pasty - 13297 przepisów (strona:574/887)

Smaki Kuchni Włoskiej - moja encyklopedia o kuchni włoskiej 113

kulturze kuchni włoskiej w Polsce. Nie znajdziemy tam ogromnej ilości przepisów, bo jest ich tam zaledwie kilkanaście, ale za to solidne podstawy jak przyrządzić solidny wywar, dobre spaghetti czy pastę z warzyw. Za to jest to kopalnia wiedzy o produktach wykorzystywanych głównie w kuchni włoskiej. Historia makaronu, rodzaje, zastosowanie, dobry przepis na niego, kurcze aż w głowie mi się zakręciło

Blondynka Gotuje
Razowe świderki z pieczarkami i ajvarem 175

porcję, ilość proporcjonalnie zwiększyć do ilości osób) około 120 g makaronu świderki razowe Makarony Polskie 3 większe pieczarki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula 2 łyżki ajvaru - pasty paprykowej ze Sklepiku ze smakiem 1/4 szklani wody sól pieprz zioła włoskie mieszanka przypraw w młynku (około 3-4 przekręcenia młynka) olej do podsmażenia do podania posiekany por i mały pomidorek cherry

Słodkie okruszki
Sałatka w słoiku idealna na piknik 201

wycieczki na łono przyrody. Kto wie jak zakończy się ta przygoda w plenerze? A co w koszyku? Mogą się tam znaleźć owoce, bagietka, domowe ciasto, sałatki zamknięte w słoiku, pasty do chleba typu hummus, koktajle owocowe, pralinki w czekoladzie, sery pleśniowe…Jedzenie powinno być lekkie, sezonowe, niezbyt ostre.   Na pikniku najlepiej się sprawdza jedzenie, które można jeść palcami

Bon Appetit Małgorzaty
Guacamole 129

razu polewamy sokiem z limonki (inaczej ściemnieje) oraz dodajemy dużą szczyptę soli. Rozgniatamy widelcem bardziej – aż awokado będzie składało się z małych kawałków – nie rozgniatajcie tylko na pastę – guacamole jest smaczniejsze, gdy ma wyraźną strukturę. Cebulę i chili kroimy w bardzo drobną kostkę. Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek wyciskamy, a kmin rozcieramy w moździerzu. Pomidora kroimy

Poezja smaku
Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem 125

skorzystania z innych przepisów z cieciorką w roli głównej: Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi

Moja smaczna kuchnia
Kasza orkiszowa z pesto, ciecierzycą i papryką 227

soli oraz pieprzu 1 łyżka soku z cytryny Składniki na pesto miksujemy dokładnie za pomocą blendera lub malaksera na pesto lub jeśli mamy tyle cierpliwości ucieramy w moździerzu. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Kaszę gotujemy do miękkości w wodzie. Jeszcze ciepłą mieszamy z pesto. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i ugotowaną ciecierzycę. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz

Mango Papaja
Sandwicze z cheddarem, szparagami, guacamole i ostrym sosem mango 143

patelni grillowej smażymy do miękkości (około 8 minut). Awocado obieramy, rozgniatamy widelcem i zalewamy sokiem z limonki i tabasco. Pomidora i czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do pasty z awocado. Doprawiamy do smaku sporą szczyptą soli oraz posiekaną pietruszką lub kolendrą. Kromki chleba opiekamu w grillu elektrycznym. Na każdą z trzech kromek kładziemy po plasterku sera i grillowane

Mienta blog
Pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli 134

Kanapki z serem i wędliną są i szybkie i smaczne, wiadomo, ale czy można jeść w kółko to samo?! ;) Dlatego też dla urozmaicenia podsuwam Wam pomysł na bardzo smaczną pastę z białej fasoli z dodatkiem słodkiej, karmelizowanej cebuli podlanej odrobiną półsłodkiego wina dla podkręcenia smaku i szczyptą majeranku, którego nie może zabraknąć przy potrawach z fasoli- nie tylko ułatwia trawienie

Kraina Miodem Płynąca
Babka czekoladowa o smaku miętowym 170

miętowym przyjęła się. Była tak delikatna w smaku, że moje rebiata prawie go nie odczuła. Pewnie ja też wolałam nie przesadzić z miętą. To ma być ciasto, a nie pasta do zębów…ha, ha… Babka czekoladowa jest bardzo wilgotna i puszysta. Zawsze piekę babkę na maśle. Dodaję gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao. Lubię kiedy babka czekoladowa jest

codojedzenia
Młoda kapusta z koperkiem 178

dolewamy wodę i sól. 3. Gotujemy do miękkości pod przykryciem - około 20-30 minut 4. Miękkie masło ucieramy na talerzyku z mąką. Kiedy kapusta jest miękka dodajemy do niej pastę ( masło się rozpuści a mąka zagęści kapustę bez grudek ) i zagotowujemy całość. 5. Koperek siekamy, dodajemy do kapusty, wyłączamy gaz i przykrywamy na kilka minut aby smaki się przeniknęły

kawawszklance
Brązowy ryż z tuńczykiem i nutą ajvaru. Pomysł na lekki obiad. 235

ajvaru najlepiej smakuje na ciepło, ale można je również zjeść na zimno. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 100 g brązowego ryżu (u mnie Uncle Ben's) 1 łyżka ajvaru (pasty paprykowej) 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka jogurtu typu greckiego szalotka + tłuszcz do smażenia (u mnie mix olejowy około 1/2 łyżki) 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym

Słodkie okruszki
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 186

szpinak zmięknie i straci na objętości. SOS MAŚLANY Szalotkę bardzo drobno siekamy. Tak samo postępujemy ze szczypiorem, pietruszką i kaparami. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy na pastę. W rondelku rozpuszczamy 2 części masła i smażymy do zrumienienia i zbrązowienia, około 5-6 minut. Dodajemy drobniutko posiekaną szalotkę i smażymy ją tylko do czasu aż się zeszkli

Karo in the Kitchen
Batoniki z amarantusa – bez pieczenia 233

pieczenia Powoli mam już dość słodkiego. Strasznie dużo przez całe moje życie przewijało się smaków słodkich i z upływem lat coraz większa nachodzi mnie ochota na sięgnięcie po wytrawne pasty, przekąski i śniadania, ale te batoniki z amarantusa musiałem/bardzo chciałem zrobić. Niesamowicie proste i pyszne. Poza tym amarantus z paczki od Dobrej Kalorii zmarnować się nie może Amarantusa samego

Blendman
Pietruszkowy mintaj 164

oliwek pieprz, sól szczypta chili olej do smażenia buraczki kulki dynia marynowana Pietruszkę drobno siekamy, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wszystko mieszamy z oliwą z oliwek. Filety nacieramy pastą pietruszkową (grubo) i wkładamy do lodówki na 30 minut. Doprawiamy chili, solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy, moczymy filety, a następnie panierujemy je w mące – czynność powtarzamy jeszcze raz. Smażymy na złoto

Gotowanie i blogowanie