pasty - 13297 przepisów (strona:536/887)

Curry czerwone z kaczką, liczi i bakłażanem 192

Zachciało się nam czegoś ostrego. To akurat nic nowego 😉 Ale żeby nie było takie bardzo ostre – tylko ostrawe i żeby miało fajny smak. Ale też

slodkokwasnapl
Hummus z suszonymi pomidorami 123

dodajemy obrany ze skóry czosnek,  kawałki pomidorów suszonych, sok z cytryny oraz tahini. Całość miksujemy na jednolitą masę.  Dolewamy stopniowo nieco zalewy z ciecierzycy. Doprawiamy do smaku. Pastę przekładamy do miski, robimy zagłębienie i wlewamy oliwę z oliwek, oprószamy czarnuszką i natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Tajskie smaki czyli warzywa a'la pad thai 161

limonki -pół cebuli i ząbek czosnku -przyprawy: imbir, słodka papryka, chili (najlepiej świeża lub suszona w całości),odrobina soli, sos rybny i sojowy -świeża kolendra lub szczypiorek -dla zaawansowanych: pasta tamaryndowca (daje naprawdę dużo smaku) -łyżka miodu -prażone orzeszki ziemne    Wykonanie: Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę, a następnie dodajemy mieszankę warzyw. Czekamy

Gawron w rosole
Ciasto z kruszonką- Streuselkuchen. 155

Klasyczny Streuselkuchen, czyli ciasto z kruszonką. Bardzo szybkie i smaczne ciasto do kawy z genialnego blogu Lykkelig, chyba jednego z pierwszych blogów, które zaczęłam czytać regularnie. Przepyszna jest pasta z buraczków z kremowym serem: Tutaj( chyba nigdy mi się nie znudzi), bardzo wykwintne są muffinki z francuskiego ciasta z rozmarynem( jeśli zechcecie podam przepis po polsku). Zapraszam

dolcevitainmykitchen
Zdrowe batoniki śliwkowe 132

oleju kokosowego 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu albo syropu z agawy) * PRZYGOTOWANIE Orzechy nerkowca zmiksuj w blenderze na proszek, przesyp do miseczki. Śliwki suszone zmiksuj w blenderze na pastę, dodaj do orzechów. Wsyp wiórki kokosowe, wlej rozpuszczony olej kokosowy i syrop klonowy. Masę wymieszaj łyżką, powinna być bardzo gęsta. Keksówkę o wymiarach około 10x24 cm wyłóż folią spożywczą. Przełóż

Food Square
Pieczone pierożki z mięsem „z rosołu” 316

się, że potrzebuję w celach różnorakich mieć zrobiony porządny bulion, z gotowania którego zostaje mnóstwo „śmieci” w postaci warzyw no i oczywiście gotowanego mięsa. Zwykle przerabiam je na rozmaite pasty, farsze, paszteciki czy sałatki. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, bardzo prosty zresztą. A do mojej dyspozycji były: Z rosołu: 2 nogi z kurczaka zagrodowego 250g szpondra wołowego 2 nieduże

Kate's Kitchen
Warzywne curry Jamiego Olivera 209

Składniki: 2 średnie bataty 1 puszka ciecierzycy 20 dkg pieczarek 1 większa cebula 1 łyżka ostrej pasty curry sól, curry, kurkuma, garam masala 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml jogurtu … Czytaj dalej Warzywne curry Jamiego Olivera

czarrna od kuchni
TARTALETKI Z DUSZONĄ CUKINIĄ I SZPINAKIEM 163

SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 1 cukinia 2 garście szpinaku 1 pęczek natki pieteuszki 1 mozzarella  przyprawy:sól i pieprz do smaku, czosnek granulowany, 2 łyżki pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 00 ml wody 2 łyżki oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwałkowuję. Następnie wycinam okręgi tak by pasowały do foremek. Ja użyłam czterech. Następnie cukinię obieram

