chęciami. Gotowe po ok. 20 minutach. Nieskomplikowane, zdrowe danie, dogodne nawet dla wegetarian. Spróbujcie! Nawet jeśli dotąd nie jedliście brokułów z chęcią. Może zmienicie upodobania? Smacznego! #brokuły #makaron #pasta #kuchniawłoska #wegetariańskie #kolacja #itbmtt
I tu będę miała takie tejajko Przesiewam mąkę do naczynia słusznej wielkości. W małej miseczce umieszczam rozdrobione drożdże. Dodaję do nich cukier i łyżeczkę mąki (z odmierzonej całości) ze dwie łyżeczki wody mieszam na pastę, oprószam odrobiną mąki i w cieple odstawiam na 15 minut po tym czasie już obudzone drożdże umieszczam w dołeczku mąki, lekko mieszam na razie sam środek, powoli dolewam wodę
I tu będę miała takie teudusić do miękkości. Wystarczy na to około 15 minut. Teraz dodaję śmietanę, mieszam i dosmaczam po zagotowaniu solą i pieprzem. W innej wersji można zamiast śmietany dodać trochę pasty pomidorowej. Już po wyłączeniu kapusty dodaję całkiem sporo posiekanej pietruszki. Idealne uzupełnienie bigosiku stanowią młode ziemniaki ze świeżym koperkiem. Łatwo, zdrowo i po polsku. Mniam, mniam #młodakapusta #bigoszmlodejkapusty #obiad #itbmtt
I tu będę miała takie tepieprzem. Połówki jajek układamy na półmisku/paterze/talerzu i wykładamy na nie farsz. Smacznego! :) #Jak nie marnować jedzenia: Z podanej ilości składników wyszło więcej farszu, który można wykorzystać jako pastę jajeczno-pieczarkową do smarowania kanapek. Mniam
Cooking Monstermniej roboty) 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego - ja użyłam tego ostatniego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej (musiałam ratować się cukrem waniliowym, gdyż zapomniałam kupić wanilii) Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta uformować
Cooking Monsterczyszczenie. Do naczynia żaroodpornego lub głębszej blachy wlewamy sporą ilość wody, piekarnik rozgrzewamy do 250ºC. Miejsca, gdzie zrobiła się np. ciemna plama tłuszczu lub pozostał kawałek przypalonej żywności, smarujemy pastą zrobioną z kilku łyżek sody oczyszczonej i odrobiny wody. Naczynie wstawiamy do piekarnika i włączamy go na przynajmniej 30 minut. Gdy lekko przestygnie wszystkie zabrudzenia powinny z łatwością doczyścić się
Cooking Monsterbatatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje
Cooking Monsterwody Krem czekoladowy: 500ml mleka 130g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) 2 żółtka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch: około 600g umytych, obranych truskawek 70g gorzkiej czekolady Ciasto: 1. Mąkę i kakao przesiać, dodać cukier, masło i przez
Mała CukierenkaTyle zjedzonych przeze mnie owsianek a nigdy typowej sezamowej :D Musiałam to czym prędzej zmienić, tym bardziej, że jestem w posiadaniu przepysznej, e kologicznej pasty sezamowej od Primavika . Owsiankę przygotowałam na mleku roślinnym, więc dodatkowo jest to posiłek w 100% wegański , a używając płatków owsianych bezglutenowych możesz pozbyć się także glutenu. Owsianka wyszła gęsta i kremowa z wyraźnym smakiem
Zdrowie na języku :PBardzo gęsty jogurt albo serek naturalny podzieliłam na trzy, mniej więcej równe części. DIP CZOSNKOWY - ząbki czosnku obrałam i posiekałam a następnie posoliłam i roztarłam na desce na pastę. Tę dodałam do miseczki z jogurtem. Doprawiłam do smaku kilkoma kroplami cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. DIP POMIDOROWY - pomidorki opłukałam, wrzuciłam do rondelka z odrobiną oleju. Dusiłam je aż popękały
Smaczna Pyzaszkl. maślanki 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta sody - na czubek noża oliwa - do smarowania patelni FARSZ: 1 banan 100g twarogu chudego 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 łyżeczka syropu z agawy - opcjonalnie, jeśli słodycz banana tu nie wystarczy Płatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wyższego naczynka wsypać tak otrzymana mąkę owsianą, mąkę żytnią
Grunt to przepis!Propozycja na dziś to mięso do obiadu albo jak wolicie do chleba. I tak i tak jest znakomite bo wypróbowałam. Duży kawał schabu wystarczy rozciąć na płat, posmarować pastą, zwinąć i upiec. Bardzo prosto i bardzo smacznie. Schab w pomidorach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę - część odłożyć. Awokado obrać i pokroić. Bułkę porwać na kawałki, umieścić w miseczce i namoczyć w occie. Czosnek rozetrzeć na pastę z łyżeczką soli. Wszystkie składniki oprócz szczypiorku, odłożonej części papryki i lodu zmiksować na gładki krem. Rozlać na talerze i dodać posiekany grubo szczypior, kostki papryki oraz lód
zadanie-gotowanieosusz na ręczniku papierowym - w małej filżance wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek, posiekany koperek, sól i pieprz - resztę cieciorki odcedź na sitku Na dużym talerzu na środek wyłóż pastę z cieciorki, dookoła ułóż pozostałe składniki jak na fotografii. Samą górę zwieńcz cieciorką na parze, polej obficie dresingiem koperkowym. Danie jest gotowe! Palce lizać, a raczej talerz był wyczyszczony
SMYKWKUCHNIpostacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo smaku i cenne wartości odżywcze. Można ich użyć do kremu z buraków, sałatek, pasty do chleba, do ciast, do koktajli, itd. Jak widać lista jest długa, dlatego gorąco polecam ten sposób przygotowania buraków. Pieczenie buraków: Buraki umyć bardzo dokładnie. Bez obierania każdy osobno zawinąć
kuchnia doski