pasta - 16803 przepisów (strona:828/1121)

Okoń nilowy na makaronie z warzywami 111

smacznie. Zapraszam do eksperymentów....:) Składniki 80 dag fileta okonia nilowego 30 dag makaronu spaghetti 1 łyżka soku z cytryny 20 dag marchewki 20 dag cukinii 1 cebula 80 g pasty pesto bazyliowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 150 ml bulionu warzywnego 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól himalajska do smaku pieprz cytrynowy

Wanilia i Kardamon
Makaronowe muszle z suszonymi pomidorami i oliwkami 143

imprezowy stół. Składniki 7-8 sztuk muszli makaronowych ja użyłam same jasne firmy:  CZANIECKI 150 g kremowego twarożku naturalnego 6 suszonych pomidorów z zalewy 12 zielonych oliwek z pastą paprykową 1 ząbek czosnku pęczek szczypiorku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku szczypta przyprawy z suszonymi pomidorami czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką Sposób przygotowania Makaron gotujemy

Wanilia i Kardamon
Chleb pachnący Toskanią 118

Jest idealny! Składniki ½ kg mąki pszennej typ 650 5 dag drożdży 1 szklanka ciepłej wody ½ szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 10 sztuk zielonych oliwek z pastą paprykową 40 g suszonych pomidorów solonych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy: pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim  SKWORCU ½ łyżeczki utartego w moździerzu pieprzu

Wanilia i Kardamon
Zrazy schabowe w serowym sosie 166

cienkie płaty,solimy i doprawiamy pieprzem do smaku, serek topiony ucieramy z posiekaną natką pietruszki, roztartym ząbkiem czosnku, wsypujemy mielone orzechy laskowe, dodajemy starty ser cheddar, mieszamy na gładką pastę. Nadziewamy masą serową każdy płat mięsa,  zawijamy w roladki dość ciasno aby się nie rozwalały-można spiąć wykałaczkami.Obtaczamy w mące pszennej.  Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy

Wanilia i Kardamon
Curry z kurczaka ze szparagami i szpinakiem 188

wykorzystać. Bardzo lubię curry, więc urozmaiciłam go smakiem białych szparagów. Smak niezwykle oryginalny.  Ujmujący.    Polecam :) Składniki : pierś z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy curry (może być również pasta) pęczek białych szparagów 20dag szpinaku puszka mleka kokosowego (400ml) łyżka soku z cytryny sól, pieprz  papryka czerwona ostra ( w proszku) natka pietruszki oliwa Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy. Na rozgrzaną

ChilliJemy
"Czułe" mięsne ciastko jałowcowe 123

celu, który na razie pozostanie tajemnicą. Nie widzę jednak powodu, by się nim nie podzielić, ponieważ zyskał sporą przychylność męskiego grona. ;) (przepis na dwa spore ciastka) Ciasto inspirowane "Cornish Pasty": 250g mąki pszennej 125g twardego tłuszczu zwierzęcego 1/3 szklanki zimnej wody 15 ziaren jałowca pół łyżeczki soli białko do smarowania         Mąkę przesiewamy i "szatkujemy" z tłuszczem

Kuchenna Kontrrewolucya
Krowa w Budapeszcie (placek po węgiersku ;) ) 125

Mięso (u mnie schab, nawet wolę do placka, niż wołowinę) kroimy w niedużą kostkę i obsmażamy je z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Do mięsa dorzucamy dwie łyżki pasty paprykowej (u mnie takowa, ale dodałam też ostrej papryki w proszku) lub innej przyprawy paprykowej i wszystko razem dobrze przesmażamy przez około dwie minuty. Do mięsa dorzucamy pokrojone w kostkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką 171

suszone pomidory dobrze razem łączymy. Dodajemy do nich dwie łyżki oliwy z pomidorów oraz dwie szczypty soli morskiej i również wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną pastą smakujemy mięso tak wewnątrz, jak na zewnątrz. Przekładamy nasmarowaną pierś do niemetalowego naczynia i zamykamy je lub zawijamy folią spożywczą. Jak pisałam wyżej - najlepiej pozostawić mięso w lodówce

Kuchenna Kontrrewolucya
Ziołowy politechnik warszawski 143

malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do utartych ziół, jak również sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki łączymy z olejem rzepakowym. Powinniśmy uzyskać konsystencję dość gęstej pasty. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso z każdej strony. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum godzinę. Po tym czasie, ze schabu łyżką

Kuchenna Kontrrewolucya
Trzy kolory: Zielony (pesto-niepesto) 158

cytryny. Miksujemy wszystko do momentu, aż masa będzie dość gładka i jednolita. Następnie przelewamy sos do szklanki i przyprawiamy, acz niezbyt mocno, solą morską. Dobrze mieszamy. Łączymy zieloną pastę z jogurtem bałkańskim, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę. Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente, po czym gorący wykładamy na ogrzany talerz. Polewamy go ulubioną

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak ziołowy z olejem rzepakowym, zapiekany z ziemniakami i pomidorami 337

śnięty przez grubszą praskę czosnek oraz szczyptę suszonego imbiru. Dosypujemy również biały pieprz oraz półtorej łyżeczki soli morskiej, po czym całość zalewamy olejem rzepakowym tak, by powstała niezbyt gęsta pasta. Kurczaka umieszczamy w misce i przyprawiamy dokładnie marynatą, po czym odstawiamy go do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie, gdy mięso przejdzie przyprawami, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego

Kuchenna Kontrrewolucya
Udziec indyczy duszony z warzywami 138

cebulki 3 szklanki bulionu drobiowego Mięso przekrawamy równomiernie na płat. Majeranek, sok z cytryny, olej rzepakowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy mieszamy razem dokładnie tworząc marynatę. Przygotowaną pastą nacieramy mięso z każdej strony, po czym ściśle zwijamy. Dla bezpieczeństwa, można użyć do zawinięcia kuchennego sznurka. Przyprawiony udziec można odstawić do lodówki na kilka godzin lub pozostawić na przynajmniej

Kuchenna Kontrrewolucya
Cukier różany 192

Składniki: 1 szklanka płatków dzikiej róży 2 szklanki cukru Sposób przygotowania: Płatki wyłóż na kawałek materiału i poczekaj aż wszystkie robaczki spokojnie się oddalą. Następnie róże zblenduj na gładką pastę. Jeśli nie posiadasz blendera lub melaksera, śmiało możesz skorzystać z młynka do kawy, moździerza lub babcinej makutry. Dodaj cukier i za pomocą paluszków połącz go z  kwiatami. Cukier stanie

Wielki apetyt
Naturalny słodzik-domowa alternatywa cukru i odpowiednik aspiryny 93

uważane są za afrodyzjak. Syrop daktylowy nadaje się do słodzenia herbaty i kawy, wypieków oraz deserów. Z dodatkiem rumu lub czekolady może być świetną polewą lub pastą kanapkową. Składniki: 1 szklanka daktyli bez pestek 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 laska wanilii  Przygotowanie  (cały proces 25 minut): - daktyle zalewamy bardzo ciepłą wodą i odstawiamy

Pora na pora i pomidora
Zupa gulaszowa 146

gotującej się zupy. Kroję w kostkę resztę włoszczyzny (marchew, pietruszkę, seler – korzeń) oraz ziemniaki. Dodaję warzywa (ziemniaki nieco później), łyżeczkę mielonej papryki, troszkę pikantnej przyprawy (ostra papryka, lub pastę chilli) majeranek i gotuję ostatnie 30 min. , doprawiamy całość do smaku. Artykuł Zupa gulaszowa pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...