pasty - 13297 przepisów (strona:516/887)

Curry z kalafiora 129

wyśmienite! 2-3 porcje 1 mały lub średni kalafior 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka ciecierzycy w zalewie 4 łyżki oleju kokosowego (stała część) 1 łyżka czerwonej pasty curry (można pominąć) 1 łyżeczka curry opcjonalnie 1 cm korzenia kurkumy, starty na tarce kolendra mielona i garam masala do smaku łyżka oleju kokosowego Na patelni lub w woku, na oleju

Kucharzyca
Makaron z pesto z awokado i mięty 122

cytryny, oliwę oraz przyprawy i całość mieszamy. 5. Pesto razem z ugotowanym i odcedzonym makaronem podgrzewamy na patelni i podajemy gorące. Pesto będzie również wyśmienicie smakować jako zimna pasta na kanapki :) Jeśli nie przepadacie za zielonym pesto, wypróbujcie przepis na czerwone pesto z suszonych pomidorów. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Paprykowy hummus 130

wkładamy do torebki foliowej i szczelnie zamykamy. Gdy papryka wystygnie usuwamy skórkę i gniazda nasienne. 3. Prażymy ziarna sezamu i blendujemy z dodatkiem oliwy z oliwek. 4. Do powstałej pasty dodajemy sok z cytryny, ząbek czosnku, odsączoną ciecierzycę, pieczoną paprykę, wodę i miksujemy na gładką masę. 5. Doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą i szczyptą soli. 6. Paprykowy hummus podajemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Szakszuka ze szpinakiem 197

Selen 1 µg Fitosterole  9 mg Do   czego możemy wykorzystać szpinak ? Spożywamy go i na surowo - w sałatkach, w postaci różnych past, pesto czy też koktajli i po obróbce termicznej. Możemy z niego przyrządzać zupy,  dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka

Kulinarne przygody Gatity
Najprostsze i najsszybsze krewetki 99

Przygotowanie wyjątkowej kolacji czy też obiadu wcale nie musi być pracochłonne. Na taką okazję warto sięgnąć po przepis na najprostszą na świecie pastę, która dzięki dodatkowi krewetek zamienia się w iście restauracyjne danie. Przygotowanie całej potrawy zajmuje tylko tyle, ile ugotowanie makaronu. Dodatek soku z cytryny oraz listków rukoli sprawia, że całość jest niezwykle świeża i lekka. SKŁADNIKI

Kuchnia od dwojga
Makaron z serem taleggio i suszonymi pomidorami 237

Seromaniacy.pl Tak przygotowany makaron ma intensywny, specyficzny smak sera Taleggio. Makaron należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem sosu. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Pasta Amore

Gospodyni Miejska
Tort „Owocowy Raj” 415

cytryny 2-3 łyżki cukru pudru Wierzch i boki: 500g śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g lub pasta waniliowa fix (niekoniecznie) Do nasączenia biszkoptu: około 1/4 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka ananasa w plastrach 580ml 2-3 łyżki konfitury

Mała Cukierenka
Kawowo-czekoladowe ombre... tort 288

gładki i mocno czekoladowy) Do drugiej części dodajcie kawę rozpuszczalną około 3-4 łyżek  ( musi być taka zmielona na proszek)  Trzecią część zostawcie, lub dodajcie 1 łyżeczkę pasty waniliowej.   Poncz czyli likier kawowy Możecie użyć gotowego likieru kawowego, lub zrobić sami 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 ml wody  80 g brązowego cukru 1 kieliszek (lub więcej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort z ukrytym piętrem i żywymi kwiatami 344

formy. Ponownie zrobić ciasto z przepisu jak wyżej i upiec kolejne trzy krążki ciasta.  Krem kawowy 800 ml śmietany kremówki  600 g mascarpone  2 łyżeczki pasty waniliowej  5 łyżek kawy rozpuszczalnej ( kawa musi być zmielona na proszek) 5-6 łyżek cukru pudru do smaku Mascarpone, śmietanę, kawę i cukier puder zmiksować na stabilny krem. Frużelina wiśniowa

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym / Egg salad with bacon and creamy honey mustard dressing 195

Przeglądając jakiś czas temu ulubione blogi moją uwagę przykuła sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym. Uwielbiam sałatki i pasty jajeczne i wszystko co miodowo-musztardowe, więc postanowiłam wypróbować ten przepis. Wyszła naprawdę pyszna, a dodatek ziół i chrupiącego boczku wyszła jej na korzyść. Dodatkowo sałatka ta jest w wersji odchudzonej, bo z sosem na bazie jogurtu naturalnego

karmelowy
Wykwintny sernik czekoladowy z karmelizowanymi pistacjami i orzechami 75

wielkanocne świętowanie. I nie tylko.   Składniki: 400g twarogu półtłustego 250g serka mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka kakao wierzch 50g orzeszków pistacjowych 50g orzechów włoskich 1 łyżka masła 2 łyżki golden syrup (można zastąpić miodem) Wykonanie: Twaróg zmielić, połączyć z mascarpone, zmiksować. Wsypać cukier. Dodawać po jajku

Raj dla Podniebienia
Semifreddo z malinami i bezami 102

już możemy uraczyć naszych gości niecodzienną porcją słodkości. Gorąco polecam! Składniki:  /inspiracja White Plate/ 450g śmietanki kremówki 100g bezów 3 czubate łyżki cukru pudru 2 jajka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1/2 laski wanilii 100g mrożonych malin 2 opakowania rureczek wafelkowych (użyłam Crispy Rolls Milky Way) Wykonanie: Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić

Raj dla Podniebienia
Crumble z rabarbarem 65

kwaskowatego rabarbaru ze słodziutką kruszonką uważam za trafione w dychę! Spróbujcie! Składniki (na 4 porcje): 4-5 małych łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka 75g mąki pszennej 50g zimnego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego dodatkowo 100g borówek Wykonanie : rabarbar umyć, pokroić

Raj dla Podniebienia
Koktajl bananowy z awokado i granatem 103

Wiele smaków powstaje w mojej kuchni przez przypadek. Tak jak tego koktajlu. Awokado kupiłam do pasty kanapkowej, granat miał być ozdobą deseru, a banany miały mi posłużyć do popołudniowej słodkości dla mojej pociechy.  A wyszedł koktajl! Czyli zdrowie w szklaneczce! Polecam, bo ma bardzo intrygujący smak. Składniki: (na 3 porcje) 2 banany 1 awokado 400g jogurtu naturalnego

Raj dla Podniebienia
Piątki z piłką. Dwa 183

maślany: 125 g miękkiego masła 500 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki mleka dekoracja: marcepan plastyczny czarny i zielony barwnik spożywczy w paście Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Marcepan, cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania