pasty - 13297 przepisów (strona:539/887)

JAJKA FASZEROWANE MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ 102

dekoracji. Przygotowanie: Jajka gotuję n a twardo.  Wydrążam żółtka, miksuję na gładką masę z musztardą, masłem i pietruszką, następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem.  Jajka faszeruję pastą , dekoruję kiełkami oraz kawałkami rzodkiewki

JejKuchnia
ŚWIĄTECZNE JAJKA 128

śmietaną, musztardą, majonezem i serem żółtym.  Do masy dodaję po łyżce posiekanych ziół (łyżkę rzeżuchy zostawiam do dekoracji).  Doprawiam solą i pieprzem wg własnego smaku.  Gotową pastą faszeruję jajka.  Całość posypuję rzeżuchą

JejKuchnia
JAJKA FASZEROWANE Z PAPRYCZKĄ JALAPENO 106

twardo, przekrawam na pół, wyjmuję żółtka.  Papryczkę odcedzam na sitku, drobno siekam. Dokładnie łączę z rozdrobnionymi żółtkami, zieleniną, oliwą i majonezem.  Doprawiam do smaku.  Przygoto waną pastą faszeruję jajka

JejKuchnia
MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI 217

Kolejny szybki przepis w mojej kolekcji. Dzisiaj dla odmiany po wegetariańsku. Mam cały słoik domowych suszonych pomidorów z Sycylii… Do tego wystarczyło dodać kilka innych

kuchniabellissima.wordpress.com
Pikantny ketchup z dodatkiem marchewki 143

rumienić, podlać odrobiną wody i udusić do pełnej miękkości pod przykryciem. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, wlać oliwę i całość zmiksować na gładką masę. Przyprawić solą i cukrem. Gorąca pastę przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić, a słoiczek odstawić do góry dnem. Gdyby słoiki nie zamknęły się można je pasteryzować przez kilka minut. Przepis dodaje do naszej wspólnej akcji "Błyskawiczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekany filet z kurczaka 194

Składniki: 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka ostrej pasty ajwar 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią pieprz szczypta soli szafranowej Przygotowanie: Czosnek obrać … Czytaj dalej Zapiekany filet z kurczaka

czarrna od kuchni
Jajka nadziewane pastą z makreli 126

makrelą (można krótko zblednować). Dodać 5-6 łyżeczek oleju z zalewy makreli. Cebulę i paprykę drobno posiekać w blenderze. Dodać do makreli. Przyprawić kurkumą, solą i pieprzem. Jajka nadziać pastą i udekorować świeżą bazylia lub pietruszką

Ze smakiem i z pasją
CZARNA FASOLA W PIKANTNYCH POMIDORACH 173

dobrą” formę cholesterolu. Czarna fasola jest doskonałym źródłem kwasu foliowego 💓  Dodajemy ją zazwyczaj do dań meksykańskich. Super sprawdza się w chili con carne, a także jako składnik zup, past czy farszu do tortilli.  U mnie dziś z dodatkiem kiełbasy, kukurydzy i pikantnego sosu pomidorowego.  Rewelacyjne zestawienie, proste składniki,  polecam gorąco! Składniki: czarna fasola (ilość zależy

Walijskie Pichcenie
ZDROWE ROŚLINNE ŚNIADANIE DLA DZIECKA I NIE TYLKO 116

Dziś było troszkę inaczej: sok, tym razem, z kiełków słonecznika, jabłka, selera (pycha!), a na drugie śniadanko surowy chlebek z siemienia lnianego (przepis w jednym z poprzednich postów) z pastą z awokado, suszonymi pomidorkami i dużą ilością kiełków alfalfa. Moja córka baaaaaaardzo poleca takie śniadanie! Jadła aż jej się uszy trzęsły. Nie spodziewałam się takiego wielkiego entuzjazmu i zachwytu

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami 169

twardy kłąb 2. Kumin prażymy na suchej patelni, kiedy zacznie pachnieć rozcieramy z solą w moździerzu, dodajemy ras el hannout lub własną mieszankę przypraw, łączymy z oliwą do powstania pasty, którą nacieramy kalafior 3. Kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni i wstawiamy do piekarnika na ok 60 min 4. Kiedy kalafior zmięknie miksujemy do z gorącym bulionem, jeśli

Słodki Kompromis
Spaghetti, pieczony pomidor, pesto rosso 132

wrzątkiem 3. Obieramy migdały z łupinek i podprażamy na suchej patelni  4. Miksujemy pomidory, czosnek, starty parmezan, bazylię i podprażone migdały, stopniowo dolewamy oliwę, aż do uzyskania konsystencji pasty, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem  5. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, ok 6 minut 6. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, na wierzchu dodajemy upieczone pomidory, oprószamy płatkami parmezanu

Słodki Kompromis
Caprese z truskawkami i pesto ze szpinaku 136

pestek dyni 100 g startego parmezanu 1/3 szklanki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pesto - do malaksera dodajemy liście szpinaku, czosnek, pestki dyni, parmezan i oliwę, miksujemy do powstania pasty, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli pesto jest za gęste można dolać jeszcze odrobinę oliwy *  2. Część pomidorków przekrawamy na pół, część pozostawiamy w całości, truskawki odszypułkować i przekroić na pół

Słodki Kompromis
Pyszna sałatka z bobu czyli bób z pangrattato 201

sokiem z cytryny, można skropić dodatkowo oliwą, oprószamy parmezanem  6. Bób z pangrattato świetnie smakuje jako dodatek do dania głównego, ale sprawdza się również na kanapce na z pastą z bobu i awokado  (przepis

Słodki Kompromis
Zupa krem z pieczonej dyni i jabłek 113

odświeżyć. Dziś w menu jesiennym - pojawia się "ta" z pieczonej dyni i pieczonych jabłek. Zapraszam również po inne wersje zupy dyniowej, na przykład: z szałwią i grzankami , z czerwoną pastą curry i ciecierzycą , z szafranem i grzybami , z pieczonej papryki i dyni  , oraz ze słodkimi ziemniakami .   Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania

Słodki Kompromis
Pulled pork i panczkraut 159

liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku Przygotowanie: 1. Łopatkę myjemy, w moździerzu rozdrabniamy ziarna pieprzu, soli i ziela angielskiego, dodajemy obrane ząbki czosnku i ucieramy na pastę, nacieramy mięso, przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 12 godzin 2. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni 3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, obsmażamy mięso

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania