Beef Wellington – wołowina w cieście 224oliwy i obsmaż polędwice z każdej strony aż nabierze brązowego koloru i następnie ją odłóż. Wymieszaj musztardę z pół łyżeczki soli i grubo zmielonego pieprzu oraz posiekanym rozmarynem. Otrzymaną pastę rozsmaruj dokładnie po całości polędwicy. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć grzyby. Dodaj pieprz, sól dla smaku i smaż aż wyparuje nadmiar wody około 10-15 min. Wyłóż do miseczki
Niezły Młynek
Focaccia 183woli! :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC z grzałką góra-dół Czas - ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, podana z dobrą oliwą z oliwek czy pastą z suszonych pomidorów lub pesto, ale na zimno jest równie wyśmienita. Po wystygnięciu przechowujcie ją przykrytą folią spożywczą lub lnianą ściereczką, by nie straciła świeżości. Smacznego
Cooking Monster
Tort dla Jacka Skellingtona 268miękkiego masła 200 g serka kremowego 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 40 g orzechów włoskich dodatkowo: 300 g marcepanu plastycznego czarny barwnik spożywczy w paście Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać starty na dużych oczkach marcepan i skórkę z pomarańczy, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 28.10.2016r. 252Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 1 2 przepisów. Arek Zupa z bocznikami Joanna Błyskawiczna pasta z kurczaka alla dip Diana Kopytka z sosem grzybowym Marta Deser budyniowy z bitą śmietaną Kasia Kaszotto pomidorowe z tuńczykiem Magdalena Ciastka francuskie z jabłk iem Agnieszka Bananowo - cynamonowe naleśniki
Magiczne Życie Marty
Dahl z czerwonej soczewicy 181danie rodem z Indii, którego głównymi składnikami są oczywiście czerwona soczewica oraz mleczko kokosowe i mieszanka przypraw, którą można stworzyć samemu lub użyć gotowej, na przykład w formie pasty, tak jak ja to zrobiłem tym razem. Sama nazwa dahl oznacza strączki, więc de facto dahl mógłby być również z fasoli czy innych odmian soczewicy, natomiast najlepiej do tego się nadaje
Blendman
Jaglanka czekoladowo-orzechowa 167kiedy prowadzę bloga mam bardzo rzadko okazję zjeść jaglankę, a wcześniej robiłem to niemalże każdego poranka. Jest to spowodowane chęcią próbowania nowych past, m.in. tych, które widzicie i będziecie mogli zobaczyć na łamach bloga. Od kilku dni jednak chodziła za mną królowa kasz i wreszcie jej uległem. Już ładne kilka dni nie gościła na moim stole, a tu nagle
Blendman
Duńskie tosty z serem i szynką 155resztki żółtego sera – resztki szynki – 50-60g miękkiego masła W misce łączymy masło z jednym żółtkiem i dodajemy pokrojone w drobną kostkę ser i szynkę. Powstałą pastą z masła, sera i szynki smarujemy kanapki. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Szybko Tanio Smacznie
Pieczony łosoś w marynacie musztardowo-jogurtowej 186musztardę sarepską – jogurt grecki W celu stworzenia marynaty należy wymieszać musztardę z jogurtem w proporcji 2:1 (2 łyżki musztardy i 1 łyżka jogurtu). Następnie tak przygotowaną pastą natrzyjcie kawałki łososia. Ułóżcie w żaroodpornym naczyniu papier do pieczenia, a następnie połóżcie na nim rybę. Tak przyrządzone danie trzeba zapiekać przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Mam nadzieję
Szybko Tanio Smacznie
Domowe pesto z rukoli 176cały proces), płatki migdałowe i przyprawy umieśćcie w blenderze. Miksujcie aż całość będzie rozdrobniona. Parmezan pokrójcie w mniejsze plastry i razem z odrobiną oliwy dodajcie go do otrzymanej zielonej pasty. Całość raz jeszcze utrzyjcie do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji – możliwe, że będziecie musieli dodać więcej oliwy. I nie oszukujmy się, takiej gładkiej konsystencji jak w pesto ze słoika
Szybko Tanio Smacznie
Smalec z fasoli 193Smalec wpisuje się nieodłącznie w „dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie
Blendman
Spaghetti z grzybami, Dzikie historie 290młodej, znanemu milionerowi, kelnerce oraz specjaliście od materiałów wybuchowych puszczają nerwy … (filmweb.pl). Kojący czarny humor :). Spaghetti with wild mushrooms, Wild tales A super quick dinner to prepare: boiled pasta, fried wild mushrooms in butter and a few tablespoons of cream plus green leaves/seasonings. Wild tales ( Damián Szifrón , 2014) – an unappreciated musician, a businessman, a bride, a well-known millionaire
Qlinarnie i Qlinarnie
Przekąskowe pestki dyni i "Matylda" 256papryką w proszku. Wymieszać. Tak przygotowane pestki można zjadać przez kilka dni po ich upieczeniu. Warunek jest jeden - oleju nie może być za dużo. ----- Podobne: Ptysie z pastą z groszku i serów Złociste pieczone ziemniaki Drobiowe zakrętasy z serem i papryką Na lekturę "Matyldy" z trylogii "Kobiety z ulicy Grodzkiej" Lucyny Olejniczak czekałam prawie 2 miesiące i nareszcie
Weekendy w domu i ogrodzie
Dorsz – ryba, którą warto gościć na stole 235dorsza. Dzięki temu przyjemność jedzenia będzie jeszcze większa. Od czasu do czasu warto również sięgnąć po wędzoną rybę. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do warzywnych sałatek czy też past kanapkowych. Z powodzeniem możemy spróbować również wykonania pysznej i sycącej zupy rybnej. Tłuste mięso dorsza doskonale się do tego nadaje. Każdy może więc znaleźć dania, które smakują jemu i jego rodzinie
Codogara
Krokiety z makrelą wędzoną 256wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wędzoną makrelę. Przygotowuję z niej pasty do chleba z różnymi dodatkami. (przepisy znajdziesz w zakładce do pieczywa), krokiety lub pałaszuję samą. Przy piątku mam dla Was przepis na krokiety z wędzoną makrelą. Robię je dość często i nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawiły się na blogu. Teraz zaległości nadrobione. Spróbujcie koniecznie! Ciasto
O kuchni z uczuciem
KANAPKA NICEJSKA 247opieczonej (np. na patelni grillowej lub w opiekaczu) bułeczce, lub na zimno, po dokładnym schłodzeniu w lodówce. Zamiast świeżych oliwek można użyć gotowej, dostępnej w dobrych delikatesach, pasty- tapenady. SKŁADNIKI / 1 kanapkę 1 bułka np. razowa z ziarnami 1/2 puszki tuńczyka w oliwie lub sosie własnym / odsączonego z zalewy 1 jajko mała garść listków świeżego szpinaku 1 łyżka
cool and minty