Następnie do miski, dodajemy nasiona słonecznika, bazylię, sok z cytryny, posiekany czosnek, 2 łyżki oliwy, oraz pieprz i sól, Następnie całość mieszamy (blenderem lub widelcem) na jednolitą masę . Pastą z awokado smarujemy tortille, na wierzch układamy liść salaty, po czym rolujemy placek. Teraz grilla smarujemy łyżką oliwy i układamy na nim tortille, grillując z obu stron przez kilka
Miód i pieprzwymiarach 33x25 cm i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i połowę gorącego mleka- miksujemy. Taką pastę jajeczną wlewamy do reszty mleka i ponownie gotujemy, aż do zgęstnienia budyniu- cały czas mieszamy. Budyń przykrywamy folią, tak by dotykała budyniu i odstawiamy do ostudzenia (nie mieszamy). Następnie ucieramy
Aga w kuchniLubicie ciasto francuskie ? Ja bardzo! Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na słodko ( z tuńczykiem, pastą serową albo warzywami ). Dziś pokażę Wam fajny pomysł, który można wykorzystać na nachodzące wielkimi krokami Święta! Pewnie większość z Was będzie robić sałatki – śledziowe, jarzynowe, z kurczakiem i inne, na których widok pocieknie ślinka
Ostra na Słodkokończy się na szarych skarpetach i obrusie. Już dawno minęły te lata, kiedy na Mikołaja dostawałam torbę słodyczy, a na Boże Narodzenie dawałam rodzicom urocze laurki z bałwankiem nakreślonym pastą do zębów i obsypane toną brokatu. Dziś uspokajam się myślą, że czasu jeszcze trochę mam. Przeszukałam internety z nadzieję znalezienia inspiracji na prezent i okazało się, że nawet fajna lista
Pink EnvelopePRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie zmiksuj w blenderze na proszek i połącz z amarantusem. Dodaj przyprawę korzenną. Len w osobnej szklance zalej 100 ml wrzątku i energicznie wymieszaj. Powinna powstać gęsta pasta. Wlej ją do amarantusa. Olej kokosowy podgrzej i wlej do reszty składników. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać gęsta i lepka masa, pozwalająca
Food Squareczęści i krótko wyrabiać nadając kształt podłużnej bułki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować pastę z mąki pszennej, mąki ryżowej i wody i posmarować nią wierzch wyrośniętych bułek (najlepiej przy użyciu pędzelka). Piec 20 minut w temperaturze 210ºC. Źródło: http://sio-smutki.blogspot.com/ (przepis lekko zmodyfikowany
Bulliomając za wiele produktów w lodówce, postanowiłam stworzyć "coś z niczego". Przygotowałam to, co akurat posiadałam, połączyłam wszystko i wyszło coś przepysznego! Proste warzywa, aromatyczne przyprawy i sezamowa pasta stworzyły smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. A liofilizowane warzywa od ELENA przyjemnie chrupały podczas jedzenia :) Składniki (2 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 marchewki kawałek selera
Zdrowie na języku :Pchlebek przełożyć na kratkę do wystudzenia. Aby skórka na wierzchu nie była zbyt twarda posmarować wodą. Kanapki na śniadanie sprawdzają się doskonale. Można zrobić je z ulubioną wędliną, z pastą którą przygotujemy w czasie gdy będzie piekł się nasz chlebek czy po prostu z kotletem który pozostał nam z obiadu. Ja akurat wykorzystałam resztki smażonego kurczaka w panierce z płatków
Monia miesza i gotujektórych tak bardzo wokół brakuje. Polska kuchnia naprawdę ma się czym poszczycić i uważam, że czas na jej docenienie właśnie nadszedł. Grillowana pieczarka z pieczonym burakiem Opolskim i pastą bakłażanową Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski
Food Squarebrudny piekarnik? Podzielcie się swoimi radam i w komentarzu. Składniki: 1/4 szklanki soli 4 łyżki sody oczyszczonej 2 łyżki boraksu kilka łyżek ciepłej wody (w zależności czy wolimy pastę czy bardziej płyn) Wykonanie: Suche składniki wsypać do miski, a następnie zalać wodą i wymieszać. Pokryć zabrudzoną powierzchnię i odczekać 15 minut. Wyszorować gąbką i zmyć obficie wodą. Podana porcja
Mania Wypiekaniapęczek szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz Wykonane: Szczypiorek drobno posiekać. Serek wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem orazdoprawić solą i pieprzem. Na brzegu plastra łososia nałożyć łyżeczkę pasty serowej i zwinąć w roladkę. Lekko docisnąć, aby równomiernie rozprowadzić farsz
zadanie-gotowaniebąbelki powietrza, zawsze zostawiam ciasto na chwilę, żeby popracowało. Gofry są puszyste i chrupiące jednocześnie. Potrzebujemy: 4 jajka – białka oddzielone od żółtek ½ szklanki cukru ¾ szklanki mleka 1 łyżkę pasty waniliowej szczyptę soli 4 łyżki oleju łyżeczkę proszku do pieczenia około 2 szklanki przesianej mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dolewamy mleko i olej. Łączymy dokładnie
ladykitchenPasta alla Norma, nazywana też Siciliana, to tradycyjne sycylijskie danie z makaronu, pomidorów i bakłażana. Moja wersja jest bez bakłażanów a za to z oliwkami, tuńczykiem i kaparami. Na Sycylii przed podaniem posypuje się je soloną ricottą. Zachęcam do spróbowania. Spaghetti siciliana czyli alla Norma. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemiękkiego masła 3 łyżki brązowego cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Orzechy rozdrabniamy w blenderze (malakserze), łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy widelcem na gładką pastę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą z części wałkujemy na dość cienki placek o długości zbliżonej do obwodu formy (u mnie około 60-65 cm), następnie równomiernie rozsmarowujemy połowę
Rozpustne gotowaniewymieszać łyżką i odstawić do przestudzenia. Białko ubić na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać je do masy orzechowe, najlepiej w 2-3 turach. Nadzienie orzechowe powinno konsystencją przypominać pastę. Nie może być zbyt suche ani zbyt wodniste. W razie potrzeby, gdyby było za suche dolać odrobiny mleka. I analogiczne- jeśli jest zbyt wodniste, dosypać zmielonych orzechów. Wyrośnięte ciasto
Nastoletnie Wypiekanie