metalowej kratce, aby nadmiar oleju mógł spłynąć.Następnie na papierowych ręcznikach. Sosy można komponować na bazie lekkiego sosu sojowego z dodatkiem słodkiego sherry, świeżego tartego imbiru, proszku lub pasty wasabi, chilli, czosnku lub oleju sezamowego. Smacznego
potrawyregionalnesuszone pomidory anchois czarne oliwki rukola czerwona świeża papryka jajko ugotowane na twardo podsmażone plasterki pieczarek podsmażone plasterki kiełbasy zielona część dymki podsmażony w łupinach czosnek ( do posmarowania bułki) pasta kawiorowa kapary majonez pieprz sól Kromki bułki posypałam serem i podpiekłam w piekarniku. Ciepłe bułeczki przystroiłam powyższymi składnikami i już... ...pyszna kolacja gotowa ;-) Smacznego
potrawyregionalneUwielbiam awokado. Dodaję go do sałatek, past ponieważ doskonale się rozsmarowuje i kanapek. Dziś propozycja na pyszną sałatkę z wykorzystaniem awokado,kaszy kuskus i filetu z piersi kurczaka . Składniki: filet z piersi kurczaka szklanka kaszy kuskus firmy Kupiec bulion / woda do zalania kaszy 1 duże dojrzałe awokado 1 cebula połowa małej czerwonej papryki pół małej papryczki chilli parę
potrawyregionalnegotowania się makaronu, przygotujemy to pyszne danie. Składniki: dwie puszki tuńczyka w oleju garść kaparów około 7 filecików anchois w oleju cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra pasty pomidorowej / lub puszka pomidorów bez skórki świeży tymianek świeże oregano - ja dodałam suszone sól świeżo zmielony czarny pieprz łyżeczka cukru parmezan do posypania łyżka śmietany czarne oliwki do posypania
potrawyregionalnegrubych oczkach jabłko. Wszystko posoliłam i doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wątróbki nie powinno się wcześniej solić bo zrobi się twarda. Smacznego! A jak lubicie wątróbkę to polecam: PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC NA KANAPKI
potrawyregionalnesię naprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik
potrawyregionalnePodstawą suszonych pomidorów są najlepiej podłużne, dojrzałe, gruntowe pomidory. Pomidory suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często. Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti, past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów
potrawyregionalnedało się go wycisnąć z woreczka. Serek przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy mały rożek. Malujemy kości serkiem na krakersach. Do przygotowania jajek z pająkami będzie nam najpierw potrzebna pasta jajeczna. Ugotowane na twardo jajka przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Żółtka kruszymy widelcem na mniejsze kawałki. Na tarce trzemy ser i jedno białko jajka (można wybrać te, których nie udało
CiastkozercyPyszna kremowa zupa z cukinii na pozostałym z niedzielnego obiadu rosole, z dodatkiem ostrej pasty chili, jogurtu i ciecierzycy to propozycja na jesienny, rozgrzewający obiad. Prosta zupa, kilka składników, pyszna odmiana od typowych polskich zupa. Smakuje każdemu i zawsze. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknastępnie klasyczne. Moim zdaniem najlepsze są same w sobie, bez żadnych dodatków, do chrupania w pracy czy przed telewizorem. Ale równie nie do pobicia będą podane z roślinną pastą, na przykład z fasoli i pieczarek czy pseudojajeczną. Jak dla mnie tego typu pieczywo, o wyrazistym, cierpkim smaku idealnie komponuje się choćby z porządną porcją awokado z dodatkiem odrobiny soli morskiej
Roślinna - blog wegańskiości, mięso rozdrobnić. Cebulę i szczypiorek posiekać. Ser wymieszać z bryndzą, majonez ze śmietaną. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić. Pomidory umyć i odciąć wierzchy, wydrążyć łyżeczką. Faszerować pastą rybną i przykryć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarybę i majonez wymieszać i przyprawić pieprzem. Tortillę włożyć do mikrofalówki na 10 sekund, żeby zmiękły. Rozłożyć je na blacie "na zakładkę". Na plackach rozłożyć liście sałaty. Posmarować je pastą z tuńczyka i zwinąć w rulon. Kroić na małe kawałki i nadziewać je na wykałaczkę. Dodatkowo nabijać winogrona lub pomidorki koktajlowe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasprawdziło się przy tych ciasteczkach (klik) . P.S. gdyby ktoś się zastanawiał co zrobić z pozostałymi z ciasta gotowanymi białkami- ja gotuję od razu więcej jajek i robię wtedy pastę jajeczną, do której dodaję te białka. Przy okazji ciastek mam jeszcze kolację z głowy. Składniki: na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazdecydowanie najlepsza wytrawna tarta jaką jadłam. Bałam się co z niej wyjdzie, bo nigdy wcześniej nie jadłam wędzonej makreli w ciepłym daniu, przeważnie używam jej do past kanapkowych. Nie jest to klasyczna tarta, bo spód nie jest kruchy a puchaty drożdżowy, ale taki moim zdaniem bardziej pasował. Nadzienie jest kremowe, delikatne i świetnie się komponuje z ziołami i soczystymi pomidorami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia