pieczarki - 22920 przepisów (strona:371/1528)

drożdżowe sakiewki z pieczarkami 136

goszczą na moim stole bardzo często. Najczęściej podaję je na przyjęciach, koniecznie w towarzystwie czosnkowego sosu. Uwielbiam je na ciepło ale na zimno też są bardzo smaczne. Te z pieczarkami bardzo smakowały moim gościom.  Składniki: na ciasto: 300 g mąki 15 g drożdży  1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 50 g masła rozpuszczonego(...)łyżeczki ziół prowansalskich  na nadzienie: 500 g pieczarek duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz dodatkowo: 1 jajko 100 g żółtego sera w kawałku łyżeczka bazylii Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru i mąki. Resztę mąki przesiać, wlać rozczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać kilka minut (wyrabiam mikserem z hakami ale można ręcznie) aż ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
27 pomysłów na makaron 894

Dnia Makaronu , które w tym roku wypada w niedzielę. Już dzisiaj przygotowałam dla Was 27 pomysłowych dań z makaronem , które znajdziecie na blogu.   Buon appetito! Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku(...)Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti

Moja smaczna kuchnia
Zrazy po nelsońsku 201

danie. Ja wykorzystałam naczynie żaroodporne, w którym równie dobrze można przygotować zrazy. Danie bardzo smaczne i efektownie wygląda. Do dania powinny być wykorzystane grzyby leśne, ale ja zamieniłam na pieczarki. Składniki: 500 g wołowiny bez kości 500 g pieczarek 2 cebule 1 kg ziemniaków 400 ml gęstej śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego Wołowinę opłukać, osuszyć(...)mące. Na patelni  rozgrzać masło i smażyć kotlety na rumiany kolor. Ułożyć je na dno naczynia żaroodpornego. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić cebule drobno posiekane, dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Doprawić solą, pieprzem i wyłożyć na mięso. Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki, które ułożyć na pieczarkach. Śmietanę wymieszać

O kuchni z uczuciem
Pilaw z wieprzowiną i groszkiem 150

czas na relaks po mojemu. Kieruję kroki do kuchni. W lodówce wita mnie piękny kawałek surowego bekonu. W zamrażalniku leżakuje torba zielonego groszku. Sięgam do koszyka z warzywami - wyjmuję pieczarki, czosnek i chili, po drodze przycinam zielone włosy szczypiorku. ....i zaczynam :) Porcja na 3 osoby: - 200 gr ryżu - ok. 25 dag surowego bekonu/boczku/brzucha - 2 ząbki czosnku - 1 mała chili(...)pół pęczka szczypiorku - pół opakowania mrożonego groszku ( ok. 200 gr ) - 30 dag pieczarek - 2 łyżki oleju - 1 łyżka masła - sól Pieczarki, chili i czosnek siekam w plasterki. Bekon kroję w kawałki o grubości do 0,5 cm.  W głębokim rondlu rozgrzewam olej, podsmażam mięso, dodaję chili, czosnek i pieczarki. Przesmażam szybko. W tym momencie wsypuję ryż, mieszam aby każde

kawawszklance
Krokiety z kaszą i pieczarkami 194

Uwielbiam krokiety z grzybami, z mięsem i kapustą, ale z kaszą i pieczarkami też są rewelacyjne. Krokiety z kaszą i pieczarkami Składniki: na farsz kasza jęczmienna - 2 torebki ( 200 g ) pieczarki - 500 g cebula - 2 szt szczypiorek - 0,5 pęczka wegeta pieprz tłuszcz na naleśniki mąka - 500 g mleko - 1 szkl jajka - 2 szt woda - 1,5 szkl sól- szczypta(...)olej Sposób przygotowania: Farsz:  Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko.  Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu.  Dodać opłukane , osączone i pokrojone na drobno pieczarki, razem poddusić, posypane wegetą. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić.  Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.  Ciasto na naleśniki.  Wszystkie składniki

