nigdy nie pokusiłam się o zrobienie go samodzielnie. Zwykle kupuje się go jako przekąskę i zajada sam bez dodatków, ale warto urozmaicić nim sałatkę albo zrobić puree czy pastę, na które przepis na blogu znajdziecie już wkrótce. A na razie zapraszam pyszną zieloną sałatkę SAŁATKA z BOBEM i KASZĄ PĘCZAK Składniki: 100 g kaszy pęczak 100 g zielonego groszku
Bon appetit mon amiełyżki roztopionego masła szczypta soli Masa serowa: 500g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) 200g białej czekolady 10 ciastek oreo pokrojonych na ćwiartki Polewa czekoladowa: 60ml mleka 1 łyżka kakao bez cukru 70g gorzkiej czekolady Do ozdoby: bita śmietana przepołowione ciasteczka oreo
Mała Cukierenkaorzechowe czy mielić migdały. Niedawno w Auchan udało mi się znaleźć takiego w promocji za 170 zł i jestem bardzo zadowolona z jego działania. Robię w nim pasty, kulki mocy, spody do ciast i trę warzywa :) [źródło zdjęcia: https://www.quechoisir.org/comparatif-robots-multifonctions-n563/philips-hr7627-00-2-p182895/] Drugim sprzętem, jest maszyna do robienia mleka sojowego. Do jej zakupu namówił mnie mój chłopak, który ostatnio
wegujemySiemię lniane jest ukojeniem dla naszego układu pokarmowego, działa korzystnie na nasze włosy, paznokcie. Bardzo często dodaje je do sałatek, past, lub piję z wodą. Wystarczy 1-2 łyżeczki zalać gorącą wodą i wypić. Zawiera dużo błonnika oraz witaminy B1. Dostępny jest prawie w każdym sklepie, a na pewno dostaniecie je w aptece. Składniki: 2-3 łyżki siemienia lnianego
Kukuleczkismakuje. Dodajemy ją do deserów, sałatek czy chłodzących napoi. Ja postanowiłam przygotować sos do sałatki na bazie mięty, pietruszki z odrobiną czosnku. I nie smakuje on w cale jak pasta do zębów, świetnie sprawdza się w różnych kombinacjach sałatkowych. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1 filiżankę bulguru (przed ugotowaniem) małą garść świeżej pietruszki 2 garście pomidorków koktajlowych Ugotowany, ostudzony bulgur mieszamy
Szybko Tanio Smaczniepiekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż ciasto filo stanie się złote i chrupiące. Pastilla podawaj na ciepło lub zimno z sosem do maczania, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z pastą harissa . Uwagi: *Kmin rzymski, ras el hanout i sumak kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. Sumak możesz ewentualnie pominąć
Chilli Czosnek i Oliwadrugim arkuszem folii spożywczej i cienko rozbijamy, uważając, aby nie podziurawić filetów. W małej miseczce łączymy roztopione masło z czosnkiem oraz skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy i powstałą pastą nacieramy przygotowane wcześniej filety. Na każdym filecie kładziemy kawałeczki sera i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę ciasno owijamy w plaster szynki parmeńskiej. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła
cool and mintyminut do nasączenia. W międzyczasie mieszamy i lekko dociskamy. Pokrojoną masę marcepanową i nasączone śliwki wraz z pozostałym płynem blendujemy lub rozdrabniamy przy użyciu malaksera, na gładką pastę o konsystencji powideł. Gęstość masy regulujemy likierem lub sokiem lub wodą. GANACHE : W małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30%, doprowadzamy do zagotowania i natychmiast zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną na kostki
cool and mintyumieszczamy w rondelku, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy, często mieszając, aż sos zredukuje się i zgęstnieje. PESTO: Wszystkie składniki rozcieramy w moździerzu lub blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. SAŁATKA : Z melona łyżeczką wydrążamy kulki i układamy na talerzu, dodajemy cieniutkie plastry szynki parmeńskiej i dokładnie odsączone z zalewy kulki mozzarelli. Posypujemy listkami
cool and mintyodstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Czosnek, cebulę i imbir ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, mieszamy z jogurtem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy. Powstałą pastą nacieramy kurczaka i ponownie odstawiamy do zamarynowania (na 2-3 godziny na blat kuchenny lub na całą noc do lodówki/ przed pieczeniem ocieplamy w temp. pokojowej). Piekarnik rozgrzewamy
cool and mintyróżnych warzyw i z różnymi sosami, ale przeważnie są to lekkie dressingi. Moim ulubionym owocem jest awokado, lubię go dodawać do sałatek, koktajli lub robić z niego pastę do chleba. Tym razem dodałam go do sałatki, a także zrobiłam z niego sos z dodatkiem jogurtu greckiego, soku z limonki i czosnku. Sos smakował tak pysznie, że pewnie wykorzystam go jeszcze
Zakątek rozkoszy kulinarnychBył burger z bobu , była pasta , był bób najlepszy-prosto-z-wody , więc dzisiaj dla odmiany falafel z bobu. Bób połączony z kaszą jaglaną, rukolą i szczypiorkiem. Jest zielono, smacznie i prosto. Czyli idealnie na nadchodzące lato :) Falafel z bobu Przepis na ok. 25-30 sztuk Potrzebujemy: ok. 400 g surowego bobu 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej garść rukoli
Bananowe PoleDekoracyjne jajka kurczaki, pięknie się prezentują na stole wielkanocnym i wywołują uśmiech na twarzy. Nafaszerowane pastą z tuńczyka zasmakują nie jednej osobie. Polecam. SKŁADNIKI
Kulinarne Fantazje Mariolikrótkim czasie. Spaghetti z podsmażoną marchewk ą , cukini ą , kawałkami wędzonego łososia to szybkie, aromatyczne danie. Smacznego :) **** Adoro mangiare la pasta soprattutto perché la si può preparare in infiniti modi diversi. Il tutto con notevole facilit à e rapidità. Questa ricetta conferma senza dubbio tale regola
La grande e la piccola cuoca