pasta - 16803 przepisów (strona:822/1121)

Bezglutenowe ciasto z jagodami 132

Niedawno otrzymałam od firmy Bio Planet http://www.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia. Ciasto, które przygotowałam odrobinę odbiega od normalnych wypieków – oprócz faktu

Szybko Tanio Smacznie
Księżyce z sezamem, czyli arabskie ciasteczka. 136

masło, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i dżem. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sezam. Następnie suche składniki mieszamy z mokrymi, mieszamy łyżką, aż otrzymamy gładką pastę. Wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy na grubość 1-1,5 cm i wycinamy księżyce (ja nie mam takiej foremki, więc wycinałam szklanką

Rozpustne gotowanie
Masło orzechowe. 148

wsypujemy do blendera, mielimy około 2 minuty, następnie dodajemy miód i dalej blendujemy. Po kolejnych 2 minutach dodajemy olej lub masło i jeszcze chwilę blendujemy, aż otrzymamy  gładką pastę. Gotowe. Masło orzechowe przechowujemy w lodówce

Rozpustne gotowanie
Masa kajmakowa kakaowa. 169

suto zastawionym stole. Jedzcie, pijcie, bawcie się!!! Składniki na masę kajmakową kakaową: 1 kg cukru 500 ml wrzącego mleka 50 g ciemnego, gorzkiego kakao 1 laska wanilii (ewentualnie ekstrakt, pasta lub aromat) 180 g masła      Przygotowujemy szeroki garnek lub rondel o grubym dnie, ma być porządny i ciężki (inaczej kajmak się nam przypali) mój

Rozpustne gotowanie
Kotlety drobiowe z nutką chrzanu i orzechów. 151

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy jak zwykle, oprószamy solą i pieprzem, odkładamy.       Chrzan mieszamy z orzechami i dodajemy tyle śmietany aby otrzymać gładką pastę. Każdego kotleta z jednej strony smarujemy masą chrzanową, panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron, zaczynając

Rozpustne gotowanie
Kanapki z ciasta francuskiego 160

piekarnika na 180 stopni na około 15 minut. Następnie wyjmujemy na talerzyki i ozdabiamy  Dodatkowo polecam podawać z dwoma sosami :) (Ja zrobiłam tzatzyki i  do tego gotową pastę z papryczek chilli, którą się wszyscy zajadają) Życzę smacznego

dlaSmaQ
Foccacia 96

kawałek pizzy. Cisto jest chrupiące i smaczne. Ja dodałam małe pomidorki oliwki, świeży rozmaryn, suszone zioła prowansalskie Warto podawać z jakimś sosem - u nas akurat połączone zostało z pastą z chilli :) SKŁADNIKI: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 250 g mąki 1 łyżeczka soli oliwa z oliwek   garść zielonych oliwek 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej zioła prowansalskie

dlaSmaQ
Graham dobrze przyprawiony 167

pieczemy przez 40 minut. Warto zostawić chleb jeszcze na 15 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Graham podajemy z masłem lub ulubioną pastą kanapkową . Smaczny jest także bez żadnych dodatków.  W tym chlebie pomidory są tylko dodatkiem, ale nawet te suszone są dobre dla zdrowia. O tym co znajdziemy w pomidorach można

My Chcemy Jeść
Pasta jajeczna z makrelą. 124

Ryby to bardzo ważny, zdrowy składnik diety- dorsz w chrupiącej panierce, pyszne śledziki czy ryby w zalewie-kto ich nie lubi. Dlatego polecam na śniadanko pyszną pastę na gorącego tosta czy bułeczkę z wędzoną makrelą. SKŁADNIKI: 1 wędzona makrela 4-5 ugotowanych jajek 3-4 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula zmiażdżony ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka

Kuchnia Beaty
Pici z cukinią i bobem (pasta con zucchine e fave) 116

Letnie, lekkie, sezonowe danie włoskiej kuchni. Przygotowuje je się tyle czasu ile gotuje się makaron pici (takie grubsze spaghetti) – … Przeczytaj cały artykuł Post Pici z cukinią i bobem (pasta con zucchine e fave) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pyszna pasta z pieczonego selera z ciecierzycą i czarnuszką 158

dużego selera, - 3 łyżki gotowanej ciecierzycy, - 2 łyżki oliwy, - 3 szczypty czarnuszki, - 1 szczypta majeranku, - szczypta soli i pieprzu do smaku, - odrobina wody (w zależności od konsystencji pasty jaką lubimy - ja lubię gęstą, więc użyłam jednej łyżki). Przygotowanie: 1. Selera obieramy i kroimy na plastry. 2. Następnie układamy plastry na blasze, folii aluminiowej lub papierze

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Gofry brukselskie 1915

brukselskie składniki na ok. 8 sztuk   180 g wody gazowanej o temp. pokojowej 210 g letniego mleka  3 g suchych drożdży ( lub 6 g świeżych) 5 g pasty waniliowej( u mnie łyżka domowego ekstraktu z wanili) 2 duże jajka( białka i żółtka oddzielnie) 15 g drobnego cukru szczypta soli 270 g mąki pszennej 90 g stopionego i przestudzonego

Mia Cucina Sofieta
Sernik Speculoos 193

słodki) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego rumu (opcjonalnie) Sos karmelowy:  50 g masła  60 ml golden syropu/miodu  35 g jasnego cukru muscovado  ½ łyżeczki pasty waniliowej Przygotowanie: 1. Spód ciasteczkowy: Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę dobrze wklepać w dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej

Nastoletnie Wypiekanie
Krem Speculoos 164

garnuszku umieścić miód, mleko i cukier trzcinowy. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i miodu. Gorącą mieszankę przelać do zmiksowanych ciastek i ponownie zmiksować do powstania jednolitej pasty. Od razu wsypać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Na koniec dodać olej kokosowy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany krem przełożyć do słoiczków. Smacznego!    Inspiracja/źródło

Nastoletnie Wypiekanie