Kuchnia Danusi
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 168

Wzięło mnie na drożdżowe ciasto, znalazłam w lodówce pieczarki i przy okazji robienia drożdżówek zrobiłam takie oto paszteciki na kolację, idealny dodatek też do zup typu krem. Składniki na około 12 szt.: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 120 ml oleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej(...)łyżka brązowego cukru łyżeczka rozmarynu i tymianku farsz: pół kilograma pieczarek pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli koperek (opcjonalnie) szczypta gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka dodając łyżkę cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże oraz przyprawy. Wyrobić

greenscarf
Krokiety z kapustą i pieczarkami 178

pracochłonne danie, dla usprawnienia pracy używam czasami gotowych tortilli, ale najczęściej smażę naleśniki, bo lubię to robić :) Naleśniki: Przepis jest tutaj. Krokiety: 0,5 kg kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka tarta 1. Smażymy naleśniki. W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki. 2. Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukujemy(...)bieżącą wodą i odciskamy. Drobno siekamy. 3. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuję, dodajemy kapustę i przyprawiamy vegetą, papryką i kminkiem. Chwilę razem podsmażamy (w razie potrzeby dolać oleju) ciągle mieszając.  4. Podlewamy farsz szklanką wody i na małym ogniu gotujemy aż do odparowania wody. Dodajemy majeranek, próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy pieprzem

NA MOIM TALERZU
Rozwiazanie konkursu Green Kitchen 131

Przesłaliście sporą ilość przepisów czego się nie spodziewaliśmy Tak czy inaczej decyzję podjęliśmy i z masy zgłoszeń wybraliśmy przepis Magdy na aromatyczny kuskus z bobem i pieczarkami Aromatyczny kuskus z bobem i pieczarkami * kuskus- 1 szklanka * bulion warzywny- 1 i 1/2 szklanki * bób- 250 g * pieczarki- 500 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 duże ząbki * sól, pieprz, suszona papryczka chili(...)smaku * olej ryżowy- do smażenia Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojone w plastry pieczarki, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, a na koniec doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili. W miedzyczasie ugotować bób, a kuskus zalać wrzącym bulionem, przykryć i odstawić do napęcznienia. Wszystkie skladniki ze sobą wymieszać. Gratulujemy, a wszystkim dziękujemy za udział

Kuchenne Wariacje
Aromatyczny gulasz . 174

Witajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny  gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki  3 marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryka  około 9 pieczarek ja miałam malutkie  1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)kostkę i nacieramy wszystkimi przyprawami. Polewamy oliwą i wstawiamy do lodówki na noc. Następnie mięso przekładamy do dużego rondla i smażymy na małym ogniu . Następnie obieramy , marchewkę , cebulę i pieczarki . Myjemy i kroimy : marchew w grubą kostkę , pieczarki w pół talarki , cebulę w piórka , paprykę w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa oprócz papryki  . Podlewamy mięso połową bulionu

Sama słodycz i szczypta chili
,,Zapiekanka szpinakowa’’ 340

kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Składniki: szpinakowy makaron – 200 g 200 g szpinaku 2 pojedyncze piersi z kurczaka 40 dag pieczarek 0,5 kg startego sera mozzarella 8 łyżek kukurydzy 3 cebule 4 ząbki czosnku Sos: 8 łyżek śmietany 20 dag sera żółtego 150 ml wody 1 jajko 5 ząbków czosnku Sól(...)pieprz Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy. W tym samym czasie obieramy pieczarki, kroimy na plasterki, cebulkę w kosteczkę i smażymy razem na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak i chwilę podsmażamy. Sos: Jajko wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, rozgnieciony

