polską parówkową ale o wiele większej zawartości mięsa. Jeśli znajdziecie takie parówki to polecam przyrządzić dzisiejsze danie. U mnie dzisiaj Stroganoff z ryżem, bo tak sobie zażyczyło dziecię. Zioła, pieczarki i suszone pomidory…całkiem wypaśny sos pomidorowy, a na dodatek zaciągnięty mascarpone. Jak się okazało zapomniałam kupić kwaśną śmietanę…może to i dobrze, bo nikt nie lubi Stoganoff(...)zważoną śmietaną, a mascarpone to solidna firma. Stroganoff z kiełbasą Składniki: 4-6 porcji 800 g kiełbasy, np. szwedzkiej falukorv 250 pieczarek 1 cebula 2 dymki 2 ząbki czosnku 3 czubate łyżki pomidorowego przecieru 1 mascarpone, 250 g 1 łyżeczka papryki ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli, lub wedle smaku 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
codojedzeniaSałatka jest bardzo łatwa w wykonaniu i smaczna. Drugiego dnia pieczarki mogą podejść trochę wodą, ale nie trzeba się tym przejmować, ponieważ smak sałatki się nie zmienia. Składniki: 60 dag pieczarek 3-4 jajka pęczek natki pietruszki 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki wrzucić na gotującą się wodę(...)gotować około 5 minut. Dobrze odcedzić i ostudzić. Pieczarki pokroić w kostkę, natkę posiekać i wszystko połączyć z majonezem, Przyprawić solą i pieprzem. Smacznego
talerz przyjemnościodpowiadały. Danie wyszło bardzo smaczne. Sos idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, ale będzie również świetny, by podkreślić smak mięsa, pieczeni czy ziemniaków. Składniki: • 50 dag białych pieczarek • 1 cebula • 1 łyżka oliwy • 250 ml śmietanki 18% • 1 żółtko • szczypta świeżo zmielonego pieprzu • sól, pieprz • opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny • 400g ulubionego makaronu • 1 łyżka startego parmezanu opcjonalnie(...)natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. 2. Cebulę pokroić w drobną kosteczką, zeszklić na oliwie. Lekko osolić. 3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. 4. Do cebuli dodać plastry pieczarek. Przesmażyć. Woda z pieczarek powinna prawie w całości odparować. Może jej zostać tylko trochę. 5. Po kilku minutach wlać śmietankę. 6. W miseczce połączyć 1 łyżkę śmietany
W mojej kuchniśmietanie. Jakoś śmietana nie pasuje mi do niej. W związku z tym, że należę do fanów tego smakołyku zapraszam Was na delikatną wątróbkę z duszoną cebulką i pieczarkami. Bardzo prostą i szybką w przygotowaniu i najważniejsze bardzo smaczną. Jedyne o czym musimy pamiętać to to aby przyprawić ją solą dopiero po usmażeniu ( inaczej nam stwardnieje i będzie sucha). Zapraszam(...)Składniki: ok. 0,5 kg wątróbki drobiowej, 0,3 kg pieczarek, 2 cebule ( średniej wielkości), garść drobno posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, olej/oliwa do smażenia, ¾ szkl. mleka Wykonanie: Wątróbkę oczyszczamy z błonek, kroimy w mniejsze kawałki. Moczymy w mleku przez kilka godzin. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plastry i dusimy do miękkości. Przekładamy na miseczkę. Wątróbkę wyjmujemy
Passion of Cookingtakże powrót do licznych zielonych, lżejszych dań. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę wiosenną. Szybka i smaczna propozycja. Składniki: 2 duże garście mieszanki sałat 1/2 pomidora 1 średnia pieczarka 1 duży ogórek kwaszony około 2 łyżeczek kiełków rzodkiewki oliwa z oliwek EVEGE Extra Virgin 2 przekręcenia młynka mieszanki przypraw zioła włoskie Przygotowanie: Pieczarkę obieramy i kroimy na pół, a następnie(...)cienkie plasterki. Jeśli nie jecie surowych pieczarek można ją np. delikatnie podsmażyć. Ogórka kroimy w kostkę. Pieczarki i ogórka mieszamy z miksem sałat i kiełkami rzodkiewki. Na wierzch sałatki układamy pokrojonego w ćwiartki pomidora. Całość skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek, na koniec doprawiamy sałatkę przyprawami. Smacznego
