pasta - 16803 przepisów (strona:795/1121)

Domowe sushi 131

pomocą maty bambusowej. Następnie brzeg, który zostawialiśmy bez ryżu posmarować wodą i skleić. Kroić ostrym nożem na paski o szerokości ok. 1-1,5 cm. Podawać z sosem sojowym, pastą wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pasta z makreli 207

pasta najczęściej gości na moim stole. Szybka i prosta do przygotowania a do tego bardzo smaczna. Szczególnie lubię z kromką razowego chleba lub ze świeżą chrupiącą bułeczką. Składniki: 1 makrela wędzona 3 ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula 0,5 łyżki miękkiego masła 1 płaska łyżka musztardy  2-3 łyżki majonezu sól pieprz  Przygotowanie

Ala piecze i gotuje
Placuszki serowe z owocami lesnymi bezglutenowe 112

odstępach co 2-2,5h. O ile posiłek do szkoły trudny nie jest, bo ma to być kanapka z chleba bezglutenowego z domową wędliną, warzywami lub serem bez laktozy, pastą twarogową (ma dozwolony twaróg półtłusty) to śniadanie w domu jest wyzwaniem. Dlatego sięgnęłam po inspiracje do książki "Facet i kuchnia " i tam znalazłam przepis na placuszki serowe

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z wędzonym łososiem 201

Składniki: 20 dag drobnego makaronu np. gwiazdki czy w kształcie ryżu 150 g  wędzonego łososia 1 pomidor 1 czerwona papryka 2 cebule dymki ze szczypiorem Sos winegret; ½ łyżeczki pasty z oliwek-do kupienia w supermarketach 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka łagodnej musztardy Sól morska

Wanilia i Kardamon
Kurczak w orzechowym sosie curry 117

Peanut Curry z książki „Easy Curry Cookery” z serii „The Australian Womens Weekly” 750 g piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 0,5 szkl czerwonej pasty curry 400 ml mleka

Polska Zupa
Jakość, smak i zdrowie. Polsoja bogaty wybór, zdrowy wybór. 116

trafiły na mój stół. Poza wspomnianym wcześniej tofu mogę poznać również smaki innych zdrowych produktów, takich jak: wędlina sojowa z ogórkiem wędlina sojowa z papryką pasztet sojowy Classic Vege Pasta Francuska Kiełbaski Sojowe Wędzone Porówki sojowe chili Vege plastry cheddar Vege plastry gouda W ofercie firmy znajdziecie ponad 20 produktów pełnych smaku i wartości pro-zdrowotnych. Wyroby są bogate

Słodkie okruszki
Wegańskie medaliony z sosem pomidorowym 183

pól szklanki amarantusu w szklance wody przez ok. 20 min.  Soczewicę  gotujemy do miękkości z dodatkiem suszonych warzyw, liścia laurowego i ziela angielskiego następnie blend ujemy na pastę.  Słonecznik mielimy blenderem na proszek. Po ugotowaniu dokładnie mieszamy amarantu, soczewicę i słonecznik dodając przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy

W kuchennej krainie
PSTRĄG TĘCZOWY PIECZONY Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM 136

lubią delikatne mięso podbite smakiem cytryny i czosnku. Z dodatkiem pieczonych pomidorków koktajlowych to dobra propozycja na obiad lub kolację. Jeśli zostanie wam kawałek świetnie uzupełni lekką sałatkę czy pastę serową.   2 dobrej jakości pstrągi tęczowe 1... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Pasta z buraków i tofu 139

posypania garść pestek słonecz nika Przygotowanie: Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki: buraki, tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek, sok z cytryny olej słonecznikowy , słonecznik i miksujemy na gładką masę. Pastę posyp ujemy czarnuszką. Pas ta idealnie pasuje do kanapki czy jaglanki

Łycha smaków
Grzanka z pastą z avocado i wędzonym łosiosiem 99

pół, wyjmujemy pestkę, a następnie wyjmujemy miąższ ze skórki łyżką. Rozgniatamy miąższ avocado widelcem wraz z pokrojonymi w kosteczkę pomidorkami koktajlowymi. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Na grzankę nakładamy pastę z avocado, plasterek łososia i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy szczypiorkiem

Łycha smaków
Dyniowe pierniczki 111

mąki  łączymy  ze sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę   i zmieloną na pastę dynię.  Wyrabiamy  ciasto ,  aż do  momentu  jak będzie  odklejało  się  od rąk.  Ciasto po zostawiamy do odpoczynku na ok. 1 dobę

Łycha smaków
Bezglutenowy piernik dyniowy 177

mąki  łączymy  ze sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę   i zmieloną na pastę dynię (malutki kawałek dyni zostawiamy aby ozdobić górę piernika).  Wyrabiamy  ciasto i przekładamy do foremki. Pozostały kawałek dyni ścieramy na tarce na grubych oczkach i posypujemy

Łycha smaków
Podudzia z kurczaka w pikantnej marynacie. 133

przyrządzania:             Cebule i czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużej miski, dodać przyprawy, sos sojowy, oliwę i miód. Wszystko zmiksować na pastę. Dodać podudzia, obtoczyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce minimum na 8 godzin. Podudzia razem z marynatą wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Piec

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Konkurs Noworoczny 111

KONKURSIE! Bo kto by się nie zrelaksował przy kawie/herbacie (niepotrzebne skreślić) podanej w takiej filiżance.   DO WYGRANIA:  3 zestawy . A w każdym: oli wki zielone nadziewane pastą z papryki, ocet balsamiczny z miodem oraz trzy naczynia ceramiczne: dzbanek, małą miskę z uchwytami, dużą miskę bez uchwytów). TEMAT:   produkty greckie w kuchni polskiej czyli oswajamy Greka :) Wystarczy

bistro mama
Bezglutenowe zapiekane naleśniki nadziewane pastą z bobu i suszonych pomidorów 102

Zapraszamy na przepis z książki „Facet i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu”. Tym razem proponujemy bezglutenowe zapiekane naleśniki z mąki z

Kuchenne Wariacje