pasta - 17303 przepisów (strona:833/1154)

"Pyszne do pudełka" Grażyna Bober-Bruijn - recenzja 184

może stać się dzisiejszym śniadaniem. Książka podzielona została na dziewięć rozdziałów. Część wydaje się dość oczywista, jak jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past do chleba, klopsów oraz „curry, ryże, makarony, placki”, co tylko udowadnia, że patrzę na pudełka z drugim śniadaniem nie dość szeroko. Dodatkowo Grażyna Bober-Bruijn podpowiada, które z jej przepisów

Życie zamknięte w smaku
Jajka nadziewane pastą z awokado . 137

malaksera przełożyć żółtka i awokado , zmiksować. Następnie dodać  ser żółty , 1 łyżkę  posiekanego szczypiorku , przyprawić do smaku solą i pieprzem , wszystko wymieszać . Do rękawa cukierniczego przełożyć pastę i nadziewać jajka . Wierzch jeszcze można posypać szczypiorkiem . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
pita z pilafem z miętową pastą z ciecierzycy 137

spróbować wybić się poza szereg i zaserwować odpowiednio spreparowaną kaszę bulgur właśnie w równie bliskowschodnim chlebku pita jak i ona sama, a do tego aromatyczna, niezwykle orzechowa nuta pasty z ciecierzycy - bardzo intrygujące połączenie. Składniki : pita 200g ciecierzycy kilka 5-6 chlebków pita 1 szklanka gruboziarnistej

zobacz ich smak
Falafel – kotlety z ciecierzycy 165

kotleciki z obu stron po 4-5 minut, do mocnego zrumienienia. Gotowe falafele można zjeść z dodatkiem gęstego kwaśnego jogurtu, z rzadkim humusem , z sosem na bazie jogurtu i pasty sezamowej, z dodatkiem warzyw – pomidor, ogórek, sałata – w chlebku pita.   Soda przyspiesza gotowanie/smażenie roślin strączkowych i – podobnie jak użyte do nich zioła, np. cząber– zmniejsza lub całkowicie ogranicza

Karo in the Kitchen
Wytrawne scones ze szczypiorkiem i oliwkami 159

odsączone z tłuszczu grzyby, oliwki, ziarna i co tam jeszcze wyobraźnia Wam podpowiada. A z czym podać te angielskie bułeczki ? Scones lubią hummus, kremowy serek, gęsty jogurt oraz przeróżne pasty. Składniki: 250 g mąki pszennej tortowej 75 g zimnego masła 50 g sera cheddar 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1/2 pęczku drobnego szczypiorku 10-12 zielonych oliwek

kolorowotorcikowo
Pasta z czerwonej fasoli 232

bardzo smaczna pasta, idealna do pieczywa :) Składniki: -1 puszka czerwonej fasoli -2 małe cebulki dymki (biała i zielona część) lub pęczek szczypiorku -3 łyżeczki przecieru pomidorowego -sól i pieprz Wykonanie: Odcedzoną i opłukaną fasolę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną cebulkę (szczypiorek), przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! inspiracja od: erVegan

KasiekGotuje
Amlou – pasta z migdałów i oleju arganowego 119

chleb, wykorzystać do sałatek jako dressing (zarówno tych warzywnych jak i na bazie wszelkich kasz, ryżu czy makaronów). Możemy polać nim również rybę. W Maroku przygotowuje się pastę amlou właśnie na bazie oleju arganowego. Olej arganowy to skarbnica zdrowia i często nazywa się go eliksirem życia. To stwierdzenie jest jak najbardziej wskazane – ok 80% kwasów tłuszczowym w tym produkcie

Szybko Tanio Smacznie
,,Kolorowe roladki ze szpinakiem i szynką’’ 196

ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka czerwonej pasty crry szczypta soli Składniki nadzienia: 400 g serka śmietanowego delikate 9 plasterków szynki Wykonanie: Każdy kolor ciasta robimy osobno. Ciasto żółte: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę

Podróż w kulinaria
SUSHI 137

Jest to rodzaj małej maty ( 27x24 cm) wykonanej z drobnych listewek lub cienkich bambusowych patyczków. Ważny jest również chrzan japoński czyli  wasabi. Dostępny jest w tubkach z gotową pastą lub w słoikach jako proszek do zalania wrzątkiem. Niezwykle ostra esencja o zielonym kolorze. Kolej na imbir marynowany. Tarty, krojony w cieniutkie plasterki lub w słupki. Surowy lub marynowany wzbogaca

potrawyregionalne
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI 128

środek farsz. Należy podawać od razu po upieczeniu. Pychota!   Polecam nafaszerować ziemniaki  SURÓWKĄ COLESLAW  Polecam również  FASZEROWANE ZIEMNIAKI ZE SZPINAKIEM FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ

potrawyregionalne
GULASZ Z SUSZONYMI OWOCAMI I CURRY 185

chili. W zależności od proporcji podanych składników otrzymuje się bardziej ostrą i czerwoną  lub łagodną i żółtą kombinację. Tyle o curry. Napiszę,że dodałam  masalę czerwoną czyli pastę curry.             Możecie jeśli danie będzie za słodkie dodać   czuszki-ostrej papryki

potrawyregionalne
PIECZONY UDZIEC Z INDYKA Z MORELAMI 164

wybór mięsa do obiadu   polecam udziec z indyka. Ja kupiłam dwie nogi i udziec. Posypałam je solą,pieprzem,czosnkiem i przyprawą staropolską  do kurczaka. Można również dodać pastę curry Dodałam trochę masła i podlałam wodą. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powyższe zdjęcie jest już z innego obiadku,gdzie dodałam  również oprócz moreli pokrojone suszone śliwki. Naczynie żaroodporne przykryłam

potrawyregionalne
KURCZAK W CURRY 303

Dziś smaki indyjskie.A przynajmniej ich namiastka. Piersi z kurczaka pokroiłam na cienkie paseczki. W miseczce wymieszałam je z gęstym jogurtem - wycisnęłam do nich żółtą pastę curry,dodałam imbir, czerwoną paprykę,czosnek i pieprz. Usmażyłam wszystko dodając jeszcze przecier z pomidorów. Jeśli uznacie ,że sosu jest za mało można dodać jeszcze jogurtu. Ryż ugotowałam, dodając do niego kurkumy w celu zabarwienia

potrawyregionalne
KURCZAK W CURRY Z RYŻEM ANANASEM I WARZYWAMI 225

Dziś proponuję kurczaka w curry. Pokroiłam piersi z kurczaka na kawałki. Dodałam do nich pastę curry,sok z połówki cytryny, roztarty czosnek, sól i polałam je jogurtem bałkańskim. Odstawiłam na około godzinę. W międzyczasie ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulkę, dodałam do niej pokrojonego bakłażana,   na koniec smażenia wrzuciłam groszek  i pokrojone cztery

potrawyregionalne
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS 190

idealnie pasują na spotkania w gronie znajomych. Składniki: pół kilo piersi z indyka (można również z kurczaka) papryka czerwona papryka zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę i nieduże kawałki, zależy od wielkości jakiej będą szaszłyki. Przyprawiłam

potrawyregionalne