pasta - 16803 przepisów (strona:805/1121)

SUSHI 132

Jest to rodzaj małej maty ( 27x24 cm) wykonanej z drobnych listewek lub cienkich bambusowych patyczków. Ważny jest również chrzan japoński czyli  wasabi. Dostępny jest w tubkach z gotową pastą lub w słoikach jako proszek do zalania wrzątkiem. Niezwykle ostra esencja o zielonym kolorze. Kolej na imbir marynowany. Tarty, krojony w cieniutkie plasterki lub w słupki. Surowy lub marynowany wzbogaca

potrawyregionalne
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI 125

środek farsz. Należy podawać od razu po upieczeniu. Pychota!   Polecam nafaszerować ziemniaki  SURÓWKĄ COLESLAW  Polecam również  FASZEROWANE ZIEMNIAKI ZE SZPINAKIEM FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ

potrawyregionalne
GULASZ Z SUSZONYMI OWOCAMI I CURRY 181

chili. W zależności od proporcji podanych składników otrzymuje się bardziej ostrą i czerwoną  lub łagodną i żółtą kombinację. Tyle o curry. Napiszę,że dodałam  masalę czerwoną czyli pastę curry.             Możecie jeśli danie będzie za słodkie dodać   czuszki-ostrej papryki

potrawyregionalne
PIECZONY UDZIEC Z INDYKA Z MORELAMI 160

wybór mięsa do obiadu   polecam udziec z indyka. Ja kupiłam dwie nogi i udziec. Posypałam je solą,pieprzem,czosnkiem i przyprawą staropolską  do kurczaka. Można również dodać pastę curry Dodałam trochę masła i podlałam wodą. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powyższe zdjęcie jest już z innego obiadku,gdzie dodałam  również oprócz moreli pokrojone suszone śliwki. Naczynie żaroodporne przykryłam

potrawyregionalne
KURCZAK W CURRY 299

Dziś smaki indyjskie.A przynajmniej ich namiastka. Piersi z kurczaka pokroiłam na cienkie paseczki. W miseczce wymieszałam je z gęstym jogurtem - wycisnęłam do nich żółtą pastę curry,dodałam imbir, czerwoną paprykę,czosnek i pieprz. Usmażyłam wszystko dodając jeszcze przecier z pomidorów. Jeśli uznacie ,że sosu jest za mało można dodać jeszcze jogurtu. Ryż ugotowałam, dodając do niego kurkumy w celu zabarwienia

potrawyregionalne
KURCZAK W CURRY Z RYŻEM ANANASEM I WARZYWAMI 219

Dziś proponuję kurczaka w curry. Pokroiłam piersi z kurczaka na kawałki. Dodałam do nich pastę curry,sok z połówki cytryny, roztarty czosnek, sól i polałam je jogurtem bałkańskim. Odstawiłam na około godzinę. W międzyczasie ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulkę, dodałam do niej pokrojonego bakłażana,   na koniec smażenia wrzuciłam groszek  i pokrojone cztery

potrawyregionalne
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS 187

idealnie pasują na spotkania w gronie znajomych. Składniki: pół kilo piersi z indyka (można również z kurczaka) papryka czerwona papryka zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę i nieduże kawałki, zależy od wielkości jakiej będą szaszłyki. Przyprawiłam

potrawyregionalne
GNOCCHI GRYSIKOWE ZAPIEKANE 117

Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 100 gr grysiku (kaszka manna lub kukurydziana) 1 roztrzepane jajko 50 gr świeżo startego parmezanu tymianek sól,pieprz łyżka masła 2 ząbki czosnku pasta z przetartych pomidorów Grysik zagotowałam z bulionem stale mieszając przez około 3-4 minuty  aż masa zgęstniała. Dodałam do niej tymianek,sól,pieprz i przecier pomidorowy z czosnkiem. Odstawiłam

potrawyregionalne
ZIEMNIAKI FASZEROWANE SZPINAKIEM 142

oliwką. Wstawiłam do piekarnika na około 30-40 minut ( zależy od miękkości podgotowanych ziemniaków ) i piekłam w temperaturze 220 stopni. SMACZNEGO! Polecam również  FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ  FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI Z WĘDZONYM KURCZAKIEM  I WARZYWAMI

potrawyregionalne
FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU 143

naprawdę bardzo smaczne. A przepis na faszerowane bakłażany w wersji mięsnej polecam TU . Składniki: 2 szt.bakłażanów 2 szt.średnich cebul 3-4 szt. czosnku puszka pomidorów szklanka pasty pomidorowej 2 torebki naturalnego ryżu  garść natki pietruszki parmezan oregano sól,pieprz Bakłażany umyłam i przekroiłam na pół Usunęłam miąższ Wydrążone połówki posoliłam,polałam oliwką i odstawiłam

potrawyregionalne
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I KURCZAKIEM 135

chodzi - prawda?;) Składniki: 1 kg krewetek mieszanka owoców morza kawałek filetu z mintaja pierś kurczaka 2 szt.cebuli mrożony groszek 4 ząbki czosnku około 0,5 l.bulionu ryż szklanka pasty pomidorowej czerwona słodka i ostra papryka 3 łyżki sosu rybnego oliwa z oliwek kurkuma curry sól,pieprz Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni. To samo zrobiłam

potrawyregionalne
KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI 130

indyka/kurczaka curry kurkuma imbir czosnek ostra czerwona papryka pieprz,sól oregano oliwa Salsa z bakłażana: 1 szt.bakłażanu 1/2 małej cukini puszka czerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek sól,pieprz oliwa Składniki sos: jogurt grecki 2-3 szt.ogórka kiszonego 2-3 ząbki czosnku świeży koperek kawałek sera feta Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię

potrawyregionalne
SPAGHETTI Z MIĘSNYMI KLOPSAMI 128

mięsa. Dodałam bułkę do mięsa i wymieszałam. Uformowałam malutkie mięsne kuleczki. Podsmażyłam je na oleju. Teraz pora na sos. Wlałam do garnka pomidory z puszki i dodałam  również pastę z pomidorów. Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulkę, dodają pod koniec smażenia starty czosnek. I dodałam je do pomidorów. Wsypałam sól,pieprz,bazylię i oregano. Pokroiłam również kapary i dodałam do sosu

potrawyregionalne
SPAGHETTI Z PEPERONI,KAPARAMI, OLIWKAMI I CHILI 124

złagodzenia ;-) Aromatyczne, pachnące oregano i bazylia. Kocham takie jedzenie i zachęcam do gotowania. Składniki: kiełbasa peperoni czosnek czarne i zielone oliwki kapary cebula papryczka chili kawałek parmezanu pomidory i/lub pasta pomidorowa bazylia,oregano,sól,pieprz olej  makaron spaghetti nr.4 Lubelli Na patelni podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę. Pod koniec smażenia dodałam pokrojoną papryczkę chili. Pokroiłam oliwki,kapary i peperoni

potrawyregionalne
MAKARON Z FENKUŁEM CZYLI KOPREM WŁOSKIM 126

właśnie dlatego postanowiłam połączyć w dzisiejszym przepisie oba te składniki. Składniki: korzeń fenkułu włoskiego cebula kapary czarne oliwki suszone pomidory czosnek papryczka chili łyżka masła oliwa z oliwek pasta pomidorowa bazylia oregano sól,czarny pieprz makaron parmezan/ser feta  Fenkuł umyłam i wykroiłam twardy środek. Pokroiłam w cienkie piórka. W żeliwnym garnku rozpuściłam masło i oliwę i wrzuciłam pokrojone warzywo

potrawyregionalne