cebula 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty warzywnej ) 400 ml mleczka kokosowego oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku gęsty jogurt naturalny świeża kolendra płatki chili do posypania Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy
Kulinarne przygody Gatityktóre spokojnie możemy zaserwować gościom. Wyrazisty smak z odrobiną orientu połączony z polską nutą z pewnością im zasmakuje. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka ok. 1/2 szkl mieszanki chińskiej pasta … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyśmietany Wykonanie Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia w misce, następnie dodać cukier. Dodać roztopione masło i kakao. Wbić oba jaja, wlać mleko i mieszać aż do uzyskania gęstej pasty jak na babeczki. Wylać masę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem lub masła. Piec przez około 20 -25 minut w 160 ° -180 ° C-w zależności od piekarnika Sprawdź ciasto wykałaczką. Jeśli
w mojej kuchnisię gości lub gdy mamy okazję zjeść razem leniwe, weekendowe śniadanie. Tak przyjemnie odrywa się mięciutkie, puszyste kawałki tego aromatycznego chleba, zagryzając nim potem smakowite wędliny, smarując świeżo przygotowaną pastą kanapkową, czy twarożkiem lub po prostu maczając je w ulubionej oliwie. Pewnie nie raz… Continue reading Klasyczna focaccia z rozmarynem
brunetkawkuchnibiorę ją po prostu z kranu 1 płaska, może być nawet niepełna łyżeczka suchych drożdży. Wszystko co trzeba zrobić, to wymieszać ww. składniki na jednolitą pastę, szczelnie przykryć, folią spożywczą lub aluminiową i pozostawić w temperaturze pokojowej. Do wieczora nic już z tym nie robimy. Po minimum 10 godzinach, ale raczej nie dłużej 16, będzie pora wykonać ciasto. Zaczyn będzie
I tu będę miała takie tekukurydziana do podsypywania (nie jest niezbędna) Najpierw robię zaczyn. Kruszę drożdże do małej miseczki, dodaję cukier i dwie, trzy łyżeczki wody i ucieram grzbietem łyżeczki do uzyskania gładkiej jednolitej pasty. Lekko oprószam mąką i przykrywam na 15 minut. Kiedy zaczyn podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól. Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam
I tu będę miała takie testopienia odmierzonej ilości masła i lekkiego zagrzania mleka. Kiedy troszkę stygną, do niewielkiej miseczki kruszę drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru i odrobinę mleka, rozcieram grzbietem łyżeczki do uzyskania pasty. Odstawiam w ciepłe miejsce. Do sporego naczynia sieje mąkę, dodaję cukier, cukier wanilinowy i sól. Wbijam 1 jajko całe i 1 żółtko. Białko odkładam. Jeszcze się przyda. Po wymieszaniu suchych składników
I tu będę miała takie techęciami. Gotowe po ok. 20 minutach. Nieskomplikowane, zdrowe danie, dogodne nawet dla wegetarian. Spróbujcie! Nawet jeśli dotąd nie jedliście brokułów z chęcią. Może zmienicie upodobania? Smacznego! #brokuły #makaron #pasta #kuchniawłoska #wegetariańskie #kolacja #itbmtt
I tu będę miała takie tejajko Przesiewam mąkę do naczynia słusznej wielkości. W małej miseczce umieszczam rozdrobione drożdże. Dodaję do nich cukier i łyżeczkę mąki (z odmierzonej całości) ze dwie łyżeczki wody mieszam na pastę, oprószam odrobiną mąki i w cieple odstawiam na 15 minut po tym czasie już obudzone drożdże umieszczam w dołeczku mąki, lekko mieszam na razie sam środek, powoli dolewam wodę
I tu będę miała takie teudusić do miękkości. Wystarczy na to około 15 minut. Teraz dodaję śmietanę, mieszam i dosmaczam po zagotowaniu solą i pieprzem. W innej wersji można zamiast śmietany dodać trochę pasty pomidorowej. Już po wyłączeniu kapusty dodaję całkiem sporo posiekanej pietruszki. Idealne uzupełnienie bigosiku stanowią młode ziemniaki ze świeżym koperkiem. Łatwo, zdrowo i po polsku. Mniam, mniam #młodakapusta #bigoszmlodejkapusty #obiad #itbmtt
I tu będę miała takie tepieprzem. Połówki jajek układamy na półmisku/paterze/talerzu i wykładamy na nie farsz. Smacznego! :) #Jak nie marnować jedzenia: Z podanej ilości składników wyszło więcej farszu, który można wykorzystać jako pastę jajeczno-pieczarkową do smarowania kanapek. Mniam
Cooking Monstermniej roboty) 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego - ja użyłam tego ostatniego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej (musiałam ratować się cukrem waniliowym, gdyż zapomniałam kupić wanilii) Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta uformować
Cooking Monsterczyszczenie. Do naczynia żaroodpornego lub głębszej blachy wlewamy sporą ilość wody, piekarnik rozgrzewamy do 250ºC. Miejsca, gdzie zrobiła się np. ciemna plama tłuszczu lub pozostał kawałek przypalonej żywności, smarujemy pastą zrobioną z kilku łyżek sody oczyszczonej i odrobiny wody. Naczynie wstawiamy do piekarnika i włączamy go na przynajmniej 30 minut. Gdy lekko przestygnie wszystkie zabrudzenia powinny z łatwością doczyścić się
Cooking Monsterbatatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje
Cooking Monsterwody Krem czekoladowy: 500ml mleka 130g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) 2 żółtka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch: około 600g umytych, obranych truskawek 70g gorzkiej czekolady Ciasto: 1. Mąkę i kakao przesiać, dodać cukier, masło i przez
Mała Cukierenka