pasta - 16803 przepisów (strona:786/1121)

Jajka faszerowane awokado 171

tydzień są już święta , wow szybko zleciało. Jeżeli już mow a o W ielkanocy to przychodzą mi na myśl jajka faszerowane! W tym roku proponuję faszerowane past ą z a w okado :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną 249

twarogowy, drobno mielony, smarowny, w żadnym wypadku ser z pudełka, serek sernikowy czy twarożek, ucieramy z dwoma całymi jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Zamiast ekstraktu waniliowego można użyć pasty waniliowej, cukru z prawdziwą wanilią. Odkładamy do lodówki.   ŻURAWINOWY DŻEM W 10 MINUT Żurawiny myjemy, wrzucamy do rondelka, zgniatamy je żeby duże owoce popękały i zasypujemy cukrem. Wlewamy 3 łyżki

Karo in the Kitchen
Babka zebra 1813

łyżeczki proszku od pieczenia szczypta soli 2 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao bez cukru 7-9 łyżek wody 300g masła 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką pasty waniliowej) 5 dużych jajek ½ szklanki mleka w temperaturze pokojowej Dodatkowo: cukier puder do posypania   1. Mało roztopić i odstawić do ostygnięcia. 2. Formę do babki o średnicy

Mała Cukierenka
Sobota w kuchni 139

żebym żałowała 6 weekendów, które spędziłam w szkolnej ławce, bo wiedza o jedzeniu jest równie ważna, jak samo jedzenie :) Paliwa na cały dzień dostarczyło klasyczne śniadanie – bułka z pastą z awokado, potem było już tylko lepiej. Drugie śniadanie iście jajeczne – awokado z jajkiem i jajeczne muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw

Kucharzyca
Ale awokado 120

także dobre źródło antyoksydantów – witamin A, C i E oraz kwasu foliowego. Z awokado zrobimy nie tylko guacamole. Jeśli zmiksujemy z dodatkami, np. jajkiem, ciecierzycą, pietruszką, otrzymamy pyszną pastę do kanapek lub deser, jeśli jako dodatek wybierzemy np. owoce świeże lub suszone, twarożek, kakao, miód. Odmianę Hass możemy zapiec na wiele sposobów. Wystarczy przekroić awokado na pół, wyciągnąć pestkę

Kucharzyca
Polska biała kiełbasa – od podstaw 333

naprawdę się w kuchni przydaje, niczego nie robimy na oko i mamy powtarzalność procesu i przede wszystkim – smaku!). Czosnek przeciskamy przez praskę, jak najdrobniej, nawet kilka razy. Musi przypominać pastę, to nie powinny być wyczuwalne kawałki.   Do mięsa i przypraw wlewamy lodowato zimną wodę i całość wyrabiamy, ręcznie, jak ciasto na chleb. Po co woda i po co wyrabianie

Karo in the Kitchen
Gomasio z siemienia lnianego 136

drugą wersję. Zmieniłam nieco proporcje przyprawy, dodając do niej odrobinę więcej soli. Uprażone siemię lniane dodaje potrawom niesamowitego aromatu i smaku. Gomasio używam do różnych sałatek, past do chleba, białego sera, etc. Gomasio z siemienia lnianego Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 10 łyżeczek nasionek siemienia lnianego 4 łyżeczki grubej soli morskiej Wykonanie: Siemię lniane prażymy na suchej

Kulinarne przygody Gatity
Soja nie tylko dla wegetarian 89

Przygotowywanie mleka sojowego w domowym zaciszu jest nie tylko proste, ale i bardziej ekonomiczne. Zmiksowana masa sojowa, dobrze odciśnięta przez gazę, wykorzystana może zostać do przygotowania różnych past, pasztetów, ciasteczek, placków itd.    Tofu jest niezwykle popularne w kuchniach orientalnych i często wykorzystywane jako zamiennik mięsa przez wegetarian i wegan, to produkt powstający

Smiling Shrimp
Pasta szpinakowo-jajeczna 98

łyżki). Dodaj też kukurydzę. Wymieszaj i duś kilka minut, często mieszaj. Do sera dodaj jajka. Rozgnieć je widelcem. Dodaj gorący szpinak. Przypraw wg uznania i wszystko dokładnie przemieszaj widelcem. Pasta świetnie pasuje do naleśników i na kanapki. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function

Anioszek w kuchni
Kalmary w sosie pomidorowym 164

oczyszczonych małych kalmarów 2 łyżki oliwy z oliwek 1  cebula pokrojona w plasterki 1 bulwa kopru włoskiego, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka pasty pomidorowej 2 łyżki  alkoholu o smaku anyżu (lub 1/2 łyżeczki mielonego anyżu ) 1/2 szklanki czerwonego wina 200 g pomidorów z puszki sól i pieprz 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki posiekany koperek

Stare Gary
Makaron ze szpinakiem 140

szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę dodajemy do sosu szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia.  Makaron gotujemy, odcedzamy, ciepły

Gotowanie i blogowanie
Kasza jaglana z pesto z jarmużu 89

wrzątkiem a następnie przelewam zimną wodą. Do malaksera przekładam zblanszowany jarmuż, starty parmezan, olej z pestek dyni, orzechy włoskie, listki bazylii i wodę. Całość miksuję na gładką i jednolitą pastę. Doprawiam solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszam z pesto. Jeśli jest taka konieczność doprawiam jeszcze szczyptą soli oraz pieprzu. Kaszę podaję ze świeżym jarmużem, papryką i pomidorkami. Można schłodzić

Mango Papaja
Błyskawiczny obiad, zapiekanka z tortellini 229

Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Odcedzone tortellini wrzucić do żaroodpornego naczynia. Na patelni rozgrzać oliwe i wrzucić szpinak. Smażyć, aż szpinak zmięknie, następnie wlać pomidory z puszki i pastę z suszonych pomidorów. Dokładnie wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać sos na tortellini, porozrzucać poszarpaną mozzarellę. Na koniec posypać startym parmezanem. Wstawić zapiekankę

Kuchnia Pokoleń
Dorsz z soczewicą i warzywami 148

Zdrowo i smacznie :) Składniki 4 kawałki dorsza pieprz cytrynowy, sól, olej   1 cebula 3 żabki czosnku 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów 1 marchewka kawałek selera 1/2 szklanki … Czytaj dalej Dorsz z soczewicą i warzywami

czarrna od kuchni
Chleb bezglutenowy z prażonym amarantusem. Zdrowie w bochenku. Idealnie smaczny. Wegański. 190

zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki. Kiedy będziemy mieć na kromkę ochotę wyciągamy ją z zamrażarki, rozmrażamy np. na patelni grillowej lub w mikrofalówce i zajadamy z ulubioną pastą, np. z moim wegańskim twarożkiem ze słonecznika .   Smacznego!   Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Naturalna Kuchnia