Słodkie okruszkiproteście przeciwko zwykłym kotletom mielonym smażonym na patelni przedstawiam kolejną ich wersję. ;-) Tym razem są to kotlety mielone nadziane serem i pieczarkami, owinięte boczkiem. Szybko, smacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej. 500g mielonego mięsa 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 150g wędzonego boczku w plastrach 100g żółtego sera 100g pieczarek 1 łyżeczka słodkiej(...)ostrej papryki sól, pieprz 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy, jeśli masa będzie zbyt kleista dodajemy więcej bułki tartej. 2. Ser i pieczarki ścieramy na tarce. Mieszamy ze sobą. 3. Na rękę nabieramy mięso jak na standardowej wielkości kotleta. Formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środek wykładamy pieczarki i ser, następnie zaklejamy kotlet
Szefowa kuchniczym mogliście się przekonać w skandalizującym poście Maćka (NSA i bomba?!). Ze sporymi wyrzutami sumienia, ale jeszcze większą ochotą spróbowałbym jego dania. Moja zapiekanka to cannelloni nadziewane pieczarkami i żółtym serem, a następnie zapiekane pod beszamelem. Żeby nieco podkręcić serowy smak, dodałam też gorgonzolę. Efekt osiągnęłam, chociaż dla młodszej części rodziny najbardziej podkręciłam zapach. Nie jedli, niech żałują(...)Mnie tam nie przeszkadzało ;) :) Składniki: makaron cannelloni (12-15 rurek) 500 g pieczarek 2 cebule 150 g startego żółtego sera tymianek (u mnie świeży) sól pieprz oliwa ser gorgonzola (opcjonalnie) sos beszamelowy (3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szkl. mleka, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej) Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie podsmażyć
zadanie-gotowaniezniknął w jeden, ponieważ kurczaka kończyliśmy na kolację. Po prostu smakował rewelacyjnie i ciężko było mu się oprzeć! Mięso jest soczyste i "przesiąknięte" aromatem koperku, a dodatek cukinii i pieczarek - sprawia, że całość komponuje się niezwykle pysznie. 8 podudzi z kurczaka (mogą być dowolne części) 3 łyżki koncentratu koperku (czubate) sól Dodatkowo: 6 pieczarek 200g cukinii olej do wysmarowania formy(...)osuszyć i dokładnie natrzeć solą oraz koncentratem koperku. Odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego - uprzednio wysmarowanego olejem i obłożyć plasterkami pieczarek. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 50-60 minut w 180 stopniach - pod przykryciem. 10 minut wcześniej na wierzchu ułożyć cukinię - pokrojoną w plasterki. Następnie kurczaka odkryć i zapiekać przez kolejne
Di gotujePolędwiczki z kurczaka w sosie sojowym zamarynowałam do którego chili i pieprz dodałam. Ryż z dodatkiem korzenia kurkumy ugotowałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Pieczarki, cebulkę podsmażyłam, do której polędwiczki, pomidorki, kapary dołożyłam. Kiedy mięso było idealne, ryż dodałam, całość zamieszałam, szczypiorku dorzuciłam, na koniec doprawiłam i danie było już gotowe, łatwe, a w smaku(...)ryżu długoziarnisty z dzikim , 3 cm korzenia kurkumy, olej rzepakowy, 400 g polędwiczek z kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, ¼ papryczki chili, 1 średnia cebula, ½ łyżeczka cukru, 100 g pieczarek, ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych, pęczek szczypiorku, 2 łyżki kapary, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: w misce mieszamy sos sojowy z drobno posiekaną chili
Moniki SmakołykiMyślę , że taka propozycja na dietę przypadnie Wam do gustu.Przepyszny kurczak nadziewany pieczarkami i suszonymi pomidorami a do tego pyszna ,chrzanowa surówka z białej kapusty i warzywa z wody .Przepis podałam dla 4 osób ale też podaję na jedną porcję.Jedna Porcja tego Dania ma 579 kcal. czyli- 1 roladka( dwie pieczarki , ćwiartka mała cebuli ,oliwa , 2-3 suszone(...)kurze 1 słoiczek pomidorów suszonych 40 dag.pieczarek 1 cebula przyprawa do kurczaka oregano bazylia sól himalajska lub morska pieprz biały olej ********************************************** Piersi kurze płuczemy,osuszamy i rozbijamy na płaty.Pieczarki płuczemy ,oczyszczaniu i osuszamy,kroimy w kosteczkę.Cebulę obieramy i siekany drobno.Cebulę szklimy , dodajemy do niej pieczarki i smażymy do miękkości ,przyprawiamy solą i pieprzem , wstydzimy farsz.Dodajemy pomidory suszone
