pasty - 13297 przepisów (strona:544/887)

Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 206

pieczywa około 1-2 łyżek na 1kg mąki. Więcej nie polecam bo olej zawarty w pestkach może nam popsuć miąższ chleba. W zależności od upodobania dodajemy do jogurtów, koktajli, past, sałatek

Leśny Zakątek
KOKOS - ROŚLINA RATUJĄCA ŻYCIE 174

trawienie i wchłanianie witamin. Olej kokosowy ma zastosowanie zarówno w gastronomii, jak i kosmetyce. Jak już wiecie w mojej kuchni króluje bardzo często. Wykorzystuję go również jako składnik domowej pasty do zębów (2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka sody, 2 krople olejku miętowego i 2 krople olejku goździkowego). Stosowałam go również do smarowania brzucha ciążowego i dla złagodzenia odparzeń pieluszkowych

Jeść, by żyć w zdrowiu
PLACUSZKI Z PROSA I QUINOA 150

wodę na wysokość 0,5 cm ponad poziom kasz i blendujemy. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni.  Podajemy z guacamole z  TEGO przepisu,  "WEGAŃSKIM" TUŃCZYKIEM lub inną pastą. Jeśli chcemy przyrządzić placuszki na słodko, to w miejce koperku i natki pietruszki dajemy wanilię i cynamon oraz nie przyprawiamy solą i pieprzem. W wersji deserowej można podać ze słodkim

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKIE KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ Z SOSEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW 118

Sezon na bób w pełni. Jadamy go w różnej postaci: jako samodzielne danie lub składnik past, dipów albo... kotletów, na które dziś serdecznie zapraszam. Burgery są syte, świetnie smakują z pomidorowym sosem. Jeden z moich znajomych prosi o przepisy, dzięki którym nie umrze z głodu będąc na diecie roślinnej. Paweł, to coś idealnego dla Ciebie. Gwarantuję, że się bardzo nasycisz

Jeść, by żyć w zdrowiu
BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE WRAPY Z MIGDAŁOWYM SOSEM "MAJONEZOWYM", CUKINIĄ, GUACAMOLE, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 183

blendując na wolnych obrotach.  Szpinak myjemy, pomidory kroimy na paseczki, a cukinię na cieniutkie plasterki. Plastry cukinii delikatnie podsmażamy na suchej patelni (dosłownie przez minutkę).  Naleśnika smarujemy pastą z awokado, następnie układamy plastry cukinii, liście szpinaku. Pokrywamy sosem "majonezowym" na który układamy suszone pomidory. Zawijamy naleśnika w rulon. Możemy przepiąć wykałaczką, by się nie rozchodził

Jeść, by żyć w zdrowiu
Jesiotr z polskich stawów! 230

dzisiaj jest pysznie! Doskonale wiecie, że uwielbiam ryby i owoce morza. Ryby mogłabym jeść codziennie, i to w różnorodnej postaci, i pieczone, smażone, wędzone czy gotowane, w formie past, w całości, kotlecików, pulpecików i czego tylko można sobie wyobrazić. Ryby to cenne źródło pełnowartościowego białka, są lekko strawne, nie wymagają długiego czasu obróbki i powinny być spożywane przez nas minimum

SMYKWKUCHNI
Książki kucharskie 146

danego składnika. Ta książka pokazuje, że prawdziwe curry to długa lista przypraw i pewien rytuał gotowania, a nie, jak się często u nas spotyka, rosół z niedzieli i pasta curry. Francesco Padovani „Na zdrowie. Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia” – język polski Myliłby się ten, kto twierdziłby, że mnisi prowadzili żywot ubogi, jałowy i kompletnie bez smaku. Autor opracowania

ladykitchen
3 składnikowe ciasteczka tahini 164

ciastka w nawiązaniu do wczorajszego wpisu, uczącego Was jak zrobić mąkę kokosową. Ciasteczka tahini oczywiście nie mogą obejść się bez… tahini. Dlatego też odsyłam Was do przepisu na pastę tahini lub do pobliskiego sklepu z żywnością bliskowschodnią. W większości super i hipermarketów tahini, jak i mąka kokosowa są dostępne, więc nie musisz dramatyzować, że nie masz jak zrobić ciasteczek

Blendman
Książki kucharskie część I 196

danego składnika. Ta książka pokazuje, że prawdziwe curry to długa lista przypraw i pewien rytuał gotowania, a nie, jak się często u nas spotyka, rosół z niedzieli i pasta curry. Francesco Padovani „Na zdrowie. Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia” – język polski Myliłby się ten, kto twierdziłby, że mnisi prowadzili żywot ubogi, jałowy i kompletnie bez smaku. Autor opracowania

ladykitchen
Rosol z rosolu z wczoraj 163

podudzi  ok. 1 l wody  seler - tyle ile marchwi  1/2 łyżeczki mielonego imbiru  5 cm skórki z imbiru  2 łyżki grzybów mung*  sól   1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej  100 g makaronu soba, ryżowy lub  sojowy  pieprz  3 łyżki sosu ostrygowego  3 łyżki marynowanego bambusa*  1 łyżeczka sosu ostrygowego  sok z 1/2 pomarańczy lub cytryny  dymka - do posypania

Kuchnia od dwojga
Mule z sosem thai 145

się zamnknie to znaczy, że jest dobra i świeża. Na razgrzanej patelni usmażyć pokrojoną drobno cebulkę, tylko tyle żeby zmiękła. Wlać wino, dodać pokrojoną trawę cytrynową, liście curry, zieloną pastę curry. Gotować tak długo, aż wino wyparuje. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Wrzucić oczyszczone mule, przykryć i gowoać około 5-6 minut. Co jakiś czas potrząsnąć

Kuchnia Pokoleń
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 257

śniadania, drugie śniadania, obiady, desery i kolacje. Wszystkie dania Darii można zapakować do pudełek i zabrać ze sobą do pracy/szkoły :)  Znajdziecie tu m.in. przepis na kanapki z pastą z wędzonego pstrąga, zupę krem z kolorowych papryk, batony mocy, czy - mój hit o tej porze roku - leczo z czerwoną fasolą i dynią.  Ogromnym atutem tej pozycji są piękne

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasta z makreli 148

Pasta, którą pewnie każdy z nas chociaż raz jadł w swoim życiu. U mnie w wersji najprostszej, bez zbędnych dodatków - taka, jaką lubię :) Składniki: 1 makrela wędzona 2 jajka 1/2 cebuli 1 łyżka majonezu 1 łyżka keczupu pieprz szczypiorek Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę. Makrelę pozbawiamy ości. Cebulę drobno siekamy. W misce łączymy

My simple kitchen
Mus czekoladowy z awokado 146

kremówce, zamienić można na zdrowsze, owocowe sorbety. Mniej kalorii mają także te robione na jogurcie naturalnym.  Jak się okazuje, awokado, z którego można przygotować słynne guacamole, czyli pastę z dodatkiem czerwonej cebuli, czosnku, pomidorów, papryki, kolendry i przypraw, świetnie nadaje się do zdrowych deserów. Awokado, inaczej gruszka miłości czy smaczliwka wdzięczna, pochodzi z Ameryki południowej. Delikatne, tłuste w smaku

Moja smaczna kuchnia
SZYBKI MAKARON 5-CIO SKŁADNIKOWY 211

Danie super szybkie. Zanim ugotuje się makaron, przygotujesz całą resztę. Potrzebujesz zatem tylko kilku chwil, żeby zjeść ciepły posiłek i zaspokoić głód! SKŁADNIKI : makaron penne kolorowy

kuchniabellissima.wordpress.com