śniadanie pyszne i chrupiące bułki zawsze są mile widziane. Do szkoły i pracy na kanapki, na śniadanie jako dodatek do past i smarowideł, możliwości wiele więc zachęcam do pieczenia własnych bułek. Ciasto na bułki zrobiłam według formuły 1 - 2 - 3 czyli na 1 część zakwasu, dałam 2 części wody i 3 części mąki. Te są aromatyczne z miękkim wnętrzem
Moje Małe Czarowanieminut. Sernik. Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odstawić. Twaróg zmiksować z cukrami, jajkiem i mąką ziemniaczaną na gładką pastę. Wmieszać delikatnie ubite białka i wylać masę serową na czekoladowe ciasto. Ułożyć połówki truskawek obok siebie i całość oprószyć zimną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez
https:KKuchniaMniamnawet ze skórką, chociaż ja zawsze go obieram – tak mi lepiej smakuje. Poza tym bób świetnie sprawdzi się w wielu daniach jako dodatek lub w roli głównej w pastach, sałatkach lub farszach. Na bazie bobu przygotowywałem już kilka przepisów i jestem w nim zakochany. Artykuł Jak ugotować bób pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanpolać zamrożone ciasto. Marcepan rozwałkować, wyciąć pasek o szerokości nieco większej niż wysokość ciasta i długości obwodu ciasta. Namalować na nim dowolne wzory barwnikami w płynie (barwniki w paście należy rozcieńczyć odrobiną wody). Zostawić na kilka minut do obeschnięcia, owinąć marcepanem ciasto. Ewentualnie czekoladą wypisać życzenia. Smacznego! A tak poza tym to czekam na weekend. Będę spać, i spać
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło pysznie! Rozpoczęliśmy na spokojnie, od wyboru przystawek. Trio hummusów – klasyczny, z suszonymi pomidorami i z karmelizowaną cebulką z dodatkiem pysznego, ciepłego pieczywa przypominającego ciabattę. Wszystkie rodzaje past były naprawdę pyszne, ale jeśli miałabym wybierać, to zdecydowanie ten ostatni skradł moje serce – może dlatego, że było to nowe i rzadko spotykane połączenie smaków. Przetestowaliśmy również trio tatarów
Taste and Cookminut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby – ja robię ją w całości w malakserze – przypomina gęstą pastę i dzięki temu nie spływa z ryby. 1. SPOSÓB CYFROWY Wszystkie składniki po kolei – obraną i pokrojoną na drobniejsze kawałki cebulę, natkę pietruszki (bez końcówek gałązek) i pozostałe zioła
Karo in the Kitchenpoddusić je w nim dodatkowo. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (możliwie najtłustszej) 300 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka kuminu 2 duże ząbki czosnku 2 listki laurowe 1 łyżeczka pasty paprykowej 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej) oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso pokroić w około 3 cm kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w dużej misce i wstawić
zadanie-gotowaniepołączeniu z bulionem przypadły już do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Udon Noodle Miso – japońskie danie Kolejną rozpoznawalną i uwielbianą na całym świecie japońską potrawą jest miso. To tradycyjna pasta sojowa o gęstej konsystencji, która zmieszana z dashi tworzy popularną zupę – miso-shiru. Stała się ona źródłem inspiracji do stworzenia zupy OYAKATA Miso, która może stanowić alternatywę dla tradycyjnej potrawy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smakiem, często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów, pieczywa, kotletów. Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Soczewica żółta, podobnie jak zielona, ma delikatny smak. Z kolei z czerwoną soczewicą łączy ją to, że łatwo rozpada się po ugotowaniu
Słodki Kompromiswaniliowy energicznie mieszając . Uwaga masło trochę z emulguje. Tzn. Pod wpływem alkoholu masło zbieleje i wyraźnie zmieni swoją fakturę na bardziej gęstą. 3. Przestudzoną masę łączymy z pastą orzechowo - migdałową i dodajemy miód oraz mleko w proszku. 4. Masę miksujemy na gładką paste o jednolitej i dość zwartej teksturze. 5. Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski
vaniliowoczekoladowaZakup nowego słoika z tahini i dobranie się do tej pasty wiąże się z pokonaniem grubej warstwy pysznego oleju o wyrazistym smaku. Postanowiłam wykorzystać ten olej do wypieku chleba na najbliższy tydzień. Chleb ma chrupiącą skórkę i mocno pachnie tahiną. Składniki (na keksówkę): 230 g mąki pszennej 160 g mąki pszennej typu 1850 160 g mąki żytniej razowej typu
Weekendy w domu i ogrodziemusi być robiona na wytrawnie? Nie! Ciecierzycę kojarzymy najczęściej z hummusem, falafelem i pasztetem, ale zastosowań dla niej jest o wiele, wiele więcej. Na blogu już pokazywałem Wam czekoladową pastę z ciecierzycy, która nosi nazwę „ cieciorella „ . Jak widać połączenie strączka z czymś słodkim sprawdza się wspaniale! Ciastka z ciecierzycy z pewnością przypadną Wam do gustu! Dużą popularnością
Blendmanminut. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Ściąć ewentualne górki. Krem 600 g serka philadelphia 200 g miękkiego masła 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią, na puszysty krem, stopniowo dodawajcie serek philadelphia. Krem powinien być gładki i puszysty. Jeśli jest za rzadki włóżcie na chwilę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwinogron) duża szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Żółtka dokładnie oddzielić od białek i umieścić w miseczce lub moździerzu. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą na pastę. Dodać do żółtek. Dodać kilka kropli oliwy i rozpocząć ucieranie w moździerzu lub mieszanie trzepaczką (w jednym kierunku). Po 1 minucie dodać kolejnych kilka kropli i kontynuować mieszanie. Po następnej
zadanie-gotowaniesuszonych pomidorach: 1. Suszone pomidory, jogurt grecki oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy
W kuchni Katie