Dobry rosół to podstawa. Ostatnio rozsmakowałam się w rosole z gęsi oraz kaczki. Mięso z rosołu oraz włoszczyznę wykorzystałam do pasztetu czy raczej pasty z gęsi. Świetnie smakuje na kanapce lub jako farsz do pasztecików. Składniki: mięso z dwóch ugotowanych piersi gęsich (obrane z kości i skóry) 1 marchew z rosołu 1 pietruszka z rosołu 3 ząbki czosnku z rosołu
Czerwień i błękitBardzo prosta i szybka, a do tego smaczna pasta z makreli. Pasuje na śniadanie i kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 1 cebula vegeta oliwa pieprz Makrelę obrać, posypać vegetą i pieprzem. Cebulę posiekać drobno i dodać do makreli. Dolać tyle oliwy, aby makrela ładnie się utarła i smarowała. Smarować na ulubione pieczywo. Smacznego
talerz przyjemnościsolą oraz pieprzem. Na rybę układamy kromki chleba. W misce mieszamy serek, śmietanę, łyżkę oleju rzepakowego, musztardę, chrzan, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz zioła prowansalskie. Przygotowaną pastę równomiernie rozprowadzamy na chlebie przykrywającym rybę. Tak przygotowanego pstrąga wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie łososia wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 175 stopni (piekarnik
Symfonia smakowadesce jeden kawałek foli spożywczej na nim pierś z kurczaka i znów kolejny kawałek foli wówczas nie zabrudzimy kuchni oraz tłuczka. Na każdej z rozbitych piersi rozsmarowujemy 1 łyżeczkę pasty harissa i układamy pokrojoną w paski mozzarelle suszone pomidory i oliwki. Całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju
Piekielna Kuchnia Patiskłada się z wody. Osoby zmagające się z chorobami tarczycy i kamicą szczawianową powinny unikać jarmużu. Przepisy na potrawy z jarmużem: Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym Pasta z jarmużu i pieczarek Frittata z jarmużem i pomidorami
My Chcemy JeśćPasta w 100% wegetariańska, wegańska i bezglutenowa – połączenie czarnej fasoli, suszonych pomidorów, czerwonej cebuli i koperku. Pyszna, kremowa i wyrazista w smaku. Idealnie będzie smakować z chlebem razowym :) Składniki: 1 słoiczek pomidorów suszonych zalanych olejem słonecznikowym (wagowo ok. 240 g wraz z zalewą) 200 g ugotowanej czarnej fasoli 1 czerwona cebula 1/2 pęczka koperku sól, pieprz Pomidory pokroić
UgotowaćPyszna i bardzo zdrowa pasta do chleba na zimę (i nie tylko). Inspiracja od Jadłonomii. Składniki: 2 marchewki 1 cebula olej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki chili lub pieprzy Cayenne 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz opcjonalnie: 1 łyżka płatków
Qlinarnie i QlinarnieSałatkę wybrała Renata z bloga "Codziennik kulinarny" w ramach styczniowej akcji Regionalne smaki. Potrawa występuje w dwóch wersjach, jako sałatka - podawana wówczas z ziemniakami w mundurkach lub jako pasta do chleba w wersji zmielonej. Przygotowałam sałatkę z przyjemnością, ponieważ generalnie lubimy ryby. Połączenie śledzia z cebulką i ogórkiem to klasyk, lecz dodatek gotowanego jajka bardzo łagodzi smak ostrych dodatków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mechaniczny kuchenny pomocnik to nieoceniony sprzęt – dzięki mikserom można łatwiej przygotowywać wiele potraw, między innymi różnego rodzaju smoothie, ciasta, pasty, majonez czy pianę z białek. W sklepach dostępne są różnego rodzaju urządzenia przeznaczone do miksowania – jakie z nich wybrać? Blender ręczny – praktyczny i wielofunkcyjny Jeżeli nie masz zbyt dużo miejsca w kuchni, w takim przypadku warto wybrać tani blender . Tego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasoli 1 łyżka świeżej natki pietruszki Skórę umytych i osuszonych pstrągów nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach z każdej strony. Pozostałe składniki, z wyjątkiem kolendry, miksujemy na jednolitą pastę, którą nacieramy ryby. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Ryby grillujemy po kilka minut z każdej strony, następnie przekładamy na talerze i dekorujemy posiekaną natką pietruszki
Czerwień i błękitszklanki zielona pietruszka do posypania. 1 łyżka masła Imbir i czosnek miksuję w blenderze i dolewam trochę wina aby lepiej się zmiksowało. Marynuję pokrojonego w paski fileta w powstałej paście, dodaję sól i pieprz, odstawiam na ok 1 godz. Na patelnię wrzucić masło, pokrojoną cebulę i paprykę, poddusić, dodać fileciki i resztę przypraw oraz pozostałe wino. Przykrywamy i dusimy
harrisaok.70g), - ½ papryki (ok.75g), - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 23g). Sposób przygotowania 1. Kroimy drobno cebulę, paprykę i jajko ugotowane na twardo. 2. Mieszamy warzywa z makrelą, jajkiem i jogurtem naturalnym. Pasta jest bogata w: - kwasy omega-3 (pochodzące z makreli), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 170 g Energia: 195,7 kcal
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwww.gratyiszpeje.pl/ . Pierwszą rzeczą jaką dostałam jest deseczka która nadaje się idealnie do podawania serów, koreczków, małych przystawek. Druga to maselniczka z nożykiem do masła i rożnego rodzaju past. Trzecia to miseczka na sól, pieprz , przyprawy. Zapraszam do pracowni :) http://www.gratyiszpeje.pl
Sama słodycz i szczypta chiliMożecie się ich tu spodziewać coraz częściej, zwłaszcza, że od niedawna jestem w pewnym sensie zmuszona do robienia domowych dodatków do chleba. Kupnym zamiennikom nie ufam. Dzisiaj przedstawiam pyszną pastę z soczewicy z dodatkiem suszonych śliwek, nerkowców i rozgrzewającego imbiru. Świetnie zastępuje masło, serek czy pasztet. Idealnie komponuje się z pomidorami, papryką, czy sałatą. Chwytajcie przepis! PRZEPIS: 4 łyżki soczewicy
healthy dreamschwilę nad ogniem (trzymając szczypcami), żeby zrobiły się bardziej napuchnięte. Takie chlebki (o ile będą większe) możemy użyć zamiast tortilli i zawinąć w nie warzywa, może też posmarować je pastą, lub zjeść saute, wszystko zależy od tego co lubimy :) Smacznego
Co na wege obiad?