Podróż w kulinaria
Zapiekanka klasyczna jak w budce 196

łyżki masła koło 300 g startego żółtego sera keczup przyprawy ew.Śmietanka kremówka 1/4 szklanki Wykonanie: Bagietkę przekrajmy tak by powstały 4 części. Smarujemy cienko masłem . Pieczarki kroimy w półplasterki. Masło topimy, podsmażamy pieczarki Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - najlepiej termoobieg+grill lub  sam grill  Na bagietkę wykładamy pieczarki i posypujemy serem żółtym  Zapiekanki pieczemy kolo(...)minut aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Rady: Gdy podsmażamy pieczarki możemy dodać 1/3 szklanki śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej  chwile podsmażyć aż się zredukuje, później nakładamy na zapiekanki jak wyżej. Niektórzy podpiekają chwile same bagietki do lekkiego zrumienienia i dopiero układają resztę zapiekanka jest wtedy bardziej chrupiąca

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Duszone Brązowe Pieczarki 157

Brązowe Pieczarki o których już wspominałam są Rewelacyjne. Intensywny Smak Grzybów dodaje pazura nie jednej potrawie. SKŁADNIKI:  350 gram Pieczarek 1 Cebula 2 łyżki masła Sól i Pieprz 2 ząbki czosnku Sposób Przygotowania:  Pieczarki Myjemy ale nie obieramy z brązowej skórki.  Cebulkę kroimy w plastry Do garnka z grubym dnem dodaję masło Do rozpuszczonego Masła dodaję cebulę(...)oraz czosnek  Po upływie ok 2 minut dodaję Pieczarki oraz przyprawy  Całość duszę ok 15 minut. Smacznego

Gotowanie Patki
Zapiekanki na bagietce 233

Zapiekanki takie ba bagietce  kojarzą mi się z czasami szkolnymi. Pamiętam jak w szkole średniej, po lekcjach z koleżankami chodziłyśmy na zapiekanki. Były tam jeszcze najlepsze bułki nadziewane pieczarkami i wspaniałe tosty z pieczarkami i ciągnącym się serem. To były fajne czasy. Wiecie, że chętnie bym wróciła jeszcze do szkoły. No to się rozmarzyłam . Powrót do rzeczywistości. Składniki(...)bagietki 3 plasterki salami 3 plasterki szynki kilka pieczarek 100 g żóltego sera masło pieprz ketchup Bagietki rozkroić na pół i posmarować masłem. Na dwóch bagietkach ułożyłam salami , a na dwóch szynkę. Pieczarki pokroić w plasterki . Ser zetrzeć na tarce. Ułożyć wszystko na zapiekankach i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ser się rozpuści

O kuchni z uczuciem
"Tosty" z ziemniaków z pieczarkami i serem 224

pszennej łyżka płaska mąki ziemniaczanej poł łyżeczki soli (lub więcej jeśli gotowane ziemniaki nie były solone) szczypta mielonej gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz olej do smażenia Farsz: 30 dkg pieczarek cebula 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól i  pieprz do smaku pęczek natki pietruszki 4 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo: 15 dkg sera żółtego startego(...)grubych oczkach Najlepiej zacząć od zrobienia farszu, żeby usmażone placki nie ostygły i były chrupiące. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i trzymać na średnim ogniu aż grzyby zmiękną. Dodać ketchup, przecier pomidorowy i przyprawy. jeszcze chwilę poddusić. Natkę pietruszki posiekać i dodać do farszu i wymieszać. Ziemniaki zetrzeć

Maślane ciasteczko
Pałki kurczaka z pieczarkami, groszkiem i marchewką 136

Pikantne pałki w towarzystwie pieczarek, przełamane słodyczą marchewki i groszku to propozycja nie tylko na niedzielne drugie danie. To obiad, który robi się sam, więc i w tygodniu możemy śmiało go przygotować. Składniki: 6 pałek z kurczaka, 300g niedużych pieczarek, 150 g groszku (użyłam mrożonego), 150 g marchewki (użyłam mrożonej), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra(...)pieprzem, obiema paprykami i przyprawą maggi. Dodać przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku oraz olej – wymieszać. Pałki odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Pieczarki oczyścić, umyć, oprószyć solą oraz pieprzem i razem z pałkami przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Całość posypać suszoną natką pietruszki, zamknąć naczynie pokrywą lub nakryć folią aluminiową. Naczynie wstawić

Nie tylko w kuchni