Chyba większość z nas lubi dania jednogarnkowe. Mają wiele zalet. Są szybkie w wykonaniu, mało naczyń do zmywania i są bardzo smaczne. Dzisiaj zrobiłam kociołek warzywny z pieczarkami. Może i Wy skusicie się na takie pyszne warzywne danie. Inne pomysły na potrawy jednogarnkowe znajdziecie tutaj Składniki 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por 4 średnie ziemniaki 1 cukinia(...)pieczarek 1 puszka pomidorów 1 papryka zółta 1 papryka zielona 2 łyżki masła klarowanego 4 szklanki bulionu warzywnego natka pietruszki sól pieprz oregano 1 liść laurowy szczypta chilli W garnku rozgrzać masło klarowane i dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, por,seler naciowy, ziemniaki pokrojone w kostkę i smażyć stale mieszając około 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i całość
O kuchni z uczuciemmoim blogu znajdziecie również inne propozycje na dania mięsne. A wszystko znajdziecie tutaj Szczególnie polecam kurczaka w sosie marchewkowym Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 200 g pieczarek 250 g śmietany słodkiej 1 czubata łyżeczka chrzanu 2 łyzki masła klarowanego koperek sól pieprz Piersi z kurczaka pokroić na plastry. Oprószyć je solą i pieprzem, a następnie podsmażyć(...)rumiano na rozgrzanym maśle. Wyjąć mięso na półmisek, a na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać pieczarki i podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z chrzanem i wlać do pieczarek. Mieszając smażyć około 2-3 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem i dodać posiekany koperek. kurczak w sosie chrzanowym z pieczarkami
O kuchni z uczuciemciasto naleśnikowe trochę odpoczęło , po upływie tego czasu można smażyć naleśniki . Składniki na farsz 6 jajek 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula sól pieprz do smaku Wykonanie Jajka gotujemy na twardo ,pieczarki ścieram na tarce o grubych(...)oczkach ,cebulę kroję w kostkę i przesmażam razem z pieczarkami. Kiedy jajka się ugotują to po przestygnięciu ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaje do pieczarek i cebuli i dokładnie wszystko razem mieszam i gotowe . Wykładam na wcześniej usmażone naleśniki do wyczerpania farszu ,można przesmażyć krokiety w bułce i jajku ,znakomicie smakują z barszczem czerwonym
Mój Smakobiedzie czeka w lodówce deser ... Gulasz wieprzowy z warzywami podwójna porcja (dla około 8 głodnych osób) 1 kg szyki wieprzowej 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 4 duże pieczarki 200 ml bulionu z kurczaka 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki ( 400 g ) sól Szynkę umyć, usunąć błonki i pokroić w kostkę(...)oleju. Na gorący olej wrzucić połowę mięsa i usmażyć na rumiano. Przełożyć na talerz i usmażyć resztę mięsa. W międzyczasie, gdy mięso się smaży, cebule pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Po wyjęciu drugiej partii przyrumienionego mięsa, na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę, pieczarki i od razu posolić 1 łyżeczką soli (aby cebula i pieczarki szybciej puściły
Posadzone i zjedzonepasztet z fasoli w iście wykwitnie danie. składniki dla czterech osób 400 g czerwonej fasoli 3 cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej 4 jajka sól szczypta cukru i pieprzu ziołowego 2 łyżki domowego maggi(...)oliwy, łyżkę masła a następnie wrzucamy na nią dwie drobno posiekane cebulę i smażymy na niewielkim ogniu. Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i połowę pieczarek pokrojonych w cienkie plastry, smażąc całość jeszcze przez dziesięć minut. Teraz zawartość patelni dodajemy do fasoli ( wcześniej odlewamy z niej wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy
Miód i pieprzpowstał dla odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Od tej pory jeśli robię pierogi z mięsem to tylko wg tego przepisu. Nadzienie nie jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom. Składniki: Ciasto: ok. 1 kg mąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek 1 jajko(...)tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka. 2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić). Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę
