smaku 2 ogórki konserwowe Wykonanie: Do miski wkładamy żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy serek,chrzan przyprawiamy solą i pieprzem dokładnie łączymy ze sobą. Ogórki kroimy na cztery części. Przygotowaną pastę smarujemy na plastrach szynki, kładziemy jeden kawałek ogórka wysuwając kawałek na brzeg szynki, rolujemy. Układamy na talerzu lub na półmisku. Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej pasty ajwar sól, pieprz słodka papryka curry Przygotowanie: Fileta pokroić w kostkę i posypać … Czytaj dalej Kurczak na ostro z ajwarem
czarrna od kuchniMięso z rosołu czasami mrożę, i gdy uzbiera się większa porcja, przygotowuję krokiety, paszteciki lub pasty do chleba. Tym razem mięso zużyłam do farszu na pierogi. Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 niepełna łyżeczka soli 1 szklanka bardzo ciepłej wody Nadzienie: 500 g ugotowanego mięsa (u mnie filety z kurczaka
Czerwień i błękitmojej małej niuni ale i o nastolatku, który też wciąga je taśmowo. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki drobnego cukru do wypieków 3 jaja pół łyżeczki pasty waniliowej Wykonanie: Jajka ubić w całości. Dodawać stopniowo cukier i wanilię nadal dokładnie ubijając. Dodać i delikatnie wmieszać szpatułką wcześniej przesianą mąkę. Formować łyżką małe placuszki na blaszce wyłożonej papierem
Pysznie & Piękniewięc chyba warto wypróbować. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g gorzkiej czekolady 130 g miękkiego masła 1,5 szklanki drobnego cukru łyżeczka pasty waniliowej ew. olejku waniliowego 4 jajka - osobno żółtka i białka szczypta soli 0,5 szklanki masła orzechowego (3-4 łyżki) 0,5 szklanki mleka polewa 2 szklanki cukru pudru
Pysznie & Piękniemasła 5 jajek 250 ml wody sól pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka łyżeczka pasty waniliowej pół szklanki cukru 200-300 g miękkiego masła Wykonanie: ciasto: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko
Pysznie & Piękniewody sól 2 łyżeczki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka łyżeczka pasty waniliowej pół szklanki cukru 200-300 g miękkiego masła 100 g czekolady gorzkiej Wykonanie: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzący płyn wsypać wymieszaną i przesianą mąkę, kakao
Pysznie & Pięknieotoczeniu. Tym razem wersja taka troszkę orientalna z curry i mleczkiem kokosowym. Składniki: 6- 7 filetów śledziowych 150 ml mleczka kokosowego 1 duża cebula 4-5 łyżek oleju kurkuma pasta curry(w moim przypadku czerwona) szczypiorek Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na małe kawałki. Mleczko kokosowe, olej, łyżeczkę kurkumy i dwie łyżeczki curry dobrze razem połączyć. Cebulę drobno pokroić posypać
Pysznie & PięknieSkładniki: 6 filetów śledziowych 1 czerwona papryka 3 jajka 1 ogórek kiszony 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku na sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka pasty lub przecieru pomidorowego pieprz ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na drobną kostkę. Paprykę piec w piekarniku do momentu aż skórkę będzie można łatwo zdjąć i cała
Pysznie & Piękniełyżki miodu 20 dag posiekanych orzechów włoskich krem budyniowy: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 żółtka 1 łyżeczka pasty waniliowej opcjonalnie pół kostki miękkiego masła oraz puszka kajmaku Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito razem z sodą na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić
Pysznie & Piękniekwiatów napoje i miód. I tasznik. Nie bez kozery nazywany "chlebkiem" :) Dobry dodatek do wielu potraw, choć co wytrwalsi potrafili nazbierać tego tyle, że starczyło na pastę do chleba :) Okazuje się, ze o tej porze można jeszcze spotkać pędy orlicy, o której pisałem już tutaj :) Na nasypie szukamy szczawiu, a w lesie szczawiku zajęczego. Wieść głosi, że nadaje się nawet
Kryzysowa Książka Kucharskauczestniczyć w wykładzie o tytule "Dwadzieścia odcieni kuchni włoskiej". Coś tam się dowiedziałem, coś popróbowałem, napiłem się wina, ale jeden przepis urzekł mnie wybitnie swoim kryzysowym charakterem i minimalizmem. Pasta bianco czyli biały makaron to po prostu makaron z masłem. Gdyby w Polsce ktoś w restauracji podał nam ziemniaki z tłuszczem to byśmy go wyśmiali. Jeśli jednak będzie to makaron
Kryzysowa Książka Kucharskawiększość, błędnie, odpowie spaghetti. Błędnie nie dlatego, że nie jedzą tam spaghetti, ale dlatego, że spaghetti to tylko jeden z rodzajów makaronów. Prawidłowa odpowiedź powinna brzmieć - makaron, lub pasta. Testaroli to pierwszy makaron jaki powstał na tamtych ziemiach, a jego korzenie, według badaczy, sięgają neolitu. Wywodzi się w prostej linii od pierwszego pieczywa - podpłomyków. To nic innego jak pokrojony
Kryzysowa Książka Kucharskadanie. Jako, że 2 lata temu zdobyłem mistrzostwo regionu w grillowaniu, to zrobiłem wszystko na grillu. Skoro pizza może być obiadem, to grillowana kanapka też :) Skordalia to taka pasta głównie z czosnku i podaje się ją przeważnie do dorsza, bakłażana i cukinii. Z tych trzech tylko jedna rzecz kosztuję mniej niż 5 zł za kg :) Składniki: - cukinia - czosnek - bułki - olej
Kryzysowa Książka Kucharskaryba była, ale chyba gdzieś rybę można było kupić. Śledzie to też na kartki były. Nie na kartki to była tylko taka masa rybna. Takie coś w rodzaju pasty rybnej. Natomiast wszystkie inne rzeczy to na kartki. Polakowi nawet wstęp do kawiarni był wzbroniony. Moim największym marzeniem to było, jak się skończy wojna, pójść do takiej kawiarni i zjeść ciastko
Kryzysowa Książka Kucharska