górę czarny sezam i po prostu widelce! Profanacja? niekoniecznie :) Zapraszam! Czas przygotowania: godzina Dla 5 osób Składniki: 400g ryżu do sushi Ocet ryżowy (4 łyżki) Cukier (4 łyżeczki) Sól Pasta wasabi 7 sztuk listków nori 1 mała papryka czerwona z usuniętymi gniazdami nasiennymi Ser kozi Palhais 100g (zielony) (Jest często w biedronce) Pstrąg łososiowy wędzony 100g Czarny sezam Sos sojowy
Kuchnia PROzdrowotnazwolennikami wybitnej pikanterii, to zostawcie nasiona. Ja większość usunęłam, bo bałam się, że będzie wypalało aż nadto. Następnie wrzuciłam je do malaksera razem z cukrem i zmiksowałam. Teraz przekładamy pastę z papryczek do garnka i podgrzewamy. Następnie, również w malakserze szatkuję cebulę,czosnek i imbir. Dodaję do papryk i znów podgrzewam. Dolewam ocet i zagotowuję. Użyłam garnka z miarką, więc
Karczma HonoriettyDziś świetny przepis na przepyszne KUKURYDZIANE - dyniowe BUŁECZKI. Bułeczki są przepyszne ale tylko na gorąco,później są lekko twardawe.Smaczne są ze wszystkimi dodatkami,ale mi osobiście smakują najbardziej z pastą z metką.Do bułeczek użyłam mąki kukurydzianej . 200g.miąższu z dyni 250g.pełnoziarnistej mąki pszennej 200g.mąki kukurydzianej 40g.drożdży 2 łyżki miodu z mniszka 200 ml.ciepłego mleka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszklanki malin (ok. 240 g). Sposób przygotowania: 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 2 h. 2. Odlewamy wodę z daktyli. Daktyle miksujemy na gładką pastę. 3. Orzechy i nasiona rozdrabniamy na drobne okruszki. 4. Rozgniatamy banana i łączymy go z kakao, wiórkami, orzechami i nasionami. 5. Formę do tarty wylepiamy przygotowaną masą. 6. Zagotowujemy mleko kokosowe
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsmakami :) Na Dzień Kobiet od Kuchni wszystkim damom, paniom, kobietom, kobietkom i dziewczynkom wręczam ciastkowe zawiniątko, ażeby słodkości dziś nie zabrakło :) Kruche ciasteczka owsiane z kakaowym tahini * *tahini- masło/ pasta sezamowe/a Potrzebujesz: 300g mąki pszennej 3 żółtka jaj 100g masła 100g margaryny 250g cukru pudru 2,5 łyżki kakaowego tahini / 2 łyżki czystego tahini + 1 łyżka gorzkiego kakao
Kuchnia w Słońcu Skąpanadyniowo- ziemniaczane na ostro Potrzebujesz: 800g dyni 3 średnie ziemniaki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 3,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki płatków chilli / 2 łyżeczki pasty chilli / 1 spora papryczka chilli z nasionkami 3cm świeżego imbiru 3- 4 łyżeczki soli 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka czarnego pieprzu olej do smażenia śmietana natka pietruszki Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanaperfect moment for pumpkin! That cheap, available everywhere vegetable is perfect for various dishes – as a side for meat, as a cream soup, it goes well with pasta. I’ve decided to make a risotto with pumpkin and it was a good decision, the final dish is really tasty, perfect as a side to meat, also perfect
Martyna Cooksdomowy ajwar Ta wielce smaczna pasta jest potrawą kuchni bałkańskiej (a dokładniej- serbskiej), a przyrządza się ją z papryki, bakłażanów i pomidorów, z dodatkiem czosnku, cebuli, octu i przypraw. Przy okazji każdego pobytu w Chorwacji przywozimy do kraju zapas kilku słoiczków Ajvaru, choć obecnie nie ma żadnego problemu z zakupieniem go w polskich sklepach- ale wiadomo, "oryginalny" lepszy. Chyba
Aromatyczne Podróżesoku z cytryny (w ilości, która smakowo Ci pasuje, ja daję zwykle 3 łyżki). Na koniec dopraw solą ziołową i porządnie wymieszaj. A Wy lubicie serki śniadaniowe lub pasty kanapkowe? Jakie są Wasze ulubione? ;) Możesz polubić nas także na Facebooku /obserwować na Instagramie / Google+ , cieszymy się, że jesteś z nami! Trzymajcie się ciepło! Paulina
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńzupa naleśnikowa) * Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty (np. Tarta warzywna) Potrawy mięsne (np. Szaszłyki ze strusia) Potrawy rybne (np. Sandacz z cukinią) Potrawy
Z miłości do słodkościupieczenia tego chleba przymierzałam się od dawna. W końcu się udało i jest. Fajny chleb z popękaną warstwą na wierzchu. Te pęknięcia to pasta ryżowa. która w trakcie pieczenia nadaje takiej struktury. I dlatego ten chleb nazywa się tygrysi. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniodwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Przepis ten zdobyłam na spotkaniu kulinarnym STOWARZYSZENIA” KRZEMIANKI ” , na którym to danie było zaprezentowane. Jajka faszerowane pastą śledziową . Składniki : jajka gotowane, śledzie matiasy lub konserwowe, majonez sól,pieprz, papryka czerwona, Sposób przygotowania : Ugotowane jajka przecinamy na pół , wydrążamy żółtka i wkładamy do miskUgotoi. Do żółtek wkładamy bardzo
Pysznosci Babci Basigramów miękkiego masła, 3 jaja, Ponadto do posmarowania placka : dżem morelowy Sposób przygotowania : Do około 8 łyżek gorącej wody wsypujemy 50 gramów kakao i ucieramy na gładką pastę ( żeby nie było grudek ) Dodajemy resztę produktów i ucieramy – miksujemy wszystko razem, Metoda ta jest szybka i skuteczna. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem do pieczenia
Pysznosci Babci Basiminuty z każdej strony. Każdy usmażony placek przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki na pesto miksuję lub ucieram w moździerzu na gładką pastę. Gotowe placki ziemniaczane przekładam pesto i podaję z pomidorkami oraz ugotowanym jajkiem w koszulce. Smacznego, Klaudia. *Jajko w koszulce proponuję wykonać według tego przepisu
Mango Papaja