pasty - 13297 przepisów (strona:535/887)

CZARNA FASOLA W PIKANTNYCH POMIDORACH 193

dobrą” formę cholesterolu. Czarna fasola jest doskonałym źródłem kwasu foliowego 💓  Dodajemy ją zazwyczaj do dań meksykańskich. Super sprawdza się w chili con carne, a także jako składnik zup, past czy farszu do tortilli.  U mnie dziś z dodatkiem kiełbasy, kukurydzy i pikantnego sosu pomidorowego.  Rewelacyjne zestawienie, proste składniki,  polecam gorąco! Składniki: czarna fasola (ilość zależy

Walijskie Pichcenie
ZDROWE ROŚLINNE ŚNIADANIE DLA DZIECKA I NIE TYLKO 145

Dziś było troszkę inaczej: sok, tym razem, z kiełków słonecznika, jabłka, selera (pycha!), a na drugie śniadanko surowy chlebek z siemienia lnianego (przepis w jednym z poprzednich postów) z pastą z awokado, suszonymi pomidorkami i dużą ilością kiełków alfalfa. Moja córka baaaaaaardzo poleca takie śniadanie! Jadła aż jej się uszy trzęsły. Nie spodziewałam się takiego wielkiego entuzjazmu i zachwytu

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami 190

twardy kłąb 2. Kumin prażymy na suchej patelni, kiedy zacznie pachnieć rozcieramy z solą w moździerzu, dodajemy ras el hannout lub własną mieszankę przypraw, łączymy z oliwą do powstania pasty, którą nacieramy kalafior 3. Kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni i wstawiamy do piekarnika na ok 60 min 4. Kiedy kalafior zmięknie miksujemy do z gorącym bulionem, jeśli

Słodki Kompromis
Spaghetti, pieczony pomidor, pesto rosso 157

wrzątkiem 3. Obieramy migdały z łupinek i podprażamy na suchej patelni  4. Miksujemy pomidory, czosnek, starty parmezan, bazylię i podprażone migdały, stopniowo dolewamy oliwę, aż do uzyskania konsystencji pasty, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem  5. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, ok 6 minut 6. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, na wierzchu dodajemy upieczone pomidory, oprószamy płatkami parmezanu

Słodki Kompromis
Caprese z truskawkami i pesto ze szpinaku 160

pestek dyni 100 g startego parmezanu 1/3 szklanki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pesto - do malaksera dodajemy liście szpinaku, czosnek, pestki dyni, parmezan i oliwę, miksujemy do powstania pasty, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli pesto jest za gęste można dolać jeszcze odrobinę oliwy *  2. Część pomidorków przekrawamy na pół, część pozostawiamy w całości, truskawki odszypułkować i przekroić na pół

Słodki Kompromis
Pyszna sałatka z bobu czyli bób z pangrattato 221

sokiem z cytryny, można skropić dodatkowo oliwą, oprószamy parmezanem  6. Bób z pangrattato świetnie smakuje jako dodatek do dania głównego, ale sprawdza się również na kanapce na z pastą z bobu i awokado  (przepis

Słodki Kompromis
Zupa krem z pieczonej dyni i jabłek 135

odświeżyć. Dziś w menu jesiennym - pojawia się "ta" z pieczonej dyni i pieczonych jabłek. Zapraszam również po inne wersje zupy dyniowej, na przykład: z szałwią i grzankami , z czerwoną pastą curry i ciecierzycą , z szafranem i grzybami , z pieczonej papryki i dyni  , oraz ze słodkimi ziemniakami .   Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania

Słodki Kompromis
Pulled pork i panczkraut 183

liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku Przygotowanie: 1. Łopatkę myjemy, w moździerzu rozdrabniamy ziarna pieprzu, soli i ziela angielskiego, dodajemy obrane ząbki czosnku i ucieramy na pastę, nacieramy mięso, przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 12 godzin 2. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni 3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, obsmażamy mięso

Słodki Kompromis
Marchewki z grilla z polskim pesto i prażonym siemieniem lnianym 183

części, żeby łatwiej miksować, nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni 3. Do pojemnika blendera dodajemy nać, słonecznik, starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej lniany, całość miksujemy na pastę, w razie konieczności dolewamy oleju, na koniec doprawiamy solą i pieprzem  4. Na suchej patelni prażymy nasiona lnu, wsypujemy do  moździerza i ucieramy z dużą szczyptą soli, część

Słodki Kompromis
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią 164

przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 h w ciepłe miejsce  3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni 4. Pesto - wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i ucieramy na pastę, doprawiamy solą i pieprzem 5.  Jarmuż myjemy i osuszamy, zalewamy odrobiną oliwy, oprószamy solą i pieprzem i dłonią wcieramy oliwę i przyprawy w jarmuż, z cukinii, za pomocą obieraczki

Słodki Kompromis
Pasta z łososia pieczonego 143

Pasta zrobiona z łososia pieczonego, bardzo szybka i prosta do zrobienia.Można ją zrobić z innych ryb też, na przykład jak nam zostanie od obiadu. 2 dzwonka łososia 2 jajka 3 pomidory suszone 1 łyżka majonezu sól, pieprz przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku Łososia solę, pieprzę, posypuję majerankiem, przyprawą do ryb i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Łososia

wesoła kuchnia
Gofry z grilla z czekoladą 194

gofrownicę. Przepis na gofry z grilla Składniki: 2 jajka 300 ml mleka 225 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g roztopionego masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki waniliowej pasty Czekoladowa mieszanka 500 ml gorącego mleka 1 łyżka skrobii kukurydzianej 4 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru Rozpuść masło. Wymieszaj suche składniki w misce. Wlej mleko, dodaj jajka i zmiksuj

codojedzenia
Roladki nadziewane 180

smaku 2 ogórki konserwowe Wykonanie: Do miski wkładamy żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy serek,chrzan przyprawiamy solą i pieprzem dokładnie łączymy ze sobą.  Ogórki kroimy na cztery części. Przygotowaną pastę smarujemy na plastrach szynki, kładziemy jeden kawałek ogórka wysuwając kawałek na brzeg szynki, rolujemy. Układamy na talerzu lub na półmisku. Smacznego

kgwjanczewo
Kurczak na ostro z ajwarem 215

Składniki: 1 filet z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej pasty ajwar sól, pieprz słodka papryka curry Przygotowanie: Fileta pokroić w kostkę i posypać … Czytaj dalej Kurczak na ostro z ajwarem

czarrna od kuchni
Pierogi z mięsem 148

Mięso z rosołu czasami mrożę, i gdy uzbiera się większa porcja, przygotowuję krokiety, paszteciki lub pasty do chleba. Tym razem mięso zużyłam do farszu na pierogi. Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 niepełna łyżeczka soli 1 szklanka bardzo ciepłej wody Nadzienie: 500 g ugotowanego mięsa (u mnie filety z kurczaka

Czerwień i błękit