Gotowanie Patki
Zimowy ramen. 158

Japończyków. Czyli dużo ;) Składniki (na 4 porcje):  2 piersi z kurczaka 4 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 opakowanie kiełków słonecznika 1 pęczek szczypiorku 600 ml bulionu 2 łyżki pasty miso (opcjonalnie) 1 łyżka sosu mirin (opcjonalnie) makaron japoński lub chiński (pszenny) 2 cm imbiru sól i pieprz 4 łyżeczki pokruszonych suszonych alg (opcjonalnie) olej do smażenia Wykonanie: Piersi

zadanie-gotowanie
Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i serem feta 163

zdrowotne właściwości. Aby temu zapobiec warto buraka upiec. Wiele osób nie wie jak upiec buraka. Dowiecie się tego z Naszego przepisu. Pieczone buraki można wykorzystać w sałatce, dodać do pasty kanapkowej lub zrobić różowy hummus. Sałatka z pieczonym burakiem i rukolą, jest wyjątkowo prosta, ale zarazem efektowna. Polubi ją każdy wielbiciel buraków. Rukola nadaje jej ostrości, a prażony słonecznik orzechowego

two broke sisters
Łopatka pieczona w kiszonej kapuście i ananasie 295

łyżki oleju + do smażenia Przygotowanie: W moździerzu ucieramy przyprawy: kolendrę, pieprz, ziele i goździki i sól od 0.5-1 łyżeczki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, olej i ucieramy na pastę. Osuszoną porcję mięsa nacieramy przyprawami i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień łopatkę obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.  Kapustę mocno odciskamy i szatkujemy

Swojskie jedzonko
Jaglanka chałwowa 145

smakowitym kąskiem (tu już trochę odbiegłem od metamorfozy użytej do zilustrowania sytuacji w naszej misce). Skąd nazwa jaglanka chałwowa? Przyczyna jest bardzo prosta. Głównym dodatkiem do jaglanki jest tahini (pasta sezamowa) oraz miód lub syrop roślinny, a jak wiadomo, klasyczna chałwa składa się z sezamu i cukru. Jaglanka chałwowa to zdecydowanie ukłon w kierunku osób, które lubią połączenie słodkiego

Blendman
Szybki makaron z pomidorami 158

makaronu spaghetti pełnoziarnistego ( ok 1/5 opakowania ) 2 pomidory lub gałązka pomidorów koktajlowych 15 szt. zielonych oliwek łyżeczka kaparów ząbek czosnku sól i pieprz łyżka octu balsamicznego łyżeczka pasty z chili 2 łyżki oliwy Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.  Uwaga! Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą! 2. Oliwki pokroić w plasterki, pomidor w duże

Atlas Smaków
Kotleciki rybno – ziemniaczane 145

Moje dzieci (ku mojej wielkiej rozpaczy) nie przepadają za rybą. W żadnej postaci. Nie udaje mi się jej przemycić ani w formie pasty rybnej, paluszków, pulpetów, czy nawet w zupie. Jednak ostatnio udało mi się znaleźć na nich sposób! Przygotowuje im kotlety ziemniaczane z domieszką filetów z białej ryby. Póki co zajadają bez marudzenia i oby tak dalej. Potrawa przygotowana

Kolizje Smaków
Pasta jajeczna z rzodkiewką 163

Pasta jajeczna z powiewem wiosny w postaci świeżych kolorowych dodatków rzodkiewki i dymki. Lekko ostry smak dodatków świetnie współgra z mało wyrazistym smakiem jajek. Najlepsza z dodatkiem ciepłego pieczywa! Składniki: 6 jajek pęczek rzodkiewki łyżeczka musztardy francuskiej kilka łyżeczek majonezu pół pęczka szczypiorku lub dymki sól, pieprz czarny, ostra papryka Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo a następnie studzimy. Rzodkiewkę

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania