Wpis archiwalny (z poprzedniej wersji bloga) Moi drodzy, dzięki uprzejmości firmy BAKRA w moim domu zagościły wspaniałe, zdrowe i pyszne produkty: Tahini – czyli pasta sezamowa: Tahini powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, znanego i cenionego na całym świecie. To bogate źródło magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie
Słodkie okruszkiCzasem jednak nie jest to potrzebne. Paprykę, rzodkiewki i natkę pietruszki kroję w drobną kostkę. Czosnkowe aioli W moździerzu ucieram czosnek z sokiem z cytryny i solą na gładką pastę. Żółtka ubijam mikserem z utartym czosnkiem na jasną, puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce, wlewam olej lniany cały czas ubijając. Kiedy olej się skończy powinniśmy uzyskać gładki, puszysty
Mango PapajaMakrela jest produktem bardzo wdzięcznym w przygotowaniu. To bardzo szybki sposób na pyszne kanapki bez konieczności ciągłego jedzenia szynki lub sera. Pasta z wędzonej makreli to popularne i niedrogie smarowidło, które świetnie zastąpi masło jak i wędlinę jednocześnie. Składniki na 6 kromek pieczywa Wasa: 1 makrela wędzona - obrana z ości i rozgnieciona widelcem 2 jajka
Alutka-Gotujeostrą papryczkę tniemy nożyczkami na małe kawałki. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, chili, słodką paprykę, ostrą papryczkę, ziele angielskie, goździki. Gotujemy około 3 minuty aż pasta zmieni kolor na ceglasto – czerwony. Następnie dodajemy pozostałe składniki razem z wodą. Gotujemy około 30 minut aż sos zgęstnieje. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszamy. Na koniec wyjmujemy liść
Smaki Ewymożecie do oddzielania papryki użyć łyżeczki - przecież i tak za chwilę będziecie blendować. Paprykę mieszamy z sosem sojowym, dodajemy szczyptę ostrej papryki i czosnek - blendujemy na gładką masę. Taką pastę możecie trzymać maksymalnie do 5 dni w lodówce. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQłyżka słodkiej papryki w proszku plus odrobina do dekoracji 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Do kielicha blendera przełóż ugotowaną ciecierzycę oraz papryki, po czym zmiksuj na gładką pastę. Następnie dorzuć pozostałe składniki: mleko kokosowe, oliwę, starty czosnek, słodką paprykę, sok z cytryny oraz sól i ponownie zmiksuj do połączenia składników. Na koniec spróbuj i w razie konieczności dodaj
Roślinna - blog wegańskisobą. Na drugie śniadanie, na obiad, na lekcje, na zajęcia, do biura czy dokądkolwiek. Są tu jajka w roli głównej, zupy i sałatki, dania z ryżem, makaronem czy plackami, pasty do chleba i coś na słodko. Wszystko mocno kompaktowe, łatwe do podzielenia i przeniesienia. Zerknijcie, spróbujcie, a potem kombinujcie sami
GRUBY WAŁEKgotówki np. , tak jak ja ;). Nie ma żadnego problemu aby za zamówienie zapłacić przelewem i jedyne co nam pozostaje to czekać na dostawę. Tagliatelle w sosie śmietanowo - parmezanowym z pastą truflową i kurczakiem oraz mini mozzarella w szynce dojrzewającej z pomidorami, pesto i rukolą Presto to sieć restauracji działając a w różnych miastach Polski , ja swoją znalazłam na warszawskim Ursynowie
Projekty ze smakiemKotlet panierowany z Piersi Kurczaka - 7 dzień diety Podwieczorek : *************************** - Pierniczki z mlekiem - 6 dzień diety - Owoc Kolacja : ************************* - Sałatka z Sałaty i Kurczaka - 6 dzień diety - Pieczywo z Pastą Jajeczną - 7 dzień diety
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibyć. Na wszelki wypadek. A teraz właśnie naszła nas ochota na pesto z makaronem. Pyszne i naprawdę proste i szybkie. Cała rzecz z tym pesto wzięła się od artykułu Pasta i basta! Weszliśmy tam i napatrzeć się nie mogliśmy. Takie dania, takie zdjęcia... Eeehh... A że - jak pisaliśmy - makarony uwielbiamy, nie mogliśmy się oprzeć i też coś w tym temacie
Marder&Marder ManufactureWspaniała wiosenna, lekka i smaczna przekąska z rzodkiewek nadziewanych pastą z wędzonego sera, szczypiorku i majonezu to apetyczna przystawka, która świetnie smakuje podana przed daniem głównym i doskonale zaostrzy apetyt na więcej. składniki na 12 sztuk 12 dużych rzodkiewek 10 dag żółtego wędzonego sera 2- 3 łyżki majonezu pęczek szczypiorku czarny pieprz przepis Szczypiorek drobno siekamy. Ser żółty
Smakowite Daniabył pewien wewnętrzny smutek spowodowany anonimowością. Właśnie wtedy postanowiłem stworzyć bloga. Tematyka nie była do końca przypadkowa, ponieważ to czym zawsze się chwaliłem, że mi najlepiej wychodzi to pasty i sosy, dlatego też tematyka związana z miksowaniem wydała mi się najlepsza. Po otworzeniu bloga nagle zacząłem mieć duży problem z wolnym czasem, ponieważ myślenie o nowych przepisach, nauka i dziewczyna
Blendmanbędą nimi pokryte wyłączam źródło ciepła pod patelnią i przekładam nasiona do malaksera. Całość miksuję chwilę aż nasiona będą pokruszone na mniejsze kawałki. Nie miksuję zbyt długo, gdyż uzyskałabym pastę. Obręcze układam na desce do krojenia wyłożonej folią spożywczą. Na dno obręczy wkładam po równo przygotowany spód, mocno dociskając. Deskę z obręczami wypełnionymi kruchym spodem umieszczam w lodówce. Galaretkę rozpuszczam
Mango Papajakonferencja, na którą się dziś wybrałam była naprawdę warta udziału. Tylko podróż zmordowała mnie jak nigdy... dlatego na kolację była bardzo prosta, ale za to rewelacyjna w smaku, pasta do kanapek :-) Spróbujcie koniecznie... SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki) 1/2 awokado 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 1 - 2 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo, studzimy
Czary - gary w kuchnitwardo, studzimy i kroimy w drobną kostkę lub rozgniatamy widelcem. Awokado rozgniatamy widelcem, koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce i dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce. Taka pasta genialnie smakuje w połączeniu z tuńczykiem, pomidorem lub z jednym i z drugim razem
Czary - gary w kuchni