bąbelki powietrza, zawsze zostawiam ciasto na chwilę, żeby popracowało. Gofry są puszyste i chrupiące jednocześnie. Potrzebujemy: 4 jajka – białka oddzielone od żółtek ½ szklanki cukru ¾ szklanki mleka 1 łyżkę pasty waniliowej szczyptę soli 4 łyżki oleju łyżeczkę proszku do pieczenia około 2 szklanki przesianej mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dolewamy mleko i olej. Łączymy dokładnie
ladykitchenPasta alla Norma, nazywana też Siciliana, to tradycyjne sycylijskie danie z makaronu, pomidorów i bakłażana. Moja wersja jest bez bakłażanów a za to z oliwkami, tuńczykiem i kaparami. Na Sycylii przed podaniem posypuje się je soloną ricottą. Zachęcam do spróbowania. Spaghetti siciliana czyli alla Norma. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemiękkiego masła 3 łyżki brązowego cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Orzechy rozdrabniamy w blenderze (malakserze), łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy widelcem na gładką pastę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą z części wałkujemy na dość cienki placek o długości zbliżonej do obwodu formy (u mnie około 60-65 cm), następnie równomiernie rozsmarowujemy połowę
Rozpustne gotowaniewymieszać łyżką i odstawić do przestudzenia. Białko ubić na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać je do masy orzechowe, najlepiej w 2-3 turach. Nadzienie orzechowe powinno konsystencją przypominać pastę. Nie może być zbyt suche ani zbyt wodniste. W razie potrzeby, gdyby było za suche dolać odrobiny mleka. I analogiczne- jeśli jest zbyt wodniste, dosypać zmielonych orzechów. Wyrośnięte ciasto
Nastoletnie Wypiekaniedaktyli i wiele innych śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska
kruche babeczkipokroić, wymieszać z żółtkami i tym nafaszerować jajka. • Białka, które pozostały po ścięciu wierzchów, pokroić drobno i wymieszać z resztą masy żółtkowej. Używać jako pasty do kanapek
To co kochamsycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: • 1 kg bobu • 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania • 1 jajko • kilka listków bazylii
To co kochamCzasami zamiast tradycyjnej szynki i sera żółtego warto przygotować coś zupełnie innego. Moja pasta z fasoli jest sycąca, aromatyczna i szybko się ją robi. Z dodatkiem marynowanego ogórka idealnie nadaje się na śniadanie. Składniki: • 1 puszka fasoli czerwonej • sok z 1/2 cytryny • 1 ząbek czosnku • sól do smaku Wykonanie: • Fasolę odcedzić
To co kochamprzyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych i ogórka kiszonego. Nie jest to danie niskokaloryczne, ale na ostatnie zimowe temperatury działa
To co kochamkubki smakowe. A że miałam w domu potrzebne składniki, stworzyłam sobie swoją wersję zielonej sałatki. Zapewniam, że smakuje tak jak wygląda! Jadłam ją również używając jako pasty do chleba… pychota! Można zrobić z niej piekne przekąski karnawałowe, takie minikanapki na jeden kęs. Składniki: • 1 większy brokuł • 1 mały owoc granatu • 200 g sera
To co kochamminut Czas gotowania 25 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Babeczki 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) 2 szt. jajek 100 g masła (rozpuszczonego) 1 szklanka maślanki 200 g malin (mrożone lub świeże) 1 szt. pomarańczy (otartej skórki i wyciśniętego soku) Polewa
Wypieki i Rumieńcesuszone pomidory, czosnek, pestki słonecznika, starty parmezan, chilli, sól oraz listki ziół jeśli używasz. Zmiksuj pulsacyjnie do rozdrobnienia składników. Na końcu dodaj olej i oliwę i zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy lub odrobinę wody. Pieczarki pokrój na plasterki. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. W piekarniku umieść przystosowaną do piekarnika patelnię, patelnię do paelli
Chilli Czosnek i Oliwapieprz Wykonanie: włączyć piekarnik, nastawić na 180`C rybę skropić sokiem z cytryny, posolić w rozdrabniaczu zmiksować suchą, pokrojoną na kawałeczki bułkę. Dodać olej, posiekaną piertuszkę i zmiksować na pastę. Dodać skórkę otartą z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem masę podzielić na 4 części i rozłożyć na filetach. Docisnąć palcami. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodałam indyka. Składniki: 3 kotlety z indyka 150 gramów (1 wreczek) ryżu 1 cebulka z dymką 4 suszone pomidory ok. 20-25 szt. oliwek zielonych (u mnie nadziewane pastą paprykową) 1 garść świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 500 ml wywaru warzywnego (może być drobiowy) oliwa z oliwek przyprawa do kurczaka sól pieprz Najpierw kroimy w kostkę mięso, usuwając wcześniej
Szczęśliwa kuchniapieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól olej lub oliwa Wykonanie: Serki przekroić na pół tak, aby uzyskać 4 cieńsze krążki. 1 mały ząbek czosnku rozetrzeć na pastę z 1/2 łyżeczki soli i natrzeć nią przekrojone powierzchnie camemberta. Cebulę pokroić na cienkie plasterki a chili na paski. Ułożyć w słoiku dopasowanym rozmiarem warstwy sera, cebuli i chili. Dodać
zadanie-gotowanie