daktylami. Samo zdrowie! :) Kuleczki z suszonymi śliwkami i daktylami Pyszne i łatwe w przygotowaniu Składniki: 15 daktyli 15 suszonych, miękkich śliwek bez pestek 6 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki pasty Tahini 5 łyżek słonecznika garść orzechów włoskich (najlepiej wymoczonych w wodzie) 2 łyżki siemienia lnianego ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 1 łyżka drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczy
Moja Mama Gotujeterapeutyczne działanie czekolady jest wszystkim znane, o tyle jej połączenie z melasą to prawdziwa głębia smaku, której należy spróbować. A mam wrażenie, że ta wspaniała ciemna, ciągnąca się pasta wyjątkowo pasuje do kakao, nie tylko kolorystycznie, ale doskonale podkreśla jego intensywny smak. Ciasto zawiera sporą dawkę kakao, a polewa czekolady, torcik więc jest bardzo sycący, więc radzę pokonać chęć rozpustnego
Roślinna - blog wegańskisiemię lniane, nasiona chia). Bałam się trochę, że chleb będzie się kruszył ale na szczęście mimo, że jest delikatny to da się kroić zwarte kromki. Ja zrobiłam do niego pastę z soczewicy i pieczonych marchewek (wrzucę na bloga wkrótce). Chleb ten może być jednak nieodpowiedni dla małych dzieci (jest dość ciężkostrawny). Chleb z nasion, orzechów i kasz Drukuj Prep
Cooking for Emilyktórych część mąki jest zastąpiona ryżową lub kukurydzianą. Składniki: 50 g cukru pudru 100 g masła (schłodzone) 150 g mąki pszennej ziarna z jednej laski wanilii (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej) szczypta soli Wykonanie: Mąkę, cukier i sól przesiać prze sito. Dodać masło, wanilię i szybko wyrobić ciasto. Ciasto równomiernie rozprowadzić na blaszce o wymiarach 20x20 cm, a następnie schładzać
zadanie-gotowaniecebuli 3 liście laurowe Przygotowanie Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem dokładnie koncentrat pomidorowy z octem i mąką. Tak przygotowaną pastą natarłem mięso, oprószyłem je solą i pieprzem. Warzywa po obraniu i opłukaniu pokroiłem na grube kawałki. Wymieszałem je z czosnkiem i cebulą. Na dnie żaroodpornej formy ułożyłem warzywa, na nich plastry karkówki
R'n'G Kitchenkrojenia. Tak samo postępujemy z warzywami z rosołu. Całość przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz jedno całe jajko. Mieszamy widelcem starając się jakby nim rozgniatać całość do uzyskania takiej pasty mięsnej. ( ja tym razem zblędowałam całość, blenderem ;) 2. Teraz dodajemy ketchup, szczypiorek, paprykę słodka, całe jajko, ostrą oraz sól, pieprz do smaku. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy
Gotowanie...to proste !Smaczna i prosta w przygotowaniu pasta z jajek i wędzonej makreli. Polecam przepis Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo pół średniej makreli wędzonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka szczypiorku pokrojonego szczypta soli i pieprzu pół łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki. Oddzielamy mięso ryby od ości. Dokładnie sprawdzamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnepatelni: Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Flatbread z patelni Proziaki Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Podpłomyki z oregano Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego oregano woda szczypta soli Przygotowanie
Moja smaczna kuchniazaopatrywali się w nią w sklepach. W specjalnych pomieszczeniach, wyznaczeni przez władców do tego ludzie rozcierali palone ziarna kakaowca w kamiennych naczyniach, tak długo, aż uzyskały konsystencję gęstej, lepkiej pasty. Następnie kakaową masę porcjowano, odstawiano do zastygnięcia i dopiero z takich malutkich tabliczek 100% czekolady przyrządzano napój dla króla. Żeby czekolada, podawana w filiżance królowi, nie była zbyt gorzka, dodawano
Kuchnia w Słońcu Skąpanamango (do kupienia w markecie, jeśli nie masz zmiksuj bardzo dojrzałe mango i dodaj łyżeczkę miodu) - 1/3 łyżeczki kurkumy - ostra papryczka do smaku - sól - max szklanka wody - łyżka tajskiej pasty kokosowej Indyka myjemy, kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni przez 10 minut, dodajemy przyprawy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 45 minut. Dodajemy przecier z mango, fasolkę i wodę. Zagotowujemy
SMYKWKUCHNIWYTRAWNE GOFRY (dla 2 osób) - 1 duże jajko rozmiar L - większa połowa szklanki mleka ( ja używam bez laktozy) - 3 czubate łyżki mąki gryczanej - 2 szczypty soli - 2 płaskie łyżeczki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia w/w składniki łączymy za pomocą trzepaczki, na jednolitą masę, smażymy na rozgrzanej gofrownicy, na złoty kolor Wytrawne gofry podałam
SMYKWKUCHNIpolskimi, sezonowymi produktam i." - tak mówią o sobie i o swojej restauracji. Na przystawkę zamawiamy zestaw przystawek, czyli mezze dal 4 osób (60 zł). To pyszny hummus, muhammara (pasta z ostrej papryki z włoskimi z orzechami i kuminem), z selera, z pieczonej dyni piżmowej z syropem daktylowym i serek labneh z pistacjami i za'atarem. Do tego dostajemy przygotowaną
Kulinarne przygody GatityProsta, szybka w przygotowaniu i smaczna pasta do chleba. Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 cebule kilka łyżek oleju majeranek, mielony kminek, kumin sól, czarny pieprz Ugotuj soczewicę. Drobno pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj do soczewicy razem z pozostałymi składnikami i zblenduj. Gotowe. Jackie (2016, Pablo Lorrain) - film przedstawia wydarzenia z życia Jackie Kennedy bezpośrednio po zamachu
Qlinarnie i QlinarnieKurczak tikka nadaje się idealnie do obiadu, sałatek czy kanapek. Polecam. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki pasty curry tikka masala Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję i kroję w paski
Gotowanie Patkisuszymy. Kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w paski i razem z mięsem podsmażamy na głębokiej patelni. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodajemy dwie łyżki pasty curry (możemy użyć przyprawy w proszku) i puszkę (400ml) mleka kokosowego, zmniejszamy ogień i redukujemy mniej więcej o połowę. Ryż gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Ja użyłem gotowego ryżu z warzywami
MarcinChef