
Zupa Pieczarkowa 169

mięsem wcześniej pokrojonym w kostkę i gotujemy do miękkości. Obieramy ziemniaki i marchew , Kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso ,2szklanki wywaru  i pozostawiamy do blendowania dodjąć 200g pieczarek wcześniej pokrojonych drobno. Nasza zupa zostanie zagęszczona i będzie miała bardziej intensywny smak Moja rodzina nie lubi rzadkich zup.Dlatego zawsze zagęszczam ale to wedle uznania. Wrzucamy do garnka ziemniaki marchew(...)dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy aż ziemniaki będą pół miękkie . Kroimy bardzo drobno 300 dag pieczarek,i podsmażamy na patelni nie dodając tłuszczów. Blendujemy nasz wywar ,który wcześniej wystudziliśmy,mięso i pieczarki i wlewamy do naszego garnka.Dodajemy pieczarki prosto z patelni i gotujemy około 20 min na wolnym ogniu. Pietruszka i śmietana bezpośrednio do talerza. Smacznego

Viola cooks with passion
Cukinia faszerowana pieczarkami i ryżem 285

nazywana) w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejszym nadzieniem do cukinii jest oczywiście mięso mielone. Ja postanowiłam trochę to zmienić i wybrałam pieczarki. Danie jest smaczne   tak samo  w wersji z mięsem, jak i bez mięsa  oraz bardzo sycące. Może nie jest wyjątkowo eleganckie i piękne ale z pewnością przypadnie(...)gustu każdemu smakoszowi. SKŁADNIKI (na 2 porcje): - 1 średnia cukinia - 1/3 opakowania ryżu - 5 pieczarek - 1/3 cebuli - 1/3 szklanki bulionu - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 6 łyżek startego sera żółtego -sól i pieprz WYKONANIE: Cukinie umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż środek. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu.Dopraw solą i pieprzem do smaku

Fit & Healthy Life
LECZO WARZYWNE Z KURKAMI 207

Leczo to pyszna potrawa która jest przygotowywana na bazie papryki i pieczarek, ja dzisiaj dodałam jeszcze cukinię i kurki. Leczo wyszło pyszne idealne na jesienne wieczory(...)Składniki : 500 g papryki czerwonej 500 g dojrzałych pomidorów  300 g kurek  200 g pieczarek 1 średniej wielkości cukinią  2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej  200 g cienkich parówek  3 łyżeczki przecieru pomidorowego  sól, pieprz do smaku  1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju  papryka słodka i ostrą do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Sos Pieczarkowy - Uniwersalny 183

końca :) Dlatego często będzie on pojawiał się w moich przepisach :)  Tutaj z makaronem... Tutaj z kotlecikami z kartofli... Składniki na 2-3 osobowa porcje: 0,5 kg pieczarek 1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki maki pszennej 3-4 łyżki gęstej śmietany np.18% sól, pieprz do smaku olej/margaryna do smażenia jarzynka/warzywko/ 1/2 kostki(...)rosołowej - zależy od naszych kulinarnych upodobań 1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. 2. Rozgrzewamy olej/margarynę i szklimy na niej cebulkę. Następnie przekładamy do niej nasze  pokrojone pieczarki i obsmażamy aż wyparuje cala woda która wypuszcza pieczarki.  W rondelku / garnczku zagotowujemy wodę na sos. 3. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek

Gotowanie...to proste !
Tarta ze szpinakiem, ricottą i kurczakiem 309

sycących porcji. Zapraszam zatem, do spróbowania tego we własnym domu Składniki: 2 jajka 200g mąki pszennej 200g masła lub margaryny 2 łyżki zimnej wody 500g szpinaku 150g ricotty 200g pieczarek 250g fileta z kurczaka 100g wędzonego boczku 1 cebula 300ml śmietanki 30% ser żółty do posypania sól pieprz 2 ząbki czosnku olej rozmaryn Przygotowanie: Masło lub margarynę dzielimy na małe(...)pieprzem. Gdy lekko przestygnie dodajemy 100g ricotty i dokładnie mieszamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu. Umyte pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy do zrumienienia. Usmażone pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli. Dolewamy śmietankę

