jeśli ktoś lub bardziej wyraziste smaki. Wszystko dekorujemy płatkami migdałów. Tak wykonane pesto możemy wykorzystać do ugotowanego makaronu al dente, jako sos , czy do świeżego pieczywa jako pasta do kanapek. Jedna łyżka dodana do zup jarzynowych dodatkowo może urozmaicić jej smak, a dodana do sałatek może nadać jej niepowtarzalny charakter. Pesto wykorzystuję do różnych dań, ma przeróżne zastosowania
Aromatyczne Podróżeświeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) – 225 g mąki
Posadzone i zjedzoneZbiory kurek po oczyszczeniu zmiksowałam blenderem na papkę, dodałam warzywa i wyszła mi pyszna pasta – baza do zup i sosów na zimę. Gałkownicą do lodów podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie
Posadzone i zjedzonepatelnię dodać ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć je aż będą złote ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni. Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chilli zmiksować na pastę z dodatkiem 4 łyżek wody. Na patelni rozgrzać kolejną porcję oliwy i przesmażyć na niej nasiona kminu rzymskiego i czarnuszkę. Po chwili dodać kurkumę, mieloną kolendrę i kmin rzymski
Codzienne Gotowaniemaśle z oliwa podsmażamy posiekana cebulę z czosnkiem. Powinny się lekko zeszklić. Dorzucamy nerkowce oraz koper, kolendrę, imbir i chili. Przesmażamy minutę. Dolewamy 4 łyżki wody i miksujemy na pastę. Może mieć grudki, w niczym to nie przeszkadza. Dodajemy przecier pomidorowy, mleczko i wywar. Mieszamy, zagotowujemy, dodajemy listek. Pyrkoczemy ok 10 minut. Dorzucamy upieczone różyczki kalafiora i ziemniaki. Gotujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórysię przepisem na blogu. To chyba nie nasza bajka ;) Gdy przyrządziłam swoje suszone pomidory w zalewie byłam z siebie dumna, niestety pomidory okazały się niewypałem, a zrobiona z nich pasta jeszcze większym koszmarkiem - fuu! W tej kwestii muszę się jeszcze podszkolić ;) W lipcu udało mi się opublikować 11 przepisów: Dania obiadowe: Ekspresowe zielone curry z kurczaka Gulasz piwny Grillowany kurczak
Cooking MonsterNadal bardzo lubię wszystkie pasty kanapkowe i to, że nie pojawiają się one na blogu to czysty przypadek. Jeżeli szukacie nowego pomysłu na smarowidło to może to fasolowe przypadnie wam do gustu? Ja lubię bardzo! 2 szkl ugotowanej fasoli 1 – 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chili
Polska Zupadań z grilla🙂 Składniki: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sok z 1/2 limonki sól i pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu … Czytaj dalej Dip z tahini
czarrna od kuchniskończę malowanie, bo osobiście mam już dosyć mojego jedzenia w biegu. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: Jajka Zupy Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki Słone Pasty do chleba Dodatki Dużo tego, prawda? Osobiście mam na celowniku kilkanaście przepisów, bo listy składników nie są wymyślne, a sposób przygotowania dość prosty. Właśnie o to chodzi, żeby się
Blondynka GotujeInternecie istnieje wiele przepisów na zrazy wołowe. Dziś zmieniamy trochę tradycyjny przepis i dodajemy pastę z suszonych prawdziwków,które dodadzą potrawie niesamowitego smaku i aromatu. Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu a poświęcony im czas zrekompensuje się smakiem i zdziwi nie jednego smakosza. W naszej kuchni ten przepis zagościł na stałe i sądzę , że w waszej też tak będzie. Pamiętajmy
Niezły Młynekwięcej 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 250 ml mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu 0/5 łyżeczki pasty waniliowej Składniki na mus jeżynowy: 300 g jeżyn 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny dodatkowo: garstka jeżyn Wykonanie: białka ubić. Gdy są prawie sztywne, pod koniec ubijania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowuję z niego caponatę do grzanek. W mig znika i zawsze dziwnym trafem okazuje się, że jakoś mało go wyszło. Ale bakłażana można wykorzystywać na wiele sposobów. Jako składnik pasty kanapkowej też jest pyszny. W tym roku postanowiłam zamarynować go po zgrillowaniu. Plastry takiego bakłażana są idealne na kanapki czy jako dodatek do sałatek. Ci, którzy preferują pikantniejsze smaki
Codzienna kuchnia niecodziennaspróbujcie, a zapewniam, że jeszcze niejednokrotnie wrócicie do tego przepisu. (około 17 sztuk) 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna pełnoziarnista) 70g mąki pszennej 100g masła 75-80g pasty sezamowej - tahini 80g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 50g czekolady gorzkiej Wszystkie składniki (bez czekolady) umieścić w misce i dokładnie
Di gotujetwarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Pigwa, prócz cukrów i kwasów organicznych, zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ
W mojej kuchniniszczy smaku potrawy. Trochę zabawy podczas gotowania jest, ale efekt końcowy jest naprawdę smaczny i warto spędzić ten czas w kuchni :) Moussaka is a Greek lasagna only instead of pasta we have vegetables. The sauce itself has also a bit different seasoning than in Italian cuisine, but the rule is the same – a layer of vegetables, a layer
Martyna Cooks