Południowo-kalifornijski Tapatio to prawdziwy ostrzacha… jak na sos z chili przystało 357mikstura może poparzyć skórę) . Przelać do słoika lub pojemnika, szczelnie przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej do fermentacji (na ok. 24-48 godzin) . Po 24-48 godzinach dodać do pasty ocet, dokładnie wymieszać i pozostawić pod pokrywką na 5-7 dni (pokrywka nie musi być szczelnie zakręcona i im dłużej sos stoi, tym będzie ostrzejszy) . Po 7 dniach ponownie przelać
Jem więc Jestem
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych. 245łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka drobno posiekanej szałwii Wykonanie: W dużej misce połączyć wszystkie składniki marynaty (czosnek rozetrzeć z solą na pastę). Polędwiczkę oczyścić i pokroić na równe plastry grubości około 1.5 cm. Paprykę pokroić w około 2 cm kwadraty. Każdy plaster boczku przekroić na pół i złożyć potrójnie w harmonijkę. Polędwiczkę
zadanie-gotowanie
Chałwowe ciasteczka z pastą tahini 217aromat! Są tak pyszne, że ciężko się powstrzymać od podjadania jeszcze surowego ciasta! Zapewniam, że ich smak podbije serca nie tylko miłośników chałwy! (około 20 sztuk) 1/2 szklanki pasty tahini 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru (można dodać więcej) 100g masła/margaryny Dodatkowo (opcjonalnie): sezam Wszystkie składniki umieścić w misce
Di gotuje
Hare moon (Las zębów i rąk #0.5), Carrie Ryan 160Tabitha can’t shake the feeling that something exists beyond the fences of her village. And when she sneaks out, past the gates and down the path into the Forest of Hands and Teeth, she meets a boy who teaches her heart things she never knew. But love in a world surrounded by so much death doesn’t come without
Tetiisheri
Krem z awokado 235Pyszna i zdrowa pasta na chlebek lub wafla ryżowego. Szybka i mega prosta w przygotowaniu. Do placuszków czy omletów też się doskonale sprawdzi. PRZEPIS banan awokado 1 łyżeczka kakao słodzik opcjonalnie Wszystkie składniki blendujemy i gotowe!!! Smacznego :) Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiisheri
Ogniste zielone curry z dorszem 300Piekielnie ostre i aromatyczne Składniki filet z dorsza 0,5 kg mleko kokosowe 1 puszka pasta curry zielona 50 g cebula 2 szt czosnek 3 ząbki brokuły ok. 30 dkg mielona … Czytaj dalej Ogniste zielone curry z dorszem
czarrna od kuchni
Domowe nachosy (pieczone) 224Przekąska na słono idealna na domówkę jak imprezę w gronie znajomych. Domowe nachosy są lekkie i chrupiące. Idealnie smakują podane z pastą na bazie awokado . Ponadto swoim kolorem zachęcają do zajadania :) Składniki: 4/5 szklanki mąki pszennej (100 g) + trochę do podsypania 4/5 szklanki mąki kukurydzianej (100 g) 3/4 szklanki wody (140 g) 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli
Ugotować
Białe szparagi z kalarepą, jajkiem w koszulce i domowym majonezem szczypiorkowym 168lnianym) 1 łyżka musztardy sok z 1/3 cytryny szczypta soli i pieprzu garść posiekanego szczypiorku Majonez Żółtka ucieram mikserem z sokiem z cytryny i musztardą na gładką pastę. Stopniowo, cały czas miksując, dodaję olej. Olej należy dodawać partiami po 2-3 łyżki. Cały czas ubijając nasza masa powinna stawać się coraz bardziej gęsta, jaśniejsza i kremowa. Po wykorzystaniu całego
Mango Papaja
Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) 216Uwielbiam białą rzodkiew. Często jem ją „od tak” lub robię z niej surówki, dodaję ją do różnych sałatek, a nawet past. Dziś zapraszam Was na prostą i smaczną surówka z białej rzodkiewki (z majonezem). Spróbujcie. Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) 2016-05-15 22:05:41 Write a review Save Recipe
Słodkie okruszki
Jaglanka czekoladowo-orzechowa 181Jaglanka czekoladowo-orzechowa Od kiedy prowadzę bloga mam bardzo rzadko okazję zjeść jaglanką, a wcześniej robiłem to niemalże każdego poranka. Jest to spowodowane chęcią próbowania nowych past, m.in. tych, które widzicie i będziecie mogli zobaczyć na łamach bloga. Od kilku dni jednak chodziła za mną królowa kasz i wreszcie jej uległem. Już ładne kilka dni nie gościła na moim stole
Blendman
Pasta z sera feta z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem 190Szybka, zdrowa, aromatyczna pasta z sera feta z ogórkiem zielonym, czosnkiem oraz koperkiem idealna na niespieszne śniadania:) Potrzebujemy: - opakowanie sera feta lub sera typu feta (250g) - pół sporego zielonego ogórka - 1 ząbek czosnku - 1/2 pęczka kopru - szczypta pieprzu ziołowego Ogórek drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno kroimy. Rozdrabniamy ser widelcem , dodając
WYSPA SZCZĘSLIWA
Pesto pistacjowo-bazyliowo-pietruszkowe 148cytrynowy Obrane pistacje blendujemy, dodając 2 łyżki oliwy. Dodajemy bazylię oraz listki pietruszki, parmezan , podlewając oliwą- blendujemy. Kiedy składniki są rozdrobnione przyprawiamy do smaku. Pesto musi mieć konsystencję gęstej pasty. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWA
PASTA Z ZIELONEJ SOCZEWICY 241Jeśli lubisz jeść zdrowo ta pasta jest dla Ciebie. Zielona soczewica, suszone pomidory , oliwa, czosnek, zioła i przyprawy sprawiają ,że jest pyszna!!! Można przygotować ją wcześniej i przechowywać w słoiczku w lodówce kilka dni. Smacznego. POTRZEBUJEMY: 200-250 g zielonej soczewicy 6 pomidorków suszonych w oliwie 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka pestek z dyni ( niekoniecznie) 4 ząbki
WYSPA SZCZĘSLIWA
ZAPIEKANKA Z PUREE ZIEMNIACZANYM SZPINAKIEM I WĘDZONĄ MAKRELĄ 293Propozycja na obiad lub kolację. Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem, brokułami i puree ziemniaczanym smakuje wyśmienicie. Makrelę zazwyczaj wykorzystuje się w pastach kanapkowych, ale dodana do zapiekanki idealnie zastąpi składnik mięsny. Kremowe puree ziemniaczane i świeże liście szpinaku wzbogacą smak naszego dania. Polecam! Składniki: około 0,5 kg. ziemniaków około 0,5 szklanki mleka 1 łyżka masła
potrawyregionalne
Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni 204patelni podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego lub przekąskę. Fanom pieczarek polecam inne przepisy na te popularne grzyby: Kremowa zupa z pieczarek Sałatka ze szpinaku i pieczarek Pasta z jarmużu i pieczarek Bukiet warzyw z patelni
My Chcemy Jeść