Na Ciasteczkowych Papierachskładniki: 6 porcji schabu ok. 300 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Kroimy je w półplasterki, przekładamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i całość podsmażamy. Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na środku każdego kotleta kładziemy(...)pieczarki oraz po kawałeczku sra żółtego. Zawijamy, możemy spiąć dodatkowo wykałaczką. Panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony.u Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniakotlecików składniki: kotlety: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej oliwa z oliwek do smażenia lub masło sól, pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta sos pieczarkowy: 6 dużych pieczarek 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała cebulka 3 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem(...)gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z dwóch stron. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać, pokroić w paseczki. Gotować w garnku z 500 ml wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do gotujących się pieczarek. Na masło z patelni po cebulce dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Dodać do gotujących się
Ania i Marcin gotujątłustego mięsa dlatego robię go ze schabu) 2 czerwone cebule 1 cebula biała 1 główka czosnku 2 marchewki 1 papryka czerona i jedna zielona pół pora 300 dag pieczarek(zostawimy kilka sztuk do sosu) 3 łyżki majeranku (jedna do marynaty,pozostałe dwie na koniec gotowania) 6 łyżeki oleju roślinnego 1łyżka masła 4 łyżki mąki przennej 2 litry bulionu(...)mięso. Pozostawiamy mięso na okolo 2 h by przeszło,marynatą. acz kolwiek im dłużej tym lepiej. W między czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy Gdy mięso jest dobre dodajemy pokrojoną marchew
Viola cooks with passionmięsem wcześniej pokrojonym w kostkę i gotujemy do miękkości. Obieramy ziemniaki i marchew , Kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso ,2szklanki wywaru i pozostawiamy do blendowania dodjąć 200g pieczarek wcześniej pokrojonych drobno. Nasza zupa zostanie zagęszczona i będzie miała bardziej intensywny smak Moja rodzina nie lubi rzadkich zup.Dlatego zawsze zagęszczam ale to wedle uznania. Wrzucamy do garnka ziemniaki marchew(...)dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy aż ziemniaki będą pół miękkie . Kroimy bardzo drobno 300 dag pieczarek,i podsmażamy na patelni nie dodając tłuszczów. Blendujemy nasz wywar ,który wcześniej wystudziliśmy,mięso i pieczarki i wlewamy do naszego garnka.Dodajemy pieczarki prosto z patelni i gotujemy około 20 min na wolnym ogniu. Pietruszka i śmietana bezpośrednio do talerza. Smacznego
Viola cooks with passionnazywana) w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejszym nadzieniem do cukinii jest oczywiście mięso mielone. Ja postanowiłam trochę to zmienić i wybrałam pieczarki. Danie jest smaczne tak samo w wersji z mięsem, jak i bez mięsa oraz bardzo sycące. Może nie jest wyjątkowo eleganckie i piękne ale z pewnością przypadnie(...)gustu każdemu smakoszowi. SKŁADNIKI (na 2 porcje): - 1 średnia cukinia - 1/3 opakowania ryżu - 5 pieczarek - 1/3 cebuli - 1/3 szklanki bulionu - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 6 łyżek startego sera żółtego -sól i pieprz WYKONANIE: Cukinie umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż środek. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu.Dopraw solą i pieprzem do smaku
Fit & Healthy LifeLeczo to pyszna potrawa która jest przygotowywana na bazie papryki i pieczarek, ja dzisiaj dodałam jeszcze cukinię i kurki. Leczo wyszło pyszne idealne na jesienne wieczory(...)Składniki : 500 g papryki czerwonej 500 g dojrzałych pomidorów 300 g kurek 200 g pieczarek 1 średniej wielkości cukinią 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej 200 g cienkich parówek 3 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju papryka słodka i ostrą do smaku
Kulinarne Fantazje Marioli