Jacob Tastes
Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście 235

rodzinnym domu sobota była często dniem kiedy przygotowywało się gołąbki. Dzisiejsze nie są tymi, które gościły zazwyczaj ale są również pyszne. Farsz to połączenie klasycznie ryżu z mięsem oraz pieczarkami i koperkiem. Gołąbki zostały przed ugotowaniem otulone pomidorami, co nadało im pysznego posmaku tychże warzyw. Kapustka po ugotowaniu była mięciutka , a c ałość znik ła błyskawicznie.  Gołąbki z mięsem(...)pieczarkami w młodej kapuście  Składniki :   10-12 liści młodej kapusty  400 g mięsa mielonego z łopatki 300 g pieczarek 150 g ryżu białego  1 pęczek koperku olej 1 puszka pomidorów sól, pieprz P rzygotowanie : Liście kapusty oparzamy, odcinamy łyko.  Ryż gotujemy na sypko. Mięso przesmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i całość podduszamy 10 minut.  Następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotleciki szarpane z cukinii. 244

także wpływa dobroczynnie na nasz układ trawienny. Dziś pokazuję więc pyszny przepis na kotleciki szarpane (szarpańce), które można zajadać do obiadu jak i samodzielnie. Oprócz cukinii znajdziemy w środku pieczarki, żółty ser, szynkę i marchew więc te placuszki potrafią zaskoczyć ulubionym smakiem.  Składniki: cukinia o wadze 0,6 kg marchew - 150 g żółty ser - 200 g cebula(...)pieczarki - 150 g szynka drobiowa  - 200 g duża łyżka majonezu 2 jaja 3 kopiaste łyżki mąki pszennej sól i pieprz płaska łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać, pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, marchew i pieczarki i podsmażać z dodatkiem soli

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rolada francuska z kurczaka i ... 202

francuska. Możecie swoje rolady urozmaicać różnym farszem z różnymi dodatkami.          Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g podwójnego   fileta z kurczaka 300 g pieczarek 200 g żółtego cera ½ małej puszki kukurydzy (odsączonej) 1 średnia   cebula po   pół czerwonej i żółtej papryki 1 jajko 1 ząbek czosnku po 1 łyżeczce bazylii i ziół(...)prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła sklarowanego   Wykonanie: Filety umyłam, osuszyłam i pokroiłam na cienkie płaty. Pieczarki po obraniu pokroiłam w plasterki. Obie papryki pokroiłam w kosteczkę. Ser starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek drobno posiekałam.   Na patelni roztopiłam 1 łyżkę masła i   na gorący tłuszcz

Kuchnia u Krysi
Patisony faszerowane zieloną soczewicą i pieczarkami 170

się w naszych warzywach. Tak więc mięso, ryż czy kasza, do tego papryka, zioła... Co by tu jeszcze dodać? D odałam zieloną soczewicę, która świetnie zastąpi mielone mięso a pieczarki podsmażone z cebulą i papryką doskonale odnajdą się jako dopełnienie do składników farszu np. do malutkich patisonów, które bardzo lubię a które jeszcze spotkałam na straganie(...)Składniki: małe patisony (zdrowe bez plamek) 100 g zielonej soczewicy kilka pieczarek ½ strąka czerwonej papryki 1 pomidor 1 średnia cebula natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżka startego sera (parmezan)     Wykonanie: Soczewicę przepłukałam w gorącej wodzie.   Jeśli wcześniej namoczymy soczewicę, wówczas czas gotowania jej jest krótszy. Ja gotowałam bez namaczania 20 minut

Kuchnia u Krysi
Roladki drobiowe a’la devolay 214

Dzisiaj moja kolejna propozycja na smaczny, obfity obiad. Filety z kurczaka nadziałam pysznym farszem, który zrobiłam z   pieczarek i żółtego sera. Tak przygotowane kotlety porównałam do kotletów de’volay, które nadziewa się masłem, czasami z dodatkiem żółtego sera. Moje kotlety są pyszne. W środku soczyste a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu(...)Składniki: 2 duże pojedyncze filety z kurczaka 170 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula sól pieprz 2 jajka 2 łyżki mąki bułka tarta olej do smażenia (brak na zdjęciu)     Wykonanie: Najpierw zrobiłam farsz. Posiekałam cebulę. Pieczarki oczyściłam i drobno pokroiłam. Ser można zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ja miałam ser w plasterkach więc rozdrobniłam

Kuchnia u Krysi
Indycze podudzia (wyluzowane) podwójnie faszerowane 147

podwójnie. Pod skórkę nałożyłam farsz z zieleniny a do środka (w miejsce kości) nałożyłam farsz z.... A to już dalej w przepisie   Składniki: 2 podudzia indycze 100 g pieczarek gałązki natki pietruszki gałązki świeżego   koperku (brak na zdjęciu) 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka suszonego majeranku (brak na zdjęciu) 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem ¼ papryki (pomarańczowej) biała część(...)pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz   Ponadto: bawełniana nitka wykałaczki     Wykonanie: Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na drobne cząstki. Cebulkę dymkę posiekałam. Paprykę pokroiłam na bardzo drobne kawałeczki.                 Natkę pietruszki, igiełki rozmarynu, koperek i szczypiorek drobno posiekałam. Białą część pora   pokroiłam w talarki a następnie

Kuchnia u Krysi