porannym bieganiu mąż zrywa tam torbę pokrzywy na pyszny, odżywczy, uzdrawiający, dotleniający sok. Później podczas spaceru z dziećmi szukamy ładnych okazów czosnku niedźwiedziego, który wykorzystujemy jako składnik pesto, pasty do chleba, zupy czy tej tarty. Te zielone listki o smaku i zapachu czosnku świetnie skomponowały się z ziemniakami, by utworzyć pyszny farsz do naszej wytrawnej tarty. Nie potrzebne były
Jeść, by żyć w zdrowiuTakie poranki to ja rozumiem! SKŁADNIKI 300g chałki 3 jajka M 200ml mleka, dowolnego 1 pełna łyżeczka cynamonu 3 pełne łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka aromatu/ekstraktu waniliowego lub ½ łyżeczki pasty z wanilii szczypta soli 3 łyżki oleju kokosowego albo masła dodatki do podania Zapisz
Karo in the KitchenSkładniki: (na 1 porcję; zwiększyć w zależności od liczby osób) 2 sitka ugotowanego makaronu spaghetti 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju rzepakowego Woj-len 3 łyżki łagodnego ajvaru (pasta warzywna papryka i bakłażan)* 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego* 5 łyżek startego żółtego sera 2 szczypty suszonej bazylii sól i czarny mielony pieprz do smaku *użyłam takich produktów jak w przepisie
Słodkie okruszkinadzienie 400g sera twarogowego ( ja użyłam quarka i polskiego twarogu półtłustego) 4 łyżki miękkiego masła 1 łyżka budyniu waniliowego 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego, lub esencji cukier puder do smaku(tak jak lubicie, bardziej słodkie lub mniej) otarta skórka z cytryny (jak lubicie) rodzynki (jeśli macie ochotę) Wrzucam wszytko
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmasła 3/4 jasnego brązowego cukru (może być tez biały) 3 duże jaja 80 g maki pszennej aromat wanilii lub pasta waniliowa lub co kto ma Masło rozpuścić i wrzucić połamaną czekoladę- rozpuścić wszystko na maleńkiej mocy palnika. Ostudzić. Roztrzepać jajka z cukrem i wanilia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżki cukru 400 ml mleka 100 ml Śmietany kremówki (double cream) 3 jajka 120 g rozpuszczonego klarowanego masła 2 łyżki oleju do smażenia aromat waniliowy lub pasta waniliowa, może być otarta skórka z cytryny Mąkę wymieszać z cukrem, szczyptą soli. Dodać jaja i mleko cały czas mieszając rózgą kuchenną. Następnie dodać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukgotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 800 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej 6 łyżek cukru pudru 2 puszki frużeliny wiśniowej ( możecie zamiast frużeliny położyć ulubione owoce ) Śmietanę, mascarpone, wanilię, cukier puder wymieszać i ubić mikserem (ostrożnie ubijajcie - za długo ubijany krem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmleka 70 g rozpuszczonego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 4 czubate łyżki cukru 2 duże jajka (osobno żółtka i białka) szczypta soli łyżeczka pasty waniliowej Przesiewamy razem mąkę z cukrem proszkiem do pieczenia sodą i szczypta soli. Rozpuszczamy masło. Ostudzone masło dodajemy do mleka i dwóch żółtek a następnie mieszamy rózgą kuchenną
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDomowe masło czekoladowo-orzechowe Pozostając w temacie słodko-dziecięcym czas na domową- pastę czekoladowo-orzechową. Można jej używać do smarowania chleba czy bułek, ale moim dzieciom najlepiej smakuje wyjadanie jej prosto ze słoiczka kawałkiem herbatnika. Bez dodatków konserwujących ...bez oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego... Czekolada, orzechy, olej kokosowy... Do dzieła!!! Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk250g mascarpone 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 całe jajka 1 i pół łyżki skrobi (mąki ziemniaczanej) lub budyń waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii szczypta soli. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować 15 papilotek do muffinek. Na spód każdej położyć ciastko. Wszystkie składniki wymieszać - starać sie nie miksować
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprzepis jest z sosem z mango. Pudding 2 puszki mleka kokosowego. 1/3 szklanki tapioki (używam drobniejszych kuleczek) 1/4 szklanki cukru trzcinowego (lub białego, lub syropu z agawy) 1 łyżeczka pasty waniliowej ( dodałam laskę wanilii - nasionka wyskrobałam, ale też włożyłam resztę dla aromatu- później usunęłam) szczypta soli i odrobinka cynamonu Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na około 20 minut. Później
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksera typu quark dostępnego w każdym markecie w uk) 300 ml śmietany kremówki (double cream) 4 duże jajka ( użyłam 5 mniejszych) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka pasty waniliowej 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam budyniu waniliowego) Wszystkie skladniki oprócz jaj włożyłam do miski i szybko wymieszałam rózgą kuchenną, dodałam rozbełtane widelcem jajka i przelałam masę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżki cukru 400 ml mleka 100 ml Śmietany kremówki (double cream) 3 jajka 120 g rozpuszczonego masła 2 łyżki oleju do smażenia Aromat waniliowy lub pasta waniliowa, może być otarta skórka z cytryny Mąkę wymieszać z cukrem, szczyptą soli. Dodać jaja i mleko cały czas mieszając rózgą kuchenną. Następnie dodać
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktortownicy, przelać gotową galaretkę (zrobioną według przepisu na opakowaniu) Odstawić do stężenia. Krem 400 ml śmietany kremówki (double cream) 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie gęsty krem. (nie miksujcie za długo, krem stanie się za gęsty i ciężko będzie wam go rozsmarować) Około 300 g frużeliny wiśniowej. Możecie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzepis na 30 malutkich serduszek. 300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (lub waszej ulubionej) 70 g białej czekolady 30 ml śmietany kremówki 25 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Przygotujcie sobie nadzienie. Śmietanę podgrzać w rondelku, lub w kąpieli wodnej, oddać białą czekoladę. Jak się wszystko ładnie połączy dodajcie wiórki kokosowe i wanilię. Wymieszaj. Odstaw
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk