pasty - 13297 przepisów (strona:503/887)

Pulpety z batatów – zdrowy dodatek do posiłku 164

360g) 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanej cebuli 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki pasty sezamowej tahini koperek, majeranek, oregano, natka pietruszki - lub inne liście które macie pod ręką Dodatkowo mąka z cieciorki do obtoczenia - 4 łyżeczki Przygotowanie Bataty obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj

Powiedz dietom nie
Jaglane brownie ze śliwkami 131

śliwek  cukier puder do dekoracji  Kaszę gotuję w mleku do miękkości. Miksuję płatki na mąkę . W dużym malakserze miksuję ugotowaną kaszę i banany na gładką pastę. Dodaję wszystkie pozostałe składniki prócz śliwek i cukru pudru. Dokładnie mieszam. Formę wykładam papierem do pieczenia i wypełniam ciastem. Wyrównuję powierzchnię a wierzch zapełniam połówkami śliwek. Piekę brownie w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler 161

selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia bakłażan 1 kg cebuli 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati i słoik pasty pomidorowej mąka do panierowania ryby sól, pieprz, kumin, kolendra Rybę pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące i usmażyć na rumiano. W większym garnku usmażyć cebulkę, gdy zmięknie

Pieguskowa Kuchnia
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami 136

łyżki zakwasu pszennego (użyłam żytniego) 1,5 szkl mąki (użyłam żytniej) 3/4 szkl wody Do zakwasu wlej wodę, rozmieszaj i dodaj mąkę. Połącz składniki do uzyskania względnie gładkiej pasty. Owiń naczynie folią spożywczą (przykryłam ściereczką), odłóż w ciepłe miejsce na przynajmniej 8 godzin. Aby sprawdzić czy zakwas jest gotowy do dalszej pracy nabierz go na łyżkę i upuść do szklanki

Pieguskowa Kuchnia
PAN RUSTICO 113

świeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) – 225 g mąki

Pieguskowa Kuchnia
MAKARON CHOW MEIN Z INDYKIEM I GRZYBAMI MUN 192

garść pędów bambusa 2-3 łyżki oleju do woka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru 1 dymka sól, pieprz, limonka, kolendra SOS 5-6 łyżek pasty tamaryndowej 2-3 łyżki Sambal Oelek 4 łyżki sosu rybnego 5 łyżek cukru kokosowego Makaron ugotować uważając, żeby go nie przegotować. Odcedzić i przelać zimną wodą, żeby się nie skleił

Pieguskowa Kuchnia
Quinoa z tahini, jeżynami i liofilizowanym ananasem 154

szybkie danie z kilku składników, gdy macie ochotę na coś pysznego, a nie chce się Wam siedzieć długo w kuchni ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 3-4 łyżki pasty tahini pół łyżki płynnego miodu 2 gaście jeżyn 1 garść liofilizowanego ananasa świeża mięta i jadalne kwiaty do ozdoby Wykonanie: Ugotowaną quinoę mieszamy z miodem i tahini, wykładamy

Quinoa Raz!
PRZECIER Z CUKINII DO PIZZY 598

Przecier z cukini ..pasta z  cukini ...Znane pod różnymi nazwami, a zawsze smaczne. Używam na domową pizzę, używam do kanapek. Moi synowie pokochali ten cukiniowy rarytas i nie wyobrażam sobie bym nie zrobiła go do słoików na zimę. Jeśli jeszcze nie znacie, to koniecznie musicie wypróbować. Z jednej porcji wychodzi 16 słoiczków.  Składniki: 1,5 kg cukinii

Z Majeczką w kuchni
Buraczki tarte na zimę 526

buraczków ze słoika można dodać do nich surową lub podsmażoną cebulę, tarte jabłko, lub chrzan, albo zasmażyć i podawać na ciepło. Buraczki tarte nadają się do robienia koktajli, do past kanapkowych lub na ćwikłę z chrzanem. Możliwości jest wiele! A Wy, robicie buraczki tarte na zimę? Często piekę buraki na bieżąco i robię z nich surówkę obiadową z cebulą albo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ekspresowe gofry cioci Agnieszki 135

szklanki mleka 3,2% 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 2 jajka (żółtka i białka osobno) 4 łyżki oleju 2 łyżki cukru (opcjonalnie) kilka kropel aromatu waniliowego lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej szczypta soli Żółtka wymieszać z mlekiem i olejem.  Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i opcjonalnie cukier i wanilię. Wymieszać na gładką masę.  Białka ubić ze szczyptą

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tosty z guacamole i jajkiem 153

tosterze. Przekrawamy na trójkąty.  Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Smarujemy tosty pastą guacamole, układamy plastry jajka i połówki pomidorków. Całość posypujemy szczypiorkiem i pestkami dyni. Smacznego!   1 porcja - 350 kcal: - białko - 13,5 g - tłuszcze - 18 g  - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Jak upiec paprykę 156

upiec paprykę Pieczona papryka, świetnie sprawdza się na kanapkach, w sosach, jako dodatek do sałatek lub w pastach. Ja uwielbiam hummus przygotowywaną z pieczoną papryką… Przepyszny! Robi się ją bardzo prosto, tylko trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy… naprawdę musi być mocno przypalona – tylko wtedy będziemy mogli ją oskórować jak Hannibal swoje ofiary. Wielu ludzi zadaje sobie

Blendman
Jak upiec czosnek 133

upiec czosnek Pieczony czosnek w mojej kuchni zazwyczaj wita w pastach kanapkowych lub w zastępstwie za masło. Świetnie smakuje hummus z pieczonym czosnkiem. Po upieczeniu kompletnie traci swój ostry i dla niektórych nieprzyjemny smak i staje się słodkawy. Świetnie komponuje się z pieczoną papryką, strączkami, rozmarynem i tymiankiem – to moje ulubione połączenia. W tym wpisie nauczę Was jak upiec

Blendman
Zdrowy deser na śniadanie 152

zachęcić do jedzenia go dodałam do niego krem orzechowo - kakaowy Super Krówka .  Jest to krem 100% naturalny słodzony cukrem kokosowym, oprócz niego zawiera mleko kokosowe w proszku, pastę z orzechów laskowych 12%, olej słonecznikowy, proszek kakaowy o obniżonej zawartości cukru 5%, masło shea, gumę arabską (błonnik z akacji, emulgator: lecytyna słonecznikowa. Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych, a produkty

kruche babeczki
Ciasto z rabarbarem i orzechami 185

składników, a efekt jak zwykle smaczny i idealny do popołudniowej kawy. Ciasto z rabarbarem Składniki: okrągla forma o średnicy 23 cm 3 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170 g pszennej mąki 60 g zmielonych orzechów włoskich 90 g masła, roztopionego 300 g rabarbaru cukier puder do posypania Nastaw piekarnik na 180ºC. Zmiksuj

codojedzenia