pasta - 16803 przepisów (strona:797/1121)

Gulasz wołowy z pieczarkami 193

jedynie pozostać przy mięsie. Możemy też dodać więcej warzyw np jeszcze pietruszkę czy seler. Drukuj Gulasz wołowy z pieczarkami Składniki 500 gr mięsa wołowego 5 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej sól, pieprz, papryka 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 4 łyżki mąki 6 dużych pieczarek 1 duża cebula 1 duża marchewka olej natka, śmietana (opcjonalnie

Mieszam w Garnku
Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 148

jedno po drugim, dokładnie ucierając/miksując po każdym dodaniu. Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja upiekłam w formie gwiazdki) . Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze

FitKot
Beza z aquafaby - wody z ciecierzycy 148

trochę czasu na ubicie piany (wszystko zależy czym robimy, kiedyś mikserem ręcznym robiłam to 15 minut). Otwieramy puszkę ciecierzycy, zlewamy wodę do miski, ciecierzycę odkładamy (możemy zrobić tą pastę). Wodę z ciecierzycy ubijamy na sztywną pianę, gdy już będzie taka, dodajemy po łyżce cukier puder, nadal ubijając. Pod koniec dodajemy ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Ubitą masę przekładamy

Co na wege obiad?
Imprezowe Tacos z wołowiną 149

mielonej wołowiny  puszka czerwonej fasoli  pół pęczka posiekanej kolendry  1 drobno posiekana cebula  łyżeczka słodkiej papryki  2 łyżki pikantnego ajvaru lub pikantnej pasty pomidorowej (możecie użyć zmielonej ostrej papryki lub mielonego chilli )  2 pomidory malinowe obrane ze skórki i posiekane (ewentualnie 1 puszka pomidorów)  3 ząbki czosnku  200 g sera typu Cheddar

Niezły Młynek
Curry z cukinią, porem i stekiem z rostbefu 155

Dzisiaj danie wege, ale z mięsem – taka wersja 2 w 1 😉 Wszyscy, którzy mięsa nie jedzą, mogą pominąć smażenie i dodanie steka. I gwarantujemy, że

slodkokwasnapl
17 jadalnych prezentów czyli zrób to sam 133

Korzenne muffinki z kaszy manny Prażone jabłka babci Małgosi Kompot z jabłek Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Śliwkowy

Moja smaczna kuchnia
Makowiec drożdżowy 110

dwie puszki gotowej masy makowej z bakaliami lub domowa masa makowa (przepis poniżej) Drożdże wrzucamy do miseczki i rozcieramy je z łyżką cukru do momentu, aż zrobi się lejąca pasta. Oznacza to, że drożdże wstały i zaczynają jeść i panuje ogólna szczęśliwość w drożdżowym kraju. Żeby szczęśliwość byłą pełna a zaczyn przystojny jak Ryan Gosling, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka

ladykitchen
Bazarek Smakoszy :) 164

się na tą współpracę.  PŁATKI QUINOA Są to ekologiczne płatki uzyskiwane z gniecionego ziarna komosy ryżowej. Mogą stanowić świetny dodatek do zup, ciast i deserów praz jak składnik past i kotletów. Najczęściej spożywa się je z dodatkiem mleka, jogurtu i owoców. Są szybkie do przygotowania, bowiem wystarczy zaledwie ok. 5 minut gotowania.  Ja komosę ryżową jadłam i staram

Zdrowie na języku :P
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 221

coś lekkiego, jak i dla tych, którzy preferują konkretniejsze rozpoczęcie dnia! Jajka sadzone z fasolką, pomidorkami i tostami z ricottą, magiczne jajko w koszulce z tostem z ziarnami i pastą z awokado czy jedwabisty omlet ze szpinakiem, pomidorem, parmezanem i żytnim tostem - z pewnością każdy po takim śniadaniu będzie miał mnóstwo siły na podbój świata! Znajdziemy też propozycje dla tych

Plate of Joy
Pieczony świeży śledź z karmelizowanymi warzywami i puree z topinamburem 101

najmniej ości. Myję i osuszam. W moździerzu ucieram natkę pietruszki, papryczkę, ząbek czosnku z przyprawami i oliwą z oliwek. Śledzie układam skórą do dołu i wierzch nacieram powstałą pastą. Następnie układam w naczyniu żaroodpornym śledzie skórą do dołu i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 8-10 minut. Niech skórka się zarumieni. Marchew, koper włoski i paprykę kroję

Mango Papaja
Śledzie po sułtańsku 201

stół :) Składniki : ok. 400 g płatów śledziowych spora cebula 150 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam sosu własnej roboty z pomidorków koktajlowych , ale można użyć kupnego) pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie odrobina) mielonego cynamonu łyżka oleju Jeśli kupujecie płaty z beczki, dzień przed przygotowaniem śledzi, należy je opłukać

Weekendy w domu i ogrodzie
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 411

masła 80 g miodu 225 ml mleka kokosowego 100 g rodzynków 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka pasty z wanilii 2 jajka dodatkowo: 300-400 g żurawiny 3 łyżki miodu kawałek kory cynamonu cukier puder - do posypania Wykonanie: składniki na kruchy spód zagnieść, podzielić na 2 części

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z wędzoną makrelą i buraczkami 125

serka 2-3 łyżki chrzanu lub więcej do smaku 1 łyżka posiekanego szczypioru + dodatkowo do posypania sól sok z cytryny (opcjonalnie) Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru na pastę. Dodać pół szklanki mleka, wymieszać. Zaczyn przykryć, odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Białka ubić na sztywno. Mąkę pszenną połączyć z gryczaną, przesiać. Dodać ok. ½ łyżeczki soli, żółtka, pozostałe

Pełny talerz
Rolada piernikowa z marcepanowym kremem. 169

łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)      Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Marcepan rozgniatamy widelcem, dodajemy kilka łyżek wrzątku (i opcjonalnie soku z cytryny), aż uzyskamy gładką pastę. Do ubitej piany dodajemy marcepan, jeszcze chwilę ubijamy i ewentualnie dosładzamy do smaku.      Zimną roladę rozwijamy, równomiernie nasączamy ponczem, smarujemy masą i ściśle zwijamy w roladę. Tak powstałe

Rozpustne gotowanie
Kacze udka w sosie limonkowym 191

udka kacze 2 limonki jabłko po 1/2 łyżeczki oregano i lubczyku sól pieprz olej do smażenia   Przygotowanie   Wycisnąłem sok z jednej limonki, utarłem z ziołami na pastę, natarłem nią mięso. Skropiłem olejem, odstawiłem na dwie godziny do lodówki. Drugą limonkę i jabłko po dokładnym umyciu, pokroiłem w plastry. Rozgrzałem olej na patelni, obsmażyłem mięso z obu stron. Przełożyłem

R'n'G Kitchen