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszkl.mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli odrobina cukru ok. 0,5 szkl.ciepłej wody Nadzienie: ¼ kostki masła 1 mała cukinia 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 kiełbaska śląska, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka bazylii, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka ketchupu, 4 łyżki starej na grubych oczkach goudy(...)oliwę, gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki, a gdy za gęste- ciepłej wody. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce. Cukinię myjemy ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki, następnie cukinię i cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
słodki bratekszklanki mąki, 20g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej wody niegazowanej 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, 2,5 łyżki oleju, Dodatkowo: 1 por, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 200g pieczarek, 1 cebula, 2 pomidory, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 50g sera żółtego, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, oliwa, sól, pieprz, Keczup Markowy łagodny ROLESKI . PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczam(...)ciasto przez około 5 minut. Oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Pora kroję w plasterki. Na oliwie podsmażam pora przez około 5 minut. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 7 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Kukurydzę odsączam z zalewy. Pomidora kroję w plasterki
Tradycyjna kuchnia Kasiśniadanie Omlet z pieczarkami Składniki 3 jajka 2-3 plasterki szynki 15 dkg pieczarek 6 płaskich łyżek mąki sól, pieprz Sposób przygotowania Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i … Czytaj dalej Omlet z pieczarkami
czarrna od kuchnikurczaka jest bardziej wyrazista w smaku i sycąca, ale przede wszystkim pięknie wygląda - nie tylko na świątecznym stole. Inspiracja: klik Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm): słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml 30 dkg piersi z kurczaka 2 marchewki 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 ugotowane na twardo jajka 100g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka(...)całości usmażyć na wolnym ogniu. Trzeba pilnować, żeby mięso nie było w środku surowe. Mięso, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki odcedzić z zalewy. Tortownicę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Składniki układać warstwami pamiętając aby każdą warstwę po ułożeniu delikatnie docisnąć łyżką. Zostawić w lodówce najlepiej na noc. Przed samym podaniem
Maślane ciasteczkojakieś dobre duńskie piwo i dobry duński film. Albo jakaś fajna duńska muzyka - tak byłoby idealnie:) Spróbujcie! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 mała cebula 1 mały por 300 g pieczarek 2 łyżki masła sól i pieprz 100 ml bulionu 100 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka musztardy (np. dijon) Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, a pora i oczyszczone pieczarki(...)błonek i nadmiaru tłuszczu. Pokroić na około 2 cm kawałki i bardzo delikatnie rozbić na mini steki. Cebulę i pora podsmażyć na maśle przez około 5 minut i dodać pieczarki. Smażyć kolejne 10 minut i xdjąć całość z patelni. Na patelnię dać kolejną łyżkę masła i włożyć polędwiczki. Smażyć około 3 minuty z każdej strony, oprószając w trakcie solą
zadanie-gotowanie