pasta - 16803 przepisów (strona:833/1121)

Falafele z sałatką z quinoa i sosem jogurtowym 192

mała czerwona cebula 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 jajko, pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki razowej orkiszowej 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli 1 łyżeczka pasty harissa 2 łyżki nasion sezamu sól, pieprz Sałatka z quinoa: 100 g quinoa 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki płatków migdałowych, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/2 pęczka natki pietruszki bulion warzywny sól

Plate of Joy
Grillowany kurczak 202

świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniaczkami czy świeżymi warzywami. Polecamy :) Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka pasty harrisa, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/3 limonki, sól, pieprz Piersi kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na dłuższe paski. W misce wymieszać ze sobą przyprawy

Plate of Joy
Wiosenna kalafiorowa z pokrzywą 155

Najsmaczniejsze są młode listki zbierane na początku wiosny z górnej części rośliny  (od maja do czerwca, 4-5 listków do 1/3 rośliny) .  Można je dodawać do zup, past, pesto, sałatek, farszów itd. Wart też zbierać nasiona, a zimą wysiewać na kiełki zapewniając sobie źródło zdrowia.  Coraz częściej jest doceniana przez szefów kuchni i trafia do sezonowego menu

SzczyptaSmaQ
Pasta twarogowa 68

Pyszna pasta twarogowa Składniki: 1 kostka twarogu półtłustego Pęczek szczypiorku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany Sól,pieprz Sposób przygotowania: Twaróg miksujemy na gładko z posiekanym szczypiorkiem.Dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę.Po ok. godzinie schładzania doprawiamy obficie solą i pieprzem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Konkurs urodzinowy z Doradcą smaku-wyniki 77

przyprawy Prymat) trafia do:   Edyty Brackiej za sałatkę makaronową w cytrusowych koszykach Nagroda za drugie i 3 miejsce otrzymują: przyprawy Prymat Agnieszka Błaut za babeczki z chrzanowo- szpinakową pastą przyprawy Prymat Ania za świetny przepis podany w bardzo przyjemnej formie: Muszelki meksykańskie Weź kociołek, nalej wody wrzuć makaron dla osłody Ciut oleju,soli łyżki dwie Niech kociołek sobie wrze

Wielki apetyt
Pasta jajeczna 105

Kolejna pasta jajeczna tym razem w bardziej pikantnej wersji bo z dodatkiem papryczki chili. Składniki:  jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu szczypta kurkumy sól pieprz 1/2 papryczki chili ogórek kiszony 1 pomidorek koktajlowy szczypiorek  Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na gładką masę. Dodajemy startego na grubych oczkach ogórka,posiekaną papryczkę i majonez i doprawiamy do smaku. Dla ładnego

Wielki apetyt
Śniadanko wielkanocne 148

Postanowiłam przygotować dla mojego męża śniadanko Wielkanocne podane w mnie tradycyjny sposób. Na talerzu znalazła się sałatka z pora , pasta jajeczna , którą napełniłam kurczaczka i pyszny domowy pasztet.Oczywiście nie mogło zabraknąć pisanek i przypraw poświęconych w koszyczku. Pasztet przygotujecie wg przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku

Wielki apetyt
Pasta sezamowa 85

Pastę sezamową (Tahini) pokochali mieszkańcy Bliskiego Wschodu, Azji pokochaliśmy ją również my. Jej intensywny, sezamowy smak doskonale nadaje się jako baza do sosów, jak i dodatek do deserów czy dań. Zabrałam się za jej przygotowanie, gdyż za tydzień planuję imprezę kulinarną na świeżym powietrzu i nie wyobrażam jej sobie bez mojej gwiazdy- Tahini. Jej przygotowanie jest banalnie proste a efekt

Wielki apetyt
Egzotyczne curry z kurczakiem 95

obejrzeniu 2 programów kulinarnych i spotkaniu Trójmiejskich blogerów. Coś takiego chodziło za mną już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed

Wielki apetyt
Popover przepis 100

żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, formy dobrze wysmarowane masłem a piekarnik nagrzany. Bułeczki są puste w środku,więc możemy podawać je dosłownie ze wszystkim. Ja nadziałam je pastą twarogową z tego przepisu .  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka pełnego lub 2% mleka pół łyżeczki soli 3 duże jajka 2 łyżki roztopionego masła ser gruyere (opcjonalnie) suszone

Wielki apetyt
Pasta z suszonych pomidorów 102

Pyszna opcja zdrowego, pożywnego śniadania dla zapracowanych. Pastę można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki i przyprawy. Składniki: 200 g twarogu półtłustego 70 g suszonych pomidorów (ja dodałam Ole! z żurawiną- oczywiście bez żurawiny) szczypiorek sól pieprz Sposób przygotowania: Twaróg miksujemy na gładką masę wraz z suszonymi pomidorami odsączonymi z zalewy. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Jeśli macie

Wielki apetyt
Barracuda w Gdyni 96

łososia. Brawo!!! - tak karmię swoje pociechy na co dzień i chciałabym, żeby w każdej restauracji była możliwość zjedzenia porządnego, zdrowego i smacznego posiłku przez najmłodszych. My zaczęliśmy równie smacznie: Pasta z makreli z bułeczką Pieczony w cieście filo camembert na marmoladzie z czarnych oliwek i pomarańczy podbił moje serce- genialne połączenie smaków. Następnie zupka rybna z łososiem i świeżym majerankiem

Wielki apetyt
Grillowany czosnek 107

Cudowny dodatek do mięs, past lub chrupiącego, grillowanego chlebka. Z grillowany czosnek ma lekko słodki smak i traci całą swoją ostrość. Pyszności. Składniki: główka polskiego czosnku Sposób przygotowania: Ząbki czosnku układamy na ruszcie i powolutku grillujemy. Nasz specjał będzie gotowy, gdy po dotknięciu będzie miękki. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Grill: Aromatyczny chlebek z grilla 105

mozzarella  Sposób przygotowania: Chleb natnij z wierzchu w równych ok. 1,5 cm odcinkach. Oliwki, czosnek, oliwę zmiksuj na gładką masę (ilości wg. uznania). Dopraw do smaku solą. Pastę nałóż w nacięciach chleba. Dołóż również gałązki świeżego tymianku. Grilluj pod przykryciem aż chlebek będzie chrupiący (ok. 5-7 minut). Na sam koniec obsyp go tartą mozzarellą. Smacznego

Wielki apetyt
Domowe pesto z rukoli 170

cały proces), płatki migdałowe i przyprawy umieśccie w blenderze. Miksujcie aż całość bedzie rozdrobniona. Parmezan pokrójcie w mniejsze plastry i razem z odrobiną oliwy dodajcie go do otrzymanej zielonej pasty. Całość raz jeszcze utrzyjcie do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji - możliwe, że będziecie musieli dodać więcej oliwy. I nie oszukujmy się, takiej gładkiej konsystencji jak w pesto ze słoika raczej

Szybko Tanio Smacznie