Ciasto właściwe 550 g mąki pszennej 135 ml mleka 60 g masła 3 łyżki cukru 1 duże jajko 1 żółtko Nadzienie serowe 300 g sera białego półtłustego 1/2 łyżeczki pasty z wanilii 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego 1 żółtko Dodatkowo 200 g jeżyn Nadzienie serowe Do sera dodajemy wszystkie składniki. Przy pomocy widelca dokładnie rozcieramy
Wędrówki po kuchniWykonanie: Nasiona kolendry utarłam w moździerzu. Czosnek oczyściłam i drobno posiekałam. Dodałam chili, imbir, kolendrę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszałam. W rondelku rozgrzałam oliwę i dodałam wymieszana pastę. Chwilę smażyłam na małym gazie. Wsypałam cukier, wlałam ocet i dodałam skórkę z cytryny. Wymieszałam i zostawiłam do gotowania na małym gazie. Kiedy cukier już się rozpuścił gotowałam jeszcze około
Kuchnia u Krysiużywasz gotowej z puszki). Cebulę poszatkuj na małe kawałki i lekko zrumień na oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, by zmiękły. Ugotowaną kaszę zmiksuj na pastę w malakserze/blenderze (jeśli masa jest zbyt sucha i sprawia trudności podczas mielenie, dodaj odrobinę wody, by ją rozrzedzić). Podobnie soczewicę - po czym wymieszaj kaszę gryczaną i soczewicę w jednej misce
Moje Qulinariaużywasz gotowej z puszki). Cebulę poszatkuj na małe kawałki i lekko zrumień na oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, by zmiękły. Ugotowaną kaszę zmiksuj na pastę w malakserze/blenderze (jeśli masa jest zbyt sucha i sprawia trudności podczas mielenie, dodaj odrobinę wody, by ją rozrzedzić). Podobnie soczewicę - po czym wymieszaj kaszę gryczaną i soczewicę w jednej misce
Moje Qulinariaoleju kokosowego. Możesz je również piec na suchej patelni — będą wtedy sztywniejsze, lecz trochę popękane. Tapenada Wszystkie składniki włóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli. Podanie Fenkuł pokrój na plastry, posmaruj odrobiną oliwy i grilluj przez kilka minut z obu stron. Podpłomyki posmaruj tapenadą. Ułóż nań grillowany koper włoski
Food Squarerazu zapałałam do niego uczuciem (choć tego dnia miałam w planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę przesądziła przecena na borówki; od razu zabrałam się do pracy. Cynamonowa, maślana pasta wbrew pozorom wcale nie dominuje; wręcz przeciwnie - wspaniale podkreśla smak soczystych owoców, których jest tutaj naprawdę dużo. Do tego mięciutkie i delikatne (mimo dodatku mąki razowej) ciasto o aromacie kardamonu
Pożeraczka, czyli raz adobrzegodziny. Cytryny wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę i odłożyć. Z cytryn wycisnąć sok. W rondlu wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem. Dodać odrobinę wody tak, by powstała gęsta pasta. Dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny i resztę wody. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), żeby nie powstały grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać żółtka i masło podgrzewając
Pociąg Do KuchniPesto z jarmużu Pesto z jarmużu… czemu właśnie z niego? Ano dlatego, że nie jest on tylko bardzo zdrowy (zawiera duże ilości, m.in. witaminy K
Blendmanświetnym dodatkiem do obiadu czy przekąski, ale też same w sobie stanowią danie. Możecie je jeść polane śmietaną czy jogurtem z dodatkiem cukru, z musem z makreli, z różnymi pastami oraz dipami. Możecie też zalać je mięsnym lub warzywnym gulaszem. Sposobów jest wiele. I choć praktycznie każde placki ziemniaczane składają się z jednakowych składników, zawsze smakują inaczej
Zasmakuj Kuchnihummus .Jako ,że bez dodatków smakuje raczej nijako podaję wam moją ulubioną – na razie – wersję z pesto pietruszkowym. Składniki: 250 g gotowej ciecierzycy z puszki 3 łyżki pasty tahini mały ząbek czosnku sok z cytryny do smaku 3 łyżki oliwy szczypta soli odrobina lodowatej wody,dodajemy podczas miksowania Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki
Ladylaura.mescoliamo la ricotta con il peperone rosso, giallo e le olive. Aggiungiamo il sale, il pepe e l'origano secco a piacere. Rimuoviamo delicatamente la carta da forno dalla pasta. Distribuiamo sulla superficie il ripieno di ricotta e lo arrotoliamo con delicatezza. Prima di servire, lasciare il rotolo per un'ora in frigo. Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuocaoregano dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie bułeczek do odrywania: Przygotuj zaczyn. Do dużej miski pokrusz drożdże, dodaj cukier, 1 szklankę mąki i ciepłą wodę. Wymieszaj na gładką pastę i odstaw na ok. 15 min., aż zaczyn zacznie się pienić. Do zaczynu dodaj pozostałe składniki ciasta: sól, pozostałą mąkę, roztrzepane jajko oraz oliwę. Zacznij od wymieszania wszystkiego widelcem
Chilli Czosnek i Oliwazastąpić siemieniem lnianym) Farsz: 3 garści umytego jarmużu 180 tofu wędzonego (w wersji niewegańskiej można zastąpić serem żółtym) 3 ząbki czosnku 1 cebula (pokrojona i podsmażona) 1 łyżka pasty sezamowej tahini 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz szczypta słodkiej papryki wędzonej PRZYGOTOWANIE 1. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj roztopiony olej i sól. Zalej wrzątkiem i chwilę
Powiedz dietom niepasta jest wyjątkowa jak na smarowidło do chleba bo jest lekko słodkawa. Jednak dodatek wina nadaje jej ciekawego aromatu. W sumie to oryginalnie był to przepis na zupę. Jako, że nie ma dla... Source
Szybko Tanio Smaczniepewnością będę dalej podążać "chutneyowym" szlakiem :) Składniki: 300 g malin 1 mała cebula 1/2 szkl. cukru 4 goździki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pasty imbirowej (lub kawałek korzenia imbiru) 1/3 szkl. octu balsamicznego szczypta soli sok z połowy cytryny Wykonanie: Maliny wsypać do garnka, dodać cukier i zagotować na małym ogniu (cukier powinien się rozpuścić
zadanie-gotowanie