pasta - 16803 przepisów (strona:813/1121)

Ekstrawagancka fasolka szparagowa w sosie z tahini 119

bułką tartą. W taki oto sposób padło na fasolkę z sosem z tahini, w ekstrawaganckim, lecz smakowitym stylu. Składniki: - 500g fasolki szparagowej - sok z połowy pomarańczy - 2 łyżki tahini (pasta, masło sezamowe) - 2 łyżki oliwy - 2 ząbki czosnku Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy końce i gotujemy do miękkości. (Wrzucamy ją do zimnej wody, ok. 2l wody na 500g fasolki

Be Fit Be Strong
Pizza serowa 191

dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Jedną część rozprowadzamy cieniutką warstwą na blaszce do pieczenia przetartej oliwą , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi . W miseczce mieszamy pastę pomidorową z wyciśniętym czosnkiem , cukrem , solą i smarujemy nią spód do pizzy . Prószymy startym żółtym serem, układamy kawałki ,plastry ,jak kto lubi – taką warstwą jaką lubimy , pamiętajmy tylko ,że gruba

Ogrodnik w podróży
Twarożek kanapkowy z koperkiem 112

koperek. Przyprawić do smaku i wymieszać z jogurtem.    Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki dla "przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu...   Zajadać w towarzystwie własnoręcznie upieczonego pieczywa, a choćby takiego Pikantnego chleba dyniowego oraz pogryzać sobie ukiszonymi, Chrupiącymi ogórkami małosolnymi

Grunt to przepis!
Filet indyka faserowany 134

czasu do czasu lubię więcej czasu poświęcić jakieś potrawie.Dzisiaj to był Filet z indyka faszerowany pastą z bobu i szpinaku i filetem z kurczaka .Trochę tego dużo ,pracy przy tym jest również sporo , ale obiad znika w kilka chwil i nikt nie marudzi . Skladniki filet z indyka filet z kurczaka 1/2 kg bobu (miałam mrożony) 1 jajko 2 łyżki bułki

Eli Gotowanie
Tatar ze śledzia 134

jest coś co jest pyszną przystawką na każdą okazję . Jak również może grać role pasty śledziowej na kanapki . Różnorodność tego tatara jest niezliczona ,ponieważ w zależności od smaku można dodać dodatki i charakter dania ulega zmianie. Tak więc jest o prawie umiwersalne danie . Oczywiście jest to moje zdanie. Składniki  8 płatów śledzia niesolonego 3 ogórki małosolne 2 cebule średnie

Eli Gotowanie
Szynka w galarecie. 257

Szynka z pastą jajeczno-chrzanową, to jest właśnie to. W tym roku poszłam na łatwiznę. W związku z tym moje święta obfitowały w potrawy w łatwizną. To jedna z nich.  Składniki owalne plasterki chudej szynki  5 jajek ugotowanych na twardo 200g chrzanu drobno utartego 2 pęczki szczypiorku drobno posiekanego 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki

Eli Gotowanie
Seria Niefortunnych Zdarzeń 114

brakuje w nim czosnku, ostrej papryki, kaparów i anchois! To nie jest pastaciutta, którą podaje się w domu dzieciom i babciom przy stole, do którego zasiada cała rodzina! Pasta puttanesca to smak i sekret grzechu". Hm, nie brzmi to jak potrawa nadająca się do książki dla dzieci

Przepysznik - BLW i nie tylko
Węgry: Gundel palacsinta 190

czekoladowy: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kieliszek rumu   Orzechy zmielić na drobno, rodzynki sparzyć. Wszystkie składniki na farsz wymieszać na jednolitą pastę i posmarować nią każdy naleśnik, warstwa będzie raczej cienka. Naleśniki zwinąć w ruloniki i włożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch każdego posmarować masłem. Zapiekać w temperaturze 180 C przez

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb ze słonecznikiem 162

soli 100g ziaren słonecznika Dzień wcześniej, w okolicach godziny 20:00, wymieszać aktywny zakwas z mąką i letnią wodą (z wykazu składników na zaczyn) i wyrobić do uzyskania jednolitej pasty. Mieszankę pozostawić do przefermentowania w misce przykrytej szmatką, na 12 godzin, aż podwoi swoją objętość. Następnego dnia rano, wymieszać mąkę z przepisu na ciasto chlebowe z letnią wodą, przykryć

Przepysznik - BLW i nie tylko
47 tygodni - Ciasto marchewkowe 189

Piec 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Serowy krem 300 g tłustego twarogu 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii   Twaróg zmielić 2-3 razy, aż będzie zupełnie gładki i jedwabisty, wlać syrop i miksować, aż się połączą. Na koniec wrzucić masło i zmiksować na  gładko

Przepysznik - BLW i nie tylko
46 i 45 tygodni - Sernik na zimno i Zebra 159

wyobrażam sobie sernika na zimno bez biszkoptowego spodu. Sernik na zimno  350 g twarogu trzykrotnie zmielonego półtłustego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g) 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody 2 opakowania galaretki (malinowej, truskawkowej, wiśniowej) rozpuszczone w 3 szklankach wody dowolne czerwone owoce (opcjonalnie) - ja dodałam banany

Przepysznik - BLW i nie tylko
Serek à la almette 121

spokojnie podać swojej latorośli, która nie przepuści żadnej mojej kanapce. Była już „nutella” w bardzo zdrowej i pysznej wersji, był też paprykarz z wędzoną makrelą, w najbliższym czasie wrzucę pastę jajeczną, a dzisiaj mam dla was serek à la almette. Bazowy przepis jest naprawdę bardzo prosty, serek wychodzi z niego leciutki i puszysty, idealny do posmarowania na kanapki. Jest

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sznycle z indyka w paście z suszonych pomidorów i śmietanie 133

godziny. W tym czasie suszone pomidory przełozyc do wysokiego naczynia i zblendowac na gładką mase. Na patelni rozgrzać olej(ja dałam oliwe z suszonych pomidorów) sznycle dokładnie nasmarować pastą pomidorową i układac na patelni. Chwilke podsmazyc i podlac odrobiną wody, chwilke poddusić. Po tym czasie dodac smietane, do której należy wcześniej wlać trochę gorącego płynu z patelni aby zahartować

Radość kipiąca uśmiechem.
Makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w sosie pomidorowym 185

Witajcie ! Dziś mam coś pysznego dla wszystkich fanów pasty – makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w domowym sosie pomidorowym. Danie szybkie w wykonaniu i obłędne w smaku. Idealne na wieczór z przyjaciółmi Składniki (4 małe porcje): 350 – 300 g makaronu penne 1 mała cukinia 150 – 200 g startej mozzarelli 1 mała czerwona cebula – pokrojona

Moja pasja smaku