szklanki wody 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g Do nasączenia: 200ml wody 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru 1 kropla pasty waniliowej (jeśli nie mamy, pomijamy) Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1-2 krople aromatu śmietankowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią jeśli chcemy
Mała CukierenkaKuchnia Kiszonka. autorka: Katarzyna z Vegarnkowa | blog: vegarnkowo GRZYBY Grzyby w occie 2016 autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Grzyby marynowane (przepis uniwersalny) autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Pasta z grzybów leśnych ( tu: tenzełów) :) autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Grzyby w sosie pomidorowym autorka: GoKla | blog: Stary Zeszyt OWOCE Konfitura z arbuza autorka: sammakko | blog: Fiołkowa Kuchnia
Weekendy w domu i ogrodzieml.bulionu 2 goździki 1 łyżeczka cukru sól `~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka pokroić na kawałki.Umyć,osuszyć.Zrobić marynatę z czosnku i miodu.Czosnek obrać,pokroić dodać miód i wszystko razem zmiksować na pastę.Posmarować kurczaka i zostawić na noc w lodówce .Kurczaka posolić, opiec na złoty kolor(uważać aby się nie spalił) odstawiamy. W garnuszku podgrzać dżem,zalewamy bulion.Słodzimy,dodajemy goździki i gotujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibiszkopt czy ciasto ptysiowe, ale może sos do kaczki będzie dobry też do ciemnego mięsa kurczaka? A jeśli zamiast bułki tartej użyjesz otrębów, może wchłoną mniej tłuszczu? Zamiast pasty chili może dasz coś łagodniejszego, wiedząc że domownicy nie lubią tak pikantnych potraw? Myśli są niewidzialne, ale bezmyślność jest widoczna. Stanisław Jerzy Lec Na szczęście znakomita większość
Karo in the Kitchenrozdziale pokazuje techniki formowania bułek i prezentuje fascynujące pomysły na pieczywo z różnych stron świata. Rozdział V - Potrawy z chebem i do chleba , znajdziecie w nim pomysły na pasty do chleba, zupy i sałatki z chlebem. Od kilku dni z wielką przyjemnością przeglądam tę książkę, a jutro w Mojej Sobotniej Piekarni upiekę chleb żytni na zakwasie, jeszcze nie zdecydowałam, który
Codziennik KuchennyBakłażan i sos jogurtowy z mocną nutą czosnku to wyjątkowo dobrana para. Kiedyś przygotowałam typowego dla kuchni kaukaskiej bakłażana z pastą orzechową. Danie to przepyszne, jednak dosyć pracochłonne i kaloryczne. W dzisiejszym przepisie szybszym i ,,lżejżym" niż pierwowzór starałam się oddać charakter poprzedniej potrawy. Nie zabrakło tu typowych dla kuchni kaukaskiej dodatków: granatu, kolendry, orzechów. Robiłam również nieco inną
Codziennik KuchennyObco brzmiące słowo ajvar, kryje za sobą pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan. Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili. Można ją kupić w sklepie sieciowym ( w słoiku ) i używać według uznania. Ja przygotowałam udziec z indyka. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 spory udziec z indyka Papryka słodka Papryka ostra Sól Niewielka ilość oleju
Smaki EwyMasło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła Ile to razy, od momentu przejścia na weganizm, miałem ochotę na pajdę świeżego chleba z masłem, na świeżą chałkę
Blendmankrem maślany: 2 białko 130 g cukru 170 g miękkiego masła 150 g malin (świeżych lub mrożonych) dodatkowo: 1 kg marcepanu różowy, brązowy i czarny barwnik spożywczy w paście różowe cukrowe perełki Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maliny z cukrem zagotować, przetrzeć przez sitko. Dodać odciśniętą żelatynę, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodać maliny, delikatnie wymieszać. 1/3 kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoraz szczypiorkiem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Poniższa bagietka pocięta w plasterki będzie idealną przekąską na fingerparty. Taką bagietkę możecie podać na talerzu z plasterkami rolady serowej nadzianej pastą jajeczną i szynką . Składniki: 5-6 półbagietek (małe, podłużne bułeczki) 150 g wędliny, np. szynki konserwowej 2 opakowania serka wiejskiego (około 0,5 kg) 1 pęczek rzodkiewki 2 łyżki
UgotowaćPachnące ziołowymi pomidorami z lekko chrupiącymi plasterkami kiełbasy z dodatkiem wytrawnych oliwek - czy to może nie smakować?;D U nas w domu uwielbiamy wszelkie dania z makaronami, pastami, ryżem. O ziemniakach nie wspomnę;) Wszystkie są zdrowe i w zasadzie szybko się je robi. Tak też jest z tym spaghetti - kolejnym na moim blogu;) Będę Was nimi zasypywać :) w różnych
Zasmakuj Kuchnijedna Lubella! ViolaPassion Moja rodzina Kocha Się w makaronach. Ja swą miłość do Pasty poczułam dopiero na wakacjach w Rzymie . Teściowa faszerowała mnie makaronem w każdej postaci , nie mogłam pojąć połączenia makaronu z samym sosem z minimalnym dodatkiem bazylii . Dziś już wiem ,że to my Polacy lubimy eksperymenty które rodzą się w naszych kuchniach. I chwała
Viola cooks with passionrozdrobniłem delikatnie widelcem. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem z dwoma łyżkami majonezu, doprawiłem solą i pieprzem. Sałatę po opłukaniu porwałem na mniejsze kawałki. Rozgrzałem patelnię posmarowaną masłem. Na tortilli rozłożyłem pastę, uzupełniłem kawałkami sałaty. Tortillę zwinąłem w rulony, schłodziłem, pokroiłem w ukośne kawałki. Gotowe
R'n'G KitchenWeekend znów miałam trochę pracowity. W piątek byłam na targu, kupiłam czerwoną paprykę i śliwki węgierki. Zrobiłam pastę paprykową i powidła śliwkowe. Widziałam też żurawinę, ale była mało dojrzała. Dwa lata temu robiłam z niej nalewkę, która smakowała bardzo pysznie. W sobotę byłam z moim u jego siostry i piekłyśmy razem ciasto czekoladowe oraz zapiekankę warzywną. Kiedyś, jak miałam więcej
Zakątek rozkoszy kulinarnychadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z gruszkami i serkiem Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160g cukru 3 jajka 120g serka mascarpone 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub pasty waniliowej 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki oleju 2 gruszki Dodatkowo: 2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
Mała Cukierenka